icon

Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?

26. sep 2024

Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..

lienka.7
27. sep 2024

@vikiki29 tak, tak, uplne presne si to popísala. Inak ja sa divím, ze stále sú niektoré zeny také naivne, ze sa nechajú takto opinkat rozkom🤦‍♀️

macatt
27. sep 2024

Nečítala som všetko, ale pri najbližšej hádke by som mu povedala, že posielať si medzi sebou € je úplne od veci, keď ste manželia a nebudeš posielať NIČ, ALE budeš kupovať stravu (zrátaj si to) a v tom si budeš gazdovať zasa ty a on nech si rieši ,,svoj byt,, a ak bude chcieť niečo navyše, tak mu rovnako povieš nech si kúpi za svoje😅 a ešte by som mu povedala, že zvažuješ tiež kúpu svojho bytu, lebo on svoj má a pekne sa mu platí, že je to super, že rozmýšľaš nad tým tiež 😂

margotka17
27. sep 2024

Veď mu návrhni, že byť by mohol dať polovicu na teba, keďže ste manželia. V tom byte teraz bývate? Môj muž mal ešte predtým, ako sme sa poznali chatu. Časom sám od seba povedal, že polovicu napísal už na mňa, lebo to tak chce on.

b_a_m_b_i
27. sep 2024

Moze mat nehnutelnosti kolko chce iba na seba napisanych, to mu nikto neberie,
ale aspon ten dom alebo byt v ktorom mate spolocnu domacnost,
do ktorej prispievas aj ty, by bolo lepsie ak by ste vlastnili obaja, ride or die,
naozaj uz len z tejto stranky je vidiet ze sa moze niekedy stat neocakavane a vacsinou v tomto pripade ostanu zenam iba oci pre plac,
ked zistia ze 40 - 50ka na krku, este pripadne plus ratolesti,
a na hypoteku samej nedostatocny prijem,
lebo nie kazda ma s.r.o. alebo mzdu aspon 3000e,
a do domu, bytu si nastahuje o 10 - 20 rokov mladsiu,
na ktoru to uz prepise,
lebo ta uz nespravi taku chybu,
alebo ked to nebude chciet ries si vlastnu hypo, ked len nieco male na dedine a na kupnej zmluve bud len ty,
lebo z toho co pises vy ste uz spolu dlhsie chodili
a on to kupil iba na seba,
vedel dobre co robi, mozno radila aj jeho rodina aby tak urobil, neviem
Ale je jasne ze s tebou vtedy nepocital ...

katica06
27. sep 2024

Nepíšem to sú príklad, len opis ako fungovali moji starí rodičia počas skoro 60 rokov manželstva, či už budove keď pracovali ale ba keď už boli na dôchodku dávno pred dobou platobných kariet a online nákupov.
Celá výplata, mzda, dôchodok atď šla babke a ona s tým gazdovala. Podľa finančných možností šporili či ,,pridelila vreckové,,. Na ostatné veci, čo neboli výdavky spoločnej domácnosti mali oné zdroje, babka predávali vajcia a prebytky zo záhrady, dedko si privyrábal ako murár, neskôr vyrábal košiky a do tých bočných nebolo nikomu nič

anca30
27. sep 2024

Nebuď naivná....vaša dohoda nefunguje ani teraz ...a keď sa narodia deti si budeš hádzať maslu.....lebo ti nedá ani hovno....a po rozvode ti ostanú deti a on ti dá minimálne výživné......veľký bacha si daj lebo tu budeš za rok krvavo plakať ....aj môj si vyratuval peniaze....a pamätaj keď si na ne dáva taký pozor to sa nezmení....nebude tvoje ani prd....pôjdeš s holou ritou

sofia131
27. sep 2024

Ste manželia a je to divné že platíte ty niečo on niečo účty na polovicu veď to sa tak nerobí nie ste už ty a on ale jeden my máme dva účty manžel zarobí viac ako ja a nikdy mi nič nevyčítal povie že vždy lepšie ako nič všetko platíme spolu a vždy spolu aj ideme na nákup je to takto super

radkaradix
27. sep 2024

necitala som vsetko, ale mam pocit, ze jemu vyhovuje, ze zaraba viac a moze ta tym ovladat, manipulovat, vydierat, mat navrch.. zial, nemam pre teba inu radu, ako mu narovinu povedat, nech s tym prestane.. alebo sa snaz najst si pracu s vyssim platom a byt viac samostatna, aby si to nemusela pocuvat..

beronsche
27. sep 2024

Na rozvod ani nepomyslas. To je síce super romantické, ale vieš ako, shit happens..
plus sama máš pocit, že ťa obišiel. No to už áno, gesto hodne partnera, na ktorého sa dá spoľahnúť.. ale asi tak jedine v tom, že svoje peniažky rád hlavne pre seba..

Pozri, ani ja na rozvod nepomyslam, ale nebývala by som v muzovom byte bez toho, aby ja som nemala nicovate nič. Ani za svet.

Už teraz má chlapík s 3-nasobnym platom oproti tvojmu veľký problém s tým, že ty prispievas malo, ako myslíš, že to bude vyzerať počas tvojej materskej?
Dohoda-nedohoda...
No, môj typ je, že štedrostou sršať nebude.. jasné, že rodinu zabezpeci, ale čakaj nejakú formu finančného týrania..aby si nepočúvala, aká si hrozna, lebo priveľa minas..
Príbehov je aj tu na koni veľa, isté sa v niektorých nájdeš.

Ja by som s dieťaťom počkala, kým sa tento váš problém nevyrieši.
Už teraz tahas za kratší koniec a on sa ti v tvojej situácii ešte výrazne skráti, keď sa stanes matkou..

simca06022011
27. sep 2024

ziadne ivf by som s nim neriesila a ja by som v takomto vztahu neostala. Bude to niekomu neprijemne, a ano buedm vyzerat ako krava, ale chlap sa ma vediet o rodinu postrat primerane. Partneri maju financie spolocne. A nie sa na kazdu kravinu skladat a posielat si hore dole peniaze ako nejake deti. Rovnako by mi prekazalo, ze ma svoj byt, kupeny poza moj chrbat a splaca si ho z nasich manzelskych penazi (ak ho splaca), ak ho rychlo rychlo kupil nejak inak pred manzelstvom, len aby bol jeho, tiez by som to videla na divny tah, take podozrive.. ze aha, zadne vratka, rychlo ma vysackovat z niecoho...
My nemame osobny ucet, ale keby mi chlap zacal vyratavat financie, tak konecna.. to by sa neodvazil nikdy.
Ak ti to vyhovuje, si s tym ok, tak ostan na tej urovni ako ste. Ale za mna je to uplne cez.

b_a_m_b_i
27. sep 2024

Autorka akou darovacou zmluvou? Ved muz ti nemoze darovat nieco na com je tarcha z hypo? Ci ano?

vikiki29
27. sep 2024

@b_a_m_b_i tak ale niečím jej musí zavrieť ústa.

tiezjedna
27. sep 2024

@b_a_m_b_i samozrejme, že môže.

sono2
27. sep 2024

Muž je žgrloš, škoda, že to nevieš pomenovať.
Ako, mne by raz povedal muž, že si mám kúpiť zo svojho. Ja by som si totiž s takým ani nikdy nič nezačala.

lienka.7
27. sep 2024

@simca06022011 presne, uplny súhlas. Ja nepochopím toto posielanie si peňazí na 55 uctov🤦‍♀️ vsak muz mi pošle peniaze na môj účet, ja zaplatím účty. Kto je v obchode, ten nakupuje a platí. Oblečenie kupujem ja celej rodine, cize pokial sú to vyššie výdavky, tak jednoducho muz mi opäť dá peniaze, kolko mu poviem. Samozrejme nepýtam 6€ za co kúpim ponožky a pod. V restike platí raz on, raz ja, detto výlety a pod. Dovolenku objednávam ja, on mi potom opäť pošle peniaze. Na nej si platime každý co chce, a aj jeden za druhého (dá sa povedať, že kto vytiahne skôr penazenku). Benzín platí on, hoci nás vozí celú rodinu. Žiadny problém. So zvyškom peňazí si každý robí čo chce. Ja si šetrím, on si míňa. Jeho vec, neriešim. Mne keby chlap začal vyratavat co a ako, tak to by bol jeho koniec. A keby mi povedal, že byt musí kúpiť sám, lebo sa to teraz "neda" tak rovno mu poviem, že v tom prípade si všetko platí sám a ja si kupujem nejaký malý pre seba do budúcna. A nie, nie je to žiadna vypočítavost, ale racionálne uvažovanie do budúcna.
A inak, keď už sme pri tom posielaní peňazí na účet rovným dielom, napr.si dajme, ze každú pošle 50%, tak žena keď zaraba co ja viem 1000€, pošle 500€. Muz zaraba 3x toľko, teda 3000€, cize on by mal poslať potom 1500€. Cize by mali mať na "spoločne" výdavky 2000€. To je 2 ľuďom malo? A este dodatok, v týchto výdavkoch nie je hypo, keďže byt je mužov, tak hypo nech si platí sám. Som zvedava, či to takto je u @autorka .

sono2
27. sep 2024

Lenže toto ohľadom financií je úplne kľúčové.
Ostatné je čo na ňom bomba? Keď ti vykričí, že zaplatil v reštaurácii a že mu nedajboh máš poslať na účet tvoju útratu. V tom zhasne všetka vášeň.

simca06022011
27. sep 2024

@sono2 ked to takto napises, ja by som mu taku slahla tanierom po hlave... :DDDD

sono2
27. sep 2024

@simca06022011 a si predstav že jedna známa mala takéhoto pacienta. Už nie sú spolu a že bol bohatý, syn najbohatšieho otca jeden z10tich na sk
Nejdem písať meno.

princeznazvychodu
27. sep 2024

Dievca zlate, ber nohy na plecia a utekaj. ziadne inf, ziadne spolocne dieta s tymto chlapom, budes ronit krokodilie slzy. toto nie je super chlap, toto je rovnake lajno ako ten tvoj kurevnik. ani kurevnik nie je adept na rodinny zivot, ani takyto co smrdi grosom. ver mi. moja sestra zazila to, co ty. rovnako bol moj svagor uzasny v kazdom smere. rovnako byt kupoval svagor pred manzelstvom, aj ked uz mali termin svadby. oklamal ju, ze je to vyhodnejsie a dodatocne v manzelstve na nu polovicu prepise. ha ha. nikdy na nu nic neprepisal. na vsetko prispievala, platila, yarabala viac ako moj svagor. ked tlacila, ze chce byt spoluvlastníkom bytu, vzdy to skoncilo hadkou, lebo ci jej ide iba o majetky. ked sa im narodilo dieta, ona bola vinna, ze nemaju dostatok penazi, lebo on chudak musi zivit nielen dieta ale aj ju lemravu. ked nieco chcela, povedal jej, nech si na to zarobi. dieta musela dat do jasli a ist do prace, lebo by nemala s prepacenim co zrat. ked sa do toho uz obuli nasi rodicia, ze roky spolu ziju, roky su manzelia, ona mu splaca jeho byt, nech na nu prepise aspon nejaky podiel, koniec, bolo po manzelstve. on jej do oci povedal, ze sa aj rozvedie, ale ciastku na nu neprepise. rozviedli sa. este aj s tym zakonnym narokom, ktory ako manzelka mala, na polovicu zaplatenych splatok hypo pocas manzelstva ma problem. schvalne dal vypoved, zamestnal sa v praci sa minimalku, sudu dokladoval, ze ju nema odkial vyplatit, tak jej to splaca po par eurach kazdy mesiac. chudak sveta. tiez by moja sestra za neho dala ruku do ohna, aky je to uzasny muz. na sude jej sudca povedal, ze finacie a nezhoda na financovani su tretim najcastejsim dovodom rozvodov u nas. to teraz si myslis, ze je to malickost, pockaj, kym sa vam narodi dieta. potom budes rukojemnikom a ta jeho sila sa prejavi na maximum, pretoze budes doma so 7 mesacnym dietatom a bude ti vycitane, ze si lemrava, nepracujes, zivi ta a drz hubu a ak nieco chces, tak si na to chod zarobit. toto su take jasne signaly u tychto lakomcov, ze sa uprimne cudujem, ze sa este najdu zeny, ktore toto prehliadaju a naletia im. takyto lakomci potrebuju seberovnu financne zabezpecenu, ktora nebude rodit, nebude doma s dietatom a nikdy nepride o svoj prijem. vyhladaj si na webe pribeh simony rydlovej, je to najznamejsia ceska face yoga trenerka. jej pribeh je rovnaky ako tvoj, mojej sestry a miliona dalsich naivnych zien. na zaciatku chlap uzasny, len lakomy. pri detoch nastava ekonomicke tyranie zeny a u simony to vyvrcholilo az do faciek od chlapa, pretoze si dovolila postavit sa muzovi, ze sa stara doma 24 hodin denne o deti a v obchode musi rozmyslat ci kupi jogurt alebo mlieko, lebo na oboje nemala a on jej odmietal davat peniaze. tiez mali pred detmi taku dohodu ako vy a moja sestra, ze sa chlap o rodinu postara financne. dohodu vzal vietor a realita bola ekonomicke tyranie. takyto lakomci sa nemenia, ver mi. pri detoch sa ich sila naplno prejavi a ty skoncis ako simona, moja sestra a miliony inych naivnych zien s holou ritou a dietatom pojdes k rodicom a budes si buchat hlavu, ze preco si bola taka sprosta a nednepoucila si sa z identickych pripadov.

sono2
27. sep 2024

@princeznazvychodu takymto chujom by sa to malo niekde zapísať. Ja by takého ani nezamestnala možno niekde kydať hnoj.

paulina291
27. sep 2024

Jaj no poznám takéto ženy. Tvárili sa silne nezávisle- muž zarábal násobne viac ale išli 50/50 v manželstve. Požičiavali si od muža peniaze keď potrebovali- lebo logicky im zostalo menej ako jemu. Ale predsa ideme 50/50 lebo spravodlivosť. Ešte aj dom napísal celý na seba. Chlap si žil fantasticky a ony treli biedu.
Nikdy v živote by som nechcela nič iné ako spoločné peniaze. Absolutne neriešime kto koľko zarába a kto koľko míňa, ani na sekundu neprišla táto úvaha. Aby som mužovi posielala peniaze na niečo? Pýtala si od neho, že potrebujem dieťaťu kúpiť topánky? Cítila by som sa totálne úboho.
Ono to takto býva, mnohé aj ako im vyhovuje, že majú každý svoje peniaze, príde RD a zrazu sa chlap svojich peňazí nechce vzdať.
Pomôcť ti nepomôžem, ale mlade baby berte si ponaučenie, ako si to nastavite na začiatku, tak budete mať.

purple_wolf
27. sep 2024

ako sorry ale ste spolu 6 rokov a on si kupi sam sebe byt a to este pred svadbou?? to co je za pitchovinu??? to ti netrklo ze mas cuvnut??? ja osobne by som mu na ten byt nedala ani floka a hypoteku uz vobec keby toto spravil, druha vec je ze ak zaraba 3x tolko co ty a mate problem sa dohodnut na financiach tak by som s nim dieta neriesila a obzerala sa niekde inde lebo nakoniec skoncis na ulici aj s tym dietatom bez penazi

b_a_m_b_i
27. sep 2024

@vikiki29
@tiezjedna
teoreticky mozno ak ju dopise do hypo a hned vtedy aj do LV, ale to by som si dala bacha a tu zmluvu drzala uz notarom overenu v rukach a s nim aj na kataster rovno z banky, nie ze ano milacik uz si aj ty vlastnicka a to staci 😄

Zase neber to v zlom autorka, ale prisla si si po nestranne nazory, ale opisana je v skratke len 1 strana,
Pises ze si si kupila mobil, minas aj na ine oblecenie atd., co je super, preco by si nemohla,
ale pred tym si pisala ze riesite IVF, ja neviem kolko presne to stoji, ale od znamych co toto podstupovali viem ze niekedy to vedia byt riadne palky a nieje to lacna zalezitost,
Tak nemoze byt na stole aj ze tvoj muz sa ta snazi krotit aby ste mali z coho zaplatit ten ivf zakrok?
Nechcem sa ta nijako dotknut,
A este neviem ako ste na tom vztahovo,
Ale tak isto ako zena moze mat obavy z buducnosti,
aj chlap vo vztahu, co by mohlo vysvetlovat tu situaciu s peniazmi u vas tiez,
ty vies ci je stastny.

sono2
27. sep 2024

Autorka. A prečo by si nepovedala mužovi že si ideš kúpiť novy mobil z účtu, keby bol spoločný?
To je normálna komunikácia.
A vytlač si túto vetu. Tvoj muž na teba nenapíše nikdy nič, pretože, keby to chcel, už by to urobil.
Si veľmi naivna. Ivf nestojí 4 tisíc a keby aj. Ver mi, že ti to tvoj super muž necha patrične vyžrať ak sa nepodarí a kvázi peniaze tyjdu do luftu, ďalšie nezaplatí. Ja len dúfam, že je problém aspoň v ňom. Ináč dovidenia.

sono2
27. sep 2024

@b_a_m_b_i ale prosím ťa, koľkokrát sa kupuje telefón a nejaké handry. Proste to zakladateľka potrebuje nejako obhájiť. Na LV ju nedopíše. Už by to urobil.

mell27
27. sep 2024

Máš sa na čo tešiť, keď ostaneš na materskej, to ešte len budeš živoriť.... Tieto veci ste mali mať vydiskutované k spokojnosti obidvoch už pred svadbou, ale zjavne sa neviete narovinu rozpravať... V každom prípade tvoj muž asi nebude úplne v poriadku. Ja by som sa necítila komfortne v takom manželstve. Peniaze budú stále kameňom úrazu vo vašom manželstve...

mell27
27. sep 2024

@purple_wolf zjavne kalkuloval už dávno, ja neznášam takých vypočítavcov...

sono2
27. sep 2024

Žgrloši sa prejavujú okamžite. Len to tie ženy nevidia. Už na rande pomaly platia, lebo veď napoly. Na poli sa len zajace trtkaju. Nezniesla by takého muža

karolinakr
27. sep 2024

@purple_wolf ona chce byť dlžníčka na hypotéke, s tým, že jej byt patriť nebude

karolinakr
27. sep 2024

@sono2 😅 zajace