Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
keby ťa miloval ľúbil tak da polku bytu aj na teba.On jedine na čo myslí že ako ťa osrať.Dúfam že budete mať aspoň 4 deti.A budeš šťastna.Z jeho strany je to obyčajný kalkul teraz sa mu na platenie hodiš TY po teba verí že najde taku hlupučku husičku čo mu bude sypať peniaze.
Tak, keď mu všetko vyhovuje nech sa nehada za kúpu veci do domácnosti.Neviem a nemá pocit, že platí drahu hypo, IVF a ty chces po ňom, aby platil aj niečo čo chcete kúpiť do bytu?Bol problém to celé pre teba zaplatiť?či sa necíti ako oslicek potras sa a preto si svoje peniaze chrani
Ale máte to zvláštne zariadené a nebude to robiť dobrotu, keď budeš na RD.Ty tiež platíš to IVF?
Na spoločnom účte by som netrvala možno sa boji, že by si veľa minala?a teraz ti dá len polovicu?
Zostava mu veľa peňazí z výplaty?
Vieš ty zaplatíš energie, ostatné veci, ktoré chces kúpiť a nezostane ti nič...kdežto on si spláca byt a ešte ušetrí.O pár rokov bude mať nasetrene a ty nič.Teraz ste spolu krátko, ale ty musíš myslieť na zadné vrátka nikdy nevieš čo sa stane.
Autorka, 4 strany zhodnych komentarov....ci myslis, ze sa tu ludia doholi aby pisali totozne? Nie, to su len 4 strany zivotnych skusenosti. Tie zeny ti nechcu zle, ale suhlasim s nimi. Na RD budes plakat do vankusa lebo ti da riadne pocitit tvoju financnu zavislost na nom.
Veľmi by som uvažovala ci vôbec mat dieťa ked ste takto, je to obyčajny drzgros ...vie on že keď budeš na rd ze budeš mat ešte menej než máš teraz? Však ho vykoti keď bude všetko na nom ...no rozmyslela by som si 2x ci chcem byť s takým človekom...mam kamošov a on teda zarába tiez 3krat viac ako žena, majú 2 deti a teda on ju ešte aj podporuje vo vzdelávaní a kurzy plati a povedal jej keď ona mala slabú chvíľku ze zarába oveľa menej tak on jej povedal ze ona deti a rodina sú jeho investícia nech sa netrápi a verí ze aj jej projekt sa raz uchytí a že aby ho ešte nepredbehla ...sú spolu od 9 triedy na ZŠ cize 20 rokov pomaly už aj
Autorka ako budete ale riesit dieta/ deti ? On dietatu kupi napr. Nohavice a ty mu polovicu za ne posles na ucet ?
Ja sa iba cudujem tej jej naivite, ze teraz sa muz hada za kazdy ucet a ona si mysli, ze ked pride dieta, zrazu sa nebude hadat a bez problemov bude vsetko financovat 🤦♀️ Najlepsi muz pod slnkom 😀
Ja nerozumiem ako mohol sám kúpiť byt, keď ste toľko rokov spolu? Prečo to urobil? Ty tomu rozumieš? Žili ste spolu, plánovali budúcnosť a on to kúpil iba na seba. Tebe to vôbec nepríde zvláštne. Toto milujúci partner podľa mňa neurobí. Normálne ste mohli dať peniaze dokopy a kúpiť to spolu. Keby si vedela dať len zlomok z toho čo on, tak by ta nedal zapísať ako polovičného vlastníka. Určili by ste si podiel. Ale on nič, zabezpečil sa. Jemu to takto vyhovuje. Toto sú slova, ktoré sú v manželstve divne. Ma to vyhovovať vám obom rovnako.
Ja neviem ci sa ti da niečo poradiť, on to ma nastavené premyslene a ty si dosť v pasci.
Pre teba je úžasný, chápem, ale ty si bola predtým schopná zvoliť si za partnera podvodníka vulgárneho. Neviem koľko casu si s ním zabila, ale máš očividne schopnosť zle vybrať partnera.
To že zabezpečil nehnuteľnosť len na seba keď ste sa uz brali je strasne zarážajúce. Keby si aj ty mala úspory a vzápätí kúpiš niečo pre seba pre istotu, už ste manželia, patrí mu polovica. Ja tu ani nevidím rozumný priestor na dohodu, podľa mňa ta podrazil a dobre to premyslel 😕
Mna zaujima kolko ty prispievas?
Tu je to taka zvlastna politika.Ked zaraba zena 3x viac ako muz,tak je tu muz za luzra a mal by vedirt zabezoecit rodinu.Ked muz zaraba 3x viac,tak by mala mat zena slobodny pristup k jeho karte a on platit vacsinu vydavkou.Zvlastne.
Za 6 rokov si ho nespoznala? Aha čítam, že ho poznáš dlho. Evidentne ale nie dobre. Veľa šťastia, myslím, ze s tebou vykýval.
Btw 4000 ucty za to aby som mala dieta?To som ani nevedela ze sa da dieta takto kvazi kupit.By som sa na to...
Pri tomto tvojom modeli by som mala red fleg, ked nemate poriesene financie. Vobec by som nesla do ivf, ked pridu deti, to budu len problemy a aby si neskoncila s dvoma igelitkami, bez vlastneho byvania ako uz mnohe pred tebou. Ja osobne by som riesila bud kupu vlastneho alebo spolocneho bytu. Nechcela by som byt vo vztahu, kde je vsetko len manzelovo.
@kavasmliekom a.kvoli comu ste sa rozviedli? Tiez financie?
Ja stale neviem klucovu vec a to kolko prispievas ty na domacnost a kolko on?Tocime sa okolo toho,tocime a nic.
Ale podla mna je jasne ze je to dolezite!To je rozdiel ci das mesacne 200 eur na vsetko,alebo 500.Kolko je 1/3?Ja sa ta nepytam kolko zarabas,ale kolko prispievas na chod domacnosti.Viem co je to zarabat viac.Mna osobne by zralo,kebyze manzel prispieva vyrazne menej.
Mne by na tomto celom vadilo, že on si kúpil byt pred manželstvom napísal si ho na seba a teraz mu mám prispievať to je jedno akou čiastkou... Ja osobne toto nemám rada, proste sme raz manželia tak.aj nehnuteľnosť má byť naša spoločná a nie moja či tvoja. Inak autorka my s mužom máme oddelené účty a od manželstva sa situácia u nás s peniazmi kadejako menila až sme sa dostali k tomu, že už viac menej neriešime, každý dačo platí podľa svojich možností.. na väčších položkách sa zhodneme, menšie si nevyhadzujeme na oči a fungujeme
Ale ja som neprisla riesit svoju situaciu.Zastavam nazor ze obaja sa maju podielat rovnocenne.Nepaci sa mi postoj,ze ked zena zaraba menej tak by ju mal muz financovat,lebo ved je vsetko spolovne.A ked zena zaraba viac tak by mal muz zarabat viac,lebo je to hanba na muza ze zaraba tak malo.Ty vies kolko prispievas.Mozno to tvoj muz citi ako ja a podvedome mu prekaza ze nema rovnocennu partnerku.Nepovie to,lubonta,ale pri hadke vybuble lebo ma pocit ze ho tahas dolu.Mozbo to tak nie je a mozno je.

Cele zle...napis prosim za 10-15 rokov ako si dopadla. Odhadujem, ze on vyrehotany s bytom, ktory si mu spolufinancovala a ty s holou ritou u dalsieho trageda