Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
Škoda autorka, že ste im to nedopriali skôr. Predsa len za 5 rokov budú deti dospele, mozno aj vyletia hneď z hniezda, pripadne internát. Myslím si, ze ste to mali riešiť skôr. V každom prípade nezabudnite na tu poistku, keby niečo.
Nikde není toľko milionarov ako na MK 😃🙈🙈
Inak do roka dvoch ma prísť velka kríza, mnohé podniky sa budu zatvárať. A mnohi ľudia prídu o prácu.
V dnešnej dobe ísť do hypo. to je podľa mňa odvaha.
@lennytka84 my mame 10 ročnú 35 850 , s fixom 7 rokov, spoločný prijem 2900, sme len dvaja bez deti, splatka 320 a sme nervózni z nej. Chceme to splatiť čím skôr.
@danielinaa pri takom prijme aky mate by som si urcite snazila viac odkladat a potom to splatit vo forme mimoriadnej splatky 🙂
@danielinaa Neviem ja som mala paušál asi 1 rok vo svojom živote a už NIKDY! 🤷 Nemôžem za to, ale veci na splátky a podobne mi idú proti srsti.
My sme jar r2021 kupovali domček na dedine. Hľadali sme domček ,podľa predajnej ceny bytu ktorý sme mali v KE.. našťastie sme našli ihlu ( domček) v kope sena😉
Sme bez hypo a pozemok/záhradu si pomaličky upravujeme ako nám zvýšia € .. Človek by sa mal len takou perinou zakrit na akú má 💁
Mna by zaujimalo co myslia niektore zeny tym, ze vysoka skola je draha. Ja som teda na statnej vysokej skole neplatila nic, spoluziacky co byvali na internate akurat ten a teda stravu. Inak par eur za knizky… drahy je akurat tak kupeny titul, ale vysoka skola? :D
moje deti tiez chcu mat kazde same izbu - mam prerobeny 2 izbak na 3+kk, decka maju spolu izbu 18m2, cely byt ma nieco cez 52... pri dnesnych cenach bytov a najma mojej pohodlnosti - byvam v centre - nehrozi. Neviem si predstavit ist na sidlisko, neviem si predstavit kupit si byt za 140 tisic - kedze som na deti sama. Vacsi byt rovna sa vacsie vydavky --- a obzvlast ked ich o 3 -4 roky chcem poslat na rok na strednu skolu do zahranicia.
Prečo by to preboha nemali utiahnuť z 1700e? Tie čo im tu radíte zmeniť robotu a pýtate sa čo robia, hovoria vám niečo tabuľkové platy? Nie každý robí niekde v korporáte, koľko si myslíte že zarobia učitelia, zdravotné sestry v nemocnici, nebodaj v sociálnom zariadení, na východe? Baby v 2015 som končila školu v TT, sestrička v miestnej nemocnici na geriatrii s 20r praxou, špecializáciou v odbore mala na výplatnej páske 500e! Približne, ako môžem porovnať nárast platov, môže mať teraz max 700e. Aj to možno preháňam.
Autorka, ak sa manžel bojí že to neutiahnete tak odkladajte bokom pár mesiacov akoby ste platili hypotéku a uvidíš ako vám to pôjde.
To dáte nebojte .. ste zdraví, máte prácu. A príjem najnižší nemáte .. skor by som sa obávala momentálne tých cien nehnuteľností a tiež úrokov
@crazy_cat_lady odkladáme. Ale tento rok sme vrazili cez 7000 do oprav auta. Tak mimoriadna splatka bude mensia ako sme mali v plane.
@mimkax no aj stredna je draha, synovi platim 60 eur cestovne, 20 eur mesacne vysli knihy, obedy ma 45. Ma 11, je priman. Vyska ako sledujem - internat 150 eur, strava v jedalni aspon 90 eur. ked mas 2 deti, mas to 480 eur. Ja platim byvanie 170, hypo 210, dalsie energie 60 eur ---- akoze uz som na tisicke a to som ani nejedla!
@evamarek77 850 eur v cistom ma mozno iba zacinajuci ucitel bez praxe a bez atestacii a priplatkov za vzdelavanie..s 20 rocnou praxou a max.priplatkami za rozvoj ma 1200-1300 v cistom...zdravotne sestry to maju podobne ale zarobia si aj na priplatkoch za nocne a pod..
@evamarek77 sa velmi mylis...nejde len o ceny bytu..ide hlavne o sluzby..
To ze maju deti v pubertalnom veku spolocnu izbu musi byt pre nich fakt des. Ked pridu kamosky dcere tak co? Bracho musi prec?
A on? To je mu okej, ze spite v obyvke? To si denne rozkladate gauc? Podla mna mate na to aby ste sli do vacsieho. Deti nech do neho rypu, ze su velki, ze potrebuju priestor pre seba a najma sukromie! Plus ty, ze tuzis mat spalnu ako kazdy clovek, kde sa chodi spat. Drzim ti palce verim ze to das a presvedcis ho
@danielinaa potom sa co stane s bytom?
Urcite uvazujes spravne. Myslim ze ste dostatocne vyzreti a mate dostatocne velke deti na to, aby ste sa posunuli dalej. Ste na dobrej ceste. Dnes malokto moze povedat, ze ma svoje. Vlastnite 2izbak. Ak ho predate, skuste nasadit vyssiu cenu, alebo aspon taku cenu, aby ste nemuseli platit o 50.000 viac za 3.izbak. Myslim, ze sikovny poradca by sa hodil. Ak sa s tym dokazete pohrat, prip. Kupit byt v menej lukrativnej casti, vychytat nejaku super ponuku, to by mozno bola cesta a tak argumentovat aj manzelovi. Uplne ti rozumiem, mate velke deti a kazdy si uz chcd uchmatnut viac sukromia pre seba.
@evamarek77
Za nas sa hanbit nemusis...hanbit sa treba za pristahovalcov
@ruzovakrava velmi zavadzas s tymi platmi..napokon su verejne dostupne platove tabulky..moze si kazdy pozriet..samozrejme plat suvisi aj s kvalifikaciou a profesijnym rastom, co kto pre vacsi plat urobil, s praxou a mnozstvom sluzieb ako nocne, cez sviatky a pod..
Ak máte svoj byt tak by som nešla do väčšieho v súčasnej situácii. Deti sú celkom veľké už budú doma čím ďalej menej . Skôr by som peniaze šetrila .asi som tip ako tvoj manžel .
Ak vam staci doplatit 30 tis hypo vam dajú uplne ok a mate to,treba deťom izbu a keď na ro mate choďte
@lacibo zavádzam? Ako povieš. Neviem kde bežná oddelenská sestra zarobí 1200e+-, ale daj tip, kľudne dám vedieť kolegyniam lebo o takom plate sa im ani nesníva. Takýto plat má tak sestra inštrumentárka na operačke keď odslúži taký štandardný mesiac.
A to nehovorím o sestre niekde v ambulancii. Tie sú rady keď majú 600-700e.
Tak táto debata je extrém . Milujem rady typu , nájdi si lepšie platenú prácu , to kde manžel robí keď tak málo zarobí ? Akože to vážne každá tu máte rodinný príjem spolu s mužom 3000€ ? Autorka v pohode utiahne hypotéku . My sme kedysi mali oveľa menší príjem s mužom , hypotéka 350€ ,jedno dieťa , živili sme dve autá a ešte sme aj na dovolenku išli a každý mesiac ušetrili ..Ale chápem , že keď niekto platí možno paušál za telefón 70€, má rôzne poistky a každý rok nový telefón , resp niekto nevie gazdovať, tak je málo ak 2000€ , to je pravda .
@ruzovakrava plat je podla tarify, kvalifikacia, prax, rozvoj, sluzby, uvazok - to vsetko ovplyvnuje plat a tiez cerpanie PN, OČR...ked sa bavime co si videla na konkretnej paske konkretnemu cloveku v konkretny mesiac..z toho nemozes pisat vseobecny zaver, ake platy ma dana skupina zamestnancov..ano, su rozdiely aj v platoch sestier vo verejnej nemocnici a v sukromnom sektore..to je pravda
Zvažovala si možnosť trvalo obývať ten domček, ak má dosť izieb....a byť dat do prenájmu? Nepredáva by som...véd deti vyrastú, a vy sa môžte vrátiť kvôli pohodliu do bytu, alebo bude deťom. A hypo...keď som začínala sama...mala,som oveľa menší plat, ako píše autorka, hypo q poplatky mi strávili 80 % príjmu...prežila som 7 rokov,...a je mi fajn... Apropo...predpokladám, že deti, aj by šli na výšku kdesi na internát, tak pôjdu na brigádu, ak budu chcieť kadeco... Skôr vidím problém v mužovi..
@lucia147852 tebe nie je trápne napísať, že muž ktorý zarába okolo 800-900€ je "maaaalo"?.. ty si potom iný level... Kks

V prvom rade až sa rozhodnete pre tu hypo, poistite sa obaja pre prípad smrti nech hypo zanikne. My to tak mame, či zomriem ja alebo manzel, poisteni sme obaja. Je to fajn pocit, keby sa ktorémukoľvek niečo stalo, neostane tomu druhému na krku hypo.