icon

Ako vyvážiť výdavky a výchovu detí?

lenka0089
12. nov 2024

Potrebovala by som poradiť. Mám 2 deti a s mužom máme príjem cca 3100 v čistom každý mesiac (pri prémiach aj viac) aj napriek tomu, že som s mladším iba na rodičovskom príspevku (má zdravotné problémy a aj keď má 5 rokov nemôže do škôlky, máme za sebou 2 hospitalizácie za pol roka a preto sa nemôžem vrátiť do práce, nemám starostlivosť o mladšieho čo by mu lieky a terapiu vedel podať). Manžel dobre zarobí a nikdy na nás nešetrí. Avšak, ja pochádzam zo svojim spôsobom chudobnej rodiny - 3 deti a mama mala vždy iba minimálnu a aj keď otec robil v zahraničí a mal výborný plat, mame dával doslova minimum na prežitie (príspevok na hypotéku a možno 1000sk pred 20 rokmi na nákup potravín). Krúžky sme nenavševovali, pri mori sme nikdy neboli, 0 lyžovačiek, oblečenie furt to isté (veľmi sa mi preto posmievali a šikanovali ma v škole), so ZRPŠ sme vždy meškali, probiotiká ku ATB mama nikdy nekupovala ani žiadne vitamíny, mäso iba v nedeľu a mohla by som pokračovať. Zanechalo to vo mne stopu a nechcem aby syn mal pocit,že mu niečo podstatné odopieram. Lenže neviem kde nájsť tu hranicu. Chodíme 2x ročne na dovolenku a už minule frflal, že jeho spolužiak ide aj 3.raz. Nechodíme veru na Maldivy v novembri ale zase není problém pre nás dať 4000 a mať pobyt v 4****hoteli s výhľadom na more. Keď chce Lego za 180 eur musí počkať do narodenín, len tak mu nekúpim. Keď chce do cukrárne, poviem, že tento týždeň sme už boli, tak to rešpektuje. Ale itak povie niečo akože som prísna. Vtedy do mňa 100 jedov, že nevie čo je život a že ja čo by som za to dala. Lenže keď kuknem okolie nemám zas pocit, že by sme si žili až tak nadpriemerne lenže v porovnaní s mojim detstvom je to kráľovské. Neviem ako nájsť tú hranicu, koľko mu ešte kúpiť a dopriať (má krúžky mesačne za 160 eur ale je pravda že tam poctivo chodí a spolupracuje a dosahuje výborne výsledky, všade ho chvália, je veľmi nadaný). Chcem aby sa mohol rozvíjať po vš.stránkach a nemusel strádať, aby mal možnosť sa vzdelávať. Muž je ešte viac nadšený investíciou do vzdelania detí a cestovania ako ja. Lenže nechcem aby bol rozmanznaný a nič si nevážil. Neviem čo je už príliš a čo štandard. Mne je sila aj keď mu kúpim zimnú bundu Zajo za 130 eur veď o rok-dva je mu malá ale spolužiaci majú kľudne na telesnú DKNY súpravu za 100ku. Tak už ozaj neviem. Poraďte ako vy vychovávate deti v oblasti financií. Koľko im dovolíte a doprajete? Čo už považujete za zbytočný luxus a rozmaznávanie? Ďakujem.

Strana
z4
deti95060810
12. nov 2024

mne už všetko príde luxus čo si napísala...
lego za 180e, zimná bunda za 130e, ...
za mňa zbytočnosť...

anjelicek26
12. nov 2024

My mame velmi dobry rozpocet, aj tak su a budu mat hranice veci, ktore mi prijdu zbytocne a je mi uplne jedno, ze Zuzka Petko Katka maju a on nema... tam si treba v hlave nastavit stopku od malicka, ze NESMIES sa stale snazit dotiahnut materialne na toho lepsieho v tvojom okoli, lebo vzdy bude niekto, kto sa ma lepsie, kto ma viac a to a hento... pod ciarou to bude celozivotny hon za peniazmi a majetkami a zabudne na to najdolezitejsie - vazit si to, co ma uz teraz. Lebo jeho BEZNY DEN je tisice ludi na tejto planete nesplnitelny SEN.

A tie ceny su dnes take no, zimna bunda pokial je jedna a nie je ich desat, moze byt kludne drahsia alebo kuknes bazar, rovnako lego je zmysluplnna hracka, lepsie take za 180e ako nejake chobotiny 5 kusov za 20e co nezaujme...ale to musis ty s manzelom prebrat...

michelle567
12. nov 2024

Pripomína mi to nevlastného brata Harryho Pottera keď dostal o darček menej ako rok predtým 😅

colsami
12. nov 2024

Ked by mi dieta zacalo frflat ze bolo len dva razy do roka na drahej dovolenke (ano, aj 4tis je vela aj ked to nie su Maldivy), tak by som vedela ze asi to prehaname a davame takymi priehrstiami ze uz to nerobi dobrotu a dieta si nevie vazit co ma.
A ze vidis spoluziakov so supravami za 100e. No neverim ze sa tam nenajdu aj spoluziaci so supravou za dvacku...
Ja myslim, ze snaha z Tvojej strany je, vidim ze nie si v tomto uplne vedla, ale (podla mna) ano zijete si pekne nadpomery (3 a viac v cistom z jedneho platu je nadhera na beznu Slovensku rodinu s 2 detmi) a dieta to nejako rozumne "nevie ustat". 200 eurove darceky na narodky pre dieta teda u nas na dennom poriadku neboli ani nie su 🙃

kabinka11
12. nov 2024

@lenka0089 koľko má syn rokov?

lilizzachy
12. nov 2024

@lenka0089 myslím že si žijete lepšie ako polovica Slovenska...niekto je rád keď ide k moru raz ročne do Bulharska, niekto ani to. Niekto o značkových veciach môže len snívať. Treba synovi vysvetliť že to čo má nie je samozrejmosť a oveľa viac ľudí sa má horšie. Viesť ho viac k skromnosti aby si vážil veci. Nech sa neporovnava s tými čo majú viac ale s tými čo majú menej. Vždy sa nájde niekto bohatší a niekto chudobnejší ako vy. Problém je aj to že už deti frajeruju kto má lepší mobil, oblečenie, dovolenku a smejú sa deťom ktoré majú menej. Kvoly tomu by som ja osobne bola kľudne za uniformy v škole.

ivik4
12. nov 2024

Lego za 180e ? Mohol by aj salta robit , za taku zbytocnost by som to nedala . Neexist
Takze nemaj vycitky 😃

katkaseiner
12. nov 2024

Som na tom s minulostou podobne ako ty. Hoci som bola jedinacik, ziadne rozmaznavanie sa nekonali, zili sme z ruky do ust.
Teraz si kompenzujem to co som ako dieťa nemala. Tiez nechcem deri rozmaznávať, ale bunda za 130€ a lego za 180€ urcite nehrozi. Rocne chodime na 1 velku dovcu do zahraničia a aai 2 mensie v okoli, prípadne v hu ci cčr.
Len tak ti poviem, deti nevedia a nebudu vediet ako si na tom bola ty ako dieta. Aj ked im povies, budu to brat len z ingo do ucha a von z ucha. Oni nevedia pochopiť ze vtedy teda fakt malikto nieco extra mal. Teraz sa povacsine zije v blahobyte.
Ja som rada ked ich drobnost poteší... napr syna predvčerom knizky

andrejka1974
12. nov 2024

@lenka0089 ja považujem už luxus keď počas roka aj viackrát niekto ide na luxusnú dovolenku a ma školopovinné deti ak každú chvíľu kupuje nové oblečenie nový mobil hračky ja deťom kupujem len to najnutnejšie nepotrebujú mať značkové veci a keď chceli niečo drahšie museli si zaslúžiť buď dobrými známkami v škole alebo slušným dpravanim a naučili sme ich ak chceš niečo drahšie tak si na to musíš prispieť aj s vlastných peňazí a vermi naučili sa že všetko mať nemusia keď si chcú na niečo našetriť tak si premyslelo čo chcú a keď boli väčší tak si od 16 našli brigádu a tak si zarobili svoje vlastne peniaze a keď doštudovaní tak mama hotel skončil našli si podnájom prácu a starajú sa už sami o seba a mám ešte mladšie dievčatá a 16 ročná dostane veci na narodeniny a na Vianoce a keď treba tak sa kúpia topánky a obuv aj to sa rozhodnem ja v akej cene mladšia je autistka a pre ňu všetko dostávam od známych z dss ona nové veci nepotrebuje vôbec a vermi naučíš len treba povedať teraz ano a teraz nie a jed povie že inú majú ty povedz on ma aké ty mať nemusíš a môže sa aj uraziť nepovolis a je jedno či si to ty dovoliť môžeš alebo nie

lenka0089
autor
12. nov 2024

@kabinka11 8 rokov

lenka0089
autor
12. nov 2024

@lilizzachy ja viem, veď práve to, že mne sa smiali a strašne sa bojím, aby to nemusel aj syn zažívať. Oni si už teraz tretiaci porovnávajú, čo kto má a za koľko a hovoria kto kde bol cez víkend či v Londýne či kde. Stále sa opakuje ako sú Slováci chudobní ale keď vidím tie deti aké majú drahé mobili nechápem, to ani my dospelí si také nekúpim a nebudem vyhadzovať za veci čo o 3 roky bude zas mať pokazený.

bonboniera
12. nov 2024

@colsami presne, to frflanie by bol za mňa ukazovateľ ze sa ma dobre a viac už netreba. Autorka je super ze sa nad tým zamyslas a chceš deťom nastaviť hranice, držím palce 🙂

kikulienkadd
12. nov 2024

Ahoj,nikdy nebudeš mať toľko ako najbohatší kamoš tvojho syna. Hranice nastavujete vy s mužom,keď to neurobíte, nikdy synovi nebude dosť a vždy bude chcieť od vás ešte viac. Môj 13r syn mi vraví: mama ty nikdy nemáš peniaze. No na tisíc somarin teda nie,ale napr.za šampón proti lupinám, ktoré ho veľmi trápia z lekárne budem mať vždy. Potom sa spamätá: prepáč,nemyslel som to tak... Držím ti palce,deti treba limitovať, občas zase "pustiť perie". No zo všetkého najviac je ten čas,ktorý deťom venujeme...

lilizzachy
12. nov 2024

@lenka0089 a chodí do klasickej zs či do súkromnej? Lebo do súkromných väčšinou chodia deti z "bohatších rodín" a to presne nemusí robiť dobrotu

lenka0089
autor
12. nov 2024

@lilizzachy chodí do normálnej ZŠ ale do nadanej triedy pre deti s vyšším intelektovým nadaním. Neplatíte nič navyše. Vyšli mu tak vedomostné testy na ktoré nás poslali lebo už v 4 rokoch sám čítal.

lenka0089
autor
12. nov 2024

@lilizzachy chodil do súkromnej škôlky lebo do bežnej ho nevzali vtedy a keďže bola v angličtine tak sme boli aj radi. Ale boli to už dosť finančné náročné cca 400 eur mesačne tak som rada že chodí do štátnej ZŠ.

annm81
12. nov 2024

Úprimne, ak dostáva 200 eurové Lego na Vianoce a raz týždenne ide do cukrárne a máli sa mu, asi by som ubrala s tým, že si veci neváži. Treba dieťaťu vysvetľovať, že má obrovské šťastie v tom, kde sa narodil, lebo mnohí nemajú zďaleka toľko, čo on. Pokiaľ ide o dovolenky, ak mu ide len o zaujímavé trávenie času s vami, dá sa jedna veľká dovolenka nahradiť niekoľkými menšími výletmi do bližšieho okolia.

anjelicek26
12. nov 2024

8 rocne dieta je na taketo vyratuvanie fakt aj tak este male... moji nevedia dodnes, kolko ich oblecenie stoji a dobre tak... topanky su len topanky a bunda je len bunda, davam dost bacha na to, aby boli schovane loga a proste fungovala len kvalita, rovnako nevedia ani nahodou, kolko stoji nasa dovolenka, ani to lego, ani vlastne nic... telku (programy) nemame, teda ani reklamy a na nejake googlenie cien po eshopoch ich este ani nehlo... prave taketo vytahovanie majetkami vznika prave medzi detmi tak, ze im rodic povie "ale tie nove jordany stali 120e, davaj si na ne pozor" ... no co spravi dieta? Dojde do skoly a povie kamosovi, pozri ake mam mega super nove 120e topanky... a uz sa to vezie... takze pozor na to, ako dieta ucime vazit si veci, obcas to ludia robia fakt zle...

lilizzachy
12. nov 2024

@lenka0089 tak len dohovarat mu treba dookola že sú deti ktoré sa majú horšie a nech si váži čo má. My sme klasická stredná vrstva, dovolenka raz ročne, aj to nie každý rok žiadne extra značkové oblečenie nenosime ani ja ani muz...mala mi ide za rok a pol do školy a tiež mám obavy z toho že toto budeme musieť riešiť...presne kvoly tomuto zvažujem cirkevnú školu, deti z veriacich rodín mi prídu skromnejšie, sú inak vedene samozrejme všade sa môže nájsť niekto kto sa bude chváliť najnovším i phonom a maledivami 3x ročne 😄

katka700
12. nov 2024

@lenka0089 Baby ti veľmi dobre poradili, synovi dopraj ale s mierou uč ho hodnote peňazí a že nemôže mať všetko inak sa keď bude na strednej zblaznis - tam majú bohaté decká vlastne účty s veľkými sumami, investičné portfólia a luxusné dovolenky v exotike.
Ale prihováram sa za lego.
Ak syn miluje skladanie lega tak mu to 180 eurove kúp na Vianoce ako jediný darček čo dostane alebo už len dáke maličkosti k tomu.

elisebah91
12. nov 2024

Pozri 8rocny už rozumie keď mu povieš o svojom živote. Čo si nemala, čo ti chýbalo a ako by si sa ty potešila. Nevravím že je to úplne správne ale raz za čas mu to môžeš povedať a pripomenúť. Môj muž mal niečo podobné a horšie ako ty a otvorene hovorí deťom ako by on bol rád za to a to čo majú oni a im sa to nepáči, chcú iné, sú nevdacni a on to nemal. Učíme sa spolu s nimi byť vďačný za každú drobnosť čo máme a neporovnavat sa. Moja najstaršia ide mať tiež 8 a tiež niekdy počujem že ona má také a ja nie. No má, a čo ...ty si tu s nami. My máme malého bračeka. Buďme radi za teplo, za jedlo, za hračky ktoré možno iné deti nemajú a chceli by, tešili sa...

andrea2323
12. nov 2024

Skúste doma pracovať na vysvetľovaní hodnoty človeka bez ohľadu na veci a materiálno 🙂 môžete ísť vy dvaja príkladom, že nehodnotíte ľudí podľa domov, áut, dovoleniek, bavíte sa aj s takými aj onakými.. viem, že je to ťažké vysvetľovať to 8 ročnému, ktorému sa chvália spolužiaci s mobilmi a výletmi do Londýna… ale niekde treba ozaj začať, alebo skúste zájsť do detského domova zaniesť hračky, aby ste si vy a aj syn zreálnili, že nie takto ako žijete a popisuješ (že niekto ma teplákovku za 100eur) že to nie je na slovensku bežná prax. Aby ste vyšli mimo tejto bubliny 🙂

lucia_089
12. nov 2024

@lenka0089 ja to mám s Malým podobné. Ale zase keď je Lego rozumné - My sme kúpili tiež za dákych 170 ale je programovateľné - a už 2 roky pravidelne prestavuje a programuje zvieratko/auto a veľa sa tým aj naučil.

anjelicek26
12. nov 2024

Baby inak detom je to na dve veci, teda "vediet", ze my sme na tom financne neboli dobre, v danej situacii, ked sa im nejaky kamos vychvaluje, ze ma to ci hento maju proste len chut ho nejako "dotiahnut" a nemyslia v tom na mamu... je to taka prirodzena priblbla evolucna sutazivost, ze ktory vtak ma najkrajsie perie... je to tazke, kazde chce v niecom vynikat - niekto oblecenim, ine sportom, ine vedomostami...

paulina291
12. nov 2024

Ja ti to možno priblížim z pohľadu syna. Ja som bola dieťa, ktorému nikdy nič nechýbalo- ani drahé dovolenky či oblečenie. A jasné že ako také 8-ročné dievča som si tieto veci neuvedomovala a tak nevážila, lebo to jednoducho bola moja realita jakživ si pamätám.
Ale tiež si pamätám prístup rodičov. Žiadne také mi len tak kúpiť hračku, lebo som chcela. Naši veľmi šetrili- čo nebolo treba, to nekúpili. Napr také džúsy u nás bol “luxus”- mám piť čistú vodu. Nie, že by na to nebolo. Taktiež sa napriek svojej situácii nikdy nad nikoho nevyvyšovali. Preto som ja šetrenie a teda nerozhadzovanie peňazí brala ako samozrejmosť. To mi zostalo a vďaka tomu som mala oveľa lepší štart do života.
Tiež ale nevidím dôvod dieťaťu kupovať lacné tenisky či bundy, len aby si vážilo neskôr tie drahé.
V jednom ťa uistím. Ak mu idete dobrým vzorom, on dospeje a všetko si uvedomí a začne vážiť. Ako aj ja. Je ešte malý na toto všetko. Tým nehovorím, že mu nemáš pripomínať ako žijú iné deti, ako si žila ty. Ten čas ale pomôže najviac- keď bude musieť narábať s peniazmi, zistí sám. To aj môžete postupne skúšať- ak bude raz potrebovať nakúpiť napr oblečenie na zimu, daj mu budget a spolu chodte na nákupy- možno si tak začne viac všímať ceny a zistí, že ak chce jednu vec drahšiu, inde musí poľaviť.

skumavka
12. nov 2024

@lenka0089 popravde, nijako financne nestradame a mohli by sme si dovoliť kadečo. Mame 4 deti a tretí ma tiež 8 rokov. Ale bundu za 130 € by som 8 ročnému nekúpila ani keby co bolo. Ani teplakovu súpravu za 100€. Prečo? Lebo je to jednoducho zbytočnosť.

oriesocek
Odpoveď bola odstránená
silvike
12. nov 2024

@lenka0089 Ja k tomu len tolko...vooobec netusim, ale ze vobec, akej znacky supravy na telesnu maju spoluziaci a spoluziacky mojich 3 deti 🙈

elisebah91
12. nov 2024

@silvike tak to ani ja 😅

lucia_089
12. nov 2024

@oriesocek My tiež nestrádame iked do Thajska a na Maldivy nechodíme, tiež "iba" Chorvátsko a Taliansko, ale na kvalitnú bundu a topánky uDetí nedám dopustiť. Ako chodia do školy/škôlky majú vždy na nohách gore-tex. Nie pre predvádzanie ale keďže p.učiteľky nemajú šancu tie skoky do kaluže odsledovať a mne to za ďalší zápal priedušiek nestojí. Ale zas keď vidím decká za 50 eur len tričko tak nechápem či tí rodičia na to fakt majú alebo kde na to berú keď sa toľko ľudí sťažuje ako nemajú na základné veci.

Strana
z4