Ako vyriešiť vzťah s neznesiteľnou svokrou?
Ahojte žienky poraďte co mam ďalej robiť ja už som zúfalá.. Naposledy nám prehrabavala skrine a to bolo to posledné.. Veľmi ma to ponizilo a ja neviem ako ďalej.. Je mi do plaču.. 😥😥 Aké máte vzťahy zo svokrou ako ste to riešili
@evkano1402 A ty mas take vlastne skusenosti, alebo o tom vies nieco skor profesionalne?
@evkano1402 A ptoom dookola. No a začarovaný kruh. Z ktorého nie je pomaly cesty von :-/
@lilitela
zial vlastna skusenost, ale velmi mi pomohlo, co najviac si o tom nastudovat.
Toho, koho by si velmi chcela zmenit, to nezmeni, ale tvoje vlastne uvedomenie si problemu, ze problemom nie si ty 😉, ti pomoze. Teda aspon u mna to tak bolo.
Kludne dam este raz link skupinky tu na MK
https://www.modrykonik.sk/group/11429/
@evkano1402 Co je to presnejsie ta projekcia? Ako to prebieha, ze svoje zlyhania premietaju na blizkych?
verím že si sa cítila ponížená, ale toto treba riešiť s chladnou hlavou, nie utekať preč. Vidí aká si zraniteľná a predpokladám že o to väčšiu radosť má. Iba by som jej oznámila že ju u nás už nechcem vidieť , pretože to už bolo riadne cez čiaru, a ak má záujem ziapať, nech sa páči, u seba doma. Zamknite si svoju izbu a kľúče budete mať len ty a muž a hotovka. A súhlas s anjelicom, trochu hanby by jej nezaškodilo, nech sa uvedomí . Moja sesterka zažila toto isté, bývali v začiatkoch u svokry v jej dome kde mali svoju izbu kým si kúpia dom a tá jej prehrabávala denno denne veci, nedala si povedať ani od svojho syna, keď jej čosi povedal , revala ako divá aby všetci susedia vedeli akú hroznú nevestu má v dome, no napokon to vzdali a odišli k jej rodičom kým sa nedalo nasťahovať do vlastného.
@lilitela
skus si pozriet toto
je to ale po anglicky
velmi napomocne su aj tie komenty pod videom, kde su popisane konkretne pripady
Ale v skratke:
Ked ti niekto (partner, rodic, kolega...) hovori do oci, ze si co ja viem lakoma, hlupa, chamtiva, neschopna, pomala, ze si na nic a podobne, on hovori o sebe a snazi sa takto svoje pocity zo seba preniest na teba.
Ale prosim, ber to cele s nadhladom, fakt to nemusi byt aj tvoj pripad. 😉
@bezmena18 toto robi moja mama. Robila to odjakziva. Mozes jej hovorit,co chces,ona ti bude do oci klamat,ze sa ti nehrabala. Ked som byvala doma,dobre...ale ked to robi na navsteve u mna,ide ma vystriet. Nemam doma nic tajne,ale je to hrozny pocit. Ked obzera cely dom a nazera do kazdeho kuta,to este horko-tazko znesiem. Ale prehrabavat skrine,komody,papiere to je privela. Moja matka si dokonca dovolila snorit vo veciach priatelovi,ked u nas prespaval.
@marca12
@bezmena18
dokonca si ako dieta pamatam, ze ked k nam prisla navsteva a isla napr. na zachod, tak mama len tak (neviem, ci z dlhej chvile, ci jej chcela nieco ukradnut, to fakt neviem) prehrabavala tej navsteve kabelu. Ked mna niekedy prisla navstivit ako uz vydatu zenu, tak okrem skrin a kazdeho kuta, nazerala aj do chladnicky, mrazaku, vysmievala sa mi, ze tam nic nemam. 🙄
Ludia s touto poruchou su presvedceni, ze vsetko, co mas ty ako ich dieta, teda vsetko, co ma aj tvoj partner pripadne tvoje deti patri im. Maju na to narok.
nečítala som všetky komentáre ale moja svokra zo začiatku mala tiež také maniere, že sa mi vo všetkom hrabala. Keď napr. strážila dcéru. Tak som povedala, že ešte raz, beriem jej kľúče a na stráženie si niekoho nájdem. Takže zamykať zamykať a keď to nepomôže, ak sa dá odsťahovať sa ďalej.
@evkano1402 Isteze, niektore veci sedia a niektore menej.
@marca12 Ale tak to je asi tiez porucha, vsak to neni normalne, to je nejaka potreba mat o vsetkom prehlad?
@evkano1402 Takze u teba je to mama s touto poruchou? Ono je tazke rozslisit medzi tymi poruchami a niecim co je este normalne, lebo niektore veci robi kazdy z nas. Moj manzel napriklad toto nema extermne, ale pravda je, ze nevnima, ze okolo neho ziju dalsi ludia. Akoze vidi nas, rozprava sa s nami, ale nie je schopny si uvedomit, ze mame tiez nejake navyky a potreby - nema najmensi problem obsadit napriklad vsetky vesiaky svojimi vecami, akokeby bol doma sam a samozrejme nie su to len vesiaky, ale napriklad aj stolicky, stoly, vsade sa roztahuje svojimi vecami, castokrat aj takymi, ktore tam nepatria. Ja neviem, odkial toto pochadza, ked som k nim chodievala, tak kuchyna bola kuchynou, obyvacka obyvackou, neexistovalo, ze by sa kade tade vsetko povalovalo - a najdolezitejsie - ked taku osobu upozornite, tak sa uraza oduva, rozculuje (namiesto prepac, zabudol som, hned to odpracem) - ano veselo to tam ostava dalej - pri takejto osobe sa postupne vy zacnete citi ako ten imbecil, ktory stale iba kritizuje, vycita, "buzeruje" - lebo to trva roky. A takto postihnuty clovek nachadza argumenty, ktorymi dokaze obhajit svoje spravanie ako normalne.
@evkano1402 to vážne prehrabávala kabelky? Tak to už je vrchol. Tú moju by asi hneď aj zavrela, toľko vecí a bordelu čo tam je, vyťahujem nabíjačku a sňou x ďalších vecí na ktoré sa namotá, len by začala ani by nestihla všetko schovať kým prídem späť 😅
Dnes spravila niečo čo 0restrelilo všetko.. Sedeli sme v obývačke a riešili sme oblek budeme mat svadbu a z ničoho nič vystrelila ja som len zostala kukať bola tam moja mama ja svokra aj jeho babka.. A začala vykrikovať na celú chalupu jak som sa zmenila jak som pribrala že budem pri nom jak obrina.. A také veci ja len kukám ze co to rozpráva úplne mimo ponuzena áno pribrala som nejaké to kilo pretože mám za sebou veľmi stresujúce a ťažké obdobie mam stresov prácu do toho havária prerábame.. Ale už nejaký ten týždeň sa zase dávam do formy len to nejde zo dňa na deň a ona na mňa toto.. Veľmi ma to zranilo.. A ponizilo cítila som sa jak handra..
@saluda Toto sa treba naucit, ja tiez na tom pracujem, tiez som furt len zo slusnosti zobak drzala a dovolovali si stale viac. Ale ak je niekto chory, tam nic nepomoze.
@bezmena18 A ozval sa niekto z pritomnych, ked uz ty nie? Naozaj, treba sa naucit ozvat, lebo to dusis v sebe. potom vybuchnes, statis nadhlad. A ak si aj kvoli muzovi drzala usta (co som robila ja), vykasli sa nanho, ber ohlad na seba. Ak ta to vytoci, ozvi sa, alebo mas sancu este nadobudnut take sebavedmie, ze ta to proste nevytoci.
@bezmena18
presne ako pise @lilitela vediet jej "odpovedat" v jej jazyku si musis nacvicit.
Ale pozor, svokra moze byt pre teba prilis silny super na tieto "konverzacie".
Ak si tichsi, kludnejsi a hlavne rozumnejsi typ, co nepotrebuje hned vsetko spat vykricat, realnym riesenim ako byt s nou v pohode je "no contact", inymi slovami ju vobec nekontaktuj, neries, nereaguj na nu, nech narodeninove sms apod. pise tvoj buduci manzel aj v tvojom mene, ak nechces nechod na ziadne spolocne akcie, kde sa moze do teba navazat.
Niekedy ked sa neda neodpovedat, tak si akoze prepocula, nieco mas na praci, akoze nerozumies o com toci, riesis totiz nieco podstatnejsie a teda nemas na toto cas. Normalne jej to tak povedz a jej moze byt u rit. co presne riesis.
A hlavne nijako ju nekrmit podrobnostami typu, co kolko stoji, kde co kupite, kto si co oblecie.
drzim palce 🍀
@kvetinka75 neboj,oni maju taku prax,ze vsetko by stihla 😀 jedine,co nevedia,ze treba prehrabavane veci dat na svoje miesto. Tym som vzdy mamu odhalila. Ani za pana sa za 35 rokov nenaucila,ze ak nechce,aby som ju odhalila,musi dat veci na povodne miesto.

@lilitela
Oni (NPO - narcisticka porucha osobnosti) nie su schopni si uvedomit svoju chybu, pretoze by potom stratili akoby svoju "identitu" a nasledne by si museli priznat ostatne chyby a zlyhania vo svojom zivote (co je prakticky ich cely zivot). Preto pouzivaju projekciu (svoje chyby a zlyhania premietaju na inych - partnera, alebo deti a tak sa vyvinuju) alebo gaslighting (popieraju, zlahcuju, co sa stalo). Typicky je aj stockholmsky syndrom. Teda partner sa k tebe sprava hnusne (dostanes denne 10 buchnatov, aj slovnych) ale obcas utrusi nieco mile. V tebe to vzbudi nadej, ze snad to uz bude lepsie, ved nie je az taky zly a potom dookola.