Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
Preboha zeny, preco by to nemali za 1700€ mesacne zvladnut? nech vsetky mesacne poplatky vratame hypo budu 600€, to mi chcete povedat, ze nevyziju z 1100 eur mesacne? To tu vsetky tak nadstandartne zarabate?
A ešte doplním. My sme zarobili tiež cca toľko, keď sme len obidvaja začínali, pred siedmimi rokmi, hypo sme mali väčšie a bez problémov sme žili. Košice. Aha, ale boli sme len dvaja. Na druhej strane sme dokázali aj šetriť. Ja nevidím v Tom, čo píše autorka, žiadny problém. Teraz sú síce iné úroky, ale treba preveriť.
@0kristina0 Len netreba len vyžiť, ale aj mať rezervu na neočakávané situácie. Ja si neviem predstaviť nemať našetrené aspoň toľko, aby som minimálne polroka prežila bez akýchkoľvek prijímov.
Toto ma vzdy neuveritelne fascinuje, ked sa zacnu diskutujuci cudovat, preco mate taky maly plat a treba si najst lepsie platenu pracu. Nevieme, v akej lokalite ziju, ci to nie je male mestecko alebo dedina, kde je malo prace, nevieme, ake maju vzdelanie, ale staci si otvorit Profesiu a velmi rychlo pochopite, ale platy sa ponukaju.
Sem zjavne prispieva vzorka zien, ktore maju dobre zarabajucich muzov, prip ony same maju dobry job, ale vacsina ludi je stredna vrstva, ktora sa v sucasnej dobe trapi a tieto vase mudrovania ich mozu akurat tak zadupat do dobrej depky.
Je super jednoduche poradit, najdi si lepsie platenu pracu, ale kde si ju ma hladat 2 miliony pracujucich? Niektore by ste mohli precitnut z toho vasho ruzoveho oblaciku.
Pri takejto sume uvažovať nad hypo je samovrazda
@adrianka2606 To je postoj kasty koníkovskych horných 10k, to vieš oni majú všetko vlastnou zásluhou a sú tie najsikovnejsie a najmúdrejšie lebo ako s obľubou vravia každý je strojcom svojho šťastia. Objaví sa v každej téme čo sa len troška týka financií a autorke témy pomôže asi tak ako mŕtvemu trenky 😂
@adrianka2606 mna to tiez fascinuje. Ja uz som mala niekolkokrat rozpisany komentar k tomu ale vzdy to vymazem. To nema vyznam. Ony si proste ozaj myslia, ze je realne aby si kazdy slabo ohodnoteny na Slovensku si nasiel lepsie platenu pracu, zvysil kvalifikaciu, ze je to proste jednoduche, ze len tak idem, a aha, super platena praca 😀 nejdem sa ani nasrat lebo zase sa neukludnim ani do vecera 😀 a ucit, predavat, robit vo fabrikach atd atd atd pridu asi mimozemstania. Tato konikovska elita je proste uplne mimo sk realitu.
Však má pravdu ...ledva vyjdete podľa mňa .i ak by ste na tú dovolenku a wellnes išli ...
Hypotéku vám dajú, aj by ste to zvládli platiť, ale.... Za 5 rokov môžu ísť deti na intrak, vysoká škola je dosť drahá pre dve deti a vy budete platiť väčší byt v ktorom budete za chvíľu sami?
@katka700 to tu píše taká čo má akurát manžela ,priateľa čo zarobí 3500 mesačne a je vysmiata ... Veď nech ma nezávidím ale keby to ma sama zarobiť ,tak tu nemá čas vypisovať do každej jednej diskusie
@robodracica zas 50tis na 20r budu splatky cca 150 ak sa nemylim.
Ak sa vám od minulého roka výrazne nezmenili príjmy a výdavky, pozri ako ste na tom boli minulý rok, koľko ste spolu zarobili, minuli a koľko ostalo. Akú hypotéku máte šancu dostať na základe príjmov, aká bude mesačná splátka. Rátala by som aj s infláciou, vyjdete a budete zvládať platiť hypo keď rodinné mesačné náklady stúpnu o 10-20%? Väčší byt znamená bohužiaľ väčšinou vyššie zálohové platby a tu realitky a majitelia radi odzubavaju - mesačne zálohové platby na nový byt ktoré povedia vynasob 1.5 aby si neostala prekvapená.
Keď to stále bude vychádzať ukáž mužovi čísla, to sa chápe ľahšie ako emóciami nabité 'potrebujeme väčší byt'. Držím palce nech to vyjde 😊
Byt je investicia. Nepozeraj na ine zeny, ale realne sa pozri, ci viete momentalne usetrit tolko, kolko by bolo splatka plus nieco navyse. Tiez ci mate rezervu, ak by sa nieco stalo. Ak je to ltt, tak by som do toho nesla, kym sa vam prijem nezvysi. Ak vam to vychadza, tak nevidim dovod sa tlacit v malom byte.
Hypo 50 000 v dnešnej dobe nie je veľa, veď keď vidím ako si berú 300 000 a sú s tým v pohode, iba sa mi hlava krúti 🙂 skúste si spísať každí svoje pre a proti a porozprávať sa viac o tom, kto to ako vníma. A potom si dajte dokopy príjmy a výdaje. porovnajte a uvidíte. Ja by som v takom malom byte neprežila, ale ani môj muž. Ja s mojim mužom nezarábame nejak strašne veľa, máme zatiaľ jedno dieťa, chodíme v lete na dovolenku a dva krát do roka wellnes víkend. Hypo už máme splatenú
@nwnw my sme brali 42000 v roku 2014 a splatka 170e na 30r.
@marisoul17 fuu a kolko mate deti, neviem si predstavit zit z takej sumy, mas moj obdiv ze este aj usetrite
@oblecenie99 Aj na západe niektorí zarobia 1000 a menej v čistom. Na profesii keď je aj ponuka 1200 eur v hrubom, tak to v čistom nie je ani 1000 eur. A to nehovorím o dôchodcoch. Dôchodcovia vrátane invalidných musia vyžiť z mála.
@divokykonik Nerýpem, len ma zaujíma, že keď Tvoj manžel zarába takú sumu ako učnovkár, pracuje na Slovensku ako robotník normálne na zmluvu na HPP vo firme, kde má v platovom dekréte uvedenú celú sumu, alebo je živnostník, ktorý si musí riešiť napr. odvody sám? Len ma to zaujíma, keďže toľko v čistom chlapi vo fabrike nemajú. Možno tak po xx rokoch praxe alebo na vyšších pozíciách vo firme.
Jemine, tak to keby ste niektoré vedeli pri akom príjme sme my brali hypo, tak to asi nerozdychate 😀. My sme mali 700€ spolu ako študenti a hypo 45 000. Brali sme ju pred 5r. a prezili sme 😀. Ok, zaciatky boli tazke, ale zvladli sme to. Splatka bola necelych 200€.
Ale radsej budem platit 200€ banke, ako niekomu cudziemu za najom, lebo presne tolko od nas za prenajom bytu chceli.
Úroky sú síce teraz vyššie 3,6-4%, ale pri 50 000€ ro vychádza cca 230€… ja to nevidím až tak nereálne…
Ja mám známeho, čo zarobí 4000€/mesiac a predsa si musel časť na hypo požičiavať od rodiny, lebo nemal ani fuk!
A mám aj známeho, čo nezarobí ani 1300€ a na hypo mal našetrené 30 000€…
Obaja v rovnakom veku 🙂
Ono to nie je len o zárobku, ale aj o tom, kde dávam/nedávam ostatné peniaze…
…a trošku aj o prioritách, hodnotách a finančnej gramotnosti…
@riyadh máme 2 deti a žijeme úplne v pohode.
tak máte to tam natesno. viem si predstavit, že chceš mať svoju spálňu a sukromie. nechceš nič extra, práve naopak... ani s tým platom nie ste na tom tak zle, keďže to bývanie je vaše a keď sa predá tak sa zoberie hypo do zvyšku a to by Vám mesačne mohlo robiť tak 500 e hypotéku. 1100 e mesačne na vyžitie je uplne v poriadku 🙂
ako ale nahovoriť tvojho manžela, tak s tym ti neporadím.
Ďakujem za reakcie. Nie je to u nas také čierno biele. Mam vysoku školu, muž strednu. Na naše mesto máme plat tak akurát. Máme ešte jeden dom, ktory je na dedine, dá sa tam byvat, ale využivame ho len na leto. Našetrene máme tak na rok, 2 roky bez prijmu. Len ma strašne zarazila tato diskusia. Povodne som chcela len ako presvedcit muža, ale dostala som sa do depky, že vlastne málo zarábame
fuha. tolko zarabame zhruba aj my v ba a este som popritom sama zarobila aj na polku trojizboveho bytu za 10 rokov. druhu polku som zdedila. ja neviem, ci vsetci na slovensku uz kupuju len dior kabelky a chodia na vecere do hiltonu alebo co sa udialo... da sa aj nerozhadzovat a pritom nezivorit
nenechaj sa znechutit, myslim, ze ti kopec zien napisalo realny pohlad🙂 vzdy v kazdej diskusii su tu zeny co ta budu s takym prijmom pomaly hlasit na socialku,nevsimaj si to
Ale vôbec sa tým netráp, tu ti napísala možno menšia vzorka, ktora zarába nadpriemerne... Skús tu pozrieť okolo 14teho koľko x tu je otázka " už vám nabehol rodicak" lebo už nemajú z čoho a hneď budeš mať zo svojho platu lepší pocit. Máte nehnuteľnost navyše, aj našetrené máte krásne, ja by som sa na vašom mieste teda vôbec neobávala.
autorka a aky je jeho argument, ze nechce? normalne si to vsetko zrataj - prijmy a vydavky a ukaz mu, ako ti to vychadza. snad sa rozhybe. z tych komentov si nic nerob, poniektore nemaju sajnu o realite a niekto sa asi potrebuje len pochvalit... v skutocnosti je to tak, ze clovek, ak ma dostatok chochmesu a financnej gramotnosti, vie dobre prisposobit svoje vydavky prijmom. cim vyssi prijem, tym obykle len viac nakupovania zbytocnosti
Napis si normalne:
splatka kolko-
najom-
elektrina-
plyn-
telefon/y-
internet-
strava-
drogeria-
ine vydavky-
vreckove-
kolko vam ostane - kolko potrebujete a chod s tymto papierom za manželom
V 2 izbaku by som sa ani ja netlačila, sused s 2 deckami sa stahoval min.rok z 2 izbaku do rodinneho domu, co si postavili( este pred zdražovanim)
Daj si excel tabulku a vyznač si žltou a červenou - prijem a naklady a zelenou rozdiel ..
Vytlač a zanes na uhĺadne vytlačenom papieri manželovi

Dobré ráno ženy. Toto sú reálne platy na Slovensku na východe.