Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
Prečo ste to neriešili oveľa skôr, keď boli výhodné úrokové sadzby, lepšie podmienky získania úveru a deti boli menšie? Teraz už onedlho odídu z bytu a úrokové sadzby vyleteli. Žiť v dvojizbáku v tomto zložení musí byť na nervy, to chápem, len ma prekvapuje, že ste tak dlho spali na vavrínoch.
Autorka, tieto diskusie na MK ber s rezervou. Taký plat ako vy, ale aj o dosť menší má veľa ľudí. Žijú ludia aj z oveľa menšieho príjmu. Len na MK to často vyzerá tak, že ženy na MK majú za manželov podnikateľ, manažérov, ITčkarov, atestovaných lekárov atď. (Nezávidím, keďže nehľadám chlapa podľa platu, sama na sebe pracujem.)
Neni možnost sa prestahovat do toho domu? Alebo byt vymente za väčší, a ten dom prenajmite cez rok, z toho zaplatite splacat tu požičku.Tiez je hlupost mat neobyvany dom a tlačit sa v malom byte.
Nejak to skombinuj
Alebo predat ten dom a byt, za to kupit vačši...možnosti je niekolko, len tipujem, že všetky odmietneš...
@deti95060810 a kde v kii? Určite nezarobi 1500€ moj manžel tam robil 12r a toľko nemal a to mal najvyššiu triedu
Podla mna by ste to dali.. .my mame podobny prijem a hypo 400 dve auta tankujeme elektrina plyn voda telka poistky telefony a zijeme normalne aj kino aj pizza aj vylet aj kruzky.nakupy robim normalne maso jogurty nezereme suche rozky.len musis vediet dobre a rozumne gazdovat.pripadne sa poobzerat po nadcasoch alebo brigade..uz predajom bytu budete urcite nieco v pluse ako ked ste ho kupovali.a hypo hadam nebudete brat 100 000..skuste aj financneho poradcu.mozno sa len manzel boji..na dfugej strane zachvilu pojdu deti na strednu mozno na intrak potom na vysku a ostanete sami dvaju to by vam dvojizbak potom stacil
A dali by vam hypoteku i na cely 3izbak? 2izbak by ste mohli dat do podnajmu. A vysvetlit muzovi ako investiciu, kt.moze na starobu prispiet k lepsiemu dochodku.
Taketo hypoteky sa splacaju takmer same podnajomnikmi a vlastne na starobu ziskate byt takmer zadarmo alebo ak budete mat dostatocny dochodok, tam pomozete detom.
Autorka ignoruj zeny co si ziju na vysokej nohe a nevedeli by z toho zit. Ja byt tebou, tiez sa snazim muza prehovorit. Bude to aj pre vas investicia, urcite na tom nebudete trarit. Inak keby som bola na tvojom mieste, ja by som predala byt aj dom a kupila nieco vacsie kde by mali deti svoje izby, predsa je to dievca a chlapec budu starsi budu chciet mat svoje sukromie. Viem co je to zdielat izbu s dvoma bratmi.
@lucia147852 skromne vedia žiť aj ľudia čo majú našporené dosť... (práve preto našporili) Hovoriť niekomu, že má malý príjem (keď sám sa tak necíti) je prinajmenšom drzé... Sú ľudia, čo zarábajú oveľa menej. A posledná otázka - Nedá sa niekomu z vás zvýšiť príjem? Asi by to už davno urobili, keby sa dalo....
Tu dievcata z 300 000 novostavieb maju pocit ze hypoteka = automaticky 1000 eur..
My sme brali 65 000 na 15 rokov a splatka nie je ani 400e zvladli sme to v pohode platit ked bol rodicak krasnych 200e a trraz.ked chodim.do.prace je to uplne v pohode.Vy tych par chechtakov na 30 rokov podla mna ani velmi nepocitite.problem bude niekde inde ked sa muzovi z bytu nechce
@divokykonik Načo sa chváliš koľko zarába tvoj muž? Nikoho to nezaujíma... určite ani autorku.
@evamarek77 moja mama robí ekonomku, cez 40 rokov praxe a má v čistom ledva 700
@evamarek77 Okrem toho, ze tu zarabame tisice, tak tu clovek aj ovela viac minie na vsetko ;) napr 400k za 4 izbovy byt bola nasa posledna investicia “mimo realitu”
choďte do banky a zistite si presnú splátku na cca tých 50 000 eur. Lebo my tu môžeme polemizovať úplne zbytočne, (a tiež nechápem tie napísané splátky v komentároch doslova od brucha), keďže nevieme ani váš vek ani vaše iné podlžnosti. A samozrejme aktuálny úrok, ktorý bol pre niektoré nereálny ešte pred pár mesiacmi. Ja som určite za kúpenie väčšieho bytu. Vždy je to lepšia investícia aj do budúcna, pre vaše deti, nakoľko oni si už duplom nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie.
@breznica a prečo by jej mali pridať, keď im neodíde?
a pre tie, ktoré sa pohoršujú nad ich príjmom....treba si uvedomiť, že nehnuteľnosť je ich bez akejkoľvek mesačnej splátky banke. Konieckoncov im možno ostane viac ako možno vám, ktoré si odrátate vaše splátky -- a ste pohoršené nad ich príjmom.
@evamarek77 ja nevyplakavam asi by som si nekupovala taky byt kebyze na neho nemam, len sa smejem z komentarov ako su ludia v BA mimo realitu a nevedia ako to vyzera na zvysku Slovenska :D
Zarabate malo ale zvladli by ste to podla mna.
Dovolim si s tebou nesuhlasit, co sa tyka BA - ani tu nepadaju pecene holuby priamo do ust, a mnoho ludi ma nizke prijmy vzhladom k nakladom na zivot tu.
A tiez nie je pravda, ze slovensko sa deli na BA a "zvysok".
Vsetko zavisi, v akej socialnej bubline sa pohybujes, ale vsade na slovensku, aj na vychode mas ludi, co maju brutal auta, ze ja len ziram, co ziju z takych platov, ze my si to ani nevieme predstavit. Napr. kamarat je financny poradca na severe slovenska a vela debatujeme o vselicom a ked pocuvam, ze proste musi riesit kopec ludi, co maju 600-700 tis. na ucte a chcu aspon 400 niekam vlozit, a za zvysok kupit si nejake super auto... a vobec to nie je extra ojedinely pripad.
To ked tu niekto spomina plat na osobu 2-3 tisicky, to nie je fakt nic extra - to je uplne bezna stredna trieda.
Velmi vela ludi sa tu "zahrnuje" do strednej triedy, ale klasicka stedna trieda by nemala riesit napr. narast cien energii, potravin - to riesia ludia bud z nizskej strednej triedy alebo chudobni ludia.
To musi byt super zivot, ze len makate, setrite, nikam nechodite a este sa tlacite v malom byte. Co z takeho zivota mate? Zarazilo ma najma to, ze nikam nechodite.
Prepac ze uprimnost. Platy mate obaja ozaj dost male. Takze niekde je chyba, zacala by som hladanim si lepsie platenej prace, pokial ti to kvalifikacia dovoli.
@milanemila
Som povodne z hladovej doliny, od 15 rokoch zivota nepoznala som ziadne prazdniny...
Mas velmi skreslene predstavy o ludoch a vobec netusis, cim si mnohi ludia presli.
Tu vyssie mas x prispevkov typu "to je bezne na slvoensku" alebo "nemozeme vsetci" - na takomto zmyslani nikdy nepostavis uspech a dobry prijem - takto rozmyslaju chudobni ludia.
@zmrzlinka2021 tento tvoj komentar asi nemal byt pre mna 🤷🏼♀️
@milanemila - nenapisala si toto ty?
"len sa smejem z komentarov ako su ludia v BA mimo realitu a nevedia ako to vyzera na zvysku Slovenska :D

Autorka, nenechaj sa zdeptat tunajsou konikovskou "elitou". Proste máte platy aké máte, ako drvivá väčšina ľudí na SK. A k veci - keďže deti sú uz pomerne veľké, ja by som si na krk väčšiu hypo nedávala. O chvíľu budú preč z bytu, uvidíš, ako rychlo to prejde, možno aj na intrak na SŠ pojde niekto z nich a zbytočne 3i byt, keď bude o pár rokov prazdny. Radšej by som usetrila niečo, ak deti budú chcieť ísť na VŠ, to tiež nebude lacné. A viem, čo to je bývať "v malom". My sme roky bývali v malom traja (25m2). Radšej posetrit, udržiavať ten dom, ktorý píšeš, že máte a možno neskôr sa presťahovať rovno do domu a byt posunúť deťom.