Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
@soffek sorry, ale je to malo 🤷🏼♀️
@kiwi3 no teraz by si s takym platom asi tazko splacala 3 izbak v BA. Suseda v podnajme sa chystaju kupit 3 izbak a cena 200tisic s tym, ze viac ako 80% hypo nedostanu plus okolo 30tisic musia vykryt spotrebakom. Vravela, ze hypo, spotrebak, najomne celkive naklady na byt im vysl okolo 1100-1200€, plus maju dve deti, oma je na RD. Pri prijme okolo 1700 v cistom vyzit 2 dospely plus 2 deti by to podla mna bolo velmi, velmi na tesno.
Vzhľadom na vek detí uvažovanie o väčšom byte nie je veľmi na mieste, najmä ak čoskoro pôjdu študovať mimo domov (SŠ, VŠ).
1.) budete mať vyššie náklady na intrák a štúdium a
2.) bude Vás v byte menej = menšia potreba väčšieho bytu
Dnes nevieš s istotou povedať ani to, či Ti deti neuletia de facto už po ZŠ.
P.S.: Malé deti, malé starosti, veľké deti, veľké starosti.
@mimkax vlaky su zadarmo iba ak sa stihnes zmestit do kontingentu, co studenti vacsinou nestihnu... ak by moj syn chodil denne vlakom, mal by ho zadarmo, avsak vstavat by musel o piatej rano a cestovanim by denne stravil o cca 2 hodiny viac.
velmi sa tesim ze si mozem dovolit zaplatit mu ten luxus dochadzania autobusom a siel na gymnazium, ktore si vysnival a vybral, a nie to ktore ma 10 minut od domu.
ano, vysky su po celom slovensku, avsak nie je to o tom aby dieta malo vysku pre vysku, ale aby studovalo nieco co by ho bavilo - a teda u vysky je skola pomaly este dolezitejsia ako stredna.
@mooonika1975 Nezdielam Tvoj názor. Som z vychodu, je nas 9 surodencov, a ani jeden z nás nema spolu s partnerom taky nizky prijem.
Ja žasnem z niektorých...my sme brali hypo ,keď sme mali o dosť nižší príjem ako autorka a v pohode sme to dali už vtedy a to sme si aj dopriali, na výlety chodili , na zimnú aj letnú dovolenku sme išli...teraz máme tie príjmy už chvalabohu vyššie, ale zas ono všetko išlo hore ..ale jasné ,že s príjmom 1700€ sa dá platiť aj hypo a aj žiť ...nie síce hypo s veľkou splátkou (my máme okolo 220€ mesačne )ale kde je vôľa ,tam je cesta...no a neviem síce ako manžela presvedčiť ,ale možno by bolo fajin spísať si pre a proti a vhodne a presvedčivo to manželovi vyargumentovať 🤗 držím palce ,nech sa to podarí a na záver ešte jedna múdra veta: kto chce hľadá spôsoby ,kto nechce hľadá dôvody...tak pevnú vôľu a veľa šťastia prajem✊
@monitqua ano da sa platit hypo, ale zalezi ako sa tu uz pisalo, kde byvas v akom meste, ci mas dedicstvo, ci mas daky mensi byt ako autorka pise, ktory vies predat a dolozit si. Lebo ak nie tak pri takom prijme mozes ist rovno do podnajmu. A ver, ze vela mladych ludi dava jeden cely plat len na hypo a ziju ledva z jedneho platu. Starsi trojizbak vychadza teraz okolo 180tisic, ak sa bavime o novostavbe povedzme 73 stvorcov vacsi 3 izbak si na cene okolo 250tisic plus cize s takym prijmom by ti banka ani hypoteku nedala. Muz napr odisiel z domu z 1000skk vo vrecku, ja som dostala povedzme 35tisic dedicstvo a byt stal na tu dobu 100tisic cize hypo bola okolo 60, teraz ma byt hodnotu okolo 180tisic, takze by sme uz potrebovali hypo aspon 130tisic co uz ti robi splatku okolo 400-450€ plus najom, energie.
Prosim vas chcem sa odstahovat tam kde vacsina komentujucich , kde muz zaraba 1700 a zena 850. U nas v bb muzi zarabaju 900 a ženy 600 🙈🙈🙈 a 90% znamych ma hyposky
@autorka Byt je urcite maly a uplne chapem ze vas to tlaci, hlavne deti. Ale pravdepodobne to trva len par rokov, potom deti odidu a novy byt bude zrazu privelky. Moji rodicia aj stari rodicia boli za to, radsej tych par kritickych rokov vydrzat a potom dalsich 30 rokov bude dobre.
Teda ak neplanujete deti opatrovat do 35-40 rokov, ako to uz teraz byva...
Je to hroza,ako sa poniektore vychvalujete,ake sumy mesacne zarobite a popritom neviete ani zakladny pravopis, ktory ovladaju deti na ZS.. Autorka sa pytala ci to zvladnu utiahnut a nie,kolko mesacne zarobite.
absolutne nechapem co tu citam. plat mate normalny!! nenechaj sa znechutit. nesla by som do toho. je velmi nestabilna situacia na trhu. banky velmi rozmyslaju komu daju hypo, fix je otazny a zachvilu vam decka odidu. ked ste vydrzali doteraz vydrzite este ten cas… za mna zbytocne. radsej rieste ten dom. a vravis ze ste tam v lete. tak v zime ste len v byte nie? celkovo by som zvazila radsej predaj/prenajom resp riesila prazdny dom
@dadka_bb No veru ja tiež otváram ústa nad tými platmi. Robím v štátnej správe v bb, mám 2 VŠ a plat niečo cez 1000€. Doteraz som sa vytesovala, že aký super plat mám, lebo všetci známi majú okolo 800-900 €. Ale na tieto megauspesne osoby zarábajúce 2-3 tisíc sa teda nechytám. Zajtra ani nevstanem z postele za taký plat...
Moj manzel zaraba myslim, ze nadstandardne dobre, plus mame moj rodicak. Na vydavky, teda bezna rezia hypo, energie, TV, internet, pausaly, poistky aut, pohonne hmoty, potraviny, drogeria, lekaren a nejake dalsie vydavky (oblecenie, sem tam hracky, nieco do domacnosti) minieme kolo 2000 eur. Zbytok odkladame. Hypo aj s poistenim uveru a vsetkym kolo toho mame 430 eur. Tiez sme 4. Musim povedat, ze sa neuskromnujeme, doprajeme si mozno 3x za mesiac veceru v restauracii, chodime aj na vacsie vylety, na strave tiez az tak nesetrime. Myslim, ze vy by ste mali mensiu hypo, ked si spominala, ze mozno 30000 by vam trebalo, takze myslim, ze by ste to vykryli
este ked pises, ze zijete skromne, ale uz by ste nic neusetrili. A este ked si polozila otazku ohladne tych platov, tak ano, plat 850 eur je dost nizky na dnesnu dobu. Vsetko sa zdrazuje zial, ceny stupaju, platy nie...
@lennytka84 To sú prima rady, len ešte napíš, ako to urobiť, ak niekde bývať musíš a na vlastné toľko vo vrecku nemáš. Ja viem viem, nájom, ibaže u nás existujú prakticky iba súkromné najmy. Nás hypotéka ani po pomaly ôsmych rokoch nevyjde toľko spolu s nákladmi už aj na jedno auto, garáž, poistky (auta, bytu, životné), poplatku za odpad, dane, TV a internet plus energie, ako stal iba najom v roku 2014. V porovnateľnom byte, len náš je v lepšej lokalite, ako bol nájomný. Bola by väčšia istota radšej nemať hypo, a splácať ju radšej naďalej cez nájom niekomu cudziemu? Mali sme nejaké úspory, dvaja, ďaleko od rodiny, nezdedili sme, nedostali sme. Pochádzame pomaly z hladovej doliny, tam práca nebola, museli sme sa sťahovať, keďže denné štvorhodinové cestovanie tam aj späť plus cakacky na stanici neprichádzali pochopiteľne do úvahy. Čo sme mali vlastne robiť ináč?
@lennytka84 a ten byt v KE ste kupovali za co? Ci na ten ste mali hypo?
@berginkan čo by tým dosiahli? 😁 tí, čo kúpili nehnuteľnosť cez hypo úver napr pred 7-8r, kupovali byty za smiešne ceny oproti dnešným s lepšími podmienkami nielen úrokovej sadzby, ale aj poskytnutej sumy úveru voči hodnote nehnuteľnosti. Nechápem, prečo to neurobili vtedy, deti mali malé, podmienky dobré, ale autorka chce teraz, keď je každý aspekt horší. Už to mohli mať aj splatené, takú malú sumu.
Autorka divim sa ze ste sa neprestahovali na dom a neprenajimate byt. Ale sla by som do väčšieho, aj ked mate vacsie deti. Mate slusne odlozene a vy si tiez zasluzite mat vlastnu izbu a nezit cely zivot v obyvacke.
Autorka, ja myslím, že to finančne v pohode dáte. Manžela presvedčíš podľa mňa tak, že si spíšeš vaše príjmy a reálne náklady a uvidí, že to dáte. My sme bývali celý život štyria v menšom 2izbaku, izbu som mala so sestrou, boli sme s tým úplne ok, často sme večer kecali, máme dobrý vzťah aj keď je medzi nami 6r rozdiel. Ale popravde s bratom by som v 1 izbe v puberte bývať nechcela ("argument" pre tvojho muža).
My sme si brali pred 3r. úver 50tis., bola som tehotná na rodičáku. Pred rokom sme brali ďalších 50tis.na vyplatenie švagrinej z rodičovského domu, takže teraz máme 2 domy v Trenčíne, 2 úvery, manžel má v čistom 1200€, ja rodičák 400€ a žijeme úplne v pohode, tento rok sme dali mimoriadnu splátku 10tis. (dokážeme ešte šetriť). Ja chodím každý mesiac na nechty aj ku kaderníčke (na margo niektorých, že sa budete musieť uskromniť). Odkedy sme s manželom spolu, nikdy som neriešila, že si niečo nemôžeme finančne dovoliť. Idem do obchodu a kúpim chalanom taký jogurt, aký ľúbia, aj keď je možno pre niekoho drahší. Ideme na wellness, výlety, letnú dovolenku, máme všetko, čo chceme/potrebujeme. Tvoje deti si môžu nájsť od 15r.brigadu, ja k tomu budem deti určite viesť, tiež som makala od 15r.a úplne v pohode som to stíhala popri škole, dobre som sa učila, aj som mohla chodiť po diskotékach za zarobené peniaze, nakoľko mama bola na nás sama a okrem základných potrieb som si ostatné "musela" financovať sama.
Som sa akosi rozpísala, ale len som ti chcela dodať odvahu, lebo podľa mňa to dáte 😉
@mimi3008 malí sme našetrené
Ak si toto náhodou prečíta nejaký nás úžasný politik tak musí byť celý šťastný, že aký blahobyt je na Slovensku.. Ze 850 e plat je malo 🤣🤣🤣... Ja neviem kde vy žijete.. Úradníci nemajú na betón ani o cent viac, učitelia detto, zdravotné sestry atd... Ja nechápem skade ľudia zarábajú 2000e v čistom, aby im dosť bolo... Asi žijem v nejakom inom štáte
Ja neviem dievčatá,ako,pozerám niekedy len tak zo zvedavosti profesiu,inzeráty a tam ponúkajú aj úradníkom obecným plat možno 900 v čistom. A vy tu strieľate také platy,akoby každý robil menezera v nadnárodnej firme. Veď koľko ste tu na MD,RD a kolo tu vyplákavaju že žijú len z rodicaku.
Manželovi vôbec nevadí, že sa tam všetci tlačíte a večer musíte robiť z obývačky spálňu? Viem, že takto žije veľa rodín, ale neviem si taký diskomfort ani len predstaviť. Jednoducho mu o tom neustále hovorte, aby ste dosiahli spokojnosť aspoň v tomto, keďže iné radosti si de facto odopierate ( rozumiem tomu, tiež odkladáme na horšie časy, ale aspoň bývame vo veľkom dome). Hypotéku určite zvládnete splácať a veru poriešte si väčší byt, lebo tie rady, že o pár rokov deti odídu, sú dosť irelevantné. Po prvé, nie je to rok dva, ale 5-6, čo je dosť. Po druhé- deti vôbec nemusia odísť (nemusia chcieť ísť na vzdialenú výšku, ani sa odsťahovať hneď pri príležitosti prvej práce....) Veď nikdy nevieme, ako sa vyvinie život našich detí, preto rátať s niečím takým, ako je ich odchod už o pár rokov, mi príde scestné. Po ďalšie - o jednu izbu väčší byt pre vás nebude veľký, ani keď v ňom ostanete sami. Veď sa tu nebavíme o 200m2 dome 🤣 ale o ďalšej izbe.
Jednoznačne hučať a hučať do muža, kým nedosiahnete svoje, aj keď je zvláštne, že si to neuvedomuje sám a nechce dopriať trochu súkromia sebe či svojim pubertiakom.
@veronikastrickova tiez nechapem preco ten dom nepredaju a nekupia vacsi byt, alebo idu byvat na dom.
Ja na ich mieste predam dom, kupim velky byt a ten 2-izbak dam do prenajmu.
Takto maju 2 nehnutelnosti a byvaju v mini byte. 🤦🏻♀️ Jasne da sa zit aj tak, ale oni fakt maju inu moznost.

@kaktusik007 Prosim vas kde stoji internat 150€ na mesiac? Lebo u nas v TT pytaju priemerne 80, co je teda o dost menej od 150. Vlaky su zadarmo, myslim si, ze aj na doprave sa da usetrit, aj skoly mame po celom slovensku… kto chce, ten usetri