Ako vyriešiť náš problém?
Ahojte. Už som unavená. S partnerom sme sa presťahovali do chatky, ktorá patrí jeho sestre. Na začiatku sme sa dohodli, koľko budeme platiť nájomné a tiež to, že vodu a elektrinu si prepíšeme na seba. Sme tu mesiac a už je problém. Teda viac problémov.
1. Zistili sme nedostatky. Vedeli sme dopredu, že na chatu sú napojení dvaja susedia (voda, elektrika). Ale čo sme nevedeli, že majú 15 rokov staré vodomery a elektromery, teda nemusia merať presne. Ale teda čert to ber. Horšie je to, že švagriná má nízke zálohy na vodu. Je tu aj záhrada a ona si ju začala zveľaďovať. Teda sadu kvety, tujky, stromy. To je ďalší problém, lebo záhradu polieva "našou" vodou, za ktorú platíme my. A taká záhrada spotrebuje dosť vody a ja neviem, prečo by sme to mali platiť my, navyše sú nízke zálohy tak je jasné, že budú nedoplatky. Ona zvýšiť zálohy nechce. A ja nedoplatky platiť nebudem (keď nie sú naše).
2. Ďalší problém je ten, že je u nás pečená-varená, už mi to lezie na nervy. Je tu každý druhý/tretí deň. Ja s partnerom pracujeme cez týždeň a ona nám stále robí program. Víkendy sa tešíme, že si oddýchneme a ona si príde a na 8-9 hodín nás zamestná, ja som sa starala o jej dieťa a priateľ makal na záhrade.
Jednoducho už mám toho dosť.
@mariejenka Prišla s tým ona a partnerovi sa to páčilo, lebo vždy chcel záhradu a tiež bol rád, že bude bližšie sestre. Ona by chatu prenajala iným ak by sme tam nešli my a určite za viac peňazí. Ale to sa radšej odsťahujem ako ju tu stále mať.
Tak prvotne to bolo super myslené, možno ani nevedala ako,zvrhlo sa to na niečo,co vyhovuje len jej, skoda no. Dufam,ale ze to vzťahy nepodzubka úplne,🍀🍀
tak ber to tak, že aj blbá skúsenosť je skúsenosť, vyskúšali ste, zistili, že je to k ničomu, posuniete sa ďalej
jedine riesenie-odstahovat sa ... inak sa pokazia nielen vase vztahy s jeho sestrou ale dost pravdepodobne ze aj tvoje a priatelove ... takze rodina nerodina rychlo prec.. a cez vikend povedat nie.. je to tak jednoduche .. postrazis -nie .. prides - nie .. mas nieco ine vtedy povieme co?? ano
@nikolka1986 Čo to taras? Smiešna si asi Ty, alebo nevieš čítať. Prečítaj si ešte raz keď nechápeš. Nič zadarmo nechceme a energie ktoré spotrebujeme zaplatíme. Ale píšem že nebudem platiť vodu ktorou polieva svoju záhradu. Takisto ona prišla s tým, že ak chceme môžeme ísť bývať do chatky. Sumu za nájom určila ona.
@nikolka1986 nie je také jednoduché prenajať chatu na víkend, ak nemáš k tomu ubytovaniu čo ponúknuť. Okrem toho, po hosťoch by musela chatu upratať, bola by tam väčšia šanca zničenia zariadenia a tu získala ešte lacnú pracovnú silu.
@nikolka1986 Buď si prečítaj všetko alebo prestaň klamať a vymýšľať si.
@nikolka1986 Uf no asi máš problém s pochopením textu. Ja som napísala na margo toho, že platíme len 7000 teda jej platíme hypo a energie a jej nič navyše nejde. Nikto nechce bývať zadarmo, áno sme nič také neplánovali. No nič, dobrú noc 🙂
@nikolka1986 *ani
@nikolka1986 ?? Platí hypo 4000 - 4600 zvyšok sú energie. My platíme 7000 kč. Jejda, bol tam preklep. Vidíš, nič nevieš pochopiť 🤭
@nikolka1986 ja som to písala už na začiatku koľko platíme ty skvost 🙄. No nič, idem do hajan.
Ak.ste si.vodu prepísali na seba tak.by ste si mali určiť vy aké budú.zalohove platby či ?... A vyzerá to tak.ze lepšie bude odísť načo ste sa vlastne sťahovali do.dakej chatky ?
@taskataska Za 10-11tis garsónku, výnimočne 2kk v Prahe zoženie,, ale bez poplatkov za energie. Tie účtujú zvlášť a väčšinou sú 2-3500 CZK na človeka.
Keď nájdeš niečo do 11.000kc na garsónku celkovo alebo dokonca 2kk tak daj vedieť. Pošlem svagrovi, ten sa isto poteší. Platí za spolubyvanie 7500czk za jednu izbu.
Ono ta hypo a energie nie sú jediný poplatok co sa platí za nehnuteľnosť.
Platí sa ešte daň z nehnuteľností a daň za odpady (nám to vychádza na 210€ ročne). Ak je to v záhradkárskej oblasti tak sa ešte niečo častokrát prispieva zväzu záhradkárov. Na záhrade treba kosiť, aj to ide do času a peňazí.
Jej by sa určite oplatilo chatku normálne prenajať. Ak má viac izieb a je plnohodnotne obývateľná a v blízkosti mesta tak nájom bude od 15.000czk hore. My sme za 2izbak platili 450€+opravy, pred 2rokmi. Teraz šli najmy zase hore. Sestra platí 275€ za jednu izbu v mini Prešove. 7500czk platí švagor dokonca za spolubyvanie v Prahe. A to sú také priemerne momentálne ceny, takže Nemajte veľké oči.
Na druhu stranu, každý chce súkromie tajze vás úplne chápem. Sestra ne h si prenájme chatku za normálne peniaze = tak 2-3* viac bez možnosti návštev podnájomníkov,, a vy si nájdite niečo vhodne pre vás tak aby ste mali kľud a súkromie. 🙂 obom stranám to bude koniec koncov viac k úžitku.
Ono Hlavny problem nie je ani tak sestra ale jej brat . Tvoj priatel jej nevie povedat nie. Ona by si kludne mohla dojst sadit sama s dietatom ( nema muza ?) a vy by ste mohli ist na vylet spolu sami 2 alebo relaxovat . On nie je povinny skakat ako ona piska vy jej mozete povedat sorry sme unaveni ale kludne si pories na zahrade co chces. Ja ju chapem je jar a chce si to tam vypeknit. . Ale nechapem tu jeho potrebu tam ist byvat stym ze bude blizsie k sestre. Musia mat extra dobry vztah. Ale zas nie az tak dobry aby jej on vedel povedat nie. Mam ine plany na vikend ako tie tvoje. Nie Moja priatelka ti nepostrazi dieta chce si odychnut.. teba trapi Ta voda ktoru treba na udrzbu zahrady no chceli ste chatku so zahradou.. ale za udrzbu tej zahrady uz platit je nefer? Cize jedine riesenie je odist Lebo ona nebude platit vodu za zahradu a vas a este dakych susedov? Tak si hladaj podnajom daleko od nej nech k vam nechodi tie vykendy ked bude prsat a nepojde na zahradu.. treba komunikovat otvorene. Normalne jej povedat ze chcete byt sami ked bude stale nechapava tak jej povedz ze chces vyskusat 50shades of grey s jej bratom a snad k vam nebude Tolko chodit.
@lenkakravcova V tom máš úplnú pravdu, kľudne by tú chatku mohla prenajať ako píšeš za 10-15 000. Nám to prenajala za 7000. Ja som za to vďačná, ale ako som písala má nízke zálohy a keď chce míňať veľa vody na polievanie záhrady, istotne bude nedoplatok. A mne fakt nepríde fér platiť za vodu ktorú sme nepotrebovali, ktorú spotrebovala záhrada.
@miadi Mne nepríde fér, platiť za také množstvo vody , ktorú sme my nepotrebovali. Mala jednať narovinu, nemala nám to prenajať za tak málo, mohla si povedať viac, zvýšiť zálohy. Ja som rada, že môžem vyjsť ráno s kávou na záhradu, ale sorry, nie je to moja záhrada a fakt nebudem platiť také množstvo vody. Ide leto, možno bude suché leto, bude treba polievať určite dva krát denne. To budú fakt veľké nedoplatky. Ona má kľudne tým nedoplatkom vystaví?
Ale máte pravdu, jediná možnosť je odísť. Ja nechcem byť nevďačná, som vďačná že nám prenajala dá sa povedať len za jej hypo a energie, ale fakt to za to nestojí. To budem radšej platiť viac a nemať ju tu takmer stále.
@miadi *nespotrebovali. Preklepy mi píše, pardon.
@miadi Partner taký nie je, predvčerom zase prišla sadiť a chcela, aby som postrážila dieťa, tak hej povedal, že oddychujem a nebudem strážiť. Partner jej tiež nepomáhal sadiť, má zdravotné problémy. Fakt sme sem neprišli preto, aby sme s ňou strávili všetok čas s ešte jej robili na záhrade. Ja pracujem na tri smeny, partner má dve práce. A máme radi svoj kľud.
Keby to prenajala cudzim tak tam tak nechodi tym ze to mà Rodina berie to stale ako svoju chatu ..+ ste tam vy. Urcite treba najst nieco ine co bude mat ine vyhody - blizsie k tvojej praci atd. Rychlo prec kym mate este ok vztahy.
@miadi Veď práve to je to, to sme bohužiaľ nemohli vedieť. Aj keď niečo mi hovorilo, nechoď do toho.
To vyzerá, že s tým počítala, že si zvyšok nájmu odpracujete...
myslím, že je to jasné a už je zbytočné to dalej rozoberať, treba jej povedať, že ste si to predstavovali inak, tým pádom odchádzate a hotovo. Bohužiaľ toto sú tie spolky z rodinou, vždy je tam riziko, že to bude nejak zneužívané, že síce na peniazoch sa niečo odpustí ale bude sa potom vyžadovať iné "odpracovanie". Takže treba to čo najskôr ukončiť, super je, že tvoj partner to vidí tiež a je na tvojej strane, tým pádom nemáte na čo čakať. Je to dobrá skúsenosť do budúcnosti, neber to nejak tragicky, že ste urobili neviem akú chybu, takéto niečo podobné sa udeje v každej druhej rodine v nejakej forme. Proste ste skúsili, nevyšlo, idete dalej. Švagriná ak má štipku rozumu sa z toho poučí tiež, bola nenažraná, nebude mať teraz nič. A ak sa urazí, tak to znamená len toľko, že je to pravda a nechce si to priznať, ale to je už jej problém.
@ziarifka To ale mala povedať narovinu.

Normálne by ma zaujímalo,co ide v hlave tej babe...kto navrhol bývanie u nej v chate? Kto inicioval, žeby si boli súrodenci bližšie ( nie len citovo,zaujmom vzájomne jeden o druhého,ale aj osobne) ...ja neviem, nechcem byt hneď ze je vychcana,a ze si chatu splatí vaším nájmom, vodu a energie jej zaplatíte vy a este aj susdia...ok spotreba bude ale rozrastá sa to na troch,ona len zálohy? A tym ze je jej si príde kedy chce, aj s dietkom,a ze si od neho potrebujete oddýchnuť a ona sa popapre v záhradke,ved bratova priateľka sa isto poteší s dieťatu,aj tak ma víkend voľný... môže takto niekto pricetny uvažovať, že druhý by bol s tymto o.k?? Ja neviem,ale asi je fakt vychcana.