Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?
Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem
Oznámim, tým to končí.
Čo budú hovoriť v dedine? Nič. Možno sa nejaké babky opýtajú tvojich rodičov, alebo svokrovcov, kedy bude krst, ale to bude len taká zdvorilostná otázka. Potom na to každý zabudne.
A krstom sa nič nepoisťuje. Keď sa dieťa v budúcnosti rozhodne, že bude moslim, žid, budhista, či hinduista... Bude ním tak či tak.
Mate občianske preukazy?
@matkahelka Nie, nie je. Svätena voda je posvätena, nie posolena. U nas sa teda urcite nikdy nesolila, a to som ju pila xy krat.
@guiseppinka V akej cirkvi?
Snáď sa nikoho nedotknem, ale denne diskusie (nie len od teba) ako vás nútia krstiť, nútia dávať malé dieťa do sedu, nútia u nich nechávať počas noci, nútia kojiť / nekojiť.... Šak snáď ste v prvom rade rodičia, vy poviete čo a ako, ďalej nerozvádzam a nerobím z toho problém. Si z toho v strese a malé ešte ani nie je na svete, och 🤷
"Mama, otec malé krstiť nebudeme." Hotovo.
@surama v sobotu moje dieta bolo pokrstene 😊 logicky sa rozplakalo a logicky som ho vramci tisenia bozkavala po hlavicke. a tu hlavicku mala brutalne slanu 😉
@tinatitti mne to príde fakt ako zbytočná ceremónia a nepovedala by som že sa to dá hodinku pretrpieť lebo dieťa do toho kostola treba vychystať a to je príprava na dlhšie a ten čas by sme mohli venovať niečomu čo nás všetkých bude tešiť a nie robiť niečo iba preto aby bol pokoj v rodine a dedine 🙄
Jednoducho nebudeš krstiť, bodka. Môj drobec má 4 roky a nie je krstený, svokra sa pýta na každej návšteve, že kedy. Dokonca nám už raz vybavila termín (!) a s kľudom angličana som jej povedala, že ho môže zrušiť 🤷🏻♀️
@tinatitti je správne dať pokrstiť dieťa len preto, aby boli starkí šťastím bez seba?? ja sa s týmto názorom nestotožňujem. Krst je o niečom inom....
@tinatitti ak pre nu krst nic neznamena, tak ho robit nebude.. sama by si mala vediet, ze krstom sa zavazujes k vychove k viere. Ked to nemienis splnit, tak naco to robit? Ja osobne nechapem taketo divadla, ze sobas na urade, lebo ved do kostola nechodime, cirkev neuznavame, ale ked sa dieta narodi, tak sa krsti... Ako k comu to je dobre?
@matkahelka mas pravdu, ze svatena voda je voda, do ktorej daju sol ako konzervant, aby sa nepokazila. Lebo jej narobia vela a ludia si z nej dlhsiu dobu v kostole odoberaju.
Avsak krstna voda nie je solena. Je to cista voda s nicim. Knaz ju na mieste len pozehna a rovno pokrsti. Krsti sa cistou vodou. Rovnako sa krsti aj v rieke (jordane), rovnako bol pokrsteny Ježiš, rovnako v pripade nuzde moze pokrstit ktokolvek, ak ma vodu a pozna spravnu formulaciu. Ziadne zarabanie so solou. To nie je svatena voda konzervovana ucelovo solou do svatenicky ;)
@surama katolicka. Vsetky svatene vody, ktore su "vo velkom" robene - lurdy, fatima (tie som mala doma) su slane. Ale teraz som na pochybach s tou krstnou🤔 nase decka mali privat krstiny a teraz si neviem spomenut, ci daval sol alebo nie... Ale standardne na 3 kralov sa zehna aj sol a ta sa sype do vody...
@evkamotka este raz. moje dieta bolo v sobotu krstene a hlavicku malo slanu, takze minimalne v tom svokrinom kostole maju krstnu vodu slanu 😉
No a presne na toto som sa pýtala. A presne takto by si to mala povedať aj starým rodičom.
@guiseppinka Ja som katolicka (greckokatolicka) a u nas sa nesoli. A to pochadzam z obce, ktora je putnickym miestom, mame pramen a nikdy sa nesolila. Ale pokial sa dava voda z verejneho vodovodu, tak mozno sa niekde soli, aby vydrzala.
@matkahelka ak farar iniciativne vzal zo svatenej vody, co maju zarobenu v kostole, bola slana. No krsti sa cistou vodou, ziadne zarabanie vopred so solou nie je ani zadane ani vyzadovane ani nic. Je to priamo v kanone uvedene.
Máš problém s tým, že starí rodičia budú na vás nahnevaní?
Skôr by si mali spytovať svedomie, načo oni svoje deti dali krstiť, keď podľa vašich postojov je zjavné, že nevychovávali vo viere.
Som veriaca. Určite by som nekrstila, keď nemáte záujem potom v tej viere vychovávať.
Čo tu chcete vysvetľovať. Proste nechceš krstiť a bodka. Budú sa s tým musieť zmieriť.
Ty to oznám/vysvetli svojim rodičom a muž zase jeho. Vybavené. 🙂
Normálne.Povedala som,že krst nebude.Ak bude dítko chcieť,nech sa páči,bude to jeho slobodná voľba,nie,že niekto v rodine chcel.U nás v rodine sa napr. dali baby pokrstiť až pred svadbou,lebo chceli obrad v kostole alebo len tak,prešli na vieru v 20tke.Ja toto neuznávam,že babky,svokry chcú a pretože "čo povedia v dedine".Nech si hovorí kto chce čo chce,čo sme v 15tom storočí?

No nase argumenty boli take, ze kedze my do kostola nechodime, tak nevidime dovod, preco by sme mali dat krstit. To, ze nas dali rodicia pokrstit, bolo ich rozhodnutie. My sme sa rozhodli dat nasmu dietatu moznost, sa slobodne rozhodnut, ked bude dospeli. Navyse ho nemienim uviazat cirkevnej dani, aby mi v dospelosti vycital, ze ju musi platit.
Tak ako vas nemoze nikto donutit chodit do kostola, tak vas nemoze donutit dat pokrstit dieta.