icon

Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?

17. feb 2023

Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem

zmrzlinka2021
17. feb 2023

@evamarek77 V com ta ponizujem? REsp. v com sa citis ty ponizena?
Ja som ti dala aj pohlad z druhej strany - od cloveka, co vacsinu zivota prezil v totalnej biede a urobil, co vedel, aby tak nezil.

saxana000
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 drviva vacsina tych ludi zdedili nehnutelnosti a na tych predajom zarobili.keby teraz nedajboze zomru moji rodicia a svokrovci tiez sme 400 000 v pluse na dedicstve..700 litrov naskreckuje len podvodnik alebo velmi dlho fungujuci podnikatel ktory firmu buduje a rozsiruje na korporat niekolkk desiatok roko .za 3-5 rokov neexistuje.len tu by chcel byt kazdy zacinajuci podnikatel hned milionar kazdy mlady par chce prve byvanie dom z 300k s bazenom a dvomi mercedesmi pred nim.skromnost ludia kam sa podela?nasi rodicia zacinali s jednym stolikom dvoma stolickami a postelou..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
nwnw
17. feb 2023

@zuzanaete mas pravdu asi som mala zatmenie ked som tu napisala tu blbost. 312 platime brali sme v novembri

zmrzlinka2021
17. feb 2023

@evamarek77
Este raz - je to moj pohlad, ze tento prijem na sucasne ceny na Slovensku je nedostatocny.

To ze ty to tak nevnimas, je uplne v poriadku.

To neznamena, ze ja ta tu urazam kvoli tomu, ze mas taky prijem. To ty sa urazas a ja nie som zodpovedna za tvoje emocie a to, co si z toho ty vydedukujes.

Podstata u kazdej jednej z nas je byt spokojna. Kto je spokojny, nema dovod vnimat nazory inych ako utok

zmrzlinka2021
17. feb 2023

@saxana000 Tak ja povod penazi som u nikoho nezistovala, preto som pisala, ze kazdy clovek ma vlastny pribeh.
Napr. my sme od nikoho nedostali peniaze, ani nic nededili... pamatam si, ked som este mala nejakych 23 rokov, kamoska byvala niekde na kramaroch a som sa jej spytala, ze "kolki su na byte" a ona - ze sama a ja "ako to zvladas platit" a odpoved - byt mi kupil ocino. Alebo ked som prvykrat pocula, ze niekto kupil auto normalne zo skody... nechapala som, ze co je to za autobazar 😀 Az potom trklo, ze on kupil normalne z vyroby nove auto.
Vela veci je aj o tom, kde sa clovek pohybuje. Ja som z chudobneho regionu, nikdy som nezazila lyziarsky, ci skolu v prirode..co je dnes bezna vec a vela veci ma prekvapovalo.

biibiana
17. feb 2023

@evamarek77 suhlasim s tebou . A Nerozumiem zenam, takto to komentuju, ze kde zije ze tolko zaraba?? Na Slovensku predsa! A kde zijete vy ze mate v cistom 1500e ? Presne tak, otvorte profesiu a uvidis, ze zdravotnici, ucitelia, laboranti, predavaci, dalsie xy bezne povolania atd. Maju v cistom aj ovela menej. Nie kazdy je podnikatel alebo pracuje pre velku nadnarodnu firmu, zial.

Autore odkazujem, ze to zvladnete. My tiez zijeme skromne. Mame 3deti. 1x za rok dovolenka, obcas vylety, kupujem kvalitnejšie jedlo. Platime teraz len skolku, skolacky nechodia ani na obedy ani do druziny. Som doma na rodicaku takze varim vsetkym. Moj muz zaraba v cistom 900e a ja mam rodicak. Platime hypoteku, auto a ostatne poplatky. Tiez zijeme DOBROVOLNE skromnejsie, nepotrebujeme furu kozmetiky ani kazdy mesiac nove handry. A to kupujem detom drahu BF obuv a sebe tiez. Kazdy mesiac aj odlozime. Podla mna to zvladnete, smelo do toho 😉

guiseppinka
17. feb 2023

Ja by som mu argumentovala, ze pri usporach vo vyske byt 2 roky bez prijmu a vyzijem, je pri sucasnej inflacii absolutne slahnute, drzat tie peniaze na ucte... Rovno by som si dohodla s financnym poradcom stretko ohladom informovania sa o hypo, kolko by vam vedela banka dat, ci by ste vedeli zafinancovat aj cely byt a tento 2i dat do podnajmu... Zaplati energie, mozno trochu doplatite hypo, ale zhodnotenie aj 2i aj 3i bude velke a budete v pluse... Ak vam bude uz 3i velky, tak sa vratite do 2i a 3i date da prenajmu... A nepredavala by som ani dom...
Na muza musis ist ozaj cez cisla - zhodnotenie bytov, vysoka inflacia - znehodnotenie penazi kazdy rok o sialenu sumu... A rovno by som zacala hladat vhodny 3i...

Nasi maju 3i, segra byva sama a ked tam dojdeme my a jej decka, tak veru je to ltt... 1i by sa este zisla... Akoze vieme sa pomestit, ale vsade su veci a deti😂

mariska1989
17. feb 2023

A prečo nejdete na ten dom v dedine . Akože mať svoj kľud nepočuť žiaden výťah, susedov , .tam máte snáď toľko izieb aby mal každý svoju izbu .

petrahl
17. feb 2023

@darkswan ja sa nebavim o trojtisicovom plate. 1700€ a hypoteka na krku je proste malo.

atinkaa
17. feb 2023

@autorka, precitala som si to tu cele a je to vcelku zaujimava debata

Myslim, ze sa ale vobec nenechaj zdeptat tym, co ti pisu mnohe, vidim to podobne ako ty, nie kazdy moze byt podnikatel a ajtak, su profesie, ktore tu su stabilne podhodnotene a potrebujeme ich, napr. ucitelia, ti maju niekedy aj v Bratislave zalostne nizke platy a nikoho to netankuje, teda nie je bublina ako bublina a je jedno ci je aj v ramci Bratislavy.

Podstatne z tvojho napisaneho je, ze mas sen a ma ho aj dcerka a skuste si za nim ist. Nie tvrdohlavo, nie proti manzelovi, ale vsetci 4 spolu. On ma nevyhodu, ze je z chudobnej rodiny a teda nastavenu mysel na to, co tu niekto pisal - perina akou sa ma prikryvat, v dnesnom kontexte je ta veta od babiek totalny blud, neplatny, nevyuzitelny. Kto uz by dnes len tak prisiel s niekolko sto tisicami, ze si ide kupit byt bez hypoteky, aby sa akoze prikryl na co ma? Teda to sa mu snaz rozhovormi posunut, tento sposob myslenia. A aj ked by niekto realne setril, kym dosetri sumu - za 10 rokov tak mu cena bytu narastla tak, ze opat sa sice moze prikryt v podnajme a setrit dalej do 50tky, 100vky. Jednoducho da sa len ako pan Fico a spol. vlastnou hlavou podvodmi a podobnou trestnou cinnostou prikryt sa tym, ze ides a s igelitkou v ruke ci s dvomi si kupis byt. Inak sa jednoducho "prikryvas nad pomery" a mas hypoteku, legalnu, svoju, ziadna perina, niekedy aj ta je na uver.

Prvy byt aj ked malinky ste si zabezpecili ako? Je na hypoteku? zvladli ste to splacat, tak sa za to ocente ze ste to dali, zvladli a potrebujete sa posunut. Za co ste kupili domcek? Zdedeny? Oboje vam vie pomoct za snom, len sa potrebujete rozpravat a spolu to zvladnete ako vela veci predtym. Uz teraz mate ovela viac ako mnohi ini. Jednak ste na to dvaja, mate uplne okejko plat s ohladom na priemer a teda neviem kde zijete a v akej oblasti pracujete, ale nie je je to zle. A najma tie 2 nehnutelnosti vam vedia paradne pomoct zhmotnit to, co by ste si zelali. Premyslajte, poradte sa, skus nejake mesiace odkladat tu sumu, co by ste platili vyssie, aby aj on videl, ze to pojde. Skus mu ukazat, ze to nemusi byt len drina a odmietanie.

A skus hodit za hlavu diskusiu tu, niekto to ma ako specialitu dna, ze sa citi lepsie, ked niekoho zhani pod ciernu zem, asi inde nemoze vypustit paru, tak je kon taka jedina zaruka, kde to lacno a pomerne bezpecne ide. Predychaj a drzim palce!

Aj deti aj vy za to stojite a je dobre mat obcas aj sen, ktory je tak trochu "hogo fogo" aspon verim, ze manzelovi moze prist, pomoze vam posunut sa niekam a ak to zvladnete spolocne, tak to bude nakoniec krasne!

ibajaanikiny
17. feb 2023

Fuu,tak s tymi platmi pri dnesnych cenach by som sa bala aj ja. Akoze,my sme predali taky byt ako vy a kupili dom,ale platy mame obaja dvojnasobne vyssie ako ty a tvoj muz a aj tak mam z hypo “bobky” a dieta len jedno. No,ale vy viete,ci dokazete vyzit. Uznavam ale,ze byt vam musi byt jednoznacne maly,my sme sa v 2izbaku “dusili” a to nemame pubertiakov dvoch. Zase ak vezmete len 50tisic,to by ste nemali mat nejaku vysoku splatku,ved informativne si zistite podmienky,vysku splatky a priratajte energie atd plus zvysne poplatky,stravu,tankovanie,pausaly,deti,poistky a budes vediet cca,ci ma pravdu muz alebo nie

ysseba
17. feb 2023

Do akého bytu by ste chceli ísť? Do 3 izbáku? Každý by mal svoju izbu a vy zas v obývačke? Alebo oni spolu v izbe a vy vo vlastnej izbe? Ako by si si to predstavovala?

beky223
17. feb 2023

Z môjho pohľadu najekonomickejšie vo vašom prípade je dom predať, kúpiť väčší byt, 2 izbový si nechať a dať do prenájmu. Neviem aku hodnotu má ten dom, ale ak by bolo reálne zaň ten väčší byt kúpiť alebo len s mini hypotékou, tak by to bolo super... A manžel by mohol určite v kľude spávať 🙂 neskôr by sa vám ten príjem navyše z prenájmu pri deťoch na VŠ určite hodil a keď sa od vás odsťahujú, môžete sa rozhodnúť či ostanete v tom väčšom alebo sa vrátite do menšieho...

konik123_
17. feb 2023

To veľmi malinko zarobite na hypoteku.. my máme viac a teda nemáme hypo ale ani by sme ju neutiahli. Muž by si mal nájsť lepšie platenú prácu. Veď 850 na muža je veľmi malo

drahomirrra
17. feb 2023

@petrahl Absolutny drist. Chcu 50k, to bez problemov s tymto platom utiahnu.

drahomirrra
17. feb 2023

Ako citate poniektore, ze chcu hypo 50k? Kde je splatka mozno 250€? Ci kazda strelite od buka, ze to nezvladnu, lebo same mate hypoteky 200k?

loginexistuje
17. feb 2023

ja by som argumentovala aj urokmi ktore budu vyrazne este stupat a proste by som este vyuzila aktualne (aj ked vhodnejsie to bolo rieist pred rokom) a fixla si urok

biibiana
17. feb 2023

@drahomirrra paci sa mi tento komentar. 😀 Bez zbytočných kecov okolo kto kolko zaraba. Mamky sa tu zrejme potrebuju chvastat. Suhlasim, zvladnete to. My mame prijem 1500e a mame byt, hypo, auto, 3deti.. zvladame to s prehladom.

januelik
17. feb 2023

Milá autorka, v prvom rade, zarábate fajn,manželovi treba vysvetliť, že deti sú už veľké a potrebujú každý svoju vlastnú izbu, svoje súkromie. Vy tak isto spálňu. Tak sa dá žiť keď sú deti malé.

darkswan
17. feb 2023

@petrahl zalezi aka, tu by si brali 30000, maju uspory, nevidim to cierne

danielahamar
17. feb 2023

Zvládnete to, len muža musíte presvedčiť a hlavne použiť silné argumenty, držím palce. 👍

slniecko5
17. feb 2023

Mňa udivuje vždy táto neustála hádka na MK, "chudobni vs bohatí" a vzájomne dokazovanie si pravdy.
MK je odrazom Slovenska, kde žijú obe tieto skupiny ľudí, tak nerozumiem, prečo je to navzájom také nepochopiteľné.

mamamoni
17. feb 2023

Čítam a čudujem sa,vy o akých vysokých sumách píšete.....u nás v meste je priemerný plat zamestnanca v službách 800e v Hrubom (a to už je ,,uuuu super výplata ☝️") ....poväčšine ľudia makajú za minimálky (to bolo v minulom roku niečo cez 500e) a berú si hypotéky....

slniecko5
17. feb 2023

Na Slovensku bude lepšie, optimistickejsie, keď bude minimalka aspoň 1.000 a priemerná mzda aspoň 2.000.
To je to, o čom ja snívam pre všetkých.
Čím vyššie platy, tým vyššie odvody a bohatšia krajina.
Vôbec nechápem tieto malomestiacke hádky, kto koľko má a nemá.

crazy_cat_lady
17. feb 2023

@mamamoni je ale rozdiel v akom meste zijete a pracujete 🙂 samozrejme ze tam, kde nie je tolko pravovnych prilezitosti su tie platy ovela mensie bohuzial... Ale zase su aj rozdiely v cenach nehnutelnosti, kym niekde na vychode na dedine kupite dom napriklad za 100tisic, tak v BA zato nekupite bohuzial pomaly uz ani garzonku..

svetlonos
17. feb 2023

@kikus7
ahoj chlapi sj zeny v niektorej fabrike naozaj maju 1500€ v cistom na Sk, ked daju 6-8 nadcasov. Robi mi tak rodinna znama. Dokonca to moze byt aj viac ale to uz je o prioritach work- life banz. Inak bude robit clovek bez deti, inak ten, ktori chce cas travit s rodinou.

smajliica
17. feb 2023

@autorka ako vám to reálne vychádza? Ušetríte teraz mesačne to čo by ste dali na hypotéku? Ak áno tak by som išla do toho.

Píšeš, že máte okrem bytu aj dom. V najhoršom prípade (dlhodobá choroba, strata zamestnania, atď.) ho môžete predať a splatiť hypotéku.

Mať vlastnú izbu a súkromie bude mať oveľa väčší vplyv na vaše šťastie ako občasne wellness a dovolenka. Z môjho pohľadu by toto bola priorita pred čímkoľvek iným. Ak tie peniaze reálne dokážete ušetriť a manžel ich iba nechce minúť tak by som sa ho spýtala na čo vlastne tie peniaze šetrí ak nie na to, aby ste sa mali ako rodina lepšie? Na čo mu vlastne sú?

kristiii
17. feb 2023

Nejdem sa vyjadrovať ku komentárom jednotlivo..ale ženy, uvedomte si, že nie každý človek má rovnaké preddispozície k fungovaniu v živote. Ja sa napríklad nepokladám za "hlúpeho" človeka, učila som sa bez problémov na samé 1...ale...ja napríklad absolutne nie som vodcovsky typ, ťažko znášam zodpovednosť, čiže najviac mi vyhovuje práca typu prídem -odrobím...a takáto práca mi aj vyhovuje, aj som v nej spokojná, ale aj platená je ako je ( cca ako autorkina).. Tým chcem len povedať, neznehodnocujte každého, kto sa nevysplha na váš príjem, naozaj, nie každý má na ne "danosti". Keby sme sa všetci s príjmom pod 1000 v čistom v tejto chvíli rozhodli, že zvyšujeme kvalifikáciu a hľadali lepšie zamestnanie, kam by ste chodili napríklad nakupovať, kto by učil vaše deti, kto by ich ošetril? V iných diskusiách zas čítam, že človek by mal robiť, čo ho naozaj baví, kde sa vidí...u mňa by bola myšlienka napríklad práca profesionálneho rodiča, ale skúste si naštudovať jeho príjem (za jedno dieťa). Na viac by som si na začiatok netrúfla..a možno ani na to jedno nie

kikus7
17. feb 2023

@svetlonos Ak robia aj nočné, víkendy, prípadne sviatky, čo je lepšie platené, tak to bude vyššie. Keď som sa touto problematikou zaoberala, tak mali vysoké platy len odborníci. A brať nadčasy od nevidím do nevidím, hoci je niekto bezdetný, no v tom zmysel dlhodobo nevidím, raz sa to prejaví na zdraví. A to píšem ako bezdetná, ktorá má viac kvalifikácií. Mal by byť základný plat vyšší a nie, aby zamestnanec musel nadčasovať či pracovať ešte aj po víkendoch len kvôli tomu, aby sa dokázal uživiť. A každý nemôže (a možno ani nechce) byť vrcholový manažér či IT-čkar.