icon

Ako vysvetliť starým rodičom, že nechceme krstiť?

26. apr 2022

Zdravím, prosím poraďte mi hlavne tie ktoré s tým máte skúsenosť a prešli ste si tým, ako čo najlepšie vysvetliť rodičom a svokrovcom že nechcem dať pokrstiť naše dieťa, lebo okrem toho že naňho farár naleje trochu slanej vody pre mňa krst nemá žiaden význam ale ani jedna strana to nevie pochopiť. Nasilu alebo potajomky bez súhlasu rodičov ho dúfam asi pokrstiť nemôžu 😁 Manžel na to nemá žiaden názor a je mu to jedno. Ďakujem

lejusinka
26. apr 2022

@janinah a @ankasek

Dajte mi Biblicky dokaz ze sa maju krstit novorodenci. Mozno keby ste nepocuvali len ujov v kostole ale mali zivy vztah s Bohom ( len ten spasi cloveka, ziadny krst, ziadne chodenie do kostola ) tak by ste vedeli ze je to hlupost (pre mna az satanisticky ritual)! Krstia sa len ludia ktory sa sami rozhodnu ze chcu nasledovat Jezisa Krista…babatko toto rozhodnutie nedokaze spravit! Vy tu sirite hluposti, nie ja!

surama
26. apr 2022

@marca12 No zjavne nie vsade 🙂 Opakujem, ze u nas sa nesoli, ani sa nikdy nesolila a pri krste uz absolutne nie a viac sa do debaty nezapajam.

evka64
26. apr 2022

My sme krstit nechceli, ale svokra robila taky cirkus, doslova bola hystericka, tak sme nakoniec krstili, ze by bol klud. Take nervy som na nu mala, je fanaticka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marca12
26. apr 2022

@surama na zjavenie pana sa svati voda,sol aj krieda. Ta sa pridava do vody. Ja si to pamatam este z detstva. Mozno sa niekde nedava sol,ale nechce sa mi verit,ze by si nejaky farar zmyslel,ze bude mat inu svatenu vodu ako ostatni

tinatitti
26. apr 2022

@viestta ty máš co za problém? Ja som nepovedala, že ma ísť na hodinu si to pretrpieť, ale ze aj to je možnosť. Je veľa takých, ktorí svoje deti pokrstiť dajú ale vôbec ich ku viere nevedú. Ja k nim nepatrím. To, že som veriaca neznamená, že som slepa. Takže ta poprosím, neobuvaj sa do môjho príspevku, lebo ty si zrejme zaslepena a vidíš len svoj pohľad na vec.

autor
26. apr 2022

@tinatitti nehnevaj sa ale @viestta odpovedala k téme. Ale ty si presne ako moji svokrovcov, zaslepená a ideš si to svoje, "veď nemusí byť hostina, veď starkí budú šťastní, veď pretepíte tú hodinku, veď prečo by ste nemali chcieť pokrstiť..". Skôr by som povedala že ty berieš krst ako nejakú šaskárňu a nemá pre teba žiaden hlbší význam aj keď sa tu prezentuješ ako pravá katolíčka či veriaca. My nemáme potrebu niekomu niečo dokazovať, už v úvode bolo napísané že hľadám radu od niekoho kto si tým prešiel a má s tým skúsenosti a nie radu od niekoho kto by nás presviedčal na falošný krst

evatko
26. apr 2022

Voda na krst sa NESOLÍ. Ona totiž pred krstom ani nie je svatena. Je to proste "voda z vodovoda" 😉
Dokonca tepla, aby sme v studenom ( my máme mrazivý) kostole neliali na bábätká studenú vodu.
Voda sa posväti úkonom posvätenie tesne pred krstom, už v obrade krstu.
Soľ sa pridáva len do 3kralovej vody.

@ariesi
@marca12
@guiseppinka
@matkahelka
@hipuska

Ako píše @evkamotka jedine, že kňaz vzal priamo zo svätej vody, ktorá je v kostoloch.
Náš predposledný krst v kostole som naberala vodu ja osobne, z fary, z točky v kuchyni.

nikolka1986
Autor odpoveď zmazal
mirkava
27. apr 2022

@viestta 😉😊

evkamotka
27. apr 2022

@evatko tak je. Mna krstili v Marianke vodou z marianskeho prameňa. Nabrali do dzbanu a doniesli. Uplne cista.
Okrem toho, ze si to vie kazda lahko vygooglit, aka je tzv materia na krst 🙂

andreatytler
27. apr 2022

Autorka, toto starym rodicom nevysvetlis. Podla mna oni neprestanu. Ani moj svokor neprestal. Ale my sa stretavame malo, takze mi nevadi na tie otazky len s kludom odpovedat ze krst nebude.

cherrystone
27. apr 2022

napisem z opacnej strany. ja som presne dieta pokrstene len pre spokojnost v rodine. otec vychovavany vo viere (sucasny vztah k tymto veciam by sa dal oznacit za vlazny, takze tiez viac kvoli rodine nez sebe), mama ateistka. mali civilny sobas, cast veriacej rodiny, to tazko znasala a nejak z toho pre umiernenie vzislo, ze ma ako 4rocnu dali pokrstit (kedze nemali sobas v kostole nebolo to v tej dobe jednoduche to vybavit, aby ma pokrstili). jedina vec, na ktoru to bolo dobre, ze mozem byt krstna mojej naj kamoske. inak su mi tieto veci cudzie, nerozumiem preco niekto potrebuje cirkev k viere v boha. (celkovo mi vlasy stoja dupkom z panbozkarov, vyhybam sa im, kde sa len da) a ze co povedia susedia? toto sa fakt este niekde riesi 😃

makova333
27. apr 2022

@tinatitti " Je veľa takých, ktorí svoje deti pokrstiť dajú ale vôbec ich ku viere nevedú." A? Dali ich pokrstit pretoze chceli. Co to ma spolocne s pripadom autorky? On krstit nechce, k viere dieta viest nechce, klamat farara nechce...

viestta
Odpoveď bola odstránená
mandzula
27. apr 2022

Ako dospely clovek nemusis pred rodicmi, starymi rodicmi svoj nazor nijako obhajovat a ani nič vysvetlovat. Lebo som sa tak rozhodla, bodka. Ak popustis, budu mat pocit, ze mozu riadit tvoj zivot aj v inych veciach.

jennky13
27. apr 2022

keby si tomu neverila, tak ti to jedno, ze to urobis. Podla mna chapes, ze krst je viac ako ceremonia a preto sa tomu branis, lebo to znamena, ze sa akoby hlasis k viere, ktora ku krstu patri.
Cize jasne potrebujes vyhlasit, ze si neveriaca a preto krstit nechces. Tvrdila si , ze ti to jedno, lebo je to len poliatie slanou vodou. Keby to tak bolo , tak by si sa tomu tak nebranila, bolo by ti to jedno.

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
27. apr 2022

Veľmi pekne ďakujem za všetky príspevky a rady ktoré sa týkali témy 😊 snáď si na naše rozhodnutie rodina časom zvykne a keď nie tak je to ich problém 🙂

autor
27. apr 2022

@viestta už by som to neriešila lebo vidíš že niektorí ľudia sú tak obmedzení v rozmýšľaní že im to nijako nevysvetlíš. Môže im dať človek milión argumentov, oni si pôjdu svoje 😁

viestta
Odpoveď bola odstránená
1mina
27. apr 2022

ja by som to nevysvetlovala 🙂 proste poviem ze nejdeme krstit pripadne deti sa sami rozhodnu ked vyrastu ci chcu ci nie,,, koniec :D mam vela kamosiek co to tak maju tiez

autor
27. apr 2022

@viestta mňa len prekvapuje že práve tie čo sa tu bijú päsťou do hrude aké sú hrdé kresťanky, nevedia rešpektovať a prijať názor druhých ľudí

viestta
Odpoveď bola odstránená
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
viestta
Odpoveď bola odstránená
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
tinatitti
27. apr 2022

@viestta a posledný krát, ja nevravím, že to má tak urobiť. Hovorím, že je to jedna z možností. Kopec báb tu napísalo, že pokrstili, len aby bol v rodine pokoj. Tie nespomínas, ale mňa spomínaš stále. Haló, sa zobuď už konečne. Mne je jedno, čo spraví autorka, ja som jej len povedala, že aj tak sa dá. To, či sa ja s tým stotožňujem, je už druhoradé. Taktiež aj moja viera je len moja vec. Ale nezavrhujem tých, ktorí neveria ani tých čo sa tvária ze veria. Chápeš?

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená