Ako vyriešiť finančné problémy v manželstve?
Ahojte, prišla som si po radu lebo očividne to nevieme s mužom vyriešiť.
Sme manželia skoro 2 roky pred tým 6 rokov vzťah z toho 4 roky sme spolu bývali. Vtedy sme fungovali že 1/3 nájmu som platila ja a on zvyšok. Takto to bolo rozdelené aj na stravu a drogeriu.
Po svadbe sme si nedali jeden spoločný účet. Muž medzičasom kúpil byt ktorý je písaný len na neho. Kúpil ho pred svadbou ale nadobudnutý bol počas manželstva. Ale teda nie je môj. Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne. Dnes som mu povedala že navrhujem spoločný účet ale to nechce.. ja už neviem. Sú u nás aj rozdiely v platoch on zarába 3-násobok toho čo ja, co si myslím že je hlavný problém. Ale neviem to nejako dorovnať a cítim sa preto veľmi zle. Do toho ešte riešime aj IVF takze veľa peniazi ide aj tam. Ako toto vyriešiť? Nechcem sa hádať, ale on argumentuje že je to takto dobre a neskôr sa vždy pohadame. Keď nastane téma peňazí a nejakú kúpu navrhnem ja tak mi tak povie že tak si to kúp zo svojich. A toto mi proste vadí.. pričom to je vec do domácnosti..
tak az to bude, tak sem mozes napisat, pre povzbudenie, nech vieme, ze nie su vsetky pripady beznadejne 😀 .. lebo ja napr. som sa nechala viackrat uchlacholit recami, ako ma chape a ako ano, vsetko bude, len sa to neda hned.. a pri dalsom pripomenuti, ze nemam na neho tlacit, ze ma toho vela a potom je v strese.. a o par rokov, ze ine ani neviem, len furt problemy vytahovat 😝
Ator,Nato,aby bolo mozne odpoveda na tvoju otazku je potrebne si ozrejmit,aku formu manzestva ste uzatvotili. CI formu s BSM ci formu notarsekej zapisnice..A podla toho sa zariadit....
Ak prva varianta, tak v BSM je vsetko,co sa nadobude za manzelstva a to aj zarobky su spolocne. Nezalezi na tom, na ucte koho je ktory zarobok... Takze z toho treba vychadzat.
Ak manzel ma medzery v pravnej gramostnosit,treba ho odporucit na RP.Pretoze on preferuje v manzelstve variantu 2,ale vy s velkou prvdepodbnostou mate variantu1.. Takze sa ma podla toho aj spravat....a aj ty...
Ak jeden z vas neche resktovat danu formu, tak manzestvo nemoze plnit svoju funkciu .
Takze je to len a len na vas dvoch,ako si to usporadate a to z prihladnutim na tie dve varianty ,ktore som napisala..Vlastne najcastejsou pricinou rozvodov nebyva nasile ,ale nezhody vo financnych otazkach v manzelstve.-..
Čo znamená, že urobí pre rodinu prvé posledné? Že keď kúpi hajzlák, tak mu musíš poslať polovicu? Krása. Ale ja chápem čerstvo vydatá, naivná, nový zariadený byt (aj keď iba jeho), jasné že je neprípustné priznať, že si urobila chybu a budeš sa utešovať, že sa zmení. Nezmení, ale zistíš to, až keď už bude neskoro. Tak si to uži.
Tak ja mam o 500-700 euro viac ako manzel.Ja som svoj uver vyplatila on ma este do jula buducho roku uver splacat,kupili sme spolocne auto.On teda splaca uver,svoje cigarety,tankuje auto.Ja z mojho prijmu splacam ucty a stravu.Obcas aj on urobi nakup ak ja to zaziadam alebo nieco potrebujem.Vzdy pri nasledujucej vyplate obaja vytiahneme ostatok peniazi z uctu a tak setrime,okolo 800-1000 euro mesacne dame na bok.To su spolocne peniaze ktore potrebujeme na dovolenku,a co treba kupit vacsie do domacnosti.Byvame v rodinnom dome tak je tych vydavkov ovela viac ako v byte.Na jar ideme stavat a teda setrime abi sme nemuseli brat uver znova.Vsetky peniaze su u mna a ja vydelujem,a on vie kolko mame nasetrene.Nikdy sme nemali problem s tym moje,tvoje.Pravda on z peniazmi moc nevie ale preto sa spolahnul na mna a ja to vsetko vediem.Nikdy mi nevycital ak som nieco kupila bez jeho vedenia
Autorka: ale v úvodnom príspevku si napísala toto: "Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom. Povedala som mu či je to pre neho adekvátne, povedal že áno. Argumentovala som to tým že by som posielala viac ale byt nie je písaný aj na mna. Ale stále sa kvôli tomu hádame. A takto je to s každým výdavkom že s sna všetko proste skladáme a posielame si medzi sebou. Keď náhodou niečo platí len on tak mi to ako keby vyčíta.. nie je mi to už komfortne."
Takto si ho popísala....my Tvojho manžela nepoznáme...Ty si tu o ňom utvorila taký obraz....kto vie co by si pomyslel Tvoj manžel, keby si prečítal ako sa o ňom vyjadruješ...
Pozri. Nam to môže byť jedno, my takého muža nemáme. Už hádžeš do autu, že to bolo len kvôli jednej drahšej položke. Pritom v príspevku si napísala, že sa doťahujete kvôli každému výdavku, čiže sme z toho vychádzali. Ale keďže ti kupuje darčeky, platí 3 dovolenky ročne zariadil a kúpil byt, tak nechápem, čo tu s nami riešiš. Príde mi, že zrazu nič z toho neni pravda, čo si na začiatku písala. Ale tak. Tvoj život, tvoj muž. Klameš ale samu seba.
@zltalienka v čom je rozdiel byvanie a najom?
@karolinakr ??? Nerozumiem.
@karolinakr myslíš túto vetu z úvodného príspevku autorky? "Posielam mu na byvanie rovnaku čiastku ako na nájom."
Ja som to pochopila tak, že len nedávno sa presťahovali do jeho nového bytu. Predtým boli v nájme. A ona pokračuje v platení rovnakej sumy za to, že teraz býva u neho v jeho byte ako keď platila svoju časť z nájmu v prenajatom byte.
On sa síce tvári, že je s tou sumou od nej spokojný, ale....stále sa kvôli tomu hádajú...
Autorka: rozmýšľala som o situácii v akej si s manželom, ohľadom bytu. Ako najrozumnejšie mi príde, aby (ak chcete pokračovať v manželstve) prepísal na Teba časť bytu. Nie polovicu. Aby to bolo spravodlivé. Keď kupoval byt, Ty si bola študentka. Predpokladám, že 20% z ceny bytu (alebo koľko dal v hotovosti) zaplatil on sám
To je jeho. Zároveň, že do svadby stihol zaplatiť cca 2 roky splátok. Ich sumu si viete vyrátať. To je tiež jeho. Od svadby ste platili byt zo spoločného, takže to už je vaše spoločné. Zisti, koľko zaplatil on na začiatku + koľko zaplatil splátky do svadby a toto odrataj od kúpnej ceny bytu. Co ostane vydeľ dvomi a máš svoj podiel na byte.
Zariaďovali ste ho už spolu, zo spoločného, tu už nie je čo riešiť.
A ci budete živiť 1-2-3-x účtov to je jedno, z právneho hľadiska su to vaše spoločne peniaze. Len dávate zarobiť bankám a (z môjho pohľadu) zbytočne trávite čas rozrátavaním blokov.
Podstatné je, aby ste boli obaja spokojní s tokom financií u vás. Život (aj ten manželský) je o komunikácii a o kompromisoch....tak komunikujte a buďte si vzájomne ústretoví...
@zltalienka ďakujem toto som si potrebovala prečítať. Presne takto si to predstavujem. 20% zaplatil on na to nechcem siahnuť vôbec. A z toho zvyšku vypočítame podiel. Čo sa týka financií mám návrh že by som platila stravu, drogeriu a on by platil bývanie aby sme si nemuseli nič posielať. Ostatne výdavky raz on a raz ja tie nie sú až tak bežne. Hypotéku plati od kedy tam bývame takze to je pár splátok.
Dali sme si dokopy sumu spoločných výdavkov, bývanie, potraviny, auto, benzín, internet atď. Rozdelili kto čo bude platiť, tak aby sme neposielali hore dole.
To ste dostali hotový byt komplet so všetkým, že hypotéku platíte AŽ odkedy bývate? Aj s nábytkom? Nechce sa mi veriť...
"Hypotéku plati od kedy tam bývame takze to je pár splátok." A odkedy je papierovo byt jeho? Predpokladám že tiež len "pár mesiacov". To ste sa pred pár mesiacmi nevedeli porozprávať?
@beronsche ja som to myslela vseobecne, vkuse sa tu radi rozvod nie len v tejto jednej teme, tak z toho usudzujem ze zeny ktore toto radia su asi bezchybne a maju bezchybnych muzov. Ved to ze je jej muz haklivy na peniaze, je normalna vlastnost ako kazda ina, a je len na autorke ako si ho v tomto ukociruje.
Tiez mam manzela ktory pochadza zo 4 surodencov, peniaze u nich neboli nazvys, a vidno na nom ze si to nesie vo svojom “ batozku “ , ale budem sa nad tym rozculovat? o peniaze som nikdy nemala nudzu, takisto ak by som bola slobodna by som sa musela obracat. Jedine co sa mi nepacilo, ze byt bol len na muza, aj ked som financovala prerabku, bola som ako spoludlznik a ocakaval ze po RD sa budem na hypo skladat… ale povedala som mu ze takto to nebude, a polku bytu mi daroval dodatocne darovacou zmluvou. Nie som blba, nenecham si skakat po hlave, ale v dobe feminizmu sa viem o seba postarat, a nepotrebujem dojit muzovu penazenku. Nase manzelstvo vsak nevidim o nic horsie nez ostatne, spolocny ucet som nikdy nechcela uz len preto ze si rada kupujem veci o ktorych nemusi vediet kolko stoja :D. A kazdy z nas plati co treba, vieme sa postriedat a dohodnut. Nehadame sa o peniaze, ale viem ze pri spolocnom ucte by sme sa hadali..
Len tu na MK sa jednostaj neda zenam pochopit ze niekomu to tak proste VYHOVUJE
Oooh bože toto sa hrozne číta 😒 toto nie je normálne manželstvo aby ty jemu si platila vlastne za nájom že môžeš bývať v jeho byte . Fakt choré .. ako dvaja cudzí ľudia .. spolubývajúci
A nezaregistrovala som ale je to tak že on ma ten byt na hypotéku ktorú spláca a ty mu vlastne prispievaš na hypotéku na byt ktorý je jeho ??
@zltalienka nie keď kupuješ novostavbu tak najorv zložíš zálohu kým sa neskolauduje. Medzi tým sa vybavi hypo ktorá začne plynúť až keď sú pripravené záložne zmluvy a až potom sa cerpa úver. A približne do 2 týždňov potom dostáva majiteľ kľúče. Takze preto sa hypotéka platí až od kedy sme dosrali kľúče. a my sme si ho cely zariadili už po svojom.
Takže hypo ste vybavovali len prednedávnom?
@zltalienka nie nie ona je vybavená dávno, preto je na manžela. Len sa načerpal úver až teraz. Tie zmluvy sa už nemenili pretože keby tam pripíšeme mna tak by sa cely proces skomplikoval a dostali by sme dnešné úroky. Takze sme to už nechali tak a finančná poradkyňa nám odporučila to doriešiť tou darovacou zmluvou.
Necitam co pisu ostatne ale takyto debili mi vzdy zdvihnut tlak. Proste od neho utekaj!
Zgrlos ostane zgrlosom fuj. Fakt toto ma vie vzdy tak nasrat.
Som hlúpo označila. Čiže ešte raz.
Keď ti manžel daruje polovičku bytu, napíš nám to tu. Oslávime.
Ty s ním plánuješ dieťa? To ani zo srandy... Ako si on predstavuje fungovať, keď ty budeš mať len rodičák, ktorý ti postačí tak akurát na plienky a Sunar???

A vraj výhoda oddeleného účtu je, že sa nemusíš pýtať muža či si môžeš kúpiť mobil. 🤦🤦😳 My máme spoločný a ani by mi nenapadlo, sa pýtať môjho muža či si môžem niečo kúpiť. Nie som 15 ročné decko,aby som potrebovala povolenie či si môžem niečo kúpiť, čo potrebujem...