Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
To je pekne, väčšina by sa mala brať z lásky nie pre majetok, ale realita je iná, pochopíš neskôr, keď už teraz máte nezhody, pride aj na tému rozvod. Tak to začína
Nikdy nepochopím tieto 50/ 50 vzťahy a manželstva.
@autorka poradkyňa vám povedala dobre - na hypotéke budeš písaná aj ty, ako spoludlžník. Na LV k bytu ale stále iba on. Teda ak to medzičasom nepreberiete. Ideálna príležitosť si to ujasniť. Ono sa to nezdá, ale tieto veci dokážu narobiť veľmi zlú vodu aj medzi najzamilovanejšími ľuďmi na svete.
ja Ta chapem ze nechces spolocny ucet, tiez ho nechcem aj ked som na RD a momentalne ma manzel vyse 4x vacsi prijem. Proste mne by prislo blbe ako tu niekto pisal, byt doma a platit muzovou kreditkou. Ako jasne, od muza je to krasne gesto, ale dakujem neprosim. Mna motivuje na sebe pracovat ked viem ze disponujem tym co zarobim.
ako chcete financovať deti? to aj pri nich si budete vykrikovať kto čo zaplatil a ešte má zaplatiť....
Ty skončíš s 2 igelitkami nie kvôli účtom, ale kvôli tomu že tvoj mužik zariadil že máš holú zadnicu. Si naivná, veľmi naivná
@autorka ja som nepísala nič ani o igelitke ani o spoločnom účte. Písala som o tom, že tvoj muž by ti nemal odpovedať, že "jemu to tak vyhovuje", ale mal by sa zaujímať aj o tvoj názor a hľadať spoločne riešenie. Tak funguje skutočne dobrý manžel. A nie, ani pri refinancovaní ti nemusí darovať podiel nehnuteľnosti ak nebude chcieť, ani ju nemusí vložiť do BSM, hoci sa automaticky pre banku stávaš spoludlžníkom. Bude to len jeho dobrá vôľa. Takže tak.
Autorka kebyže ostaneš doma na MD, RD ako to bude s financiami? Ešte koľko veci nemáte doriešené? Toto sa malo riešiť pred. Nie vyčítať jeden druhého čoskoro každé euro. Lebo pánka zabolí ak musí jeden účet zaplatiť z vlastných
Ja som mala kolegov( boli manželia ) , ktorí cca takto fungovali . A keď prišlo dieťa , začalo sa peklo . Tiež mali spoločný jeden účet , kde každý po výplate poslal dohodnutú sumu a z toho sa platil nájom , energie , strava a take zakalené výdavky . V reštaurácii , v kine si každý platil sám za seba a dieťa si rozrástli na polovicu . Ked žena kúpila zo spoločného úctu sunar a už bol oheň na streche , že ma kojiť a nie kupovať UM , tak chce poslať peniaze za mlieko spať na účet , že to je jej chyba .potom už dcéra bola väčšia a škrtla z úctu z Tesca , čo on nemá rad a za to nie je ochotný on platiť atd …. By mohla knihu vydať . Akože keby jej muža nepoznám , nikdy neverim , ze takto naozaj v manželstve ľudia fungujú . No nemám na toto radu , rozviedli sa , lebo už to bolo neznesiteľne a stratila s tým človekom 15 rokov života .
A ty sama vidíš , že tvojmu mužovi to takto vyhovuje a chce to tak , takze buď sa s tým zmieriš a budeš fungovať tak ako on píska , alebo sa s tým nezmieris a budeš čakať na zázračne rady , ktoré naozaj neexistujú .
2 igelitky, to je tu taka denna floskula, ako prikryvanie s perinou, na ktoru mas a blabla...
Preco sa vam dvom vlastne nedari dietko, to su ozaj sialene sumy za IVF💧
Zbytočne ti tu baby radia, ako sa vraví komu niet rady tomu niet pomoci.
Od takýchto zgrlosov baby odchádzaju s holým pozadím a 2 igelitkami. Ale ten tvoj je určite iný 🤔
Tvoj muž zaraba 3 krát toľko čo TY a TY mu posielaš na byt ktorý je len jeho peniaze.To akože načo šetri si na horšie časy nikdy nevieš čo sa môže stať a ON bude mať našetrene a TY nič.To vážne ON v sebe nema hanbu že zaraba 3 krát viac a TY ešte financuješ jeho.Jasne stane sa zázrak pán z nebies vzostupi na zem že budeš tehotna odrazu to bude všetko financovať sama tomu neveriš.Určite sľuby vieš takých tu už bolo ako je ten tvoj.Sľuby sľuby ale realita poriadna facka obrazne povedane.Neboj nič sa nezmeni budeš len nútena ísť skôr prácovať lebo s toho čo dostaneš budeš fianncovať seba dieťa a ešte mu posielať 1/3 sice neviem načo ale toto by som nerobila.Išli ste do manželstva a nemať všetko vyjasnene podľa mna raz pôjdeš aj s dieťaťom v narúč a s taškami preč.Toto je len otázka času kedy nastane rozvod.Prosím ťa aspoň si ukladaj peniaze na stranu aby si mala ľahši odchod.Toto dobre podľa mna nedopadne .Never nebud naivna že raz sa o vás postara ked budeš doma never nie nepostara bude ešte horše.Zbytočne si ho idealizuješ a zastaváš ten kto ťaha za kratši koniec si TY.Nechápem čo ťa tak očaril.Ešte len nastane realita ak sa dieťa narodi ešte len vtedy budeš vidieť tam spoznáš človeka.Píšeš zarobi 3 krát toľko čo TY a ON ešte od teba vezme 1/3 a potom bude rodina postara sa o vás jasne financuješ polku všetkeho potom môcť nebudeš tak bude ticho a bude vás živiť sama tomu neveriš.Si veľmi naivná.Na dobre s aveľmi ľahko zvyka ako to že ON každý mesiac dostne od teba 1/3 na ten byt a odrazu davať nebudeš môcť tak bude ticho to určite.Zvykol si ľahko an to tak teraz si odvykne never všetko čo sa zmeni k horšiemu.Ak yb ťa tak strašne miloval tak TI povie že dáme si byt na polovicu a nie kúpi sám vie dobre že ak dôjde k rozvodu nič TI nebude musieť vyplatiť.Ten tvoj je riadne vyčuraní vychytralec.
Ako váš vzťah je na zamyslenie. Môj muž tiež zarába viac ako ja, síce byt je môj a staviame teraz dom, ale keď potrebujem peniaze, bez slova mi povie, zober si alebo mi dá kreditku, lebo zabezpečujem celú domácnosť. Nikdy mi nič ohľadom financií nepovedal a teda ta láska vyzerá naozaj ináč a nie cez peniaze ako u vás. Dokonca dáva peniaze aj mojej dcére, ako ozaj si si nevybrala dobrého partnera na život, lebo na všetko pozerá cez peniaze. Darmo ho tu obhajuješ.
Tiež som sa brala lásky, tiez by mi nikdy nenapadlo, že sa budem niekedy rozvádzať, ani mi nikto nepovedal dopredu, že odídem s holou riťou, lebo byt bol jeho 🙂
mali by ste urobit jeden ucet na domacnost na neho poslite 70% platu kazdeho z vas a z toho platte spolocne vydavky aj na byvanie stravu domacnost hygiena a dieta co ostane setrite na obdobie RD
kazdy ma. ejaku cast na svoje minanie a je to vyrazne spravodlivejsie
ak ty zarobis 1000€ tak 700€ das do spolocneho ak on 3000€ tak on da do spolocneho 2100€ a z 2800€ gazdujete zvysok setrite na RD ked budes prispievat vyrazne menej
@apolka77 úplny súhlas do bodky presne tak stebou súhlasim.
Nejdem opakovat to co tu uz bolo 300krat pisane, ale ani mne to ako najlepsi muz na svete nepripada…
Riesenie: moralne aj zo zakona by mali mat manzelia rovnaku zivotnu uroven. Cize (kym sme nepresli po narodeni dietata na spolocny ucet): dat obe vyplaty dokopy, odcitat pravidelne platby, byvanie, strava, poistky, setrenie a co ostane si rozdelit na polovicu ako “vreckove”

Co naposledy platil, ze ste sa pohadali?