icon

Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?

17. feb 2023

Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem

Strana
nelca84
17. feb 2023

skus par mesiacov odkladat tie peniaze, co by ste dali na hypo a uvidite, ci to pojde alebo nie

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
robodracica
17. feb 2023

Neviem sú predstaviť z 1700€ čo máte mesačne ešte platiť hypotéku. Veď teraz podľa mňa žijete od výplaty k výplate….

lucia147852
17. feb 2023

@robodracica máte malý príjem. Rataj so splátkou cez 200€ mesačne , keď už teraz žijete skromne, pri dnešných cenách to nedáte. Čo robí muž, keď tak málo zarába? Dá sa zvysit niekomu z vás príjem?

divokykonik
17. feb 2023

Mne starká vždy hovorievala, prikrývaj sa takou dekou na akú máš.

veronika_pb
17. feb 2023

a teraz platite za byt kolko? ak by sa vas terajsi prenajom rovnal tomu, co by ste zaplatili za hypoteku, tak treba vysvetlit manzelovi ze pri hypoteke si budujes vlastny majetok, ktory bude raz tvoj, kdezto pri podnajme nikdy nic z tych penazi sa ti nijak nevrati .. a ratas asi s tym ze vezmete 50tis + doplatite to, co zarobite na predaji bytu, kde teraz byvate? a medzitym budete kde? niektorym chlapom je jedno aj keby zili v 1 miestnosti cely zivot a vobec sa im nechce ist nieco dalsie vymyslat

autor
17. feb 2023

Nežijeme skromne lebo nato nemame, ale moji aj mužovi rodičia boli chudobní. A moj muž to ma doteraz zafixovane v hlave že nič sa nesmie kupovat, nikam chodit a len šetrit. A 1700 eur je malo pre styroch? To ake su platy na slovensku?

autor
17. feb 2023

Nezijeme v podnajme, byt je nás. Ak ho predame, staci nam doplatit 30 tisic a mame väčší

abbey1
17. feb 2023

Píšeš, že by ste brali len 50 tisíc, zvyšok máte našetrené? Či predajom vášho súčasného bytu by ste získali dosť na kúpu väčšieho?
Ja celkom chápem i manžela. S tým príjmom by som sa hypotéky tiež bála. Skúste si k tomu ešte raz rozumne sadnúť. Deti pôjdu čoskoro na strednú. Zostanú doma? Či pripadá do úvahy škola s internátom?
Vieš, keď doposiaľ ste si peniaze veľmi neužívali, je ťažko sa zaviazať na ďalšie roky a žiť ešte 10 či koľko rokov skromne.
Pre 4 je to slušná suma na základné potreby, ale vyskakovať sa z toho ozaj nedá.

liljana
17. feb 2023

Vysvetli mu to tak, ze vacsi byt ma aj vacsiu hodnotu. Ze kupou vacsieho bytu investujete a sporite.

robodracica
17. feb 2023

No bolo by dobre ak by túto sumu 1.700€ zarábal tvoj manžel, a ty ešte tých 850€. To by bolo na celkom normálny život…

abbey1
17. feb 2023

Keď len šetríte, koľko máte našetrené? To vám trochu napovie, ako si môžete dovoliť hypotéku a aj si dopriať trochu relaxu, kultúrnych či športových zážitkov, prípadne dovolenku. Proste si peniaze aj užiť.

tanyan
17. feb 2023

Ak má muž zafixované, že sa nič nesmie kupovať... len šetriť, tak kúpa bytu je pre neho nepredstaviteľná investícia. Možno sa však na to pozerá aj z toho uhla, že za pár rokov pôjdu deti na internát a vám dvom to potom bude stačiť.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
divokykonik
17. feb 2023

Môj muž zaraba toľko čo vy dvaja dokopy a s mojim rodičákom nám to ako tak vychádza. Akože hej, môžete si dovoliť tú hypotéku 50 tisíc, ale mysli aj na to, že prídu výdavky na výšku pre deti, atď. My sme prežili piati v trojizbáku keď som bola dieťa. 😂

petrahl
17. feb 2023

Z 1700€ cisteho prijmu mesacne v domacnosti nie je nijako mozne platit aj hypoteku.
Ved kde mas este poplatky za byt, a dalsie mesacne vydavky?
Ano, zijete v priserne malom byte, ale prijem mate prilis nizky na to, aby ste dokazali splacat hypoteku a este aj dostojne zit.
A to nie je o wellnesoch a dovolenkach (aj ked podla mna to nie je normalny zivot-nedopriat si aspon raz za rok oddych niekde mimo bydliska). Sa vam lahko moze stat, ze vam neostane na zakladne veci

deti95060810
17. feb 2023

aké sú platy na SK? otvor si profesia.sk a tam nájdeš ponuky práce + mzdu ku každej ponuke...
neviem kde bývate, ale mm robí v autom. a mesačne má v čistom 1500 e.. a to len mne posiela na účet , isto si niečo aj nechá pre seba a to je len obyč. človek s učňovkou...

lauriik
17. feb 2023

A kolko sa vam teraz dari usetrit z vasich platov? Mate nejaku rezervu? Ja si myslim, ze by ste to vedeli utiahnut pokial viete zit skromne. A nemate moznost zmenit pracu, ze by ste zarabali aspon tych 1000€ v cistom? To by sa vam rozhodne lepsie dychalo. Tie platy su zufalo nizke. Ja zarabam podobne na polovicny (!!!) uvazok.

zmrzlinka2021
17. feb 2023

Kolko mesacne vam ostava penazi, ze ich nevyuzijete?
A kolko mate teraz nasestrenych?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
micha1linka
17. feb 2023

chapem, pokial to je takto a hypo by nebola vysoka, tak hej skoda sancu nevyuzit a mat viacej priestoru. no mozno si najst lepsiu precu a zarobit viac- da sa to ked sa chce. no skus mu to vysvetlit tak, ze ten novy byt bude mat zas vyssiu hodnotu, co potom ostane v rodine

sono2
17. feb 2023

Švagor robí v kia zarobí taktiež okolo 850 . 1800 plat veru neviem. To ma môj muž o trochu viac v zahraničí. Kamarátke v banke v ba sa musela riadne obracať naháňať klientov aby mala v čistom 1,200

zuzanockamt
17. feb 2023

Pri takom plate by som do hypo nešla, tiež by som sa bála. Koľko mesačne spolu ušetríte - ale tak, že vám to nechýba a neuskromňujete sa. Máte finančnú rezervu aspoň na 3-6 mesiacov?

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
melanta
17. feb 2023

Koľko mesačne odkladáte, keď máš pocit, že máte dobré príjmy a hypo si môžete dovoliť? Mysli okrem iného aj na to, ako budete platiť hypo, ak by jeden z vás prišiel o príjem, alebo by bol rok na PN a dostával by len 50% príjmu. Samozrejme, ani nastavenia muža nie je v poriadku. Jedna vec je byť šetrný, druhá byť lakomý. Jeho chudobní rodičia ho mali učiť, ako nebyť tiež chudobným. A keď ho to nenaučili, tak muž by mal mať dosť svojho rozumu, aby vedel, že nechce takto žiť a hľadal cesty, ako rodine a deťom dopriať viac. Napríklad aj tú dovolenku, aj ten väčší byt. Ja si neviem predstaviť, že by môjmu mužovi napríklad nevadilo nemať spálňu a žiť v obývačke, bez súkromia pre manželov. Presne ako píše @jabadabadu trošku to vnímam ako premárnený život, nedopriať si, lebo ani rodičia nemali. Na druhej strane, vedela si, koho si berieš. Teraz už jedine dupnúť si, nájsť si aspoň jeden z vás prácu s lepším príjmom a potom riešiť aj menej stresujúci život.

slavomira236
17. feb 2023

@evamarek77 suhlasim ze to su normalne platy v niektorych castiach slovenska my sme 4 ja doma a nemame ani tolko dokopy ako oni dvaja a vyzijeme...

darkswan
17. feb 2023

@petrahl ono zas tu sme ustreleni do vesmiru, toto je uplne normalny prijem sk domacnosti...fakt nie kazdy ma 3,4,5 tisic, budme troska realni...

kristiii
17. feb 2023
crazy_cat_lady
17. feb 2023

v prvom rade by som sa asi poobzerala po lepsie platenej praci.. ak je to v ramci miesta vasho bydliska mozne.. ty sama najlepsie vies, ake mate mesacne vydavky a kolko usetrite.. prip. si najdi financneho poradcu, s ktorym si prejdes moznosti vysky hypoteky/urokov/splatok atd a potom na zaklade toho uvidis, ci je suma splatky mesacne zato pre Vas realna

marisoul17
17. feb 2023

Fúha to aké platy tu poniektoré dávate... Nás príklad, manžel zarába cca 900 v čistom, ja som ešte na RD, máme hypo, nežijeme od výplaty k výplate, aj si dovolíme, aj odložíme. Ale tema vyzitia nie je len otázkou peňazí, ale aj životného štýlu.

Strana