icon

Ako vyvážiť výdavky a výchovu detí?

lenka0089
12. nov 2024

Potrebovala by som poradiť. Mám 2 deti a s mužom máme príjem cca 3100 v čistom každý mesiac (pri prémiach aj viac) aj napriek tomu, že som s mladším iba na rodičovskom príspevku (má zdravotné problémy a aj keď má 5 rokov nemôže do škôlky, máme za sebou 2 hospitalizácie za pol roka a preto sa nemôžem vrátiť do práce, nemám starostlivosť o mladšieho čo by mu lieky a terapiu vedel podať). Manžel dobre zarobí a nikdy na nás nešetrí. Avšak, ja pochádzam zo svojim spôsobom chudobnej rodiny - 3 deti a mama mala vždy iba minimálnu a aj keď otec robil v zahraničí a mal výborný plat, mame dával doslova minimum na prežitie (príspevok na hypotéku a možno 1000sk pred 20 rokmi na nákup potravín). Krúžky sme nenavševovali, pri mori sme nikdy neboli, 0 lyžovačiek, oblečenie furt to isté (veľmi sa mi preto posmievali a šikanovali ma v škole), so ZRPŠ sme vždy meškali, probiotiká ku ATB mama nikdy nekupovala ani žiadne vitamíny, mäso iba v nedeľu a mohla by som pokračovať. Zanechalo to vo mne stopu a nechcem aby syn mal pocit,že mu niečo podstatné odopieram. Lenže neviem kde nájsť tu hranicu. Chodíme 2x ročne na dovolenku a už minule frflal, že jeho spolužiak ide aj 3.raz. Nechodíme veru na Maldivy v novembri ale zase není problém pre nás dať 4000 a mať pobyt v 4****hoteli s výhľadom na more. Keď chce Lego za 180 eur musí počkať do narodenín, len tak mu nekúpim. Keď chce do cukrárne, poviem, že tento týždeň sme už boli, tak to rešpektuje. Ale itak povie niečo akože som prísna. Vtedy do mňa 100 jedov, že nevie čo je život a že ja čo by som za to dala. Lenže keď kuknem okolie nemám zas pocit, že by sme si žili až tak nadpriemerne lenže v porovnaní s mojim detstvom je to kráľovské. Neviem ako nájsť tú hranicu, koľko mu ešte kúpiť a dopriať (má krúžky mesačne za 160 eur ale je pravda že tam poctivo chodí a spolupracuje a dosahuje výborne výsledky, všade ho chvália, je veľmi nadaný). Chcem aby sa mohol rozvíjať po vš.stránkach a nemusel strádať, aby mal možnosť sa vzdelávať. Muž je ešte viac nadšený investíciou do vzdelania detí a cestovania ako ja. Lenže nechcem aby bol rozmanznaný a nič si nevážil. Neviem čo je už príliš a čo štandard. Mne je sila aj keď mu kúpim zimnú bundu Zajo za 130 eur veď o rok-dva je mu malá ale spolužiaci majú kľudne na telesnú DKNY súpravu za 100ku. Tak už ozaj neviem. Poraďte ako vy vychovávate deti v oblasti financií. Koľko im dovolíte a doprajete? Čo už považujete za zbytočný luxus a rozmaznávanie? Ďakujem.

kristinka92
12. nov 2024

Chápem že chcete synovi dopriať viac ako si mala ty v detstve, v tom problém nevidim. Kľudne teda aj drahšie hračky ako napríklad to lego. Ale tu už by som dala pozor keď to syn berie ako samozrejmosť, duplom pri poznámke že kamarát bol 3x na dovolenke. Syn by mal vedieť že to teda ani náhodou samozrejme nie je a mal by si to zažiť zážitkom-nemáte v okoli možno nejakú rodinu, známych, kde je financií pomenej? Ist na návštevu, nech si to porovná, ake hračky uvidi v ich izbách. Nech sa skamaráti s detmi,a pobavia sa o cestovani, tam by ho rázom prekvapilo že aha, tak oni nikde neboli a mne sa máli 2 dovolenky…. Lebo hovoriť o tom “že deti v Afrike nemajú čo jesť” je niečo úplne iné než keďby to vidis na vlastne oci a prefacka ta realita keď to vidis naživo.

emka530
Odpoveď bola odstránená
nikpa
12. nov 2024

@lenka0089 poprve sa prestaň porovnávať a riešit v akých teplakoch chodia na telesnú deti tvojho syna, môže ti to byť úplne jedno. Keby chodili v 2e teplakoch zo sekaču, tiež sa im snažíš vyrovnať? Deťom daj toľko koľko uznáš za vhodné, nerieš nikoho iného, ani to co bolo v minulosti.

lenka0089
autor
12. nov 2024

@emka530 nie, vôbec som sa nechválila. Chcela som len vyjadriť,že nemusím si brať spotrebný aby som šla na dovolenku a preto že je z čoho synovi kupovať, práve preto je pre mňa tá hranica neurčitá. Lebo z detstva si pamätám iba, že keď není tak nebude a keď to vyjde tak bude. Ten rozhodovací proces ale teraz musím urobiť. Je skôr smutné na Vás, že to takto vidíte. Rovnako by som mohla povedať, že sa chválite podnikaním . Netreba hneď človeka odsúdiť. Určite som sa neprišla vystatovať, to by som iné napísala. Ja si vážim všetko čo mi život dal ale nebudem syna nechávať celé leto u babky na dedine len aby som nezaplatila veľa za poznávanie po Európe aby sa náhodou niekto neurazil.

annm81
12. nov 2024

Baby, ja teda dieťaťu doprajem drahé lego, lebo je to jeho obľúbená hračka (aj tieto Vianoce si vybral také s trojcifernou sumou), aj bundu na lyžovanie mu kúpim takú, aby bola kvalitná a vydržala - toto problém nie je, ak to nezasahuje do rodinného rozpočtu. Problém je, ak to dieťa považuje za samozrejmosť, nebodaj sa mu máli - a ak mu je to málo a musí sa predháňať s okolím už vo veku osem rokov, je to naozaj veľmi zlé.

lenka0089
autor
12. nov 2024

@nikpa ja sa neporovnávam. Bola to náhoda že keď som šla do družiny po syna neraz počujem o čom sa deti bavia. Len ma to prekvapilo. Ja by som mu na telesnú určite nič také nekúpila. Obzvlášť preto že za rok to už bude malé alebo to zas kdesi roztrhne, zašpiní.

lenka0089
autor
12. nov 2024

@emka530 drahé Lego sa nekupuje lebo je drahé ale má viac súčiastok, je komplikovanejšie a lepšie rozvíja schopnosti dieťaťa. Príp.má motor alebo možnosť ovládania cez aplikáciu. To nie je o značke. A bunda píšem Zajo nie Armani tak prosím Vás trocha súdnosti a menej emócií. Taka bunda má výbornú vetruodolnosť a vysoký vodný stĺpec a chráni tak dieťa pred vetrom a dažďom keď je vonku aj mínus. Veď keď človek má penaize to musí dieťa trpieť v biednej bunde len aby ste nemali pocit že sa niekto vyvyšuje. Zle sa na to pozeráte. Sú veci ktoré sú drahé lebo sú kvalitné a majú pridanú hodnotu. Za páperovú bundu armani by som nedala 3 cifernú sumu keď nemá pridanú hodnotu oproti hocakej lacnejšej bez značky.

betulinka1
12. nov 2024

@lenka0089 vies co, peniaze si do hrobu nezoberieš. Treba nieco setrit, cestovat, dat do vzdelania. Ak mas, tak najdi zlaty stred a nevycitaj si ziadne minute euro.

lenka0089
autor
12. nov 2024

@annm81 neviem či sa mu máli. Skôr nie. Iba tomu nerozumie. Učím ho fin.gramotnosti a má aj svoj účet a tiež keď dačo drahé chcel povedala som mu aby si doplatil zo svojho účtu druhú polovicu. Už to potom ani nechcel.
@annm81 nemyslím si,že to vníma ako predháňanie nakoľko sa nezvykne porovnávať ako z princípu. Proste má chuť ísť na ďalší vulet a poviem že už sme boli a stalo to dosť peniažkov že tento víkend ostaneme na našej záhrade a on logicky povie, že prečo veď Brunko tiež šiel na ďalší vylet aj keď min.bol tiež. Skôr to vníma ako nesúlad lebo sa ešte len učí chápať že nie všetko je u všetkých rovnaké. Myslím, že je normálne keď sa deti porovnávajú veď nie sú slepé. Nie vyvyšujú ale logicky sa pýtajú prečo Janko má to autíčko a ja nie? Som horší? Majú má rodicia menej radi?

ketrin1984
12. nov 2024

Len aby tie DKNY súpravy neboli z Miletičky...Naoko sa nám veľa vecí može tak zdať.Poznám ľudí,čo si potrpia na oblečenie,celkový styling ale doma chodí v mikine a ledva zapne radiátor.Bude jesť chleba s paštekou len aby ľudia vonku videli že oni na to majú.Akože majú.
A súkromné školy?No tak potom jasné,že bude v kolektíve detí ktoré na to majú.Chudobina neposiela deti do súkromných škôl.

basska_b
12. nov 2024

@lenka0089 Ja si myslim, ze to bude problem toho kolektivu, je to smutne, ze uz tretiaci (!) toto riesia, za nas to riesili tak 16rocne decka, kto bol kde na dovolenke a kto ma ake handry, ale zial sa to posunulo. Akoze mas to v rukach stale ty, ber to ako prilezitost vysvetlit, ze aka je hodnota penazi a ake veci v zivote su dolezite a maju hodnotu... nielen tie materialne... a zrejme tam tie zbohatlicke deti najviac vykrikuju, ale tych ty nezmenis. Vy mu davate fakt dostatok a mal by si to vazit. A to, ze nejaky spoluziak ma viac... tak nech ma... a zrejme jeho rodicia maju taky povysenecky slovnik a on to potom v skole opakuje tie frazy

ketrin1984
12. nov 2024

To uz v školke sa začína ako sa niektoré mamičky predbiehajú,že čo prinesie ich dieťa keď ma narodeniny a meniny.Už nestačí lízatko alebo keksík.Už len tie papierové taštičky nazdobené sú položka a zbytočná a nieto ešte obsah.A ostatní sa zvezú,lebo šak nebudeme horší nie?A doma máš nakoniec haldu bublifukov,balónov,pečiatok...

gemerka17
12. nov 2024

@lenka0089 myslím, že hranice si nastavila velmi dobre. Bunda na 130 eur na zimu (vynosi aj mladší keď dorastie, len treba pripomenúť aby si dával pozor na veci a nezruinoval ich) a tiež lego za 180 eur ak je to darček, ktorý si želá a je na vianoce alebo narodeniny nie je problém. Len ho ďalej uc finančnej gramotnosti (doplatiť si polku so svojich je dobrý napad). Manžel má pravdu, investícia do vzdelania a cestovania je na nezaplatenie. 8 ročný syn je ešte malý a ak ťa zamrzí ze obcas tesne nejakú nevhodnú poznámku ohľadom veci, treba mu to len s kľudom vysvetliť. Dávaj pozor aby keď bude starší ako tinedzer, nemal už príliš vysoké nároky, čiže len ho udržať v normálnych medziach. Mate smolu, že práve v triede sa stretli ti zabezpecenejsi a holt decka porovnávajú. Ono je to spôsobené aj intelektom a súťaživostou.

hellwant
13. nov 2024

Nehnevaj sa na mna 3100 na vase dovolenky a nejaku 4 tisícovu nie je veľa a vy minate a minate aj na drahe veci. Tie dovolenky vas musia vycucavat ako nahle odlozite nieco. Raz vas to dozenie. A rozmaznali ste ho. Tym, ze ma vysoku inteligenciu, tak to vnima viac a spaja si to, ale nechape, ze sa neda s kazdym porovnavat. Raz by mi povedal, ze Brunko zas ide, povedal by som mu doplat si - tak ako si to urobila pri tom darceku. Nejaky Brunko, ci Adamko aby urcoval kolko dovoleniek musim mat, ci co kupit. No iste, taky sa nenarodil.

btus
13. nov 2024

podľa mňa ho zbytočne rozmaznávate. Naše dieťa sa musí uskromniť s tým, že k moru ide len so starými rodičmi, my na to nemáme. Naše dovolenky sú Slovensko a stan. Ale my milujeme stanovačky. Ak sa odrhneme z reťaze, tak sa zadarí ísť raz na 5 dní do Slovinska liezť. Žiadne značkové veci nehrozia. Tréningy dieťaťa nás stoja cca 250 E + výjazdy na preteky ak sú. Drahšiu vec dostane tak na narodeniny, keď sa zložíme viacerí. Lyžovačky tiež nič moc ( my skialp, takže tam veľa neminieme), dieťa tak 5-8 x nejaké stredisko a Jasná to nie je. 2x do roka aquapark. Treeba vysvetliť synovi, že je náročný. Alebo ako to funguje u nášho: dať vreckové (naše má 15 e na mesiac, 12 ročné) a nech si šetrí. Ak chce niečo drahšie, priplatí si. Neboj, veľmi rýchlo si to rozmyslí.
@licia_089 gore tex veci a topánky sú super, ja to tiež nepovažujem za luxus, ale za dennoden´potrebu. My máme všetky tenisky a zimné s gore texom, tento rok som konečne už aj dieťaťu kúpila gore tex bundu , kvalitná páperka je tiež potreba, nie prepych. ( mne to príde ako v tom vtipe, keď chlap povedal slečne, aby si na večer obliekla to najdrahšie čo má, a ona sa obliekla celá do dynafitu 🙂 🙂 ). Ale napr oblečenie za rifle nedám viac ako 20E.

letfenixa
13. nov 2024

@lenka0089 mám 8-ročneho a netuší, koľko stojí jeho oblečenie, ani mi jakziv nepovedal, že spolužiak má oblečenie za toľko a toľko peňazí. Lego áno, to mi vie povedať, že niekto má také a za toľko. Na dovolenky chodíme, v podstate každé prázdniny niekam, ale lowcost.

martul
13. nov 2024

@lenka0089 ale on už rozmaznaný je, takže okrem hľadania hranice koľko mu dopriať už by ste mali začať pracovať aj na výchove po tejto stránke.

lucia245
13. nov 2024

@lenka0089 ja myslím, že to máte nastavené dobre. Aj dovolenky, aj cukráreň. Potrebujete spoločne výlety a zážitky ako rodina, ale zase nie donekonečna. No a lego a bunda - dajú sa kúpiť na bazáre za lacnejšie, prípadne ak kúpiš nové za túto cenu, môžeš zase predať a už to nebude taká "palka". A máš pravdu v tom, že súpravu na telesný za sto eur ozaj nepotrebuje.

luccija
13. nov 2024

Žijeme dobu materiálnu to je fakt.Nikdy nemali deti v nízkom veku tablet, značkové oblečenie v puberte elektrobicykle atď...deti vnímajú kto kde býva, aké má auto a aj to, že ide 3 x na dobrú dovolenku.moja má 17 a tiež polka triedy ide do USA, Izraela a pod...tie rozdiely sú a sú markantné.A tiež som ju mohla učiť čo je dôležité, tiež na nej nesetrim a vie ma nahnevať, keď vidím deti, ktoré nemajú to čo ona a ešte sa jej mali.Tvoj syn je nadpriemerne inteligentný a vtedy deťom často chyba empatia, ale on je ešte malý ešte máš čas ho korigovať.dolezite je ako sa k tomu postavia ty a deti vôbec nezaujíma ako si žila ty😉ja, keď poviem dcére, že xy nemá zďaleka čo ty, tak mi povie, že ona si bude brať príklad z tých, čo majú a bude sa snazia brať si príklad z tých lepsich v čom jej fandím🙂ja tiež nekupujem v bazári radšej dám viac a potom predám.Na bunde a topánkach nešetri.Cim skôr dáš synovi vreckové a bude si musieť malou čiastkou prispieť, tým pochopí cenu peňazí.Treba mať zdravú mieru tiež doprajem ja som netrpela núdzou v detstve, ale mám nejaké hranice.A také veci, že spolužiak má tenisky za 450 eur ozaj neriešim.Ma, ale je tam spolužiak, ktorý má tenisky z Tesca.Zial už vidím na starších kamaratkach, ktoré majú deti 23-27, že to kastovanie ešte len príde komu dali rodičia na hypo, kto má byt, auto, lepšiu školu, rodinnú firmu, takže toto máš iba začiatok🤪

00momo
13. nov 2024

Tiež som bola v detstve na tom dost podobné ,keď nie horšie.
Skúste dopriať synovi aspoň pár mesiacov takého života ,ako ste mali vy. Aby chlapec pochopil, že nič neje zadarmo a nie každý má na dráhe dovolenky... Ak sa mladému nepáči 2x dovolenka tak nechoďte ani raz. My sme ešte ani neboli na nijakej dovolenke.. hoci sme už mali vybratý Karibik. Ale keď sme si spočítali výdavky povedali sme si , že spravíme svadbu a začneme stavať...

manzanillaa
13. nov 2024

@lenka0089 tak to my máme asi šťastie v tom,že náš čoskoro 14 ročný syn si nepotrpí na značky ani na drahé dary. Tiež by mohol mat drahú bundu ci topánky ci lego,ale stačí mu aj ,keď mu kúpim peknú v sekaci alebo si ide vybrať sám.. teraz si vybral mikinu za 25eur a rifle za 15,ale nech. Ja som tiež naucena ,že čím lacnejšie, tým viac mi vyjde,tiež sa mi v detstve smiali pre oblečenie, tak si to teraz kompenzujem🙈Za topánky, bundu som ochotná dat viac. Ale tricka rifle,zničí ich takisto ako drahšie. V škole sa o tom nebavia,nikomu značky nechýbajú. Možno akurát tak mobil,kto má lepší..podľa toho,čo píšeš,si myslím,že to máš v hlave dobre nastavené. Viac by som nedopriala. Aj keď každá chceme pre deti len to naj a dopriať im,čo sme my nemali. Vidím príklad v rodine,chlapec naučený na značky, v dospelosti gambler,tiež silou mocou značky,na ktoré nemá, nevie vyžiť s tým,čo ma.

lucia_089
13. nov 2024

@hellwant podľa mňa veľa záleží na tom, ako majú iné výdavky, či majú vysokú hypo alebo nie, kolko majú na sporiacich účtoch. Ak dokážu napríklad mesačne pri vsetkom este 1000ku odložiť, čiže 12000 ročne tak keď dajú 4 na dovolenku, určite ich to nezrujnuje. Však píše, že majú aj prémie v práci - My to tiež tak riešime, že keď sú prémie, tak sme šli aj 2.krát za leto ku moru. A pri tom máme na sporeniach,že by roka nemusel mať žiadny príjem a nezníži sa mi štandard. Ale zas načo mať na účte 100 000 a neísť cestovať. Peniaze strašne strácajú hodnotu a keď už má pokryté aj rezervu, sporenie, aj Deťom na krúžky, na čo treba, všetko poplatené, tak či bude mať na účte 100 alebo 96 tisíc je jedno to radšej nech idú ako Rodina stráviť spoločný čas na pekné miesto. Ja mám Deti astmatikov a pobyt pri mori beriem aj ako investíciu do Ich zdravia, venujú sa plávanie a sú veľa vonku na slnku okrem obeda a rozširuje Im to obzory, učí geografii a cudzím jazykom. Kebyže mám na to idem na 4 dovolenky do roka ale nie pre chvalenie sa druhým ale preto, že Nám to ako Rodine veľa dáva.

martinka13
13. nov 2024

My žijeme nad bežné pomery. Dovolenka niekedy aj 4x do roka. Aj Maldivy a podobne. Nikdy by som ale deťom nekúpila značkové handry za XY eur. Úplne zbytočne vyhodené peniaze. Na Lego za 160,- si tiež museli počkať na Vianoce. Nikdy však o nič nemrnčia, že by niečo chceli. Musím pátrať, čo kúpiť na nejaký sviatok. Už si uvedomujú , čo znamená peniaze zarobiť a vidia, že okrem míňanie je veľmi dôležité aj šetriť a investovať. Takže moja rada, nepozeraj čo majú alebo robia ostatní. Riaď sa podľa seba a aj deti usmerňuj tak, ako si Ty myslíš, že je správne.

tiezjedna
13. nov 2024

@lenka0089 hlavne ho neporovnávaj so sebou, to čo si žila ty bola čistá bieda.

hellwant
13. nov 2024

@lucia_089 nepochopila si ma vysvetlím😉, oni kupuju aj ine drahe veci, hracky pocas roka pre neho, a nepisal som, ze na to nemaju z toho prijmu, ale ze to, co odlozia minu a môze ich to dohnať. A to je nebezpecne. Len dufam, ze maju rezervu. a investuju trošku na dôchodok (vyrastie, odide možno bude fin. negramotny, ked stale vsetko ma, nebude vediet vyzit, vrati sa a oni uz nebudu vladat zarobit, toto vazne hrozí) , to nie je o tom, ze sedia na sporeni, ci účte tak radsej dovolenky navyse. Pišes mas astmatikov, to je zas nieco ine, tam ked môzes treba ist do toho, lebo zdravie peniazmi (casto) nevyvazis. Vy môžete žiť rok, my 8 a neznamena to , ze som prestal investovať. S každym zvysenim platu zvysime raz ročne aj mesacnu sumu o inflaciu. Lebo zatial vladzeme a môžeme, , ked nebudeme vladat uz bude neskoro nariekať . Potom treba už využit tie peniaze.

pleja
13. nov 2024

Ty sa hlavne bojíš, že sa mu budú deti smiať. on ten strach vníma a hrá na tvoje city. Pri takomto nastavení (dovolenky, značky) nie je dôvod aby sa mu niekto posmieval. Pravdu povediac aj ja som sa bála s akými "požiadavkami" na značky a dovolenky budú deti chodiť. A čuduj sa svete - nechodia. Majú mix "značkových" (rozumej adidas, nike topánky, tchibo, HaM tričká" a "menej značkovýchL vecí (FaF, decathlon) a iba niekoľko krát som vysvetľovala, že nie, to nekúpim a už vôbec nie za takú cenu. Nikdy som neupozorňovala - je to značka, je to viac/lepšie ako iné. Aj vy by ste mali ukázať, že rozmýšľate nad peniazmi - to sa mi zdá drahé, to nekúpim nielen tebe, ale nekúpila by som ani sebe (teraz si vymyslím topánky za 200 eur, tričko za 50 eur), pohľadám lacnejšiu verziu. Krúžky za 160 mesačne sú v pohode ak na to máte, a ak ho to baví, peniaze na vzdelanie/šport sú dobre investované. Horšie by bolo ak by to bolo kvôli okoliu "aby sme sa ukázali". Napr. moji majú pomerne neobmedzený prístup k financiám - majú pokladničku, berú si z nej, keď sa minie, doplním, ale viem že nemíňajú zbytočne - sem tam kofola s kamarátmi - aj to niekedy si radšej kúpia v obchode a vypijú vonka než by šli do podniku), niečo na prehryznutie mimo domov, keď sú chorí niekedy donáška jedla domov. Niekedy keď sa mi zdá niečo drahé poviem - nebolo to drahé? Nekupuješ si to pričasto a zbytočne? Keď kúpim kilo hovädziny poviem - toto mäso ma stálo 12 eur a máme z toho 8 porcií, v reštike by to bolo na jednu porciu. Proste ukáž mu, že aj ty vnímaš hodnotu peňazí a rozmýšľaš nad nimi. No a v bežnom živote vysvetľovať, zhovárať sa, ukázať že peniaze nepadajú z neba a že si žijete dobre (ja občas zdôrazním, že sú ľudia, ktorí ešte ani ako dospelí neboli pri mori, alebo ich spolužiaci nechodia na dovolenky). Možno poukázať a dať spolu aj na nejakú charitu. Je na vás, ako sa k tomu postavíte,a le ako som hovorila nie je dôvod sa cítiť menejcenne a báť sa posmievania.

annm81
13. nov 2024

Inak, ja mám tiež osemročného. Nechodí na slovenskú školu, ale nechce sa mi veriť, že to bude taký rozdiel, Aby sa bežne takto staré deti dohadovali o značke teplákov na telesnú? Drvivá väčšina osemročných detí netuší o značkách nič, nezaujíma ich to a ani nemajú cit pre to, či je napr. 130 eurová bunda drahá, lacná, alebo je to bežná cena. Výnimku tvoria tie deti, ktorých rodičia na značkách a vysokých cenovkách lipnú.

kristinapetronela
13. nov 2024

No je to luxus čo mu kupuješ . Uber a nebude rozmaznany

3princezne
13. nov 2024

Mne pride za bundu130e vela, ked mate cisty prijem len 3100e. Za mna to znie nerozumne. Ja vobec netusim, ake bundy nosia dcerkyne spoluziacky, moju 7r dcerku to ani nenapadne riesit, ani nevie, co su to znacky a to mame doma aj lacne aj drahe veci. V tomto by som ho tvrdo sekla, ale asi je rozumnejsie systematicky vysvetlovat a nepovolit 🙂 Za kruzky mi to vela nepride, ak je ozaj nadany, chce a bavi ho to. Inak ja tiez pochadzam z rodiny, co sa stala chudobnou, nikdy sa mi za to nesmiali, dokonca mozem povedat, ze v takom pomyselnom rebricku skoly som sa vzdy bavila s najoblubenejsimi detmi. Takze naozaj to nie je vzdy o tom mat.

vevesh
13. nov 2024

@lenka0089 tiez bol u nas takyto problem - moje deti su zavalene darcekami z kazdej strany (holt, velka rodina, daleko vsetci, vidia ich nazivo raz za 1-5 rokov, tak dostanu, na co si zmyslia a kopu) - tak nevedia, co od dobroty. Dala som zakaz darcekov, obmedzila navstevy cukrarne a mekaca, nakupovania veci (zmensil sa im satnik)- znacky nikdy nevideli na obleceni, hracky tiez koniec (na vianoce jeden darcek a finito)-jedine, co ostalo je cestovanie, ale isla som do low-cost. Teraz su radi aj za vylet🫣🫣🫣🫣a teda, maju spoluziakov, co nevytiahli paty z rodnej dediny, lebo nemaju na to a/alebo rodicia su domasedi -tak su radi aj za mensie povyrazenie🙃🙃🙃dokonca najstarsia si zacala aj vazit urcite veci -napriklad parfem ma original a drahy, jej 2 spoluziacky boli nezavisle obvinene z kradeze, lebo v dmke chceli ukradnut nejaku vonavku, lebo im rodicia nekupia...takze uz vie aj rozlisit, ze sa ma o dost lepsie ako niektore spoluziacky a byt vdacna za urcite veci...