icon

Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?

26. apr 2022

Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem

terezka1947
28. apr 2022

Nekrsti sa slanou vodou. A svätenia voda sa piť nemusí.
Keď bude chcieť ísť k sekte,či komukoľvek,krst mu v Tom nezabráni.
Katolícka som,no keď nebudete viesť dieťa k viere,nemá zmysel ísť si "pre niečo,čomu neveríte".

surama
28. apr 2022

@mironka Ale bol. Dakedy sa tak robilo a nas farar si teraz zmyslel, ze to tak urobi. Ale napr. pri mojom dietati to nemal odvahu navrhnut, kedze bolo krstene v oktobri. Pri jeho detoch to urobil aj ked jeho manzelka s tym nesuhlasila. Ponaranie je skor u pravoslavnych, u nas sa bezne krstilo len naliatim na hlavu roku rokuce, a to som zazila asi 6 fararov vo farnosti.

mariasahajdova
28. apr 2022

Je pochopitelne, ze to vasi rodicia vyzaduju, kedze su veriaci a krstili aj vas. Vedu vas vo viere, tak ako to pri krste slubili, su tu pre vas, su vasou oporou pre vas a vase deti. Oni a nie my, na MK. Ak v krste nevidite nic (co je velka skoda), dala by som dieta pokrsit uz len z ucty k rodicom. Stoji to zato. Skuste sa vy zamysliet, kto je vam prednejsi. Urcite by som sa rozhodla pre rodinu.

janage
28. apr 2022

@mariasahajdova takže z úcty k rodičom majú vedome klamať, keď budú sľubovať pri krste, že dieťa budú viesť k viere? To by som chcela vedieť, čo by na to povedal kňaz.
Že my neveríme, nepraktizujeme, ale kvôli rodičom teda poklameme a pokrstime, nech je kľud.
Nie je náhodou ťažkým hriechom takto klamať? Či také klamstvo nevadí?

6mia6
28. apr 2022

@tinatitti áno a potom bude ďalšia "výborná" požiadavka a pani bude robiť ako druhí pískajú 🤦🏻‍♀️
Hlavne nech sú všetci okolo spokojní.
A keď budú chcieť oslavu v 5* hotely z 5 chodmi aj to bude. Alebo prinajlepšom oslavu v kulturaku aby ľudia videli. 🤷

zdenin
28. apr 2022

@natalka13 my sme sa tiez brali v kostole lebo to chcela svokra.. ja v boha verim ale nechodim do kostola muž moc nie. A prvú sme mali pokrstenu do mesiaca niekto to bol somnou tušim vybavit. Pri druhej sa do toho nikto nehrnul a mne bolo trapne ist za fararom ktory ma ano nepozna ani nevidi v kostole...z času na čas padli otazky typu ani ju nedate pokrstit a tak. Potom prišla korona nak duplom nikto nič. Len nedavno sme riešili staršej 1 sv.primanie tak som sa odholala to ist vybavit hoc malá už mala 4 roky
Svokra spokojna ze uz je aj ona krstena. Do kostola chodia deti s nou.

chillibubble
28. apr 2022

@janage podla mna pokracovanim bude, ze ked uz dieta bude mat krst tak zacnu stari rodicia praktizovat vieru na dietati- ucit, bravat do kostola, atd. lebo ved slubili vychovavat vo viere... skonci to potom mozno prijimanim, mozno birmovkou, ked uz bude mat dieta vlastny rozum. rady sa im zmensuju, preco asi...

gabrielka450
28. apr 2022

Jasne že tam je aj soľ...ale kňaz ju posväti preto sa volá svätena

karin233452
28. apr 2022

😂keď ani nevieš akou vodou sa krstí dieťa a nemá pre teba krst žiaden význam, nechápem načo by si mala dieťa krstiť. Proste trvaj na tom že nie a dieťa sa môže rozhodnúť v staršom veku či chce alebo nechce byt pokrstené. A nie bez teba a tvojho súhlasu ho pokrstiť nemôžu ani nijako potajomky keďže o krst chodí žiadať rodič.

rika1968
28. apr 2022

U nás bolo to isté. Ja som povedala mojim rodičom, že hádam je to moje dieťa a môžem sa rozhodovať ako mi je vhodné a manžel to isté povedal svojim rodičom.

evkamotka
28. apr 2022

@natalka13 slaby odvar oproti Jordanu :D ;)

natalka13
28. apr 2022

@mariasahajdova z ucty k rodicom by si urobila aj opak?

@zdenin u nas by deti do kostola nechodili,ani na naobozenstvo v skole, takze preco by som mala mat svadbu v kostole a krstit deti? raz som neveriaca s muzom a nemienime k tomu viest ani deti a ani nas k tomu nik neviedol.

natalka13
28. apr 2022

@uradnikova neveriaci sa pozastavia nad tym,ako niekto moze verit ze existuje nieco ako Boh. A hlavne ak existuje, tak mame jednu Zem, jeden zivot,preco XY bohov?
Detom nevadi ze v skole sa ucia o inom vzniku sveta?

natalka13
28. apr 2022

@kika009 ty mas deti?

delphina912
28. apr 2022

Ahoj nezvyknem sa zapájať v diskusiách no v tvojom prípade mi to nedá pokoj. Riešila som to isté. Naši sú katolíci a samozrejme že tým pádom viedli ku tomu aj nás deti a v podstate ani nevedia prečo. Ani by som sa neunúvala im to vysvetlovať lebo oni to nepochopia. Vskutočnosti je to určitý druh hypnózy alebo programovania.Na to som bohužiaľ prišla až v dospelosti som pokrstená, absolvovala som prjímanie, birmovku a nikdy som tomu vlastne nerozumela.Všetky kódovacie programy sa mi ukazujú v živote a poviem ti že sú v podvedomí a preto je náročné sa ich zbaviť. Krst má aj takýto význam. Vytvoriť si akúsi istotu že dieťa bude naša ovečka ktorej deti sa tiež pokrstia lebo sme si to "poistili". Moja rada pre teba stoj si za svojím nemáš dôvod kôli niekomu meniť svoje vlastné pocitové rozhodnutie. Prajem veľa trpezlivosti 🙂

stella1993
28. apr 2022

Áno vo svatenej vode je soľ. Nie sú to žiadne zázraky.

jennky13
28. apr 2022

@viestta a autorka
myslim, ze ste vobec nepochopili co som vam chcela povedat , teda autorke. Ja som nie zastanca pokrytectva, ale autorka na zaciatku napisala, ze krst pre nu nic neznamena, ze je to len poliatie slanou vodou. Ak teda nic pre mna nieco neznamena a ten druhy to chce, tak preco mu neurobit radost ?
Ale ak predsa nieco znamena a ona sa s tym nestotoznuje, lebo nerozumie vyznam krstu, tak to potrebuje jasne povedat. To je ucta k tym druhym , ale aj k sebe samej.
Ja som volakedy hrdo prehlasovala, ze som ateistka a do kostola chodit nebudem a vsetci to respektovali.
Ja som chcela naznacit, ze rozne aktivity nie su nic, len .....lebo ona tomu nerozumie, krst moze byt nieco velke, ak to tak vidis.
respekt nie je zhadzovanie niecoho comu nerozumies. Pre vela ludi je to dolezita udalost ich zivota.
Ja nie som za krst deti, tiez som svoje pokrstit nedala, ale mala som jasno v tom, preco to neurobim a to rodina akceptovala.
Mozno som to nevysvetlila spravne, ale nemyslela som to tak ako pisala @viesta...

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
annamalaga
28. apr 2022

Som zvedavá, že ako to autorka poriesi, lebo diskusia na 10 strán a ani sa neozvala moc, či im to už oznámila a tak.

viestta
Odpoveď bola odstránená
zuzikq91
28. apr 2022

Nic, neries ked vidis ze to nejde vysvetlit, sa s nimi nestretavaj na cas ked to nechces pocuvat a hotovo, ak si im to vysvetlila preco nie, tak sa k tomu nevracaj a bud po casom prijmu alebo nie, vase dieta, vase rozhodnutie a ked uz sme pri tom , tak nemas ani co vysvetlovat podla mna😃… ale do buducna ak bude chcet mat svadbu v kostole, tak si to bude muset spravit aj tak.

janage
28. apr 2022

@viestta a potom ďalšie hádky do krvi, keď jeden rodič z jedného náboženstva, druhý z druhého obaja krstiť nechcú lebo k svojej pôvodnej viere nemajú vzťah, ale aj jedni starí rodicia aj druhí si budú presadzovať krst vo svojej viere.
A tiež zastankyne takéhoto krstu akosi obchádzajú fakt, že 1. navádzajú rodičov na vedomé klamstvo
2. tento úkon sa už nedá vziať späť. Nedá sa "odkrstiť" a teda poznačí celý ďalší život dieťaťa, ak by sa v budúcnosti rozhodlo pre inú či žiadnu cirkev.

777januska777
28. apr 2022

@janaahotovo kde to zo mňa vypadlo? Btw. Hriešnici sme všetci aj tí čo veria aj tí čo neveria.

molinka777
Odpoveď bola odstránená
mvagusta
28. apr 2022

Nechcem ta strasit,ale je aj taka moznost ze by ho dali pokrstit oni bez vas ako rodicov.. da sa to,lebo my sme krstili az ked mala dcera rok a moja svokra sa mi “vyhrazala” (ale s usmevom a v dobrom) ze ona si uz zistovala a mohla by dat dieta pokrstit aj ona sama..to len na margo toho ze sa to fakt da..:DD zalezi od farara urcite

cervenaruza123
28. apr 2022

Ahoj. Rodicom to velmi nevysvetlis a musis si zvyknut, ze to budu pravidelne spominat. Pre bezneho veriaceho Slovaka ma krst velky vyznam, povedala by som, ze u vacsiny az prilis magicky a preto nebudu mat dusu na pokoji, lebo chcu to najlepsie pre svoje vnuca samozrejme. A to povazuju za najlepsie. Teraz to vnimas o cosi citlivejsie, lebo si tehotna a aj par mesiacov po porode to budes asi vnimat citlivejsie a bude ta dost otravovat, ze to budu spominat. Potom sa to trochu zlepsi a aj oni si zvyknu. Roky rokuce nepokrstene dieta ani nesmelo vyjst z domu, takze je to u nas dost zakorenene a velmi zle prijima tato generacia, ak niekto nechce dat dieta pokrstit. Bude to otravne to stale pocuvat, necudujem sa ti, ze ti to vadi. Ked si vsetky argumenty pouzila a nepomohlo, proste nekomentuj. Alebo hovor, ze "uvidime". Ale bude to tazke. My sme veriaci a chceli sme davat krstit, ale jak sa dcerka narodila, tiez hned vyvolavali niektori clenovia rodiny, ze kedy krst a nech dame krstit a podobne. Prislo mi to trochu divne no. O to viac, ze sme veriaci a bolo jasne, ze budeme davat krstit.

slimstar
28. apr 2022

@mvagusta
@cervenaruza123 to máte teda divné vzťahy, aby sa mi niekto vyhrážal, alebo vyvolával.. to už je aj na dupnutie a ukázanie hraníc.

tomikejt
28. apr 2022

@molinka777 buzeranti? Ty máš teda slovník. Mam v rodine gaya (nie buzeranta) a áno dopriala by som jemu a jeho partnerovi dieťa. Kamoška žije s partnerkou dlhé roky v zahraničí a už sú v adopcnom procese a veľmi sa z toho tešíme. Neuškodilo by ti trochu viac tolerancie. Alebo aspoň upraviť slovník lebo ten buzerant je teda fakt otras. Kvôli ľuďom ako ty to stále majú hlavne na Slovensku gayovia a lesbičky ťažké.

zsuzsu86
28. apr 2022

Malo ste pili.....
(Vasa starka preco dala vam na pitie?)