Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
Prepáč, ale to nie je dôvod. Keď sme kedysi dávno kupovali byt, ja som bola v skúšobnej dobe. Tak bral muž hypo sám a ja som automaticky šla na LV ako polovičný vlastník. Ja som mala nejaké úspory, z toho sme prerobili. A to sme ešte neboli manželia. My sme zarábali podobne, resp ja časom o dosť viac, ale keď je nepomer v prijme a financovaní pred svadbou, da sa to riešiť tým rôznym vlastníckym podielom.
Autorka, 3x si po sebe precitaj svoj prispevok 22:29. Posledne 2 vety z prispevku.
autorka vobec nic si nerob z tychto zien… len Ty si poznas muza. Tu ma kazda plno reci - penazi - top muza a dokonaly zivot. A vsetky temy su tu potom anonymne “ prepacte ze pisem ako anonym, ale hanbim sa” 🤦♀️ to je dnesna doba fake-ovych zivotov.. 🤷🏼♀️
Spolocny byt, len z hladiska vlastnictva nie je tvoj? ty po sebe aj citas, co pises? vsak to odporuje logike. ak by ten tvoj chlap bol taky uzasny ako popisujes, uz davno polovicu bytu vlastnis. ty, ja, my vsetky vieme, ze ziadnu polivicu bytu na teba neprepise, pretoze stryko drzgros je len slaby odvar oproti tvojmu muzovi. ty len si nekupuj nove oblecenie a mobily, ale setri si, lebo sa na RD zaradis presne k tym zenam, ktore tu vypisuju, ze im chlap na RD vydeluje do eura peniaze, od vsetkeho chce blocky a zena si nema za co kupit ani 5€ leginy z pepca. a ked sa v diskusii zeny pytaju, ci taky pred detmi nebol, tak ano bol, ale sluboval, ze pri detoch to bude ine...no ano bude, bude este vacsi drzgros!
A do tejto neistoty chceš priviesť dieťa? Ti budete financovať ako? Jedny plienky ty, jedny on?
Nehnevaj sa, ale dobrý muž, by si s tebou sadol a nasli by ste spolu riešenie.
On bude svoje ušetrené peniaze dávať do ďalších nemovitostí?
Alebo pôjde na exotickú dovolenku a ty nie, lebo na ňu nenašetríš?
Ako budete platíš školu, krúžky dieťaťu? Budete sa skladať na dovolenku pre dieťa? Či ju láskavo zaplatí on?
Príliš neistý vzťah, pokiaľ nie sú peniaze vyriešené. Teda hlavne pokiaľ sa peniaze v manželstve delia na moje a tvoje.
"Nehnevajte sa ale nebudem tu hádam písať presne sumy a kto koľko zarába."
@autorka Nevidim dovod nepisat, chcela si rady a si anonym. Keby si nebola anonym, pochopim. Takto - nechapem.
Pointa proste ostava v tom, byt, nebyt, ak Ta niekto 'terorizuje' a komentuje minanie penazi v manzelstve, ked navyse sama zarabas a prispievas do spolocnej domacnosti, na RD to bude este horsie. Ale tu asi zbytocne sa s nim rozpravat, ako hovoris, v kazdej hadke to potom vyhodi na oci. Je proste taky. Ja by som sa v Tvojom pripade spolahla hlavne na nejake vlastne uspory, ked uz nemas nic z toho bytu a ked je takyto predpoklad do buducnosti, ze k tym financiam normalny pristup mat nebudes (a tym nemyslim ci su na vlastnom ci spolocnom ucte, myslim tym, aky ma muz chory pristup k peniazom v manzelstve, tj vyznam slova "spolocny").
A este k tomu sa bavime o celkom peknych peniazoch, ak on ma 3nasobok Tvojho platu, zarobi pekne, ak Ty mas co i len priemerny plat. Takze nejde o ziadny strach o peniaze z nudze a chudoby. To co ma len on, pravdepodobne my niektori ani ako spolocny prijem do domacnosti nemame.... A vieme sa k sebe aj peniazom normalne spravat.
Proste nie je to OK.
Podla casoveho sledu co pises si mlada, nemas viac ako 30, ale ak si len trochu rozumna, z tych 5tich stran si nieco vezmes. Zelam Ti (bez ironie) vela stastia v buducnosti.
"byt bol komunikovany ako spoločny, akurat, že nie je môj " hm..chlap je šikulko
@matkahelka 😂
Ahoj, necitala som vsetko, ale bola som na tom rovnako. Na RD som sa uz stala prizivnickou, ktoru musi zivit. Aj ten moj bol najuzasnejsi na zaciatku. Tiez zarabal 4x viac… proste taki chlapi maju hodnoty postavene inac… vies, mozno si myslis, ze ho poznas. Ale cloveka spoznas v tazkych casoch, nie v dobrych… a to este nemate tazke casy a mali sa mu, co prispievas… este ti poviem, ze muz uz teraz vstepuje 6r synovi, ze si ma najst zenu, ktora bude zarabat tak ako on, pripadne viac, ale nie menej… budte stastni ♥️
Pre boha len si s ním nerob dieťa 🙏🙏🙏 budeš veľmi trpieť a zostaneš sama
Prepracovala som sa az na koniec debaty a musim povedat, za ma az dusa boli. Toto dokáže robit muz, ktorý svoju manzelku vraj miluje? Aka láska, ked ju necha v obavach o buducnost? Aka laska, ked kazdy v podstate gazduje sam? Ale chapem autorku, z jej strany to naozaj je laska, chce si ho udrzat a vo vsetkom mu vyhoviet a on to vie a zneuziva to. Tu sa radit neda, ona ho neopusti a on si je tym isty, preto si dovoli takto ju trapit. Mozme len drzat palce a dufat, ze sa chlap spamata (aj ked tomu velmi neverim).
Ale toto nie je tak ze mate krasny vztah a len na takej malickej veci ako spolocny ucet sa neviete dohodnut.
Financie su najcastejsia (alebo druha najcastejsia) pricina hadok vo vztahoch. Vy mate dost velky problem vo vztahu a baby sa ti snazia to vysvetlit, len ty to odmietas tak pomenovat.
Chapem ze nechces aby ta muz zivil. Aj ja to mam tak, ale mate to platenie vydavkov nespravne nastavene. Ty platis ovela viac ako polovicu, zarabas iba tretinu jeho platu a on ti este vyhadzuje na oci ze malo platis??? Toto je skutocne obrovske chrapunstvo.
Urobe si spolocny ucet na ktory kazdy z vas da 50% svojej vyplaty a z tohto uctu zaplatite vsetky spolocne vydavky (energie, stravu, veci do domacnosti, spolocnu zabavu). Na kupe tychto veci sa musite vzdy zhodnut a musite ich uzivat obaja. Hypoteku si on musi platit zo svojich penazi. Ani cent by nevidel odo mna kym ja nebudem vlastnikom bytu. Svoje oblecenie, telefon, kozmetiku zabavu si mozes platit zo svojho a tym padom nepotrebujes jeho suhlas.
Autorka budeš to mať ťažké. Ak Ti vyhadzuje na oči, že platíš menej, tak je to od neho neskutočne nefer. On vedel koho si berie (študentku) a rovnako aj vedel koľko cca sa zarába v odbore, ktorý si študovala. Vedel ze budeš dlhodobo zarábať menej ako on. Ak chcel aby žena prispievala rovnako ako on, mal si nájsť inú, takú co zarába rovnako ako on.
Toto sa nerobí!
Či máš si teraz zmeniť odbor, iný teraz študovať, aby si zarábala rovnako ako on? Bude Ti ochotný platiť štúdium? Podporovať ťa v budovaní kariéry?
A co plánovanie rodiny, to tiež posuniete na neurčito, keďže on chce aby si platila viac?
Nech si uprace v hlave priority.
Nečítala som celú diskusiu, ale teda keby si mu navrhla, že budete mať 3 účty - každý svoj a jeden spoločný, ale nie tak, ze každý bude zo svojho posielať na spoločný, ale naopak - obe výplaty budú chodiť na spoločný, všetky povinné platby aj domácnosť sa zaplatia z neho a vopred dohodnutú čiastku si budete posielať každý na svoj osobný a s tým si môžete nakladať podľa vlastného uváženia? Nefungovalo by to?
Ty mas este moznost zist z kratsej cesty, mnohe zeny na MK nemaju. Maju uz deti. Zena pride detmi o velku cast prijmu. Aj ked ma dieta 3 roky a ide do skolky, zena byva prave ta co ostava na OCR. Nehovoriac ten byt. Si v extremne nevyhodnej situacii. S takymto chlapom je to este horsie. V manzelstve nie je moje ci tvoje. Ale u vas to tak nie je. Ked sa s tebou teraz hada, co bude potom ked budes doma skoro so ziadnym prijmom? Na rodicovskom? Ti povie kup si zo svojho? Popremyslaj nad tym dobre, ci naozaj toto ma byt clovek na ktorom budes istu dobu zavisla a ked su teraz problemy co bude potom? Vycerpani unaveni z dietata, menej penazi, byt nie je tvoj ak by sa nieco stalo nemas nic. A potom tu zenu pisu ked maju 40,50,60 a nemaju nic….
@hendikep ja napríklad vôbec netvrdím, že mám top muža, dokonalý život a neviem čo ešte. Podľa toho čo píšeš, je dokonalý len preto, že mi nevyhadzuje na oči to, že zarábam o 2/3 menej ako on a že všetko platí on? To vážne? Veď si prečítaj čo píše autorka ešte raz a s porozumením. Naozaj sa mne a ďalším ženám nevidí ich finančné hospodárenie košer natoľko, aby tam mohlo prísť dieťa. Veď ak teraz čo zarába jej vyhadzuje na oči peniaze, čo bude, keď pôjde na rodicovsku a klesne s príjmom na 400€ ?
Ako ok, píše, že to majú odkomunikované, ale to mali aj byt a napriek tomu stále nie je spolumajitelkou
Tvoj muz je vychcany sebec. Je mozne byt vlastnikom nehnutelnosti a pritom nefigurovat na hype. Ty to mas presne naopak... si spoludlznik ale nie majitel :(((
Zaujímavé odpovede.Tak na rovinu autorka koľko si mala našetrené, aby si mu pomohla s platením bytu a zariaďovaním?Ak nič a on mal, alebo mu dokonca pomohli financovať rodičia, tak je úplne normálne, že je byt iba jeho.Vy by ste boli spokojné, keby váš muž neprispel na byť ničím, vy máte niekoľkonásobne vyšší plat, ale chlap trvá na zápise na LV, spoločny účet?Čo kto dal, to mu prináleží.treba spraviť tretí účet kde každý z vás pošle istú sumu a z toho budete platiť stravu a všetko čo sa tyka domácnosti ostatné si šetrite.Ked už teraz sa cíti ukrivdeny, tak to bude rokmi ešte horsie je to veľký nepomer
Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva????🤔
Takto veru milujúci manžel nevyzerá
Kde Vy na tychto dokonalich ( podla Vas ) chlapov chodite 😃
Taká MK klasika, muž šikovne nadobudol byt sám pre seba, lebo mu to tak vyhovuje (zn. nechal si otvorené zadné dvierka). Neskor: vyčíta mi že kupujem dieťaťu zbytočnosti, nechce mi dať peniaze. Neskôr: rozvádzame sa a ja s deťmi nemám kam ísť, lebo byt je len jeho…
Ja tomuto nerozumiem. U nas muz zaraba tiez viac aj ked som robila no teraz som na md s Nasim detiatom tzn ze ved ja pracujem tiez len doma za rodicak. Akoze mame kazdy ucet z ktoreho su nastavene platby atd. Vacsie polozky ako hypo poistka za auto proste z muzovho. Ked sa povie ze ide sa na nakup napr ze detom topanky alebo kolobezku plati muz ziadna diskusia o tom. Nakup potravin plati ten co ide do obchodu. Akoze ja nechapem toto vracanie si penazi. To ked budete mat dieta tak co budete robit. Ty zaplatis mlieko on plienky a rozdiel si doposlete. Paneboze.
Tak snad si uvedomujes ze ked byt nieje tvoj a nebodaj by ste sa rozvadzali (moze si najst mladsiu milenku, to nikdy nevies, alebo tebe po rokoch zacne nieco vadit) ze ty z neho neuvidis ani cent?

No dúfam, že ťa napíše ako spoluvlastníka.. za mňa je manželstvo inštitúcia kde sme jeden tím a ťaháme to spolu v dobrom zlom.. inak tiež sme si prešli procesom IVF a vtedy mi manžel povedal nerieš peniaze tie boli aj budú ale mať deti nie je len tak... My sme sa za tie roky dosť posunuli, obaja sme s rodín kde nebolo vela peňazí.. muž viac šetril a ja som si to kompenzovala chvíľu tým, že som dosť minula.. teraz sme sa už pekne okresali a prispôsobili jeden druhému už sa vieme na vela veciach dohodnúť aj si dopriať máme v tom jasno