Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?
Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem
Nekrstila som deti.. Nech sa oni casom rozhodnu.. Do kostola nechodime.. Dnesne mamicky to rboia rad radom a niektore ani nevedia preco.. Kedysi sa ani male deti nekrstili..Sama som nebola pokrstena ani ja ani sestry a ani moj manžel nieje🤷🏼♀️
Takto: krst je o zmyti hriechu, ktory je po Adamovi a Eve (ak sa nemylim) a prijati dietata do cirkvi.
Ja na ten hriech neverim a nie som veriaca a do kostola dieta vodit nebudem.
Taketo boli moje argumenty, ked sa nas spytali na krst.
A bolo ticho.
Viete preco? Pretoze ani ti, ktori sa nas to pytali do kostola nechodia a krst brali len ako akusi "povinnost", tradiciu.
Ale pri takto racionalnom zdovodneni uz nemali o com.
@matkamirko "Keď v nič neverím, tak neverím ani v to, že sa budem mať lepšie." to že niekto neverí v boha neznamená, že verí v nič, to je dosť častý predsudok veriacich voči neveriacim
ja napríklad verím v seba, a žiadneho boha na moje fungovanie nepotrebujem, a aj kebyže je dokazané že existuje tak sa nebudem k nemu/nej modliť lebo podľa mňa nie je toho hodný/á
"Avšak títo ľudia nemajú ani nejaké hlbšie smerovanie, jednoducho povedané- "vyskytnú sa"". 😅 zaujímavo povedané ale dobre, čo je na tom také zlé? OK vyskytla som sa len tak, mám silné morálne hodnoty aj tak, nesťažujem sa nikomu, všetko čo potrebujem si zabezpečím sama, snažím sa robiť svet lepším ako len viem (zbieranie smetí, neplytvaním, chodením do útulkov, darovanie peňazí/vecí, nejem zvieratá) čo sú podľa mňa hodnotnejšie veci ako sa len každý deň pomodliť pred spaním
@matkamirko môžem ti aj ja odpovedať, ja som prototyp dieťaťa "daj ju na 1. sväté prijímanie, veď sa to patrí". Ja som v tom veku nechápala, načo je to dobré, neverila som ani v tedy v Boha a už vôbec nie v Cirkev, nečítala som Bibliu a ani ma to nejak nezaujímalo, do kostola sme vôbec nechodili, ale vôbec. Ani moji rodičia a ani ja. Ani starkovenci, ani moji ujovia a tety. Nikto v podstate nebol ozajstný veriaci, iba pózeri. Takže to prijímanie mám iba kvôli pekným šatám a žranici. A hneď, keď sa dalo som prestúpila na etiku. A hlavne neznášam to také svätuškárstvo, anti choice a anti LGBTQ, pre mňa majú moje psy dušu, neverím na dedičný hriech, neverím na Adama a Evu. Pre mňa to je nemysliteľné a neberiem to ako univerzálny zákon.
A opýtam sa, prečo by človek mal v niečo veriť? Prečo proste neprijmeme fakt, že keď umrieš, tak umrieš. Že sme tu náhodou alebo, že ako druh sme neboli "stvorení" v obraz boží? Lenže ľudia sú slabomyseľní a veľmi bojácni. Musia sa vždy k niečomu upínať, aby boli špeciálni, aby sa tak nebáli. Nie sme špeciálni a ani sme neboli vyvolení a ani stvorení v obraz nejakého božstva. Sme vesmírna náhoda. 😂 Tak žite ako chcete a nechajte žiť ostatných ako chcú.
@matkamirko áno, a niektorí veria v boha a napriek tomu tiež dobro nekonajú ☹
skoro všetci máme také isté morálne hodnoty lebo proste spoločnosť si to vyžaduje, a v podstate riešenie či je niekto veriaci alebo nie je úplne odveci a len sa nasierame navzájom aj keď sme skoro rovnakí...niekto to nazýva vierou, niekto slušnosťou...
jediná dôležitá vec je byť dobrým človekom a viera či neviera by mala byť každého osobná intímna vec
@acrobaleno ináč mňa veľmi upokojuje myšlienka, že keď zomrem tak proste je koniec 😅 neviem prečo väčšina ľudí má z toho hrôzu
si predstav že zomreš, chceš mať konečne pokoj ale neeeee ešte musíš ísť pred dajakú bránu a čakať na rozsudok či ideš do neba či do pekla, a určite tam budú dlhé rady jak u lekárov.... a ľudia sa budú chcieť predbiehať, no hrúza 😝
@viestta jeeeej to je pekne 🙂 o tom som ešte nepočula...ale ináč hej kým si ťa niekto pamätá tak v podstate "žiješ", mne sa ináč viacero náboženstiev páči čo sa týka obsahu, najmä ázijské, ale proste nedokážem to brať vážne, akože v tom zmysle že je to reálne tak, proste hlava nepustí
ja som chcela byť budhistka, aj keď to nie je náboženstvo ale skôr filozofia ale nemohla som lebo som vtedy ešte fajčila a pila 🙈 čo majú zakázané a nechcela som byť pokrytec, lebo kebyže sa zaviažem nejakej viere tak by to muselo byť na 100% a nie len tak "for fun"
Je to vase dieta, vase rozhodnutie, ak ho nehodlate vychovavat vo viere, krstit ho len kvoli papieru a pokoju v rodine je pokrytecke. My sme povedali, ze jednoducho deti krstit nebudeme a bolo mi uprimne jedno, co si kto bude mysliet.
Čo viem z okolia,tak ak ste mali svadbu na úrade,tak vám dieťa ani len tak ani nepokrstia. Treba si priplatit 🙂 a ako ste vysvetlili,keď ste nemali katolícku svadbu??
My sme im povedali, ze dieta si ma.pravo vybrat vieru same. A ja som tohto nazoru a hotovo. Ked bude vacsi a bude tomu rozumiet, vysvetlime mu to a nech sa rozhodne sam
@tinatitti som veriaca a toto keby spraví 🤦♀️ krst sám o sebe je o niečom inom, rodicia majú dieťa viesť vo viere. Keď autorka to tak necíti prečo by mala niečo robiť pre radosť svorky a svokra? Ona sa tak rozhodla,tak to cíti. Dieťa sa môže rozhodnúť počas života co chce. Keď sa rozhodne pre krst tak to môže spraviť aj v 60tke.
Nikdy by som nepristupila na to co chce okolie. Krstila som a krst sme spravili ako sme chceli my s muzom, len my a krstný otec.povedali sme,že žiadna hostina nebude. Par ludi sa odulo ale tým má presvedčili,že krst je pre pár ľudí o prezierani a chlaste
Myslím, že si treba oddeliť cirkev a ich rituáli (vyzerá to na staročný zlepenec, všetkého možného) a vieru. Viera je dosť podstatná... Len niektorí si hľadajú cestu v tme. Nekrsti, ak to tak necítis, dieťa sa môže dať neskôr pokrstiť, aj ako dospelé.. dôležitá je čistota srdca 😉..
Svätena voda sa moze pit?
Načo by si vysvetľovala... Nemáš sa komu za čo spovedať, prosiť, ospravedlňovať... Vonkoncom niečo pretrpieť.
V živote nie si povinná vypĺňať očakávania druhých. Nás sa iba raz spýtali, odpoveď znela jasne, ak by sme uznali za vhodné, dáme vedieť. Ja nepociťujem potrebu anilen vysvetľovať, prečo sme sa tak rozhodli. Držím palce. Naber sebavedomie a silu nad svojím šťastím 🙂❤️🙂
😂😂
No tak ja by som im povedala,že krstiny nebudú a keď chcú byť súčasťou života dieťaťa, tak túto tému viac nenačnú, lebo ťa stresujú a to pre dieťa nie je zdravé.. takže s nimi alebo bez nich dieťa nebude krstené...
@tinatitti a toto ti nepríde pokrytecké? "Áno nech je áno, a nie nech je nie!" Či tak nejak to máte v tej Biblii tuším...🤷🏻♀️

Tak toto nemas ako vysvetlit, jedine si proste stat za svojim a hotovo. Su na to rozne nazory a po pravde vacsina starsich rocnikov to proste berie ako samozrejmost