icon

Ako vysvetliť ľuďom, že nechceme štvrté dieťa?

ariadna22
28. júl 2014

máme tri deti, boli po sebe v priebehu štyroch rokov, najmenšie má tri roky.
ľudia sa ma vypytujú, kedy bude štvrté. Ja aj muž už máme dosť. Sme radi, že sme doplienkovali. Na ďalšie nie sme vnútorne nadstavení.
Ako to mám vysvetliť otravným ľuďom, už mi dochádzajú argumenty.

erika26
28. júl 2014

baby normálne ste ma potešili, lebo ja som mala pocit že to len mňa sa stále toto niekto pýta. My máme tri a to tretie bola náhoda a furt sa ktosi pýta či bude aj štvrté. Tiež sa snažím nejako vtipne z toho vykľučkovať, ale veru ma to prestáva baviť, tak som rada že v tom nie som sama. 😉

blumka
28. júl 2014

aj nas sa to stale niekto spyta a je zaujimave ze sa to pytaju ludia, ktori bud deti nemaju alebo ich maju menej ako my :D a nemyslia to ako vysmech...proste mam pocit, ze nevedia co sa maju opytat. mna to ani tak nevytaca, ved zvedavost je normalna ludska vlastnost. vzdy opdoviem, ze uz dalsie neplanujeme....ale co ma vie vytocit, ked niekto povie ze este musime chlapca aby bol ocko spokojny. Pritom moj manzel vzdy chcel dievcata a ziadny chlapec mu nechyba....na toto nemam ziadnu odpoved, ale nieco musim vymysliet cim ich odpalkovat 🙂

mamulienka30
28. júl 2014

Najcastejsie sa pytaju ti, co maju jedno dieta a ani sa na druhe neodvazia... my stvrte chceme, velmi, ale to bude zasa kecov vsade 😝

ariadna22
autor
28. júl 2014

nie, len všetci okolo majú bábätká a sú na to nadstavení a pripadám si medzi maminami ako čierna ovca, my máme nateraz dosť.
@ln16

ariadna22
autor
28. júl 2014

@blumka aha, tak ked sa to len tak zo zdvorilosti pýtajú tak to je iné, ked my sme s mužom už inde, už rozmýšľame ako im našetriť na školy, kde zriadiť účty, aký najlepší krúžok...

xevulax
28. júl 2014

To poznam, mam tri dievcata este su malicke ( dvojicky 7,5 mes. A starsia 23 mes.) a non stop kaDy rype ze kedy bude chlapec. Tak poviem drzo nikdy a dalej sa nebavim. Co koho do toho?

ariadna22
autor
28. júl 2014

@erika26
a zober si
prvé narodené v 8mom mesiaci, behačky okolo neho teraz má 8 rokov, chorlavejšie a ako všetky predčasne narodené má špeciálne okuliare na úpravu očí (na vývin rohovky), inak tie dajú,len ked si to človek vydupe, veď ako všetko v SK
druhé má 6,5 roka stále choré 2,5 roka skoro 400 euro mesačne, lieky, behačky, plienky, mlieko
tretie malý zázrak, tehu 50:50 zatiaľ zdravý teraz má 3 roky

skoricaxx
28. júl 2014

Ahoj, aj ja mam tri a nakolko mame teraz len 5 - miestne auto tak odpovedám na tieto otázky že hned ako kúpime vacsie 😵

ladywitch26
28. júl 2014

@ariadna22 tak ja by som s kludnom anglicana zahlasila "uz sa o to stvrte snazime...to viete, mame na to, tak coby sme si nedopriali.." 😉 😎 a nech ich aj poranta

inak mne liezli vsetci na nervy, ked som mala dve, ze uz mame aj chlapca, aj dievca, tak sme vybaveni. potom sa narodil treti, tak teraz su otazky "ale uz ste skoncili, nie?" lezu mi s tym na nervy, lebo ja by som kludne brala este jedno.

zuzanockamt
28. júl 2014

@ariadna22 ja mam len jedno a na otazku, ze kedy bude druhe, tak hovorim, ze nikdy 🙂 - moja vec, nie? ... alebo este dalsia odpoved moja, ked chcem byt velmi drza 😀 - ked vymenim muza 😀 alebo ked najdem sponzora 😀 ... a sliedici maju zase o com klebetit, tak sup-sup citajte 😀 😀 😀

dejka77
28. júl 2014

Tak im na to odpovedz kedy budu mat oni dalsie. A tych co nemaju ziadne sa pytaj na co tolko cakaju 🙂 .

katkaking
28. júl 2014

Zienky...my cakame stvrte a par ludi sa ma opytalo uz na piate. To su chore mozgy co nevedia o vychove nic a myslia si ze su vtipni. Aj ked sme momentalne stvrte neplanovali-az trochu neskor, vsetkym zvedavcom odpovedame ze je planovane. Nech ich aj slak trafi 😀

jana_eyre
28. júl 2014

co koho do toho, ci niekto chce/nechce jedno, dve, tri, styri ci desat deti?

kazdy ma svoj zivot a nikto mu do neho nevidi, preto ma vytaca, ak je niekto tak netaktny a pyta sa taketo osobne otazky..

inak mojej kamaratke sa dlho nedarilo otehotniet a kedze bola so svojim priatelom uz dlho, stale sa ich niekto pytal, kedy budu deti.. nakoniec sa tak nastvala, ze kazdemu zacala odpovedat, ze je neplodna a taketo otazky ju zranuju.. povedala to parkrat a potom mala pokoj, uz sa nikto neodvazil..
teraz ma uz dvoch synov, takze sa jej urcite budu pytat, ci idu na dievca..

ja mam chlapca a dievca a minule sme sa bavili s inou mamickou na ihrisku, ze by som este chcela aspon jedno.. a ona na to "a naco vam bude?"...

co koho do akehokolvek poctu deti?

mima4
28. júl 2014

@jana_eyre podla mna mnohi ludia nechapu, resp. neberu to tak, ze je to netaktne a preto je dobre im to dat najavo...

masinka
28. júl 2014

@ariadna22 my mame tri baby - a stale sa ma kazdy pyta, kedy bude este chlapec - iba dnes sa ma to pytala teta za okienkom v banke a sused z vedlajsieho vchodu .... no mozno som cudna, ale ja to beriem len ako small-talk. Niekto skonstatuje, ze je zase teplo/zima, iny riesi politicku situaciu, dalsi pocet mojich deti... no skratka aby rec nestala. Nepovazujem to za nieco, koli comu by som sa mala urazat, pripadne obhajovat ze preco je to tak, alebo im nieco povinne vysvetlovat. Ale uz mam tiez taku hlasku ktorou odpovedam podobne ako @margarita na otazku ze preco /naco mame tri deti (a hlavne ci sa tretie "pritrafilo") - aby sa mi tri skladali na domov dochodcov, nech to chuda jedno same nemusi tahat 😉 a este dodam, ze povodne sme planovali 4 (co je mimochodom pravda) , nech sa maju z coho cudovat 😀

sophina
28. júl 2014

@mamulienka30 my sme predchvilkou o stvrte planovane prisli .. a snazime sa a budeme sa snazit dalej ... a uz par znamych vratane mojho "skveleho" tatka mi povedali ze ako to chcem stihat, ako to chcem vychovavat, a ze ci si neuvedomujem, ze som uz stara ...
Och ,,, a nie je to nahodou nasa starost ? ... no tak sme s mm pevne rozhodnuti, ze ak nam Pan pozehna, tak pokial to na mne nebude vidno, nepovieme nikomu ani pol slova ... 🙂

mamulienka30
28. júl 2014

@sophina - veru je to len nasa starost, ako to budeme stihat, ako ich uzivime a co s nimi do buducna bude... ono je to tak asi vo vsetkom, kazdy sa stara do veci, do ktorych ho vobec nic pritom doma bordel aj pri jednom dietati a vzdychanie, ake je to tazke 😖 Kazdy len tolko, na kolko si trufa.

emma181
28. júl 2014

Mna dost zarazali otazky ze kedy budeme mat druhe a to bolo cca 2-3 tyzdne po porode. Akoze som nechapala, este nezotavena z jedneho porodu, zo vsetkeho vystresovana a na nervy (maly mal koliky) a ludia taketo otazky.
Ale podla mna je najlepsie odpovedat na rovinu nech uz ten dotycny da pokoj. By som odpovedala: "co ta do toho alebo "a naco ti to je vediet?"

sophina
28. júl 2014

@mamulienka30 presne, mas uplnu pravdu.
Mam uzasneho manzela, je z 5 tich deti, kazdy z jeho surodencov ma viacej deti a sme ozaj velka rodina. Uz je 15 vnucat, 16te ceste a verim, ze nase bude 17 te v poradi 🙂
Ak teda Pan pozehna.
Vzdy sa da uvarit o pol litra viacej polievky a nacistit o dva zemiaky viacej, a da sa aj sromnejsie zit, nemusia mat deti na kazdy den iny kruzok, a nemusia mat ani stale nove a nove a nove veci ...
Zivot v laske, porozumeni a pohode ozaj nie je v materialnom zabezpeceni vsetkeho pre dieta, prave naopak ... byt skromny, tesit sa z malickosti a vyrastat v spoluziti lasky, radosti ... a potom su aj deti zdravsie ... 🙂

mamulienka30
28. júl 2014

@sophina - nam financne nic nechyba, deti maju aj kruzky, aj kazdy vlastnu izbu, aj stvrte bude mat vlastnu.... proste nevidime dovod nemat dalsie dietatko, len to, ze aj rodina ma poznamky, ze hadam ste uz skoncili, tri je vela a podobne, o stvrtom sa zmienit mamke tak ta to nerozchodi 😖 Proste velke nepochopenie :( Ze na co ti je tolko roboty? To je ako pytat sa, na co mi je tolko lasky?

ladywitch26
28. júl 2014

ja "zboznujem", ked mi moji rodicia povedia, ze ci nam to financne vychadza, tri deti. ja som z troch sestier a muz z troch bratov, tak fakt neviem, co sa pytaju 😀
ked som cakala tretie, tak sa ma este aj moja doktorka pytala, ci to bola nahoda, alebo planovane. no samozrejme, ze bol planovany. a ak by sa malo pritrafit aj dalsie, co zatial planovane nie je, tak to nebudem brat ako tragediu. lebo rozmyslam, ze mozno o par rokov to bude aj v stadiu rozplanovania 😀
inak byvam na samote na kopci, mame par susedov. jeden ma 4 deti, dalsi ma 5 dcer a treti ma 4 svoje, uz skoro dospele a dalsich 5 v pestunskej starostlivosti. my mame zatial len tri. tak neviem, asi je tu nieco "plodne" vo vode, alebo co 😀 😀

sophina
28. júl 2014

@mamulienka30 tak drzim palce, mozno otehulkujeme spolocne niekedy v blizkej dobe 🙂

mamulienka30
28. júl 2014

@ladywitch26 - ze plodna voda 😀 Prijdem si k vam trosku nacapovat do flias 😀 @sophina - kiez by to tak bolo 🙂 Dufam, ze sa nam podari rychlo otehotniet, zatial s tym nikdy nebol problem, ale clovek dopredu nikdy nevie.. musim vypnut rozum a pocuvat chvilu viacej srdce, bude to tak lepsie 🙂

maminuska
28. júl 2014

Tak mna ked sa opýtala sesternica že kedy budem mat piate , že ešte do 45 dost času , tak jej vravím že ak piate, tak jedine s tvojim mužom 😀 .
Hm nejak zredukovala návštevy u nás. 😀

ladywitch26
28. júl 2014

@mamulienka30 no asi ju zacnem plnit do flias a vyvazat. u nas v praci to normalne uz sef uvazoval, ze ju da otestovat, co je v nej, lebo mu neslo do hlavy, ze ma kazdy rok tolko tehotnych 😀 uz ked sa v praci nejaka kolegyna prizna, ze je tehu, tak si robime srandu hlaskami "nepite vodu, zas je v nej tehu virus" 😀

mamulienka30
28. júl 2014

@ladywitch26 - toto je skveleeeee 😀 Ja som takto citala, ze v jednej africkej dedine mali zeny same dvojcata a studia potvrdila, ze je to kvoli tomu ze hlavna zlozka ich potravy je maniok 😀 Tak neviem, ci to u vas bude voda, alebo chodite spolu trhat nejake hybridne ovocie z miestneho sadu 😀 Jaj idem k vam 😀

maminuska
28. júl 2014

A ked som bola na nožičkách u doktora , tak doktor pozerá do karty a vraví : vaša matka mala problém s klbmi ? Ja: ano . Prvé ? Nie štvrté ..... nasadená profesionálna maska ... ale ked jej tie nožičky robil tak mi vraví ..: Ale chlapca máte že ?

Asi sa bál že by som pokračovala. 😀

ladywitch26
28. júl 2014

@maminuska no veru neviem, cim to bude. ale tusim tou vodou, lebo tu v kopcoch ludia nemaju vodu z vodovodu, ale vlastne studne.a z opacnej strany kopca ma kamoska tiez 4 deti. jednu ma s prvym muzom, ale ako sa rozviedla a dosla sem, s druhym sa rozsupli a uz stihla dalsie tri deti v priebehu 4 rokov 😀 tak ale este to beriem, ze v irsku je to normalne, tu je najvyssia porodnost v ramci eu, a to tu nemame ciganov 😀
ale mam kamosku na svk, ona je zo 4 surodencov, tak asi tiez chcela mat 4 deti. no nevyslo jej to. mala 12 a 10r deti, potom 2 rocne a chcela, ze k nemu este rovesnika. a bum, posledne dvojicky 😀

sophina
28. júl 2014

@mamulienka30 no ja tak tajne dufam verim a modlim sa, ze tento mesiac sa nam to podari ... prave sme par dni pred ovulkou , tak drz palceky a ja budem tebe... 😎 😎 😎

celasapremenim
28. júl 2014

no par som si precitala prispevkov
ja som si myslela, ze takychto primitivnych ludi pritahujem iba ja.... kedze uz mame aj chlapca aj dievca a su vacsie, tak boli vsetci uplne hotovi z toho, ze cakam tretie a rozoberali to do nepricetna aj ludia, s ktorymi som sa nikdy nijak o rodine nerozpravala 🙂 a velmi neprijemnym sposobom
riesili kolko zarobime, ci na to mame, potom ci som neni pristara uz....vela z nich netusilo kolko mam rokov, vyzeram o dost mladsie.....uz nas stahovali dokonca, aby sme sa pomestili do bytu :D:D ci ideme dom kupovat a podobne a ci vymiename auto...boze ludia moji na nebi, v zivote som sa tolko nestarala do druhych ludi ako teraz sa starali do mna
usudila som priebezne, ze oni ani neriesia mna a moje dalsie dieta, ale seba, svoju frustraciu a svoj asi nepekny zivot nevydareny a svoje rozhodnutia, ktore mohli byt ine, len na to nemali odvahu alebo zazemie alebo peniaze, fakt neviem
my sa uz strasne na babatko tesime 🙂 nevieme sa dockat
a uplne povodne som chcela styri deti tiez, ale po druhom nam nejak zastal cas, vsetko slo tak pekne a hladko v nasich zivotoch a teraz sa k nam vypytalo dalsie dietatko 🙂
nastastie, nikdy som nemala potrebu nejak obhajovat, preco cakam tretie dieta a na netaktne otazky som dokazala pekne mlcat do oci, s usmevom 🙂 a otocit sa na opatku