Ako vyriešiť problém s plánovaním dovolenky s manželom?
Manžel sa hnevá že nemáme spolu dovolenku. Pracujem vyše 3 roky, prvý rok som sa nahlásila neskoro kedy chcem dovolenku lebo to som ešte nevedela ako to vo firme funguje. Ďalší rok mala dovolenku moja vedúca tak ja som si musela vybrať iný termín. A tento rok kolegyňa má zaplatenu dovolenku presne na ten termín kedy som chcela aj ja. Tak zas som si musela vybrať iný náhradný termín. Lenže manžel sa hnevá že nemáme spolu dovolenku. On bude mať teraz od 5 augusta dva týždne a ja budem mať posledné dva týždne. Hovorí že nikdy nie sme spolu doma aby sme trávili spolu čas ako rodina. Ale čo mám robiť keď vždy do toho niečo dôjde a musím si vybrať iný termín. On máva celozávodnu v práci tak on sa nemôže hýbať s dátumom kedy ostať doma.
Ako by ste toto riešili?
Jedine plus má to že deti nemusíme dať do tábora lebo sa prestriedame pri nich.
Ale tebe dovolenku nezmenil zamestnávateľ len si povedala no dobre tak ja si dám inokedy. Nemusíš nikomu vysvetľovať kam ideš cez dovolenku, máš ju odsúhlasenú a hotovo. Mala si ísť za nadriadeným a nie sklopiť uši. Ty si ju dostala prvá tak sa nemáš čo dohadovať s kolegyňami, ktoré prišli s dovolenkou neskôr. Keby to zamestnávateľ zmenil prosím, s tým už nič nespravíš. Ale nie takto.
Ty sa chces prispôsobiť....už každý to berie ako normu, že ty sa stiahnes.A čo, keď nechodíš do zahraničia môžete byť spolu doma ako rodina...jedine, že ti to vyhovuje, že muž je doma s deťmi a potom ty.
treba byt trosku sebecky, dovolenku si si nahlasila, mas byt s muzom.. 3 roky ste neboli. mate psycho pravidla, ako kopa firiem, kde dobreze rok vopred neriesia nahlasenia dovoleniek =v poriadku. Ale nech sa tych nahlasenych potom aj ostatni drzia. Nesuhlasila by som s tym, ze ja si budem prehadzovat dovolenku a vybavene. kludne by som sa hodila aj na PNku a pochopili by, ze nie ja som ta, co ma kazdy rok sa prisposobit kolegyni.
A to kam ides na dovolenku/nejdes, nikomu vesat na nos nemusis. Povies, ze ideme na antarktidu, mame to zaplatene a ic budes na Sirave sa opalovat, alebo nahanat medvede v tatrach, je na tebe. Ked vidis ze nie je cesta po dobrom, p ojde to po zlom.
A teda muz ma pravdu.
Ešte sa to dá vyriešiť tak, že si posuniete o jeden týždeň, že vedúca si zoberie len ten jeden týždeň od vás a vy by ste mali s mužom aspoň jeden týždeň. Príklad na pochopenie: chceli ste od 5.8, tak vedúca si zoberie od 29.7 do 9.8. a vy nasledujúce 2 týždne, takže by ste mali s manželom aspoň jeden spoločný týždeň
Každý rok sa máš prispôsobiť? O co je viac kolegyňa ako ty? Nabudúce rovno povedz, že máš zajednanu dovolenku a minimálne 3 mesiace popredu im to prízvukuj.
2 roky som robila s kolegynou kde sme boli obmedzene datumami kedy nemozme ist a potom sme sa hadali ktora pojde v tyzdni kedy sme obe mohli..hotove psycho...odisla som.
Tak ty vies o jeho dovlenke predsa na kazdy nadchadzajuci rok, tak preco si nezadas dovolenku rovno na zaciatku roka alebo priebezne nekomunikujes s kolegami, s ktorymi sa zastupujes?
Autorka, prečo každý vie, že nikam v lete nechodíte? To akože každému zakvačíš na nos, že nikam nejdete? Aj to je chyba. Nikoho nemusí zaujímať, kde tráviš dovolenku. Tento rok s tým už nespravíš nič. Na rok hneď na začiatku roka by som zadala dátum dovolenky a hneď povedala, že sa chystáme k moru a už máte aj vybraté, zaplatenú zálohu... A čo že nikam reálne nepôjdete?
A muža úplne chápem, tiež by som sa hnevala
@huxy Sme malý kolektív pár žien a sme aj kamarátky tak rozprávame sa o tom kto kde kedy kam ide.
Tak to proste prestaň robiť. Rodina by pre mňa znamenala viac ako kolegyne, kamarátky. A jednoducho by som kvôli rodine bola ochotná takto zaklamať.
Ja ďakujem Bohu za to,že máme celozávodnu dovolenku v práci.Ziadne vyjednávania a ustupovacky tým pádom nehrozia.Vsetci vedia kedy,koľko a hotovo
ale sklopila si usi a poriadne ….
veď nebuď v tej robote také teliatko, vedúcej ustúpiš, no dobre, ale keď si si zahlásila termín dovolenky skôr ako kolegyňa, tak ťa vôbec nemusí zaujímať, že ona si zaplatila nejakú dovolenku. A zjavne to až taká tvoja kamarátka nebude, keď ti to urobila vediac, že ty môžeš ísť s mužom na dovolenku (jedno, kam) len v tom termíne. Prestaň babám vešať všetko na nos a nedaj sa zneužívať, aj muž bude spokojnejší
Keď ste kamarátky, tak to tá kolegyňa vedela, že máš nahlásenú dovolenku. To fakt kamarátka kamarátke toto urobí? Osobne si myslím, že toto sa nemá robiť ani kolegyni a kamarátke už vôbec nie. Presne tie dva týždne. Aká náhoda! Neozveš sa za svoje práva a svoju rodinu? Tak sa nečuduj, že sa muž hnevá.
Autorka, ale to, že tvoja kolegyňa si zaplatí dovolenku v tom termíne, ktorý máš ty už dávno nahlásený a schválený, je jej chyba! Ty nemáš povinnosť jej v tom ustúpiť. Ako si ona môže dovoliť zaplatiť dovolenku v termíne, ktorý nemá schválený?! Všetci ťa tam majú za blbku, ku ktorej si to môžu dovoliť. Tvoj manžel sa hnevá oprávnene!
Prepáč, ale zametajú s tebou. Treba sa naučiť povedať nie.
Stále platia ustanovenia zákonníka práce. Neviem, prečo sa musíš prispôsobiť vedúcej? Je to taký istý človek, ako Ty, len má (mala by mať) väčšiu zodpovednosť a plat ako Ty - to je celé... Naozaj je problém, že sa nevieš postaviť sama za seba a za svoje záujmy a necháš, aby iní zneužívali Tvoju "dobrotu?".
§ 111
(1)
Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.
To ste veru super kamarátky, keď všetkých vedia ze ty môžeš len od 3.8. A oni si pekne zaplatia na ten termín dovolenku. By som ich .....A určite by som nemenila dátum 3.x...dva x a dosť!!!
Ako pardon - to kazdy rok sa mas ty prisposobovat sefke aj vsetkym kolegom? 🤦🏻♀️ to kde prosim pracujes? Nevies odkomunikovat sefke ze za 3 roky si nemala spolocnu dovolenku s muzom lebo ti ju zmenili a ze ocakavas ze sa soravodlivo prestriedate v prisposobovani?
Ked to nechas tak a sklopis usi, jasne ze o rok budes zase prva za kym pojdu, aby si zmenil dovolenku.
Netreba si vymyslat ze mas tiez zaplatene nieco, ked ste normalny kolektiv, kazdy hadam pochopi, ze nenozes len ty vzdy ustupovat.
Ked chces byt len doma "na lehatku" tak chod na PN
“Sme malý kolektív pár žien a sme aj kamarátky tak rozprávame sa o tom kto kde kedy kam ide.”
Nie, nieste ziadne kamarátky, tie slepice veľmi dobre vedia kedy a prečo mas nahlásenu dovolenku a aj tak ti ju obidve hnusným a podrazackym spôsobom zrušili. To ziadna kamoska nespraví
Vedúca znamená ze je tvoja nadriadena co sa týka prace, nie ze by bola niekde vyššie v spoločenskej hierarchii a mala väčšie právo na dovolenku.
A ze kolegyňa si zaplati dovolenku v tvojom termíne je už totálny vrchol drzosti a ignorantstva voči tebe.
Sprosto ta využívajú a verím tomu ze nielen co sa týka dovolenky ale aj prace. Len ty chceš byt z každým zadobre tak si necháš srat na hlavu.
Radšej sklames muza aj deti (pretože všetci sa na rodinnú dovolenku tešia ze budú konečne spolu) len aby boli nejaké pičiská spokojné.
Tvoj muž je pravom nahnevaný a mala by si sa konečne nahnevať aj ty. Mňa to normálne vytočilo ked to čítam, neznášam nespravodlivosť a šikanu
viem že téme je stará pol roka, ale začína byť aktuálna.
nepíše že majú deti a potrebujú byť spolu s nimi. ale ok.
lenže je rozdiel - nahlásená dovolenka (do plánu dovoleniek)
- podpísaná /odsúhlasená dovolenka
Ak mate s mužom takéto nastavenie, že on sa musí prispôsobiť celozávodnej, tak hneď ako zistíte dátumy od - do, vypíš si dovolenkový lístok a daj ho podpísať nadriadenej, nech ťa nikto nepredbehne. aj keby si mala trochu zaklamať, povedz až ked podpíše, teda až napr. o 2 -3 že už po podpise máte na ten termín zaplatenú dovolenku v nejakom hoteli ´, s partiou, rodinou a hotovo. na nástenku daj oznam nejako Jana - dovolenka 3.8. - 15.8. a už to s kolegyňami veľmi nerozoberaj.
(vybrali ste 3 možnosti, muž jednu z nich vybral ako prekvapenie, zaplatil)
keby ti chceli zmeniť termín, alebo zrušiť dovolenku, museli by ti preplatiť všetky náklady a to by asi firma nechcela, lebo je to nerentabilné.
ostatné nech si riešia ostatné termíny.
takže ženy bacha na silné reči, že je dovolenka nahlásená , pokiaľ nie je podpísaná od nadriadeného, nič si nekupujte, nespoliehajte sa že vám bude umožnená. Zákonník práce vám to inak vysvetlí.
nepoukazujem na firmy, kde je to bežné, ale niekde nepochodíte, po právnej stránke vám to neprejde .

Žiadaj schváliť písomne