icon

Ako zabezpečiť majetok a financie v manželstve?

19. sep 2025

Ahojte.
Dlhšie ma trápi tento problém. Sme s manželom 12 rokov manželia, máme 3 deti. Po svadbe sme išli bývať k jeho otcovi, do rodičovského domu, je vdovec. Má ešte jedného syna, manželovho brata, ten býva vo svojom. Po svadbe sme sa dohodli, že budeme mať jeden účet ako manželia, tak sme si nechali jeden spoločný, kde sme dali každý svoje peniaze. Nešlo v mojom prípade o malú sumu (cca. 40 000€). Dom, ktorý sme si prerobili (svokor zostal hore, my hore) bol písaný na svokra, pred asi 5 rokmi prepísal polovicu na manžela. Dom sme zateplili vymenili strechu, vnútro prerobili, dvor. Ja som pracovala pred deťmi, aj teraz chodím práce, mala maximálne materské. Niekoľko rokov mi to nevadilo, žijeme pokojným životom. No v poslednom období ma stále prepadajú myšlienky, čo ak sa niečo stane napr. o 10 rokov, mužovi prepne a ja skončím bez strechy nad hlavou, ze povie mozes ist. Budem mat 40 rokov. Ako si toto ošetriť? Viem bola som hlúpa, vražat peniaze do niečoho co nie je moje. Ale myslela som hlavne na deti, pokojný manželský život. No v poslednom období mi to nedá spávať, dosť sa preto trápim. Ze v podstate za tých 12 rokov nemám nič navyše, ako som mala, nič nevlastnila okrem teda tých detí. Ako teraz myslieť nad budúcnosťou keby niečo?

Strana
z3
anonym_8f4c5d
19. sep 2025
@truhlikvseved

@anonym_1cdc84 Akoze v com ? Vsak ak nemaju notarsky dohodnute bezpodielove vlastnictvo tak ty nevies dom prenies len na 1 manzela.
A to ze z uctu moze vybrat jeden alebo druhy vsetky peniaze, tak to riskuju aj ona aj on.

@truhlikvseved autorka pise obcas nepresne (prepisal na muza- nevieme ci predal alebo daroval, spolocny ucet-ktory nie je spolocny)... ale ak predpokladame, ze daroval tu polku domu, tak to je vynate z bsm (dary, dedicstvo, restitucia)... takze s radami opatrne...

patriciah1
19. sep 2025

@anonym_autor rozprávala si sa o tom manželom?

selenka7
19. sep 2025

nechce sa mi to cele citat - len jedna dolezita vec - na koho je pisany ucet? Okrem mBank tusim ziadna banka na Slovensku neponuka ucet, ktory by mal dvoch rovnocennych majitelov. Ak je ucet na manzela a Ty si len disponent, v pripade, ze by manzel zomrel, ucet banka zablokuje a k peniazom sa nedostanes, az po dedicskom konani, pozor na to. Takisto ak je on majitel, kedykolvek ta moze ako disponenta zrusit.

zmrzlinka2021
19. sep 2025

@anonym_autor

Prečo svoj nepokoj nekomunikujes s manželom?

lienka.7
19. sep 2025
@selenka7

nechce sa mi to cele citat - len jedna dolezita vec - na koho je pisany ucet? Okrem mBank tusim ziadna banka na Slovensku neponuka ucet, ktory by mal dvoch rovnocennych majitelov. Ak je ucet na manzela a Ty si len disponent, v pripade, ze by manzel zomrel, ucet banka zablokuje a k peniazom sa nedostanes, az po dedicskom konani, pozor na to. Takisto ak je on majitel, kedykolvek ta moze ako disponenta zrusit.

@zmrzlinka2021 myslím ze niekde napisala, ze manžel jej nechce nič prepísať, lebo to bola podmienka daru od svokra. Ze dom bude len na neho. Pekne sa na ňu dohodli.
@selenka7 písala ze ona je majiteľka. Pokial tam však nemá tak.100k, situáciu jej to nijako neriesi

vilma7
19. sep 2025

A manžel na teba nemôže prepísať tak, aby o tom jeho otec nevedel? Ved sa jedna o jeho čiastku.

alenka58
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ďakujem baby za názory. Viem ze som bola hlúpa, vtedy som majetky a financie neriešila. Na prvom mieste som mala rodinu. No hlúpa som bola. Idem si teda s muzim sadnúť a porozprávať sa s nim. Bud nech mi on prepise 1/2 alebo svokor. Iné riešenie v mojej situácii nie je.

@anonym_autor rozhodne by si mala mať na dome podiel, či pol na pol to neviem, ide o hodnotu domu a tvoj vklad do domu, píšeš že máš všetko zdokladované to je super, zrátaj to a na tom stavaj

gribka1
19. sep 2025
@lienka.7

@gribka1 sposob ako to napraviť, je, aby jej muz dal 50% z toho, čo dostal on. A nie, aby im ona platila ďalšie a ďalšie peniaze.

@lienka.7 Za jednu štvrtinu budú aj tak platiť, mohli poriešiť už teraz celý dom.

zmrzlinka2021
19. sep 2025
@lienka.7

@zmrzlinka2021 myslím ze niekde napisala, ze manžel jej nechce nič prepísať, lebo to bola podmienka daru od svokra. Ze dom bude len na neho. Pekne sa na ňu dohodli.
@selenka7 písala ze ona je majiteľka. Pokial tam však nemá tak.100k, situáciu jej to nijako neriesi

@lienka.7 manžel môže so svojím majetkom robiť čo chce a čo nie je v rozpore so zakonom

anonym_ca6580
19. sep 2025
@anonym_autor

@namornicka dary počas života sa započítavajú do dedičstva a o to dostane môj muž menej pri dedení. Svokor ma ešte vo vlastníctve pozemky, financie. O to teraz nejde, nechcem sa baviť o ich majetkoch, nemam na to ani pravo. Chcem len nejako ošetriť mňa. Lebo čím som staršia, tým viac nad tým premýšľam. Trvalý pobyt je nič. Starám sa, zveľadujem, financujem. Ani jedno € nemám zamlcane pre seba, zarábam ešte viac ako manžel. No aj tak môžem skončiť s holými rukami a očami pre plač. Neriešme, že som bola blba, ano teraz hovorím, že som bola. Ako to teraz zachrániť ak sa dám. Manžel mi časť domu nechce dať, keďže to bola podmienka jeho svokra pri jeho darovaní 1/2 domu

@anonym_autor ja ti úplne rozumiem, tiež som taku sumu investovala do domu, ktorý sa staval pred svadbou na muzove meno (pozemok a dom) s tým, že keď sa zoberieme, tak sa dopíšem pri kolaudácii.A nestalo sa a už to nikdy na mna neprepise.Preslo 20 rokov a ja zijem v ,muzovom dome’..a prišli problémy..ale ja už neinvestujem do toho domu nič, lebo ak raz odídem, tak si to nebudem brat so sebou.Verim, že sa to u vás nejako porieši..ja som to riešila,ale neuspela som…žijem teraz v prítomnosti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anonym_cc682d
19. sep 2025

ak si ty majitel vasho uctu presun si uspory tak aby muz nebol disponent ine sa asi poradit neda kedze muz nechce prepisat a ty nechces kupit sama inu nehnutelnost

a uz nic nefinancuj v tom dome

lienka.7
19. sep 2025
@zmrzlinka2021

@lienka.7 manžel môže so svojím majetkom robiť čo chce a čo nie je v rozpore so zakonom

@zmrzlinka2021 samozrejme ze môže, ale očividne nechce. Peniaze vziať, to mu/im nesmrdelo, zachovať sa fér, to je už iná pesnicka

namornicka
19. sep 2025
@anonym_cc682d

ak si ty majitel vasho uctu presun si uspory tak aby muz nebol disponent ine sa asi poradit neda kedze muz nechce prepisat a ty nechces kupit sama inu nehnutelnost

a uz nic nefinancuj v tom dome

@anonym_cc682d nie som si ista, ci je autorka v takomto uz otvorenom konflikte s muzom, ze by zacala presuvat peniaze z ich spolocneho uctu a on by to videl. Mozno zaberie na zaciatok uprimny rozhovor a nebude treba bojovat takto, to uz by bol boj “kto z koho”.

anonym_cc682d
19. sep 2025
@namornicka

@anonym_cc682d nie som si ista, ci je autorka v takomto uz otvorenom konflikte s muzom, ze by zacala presuvat peniaze z ich spolocneho uctu a on by to videl. Mozno zaberie na zaciatok uprimny rozhovor a nebude treba bojovat takto, to uz by bol boj “kto z koho”.

@namornicka podla toho co pise rozhovory uz boli a neviedli k nicomu

dollyzv
19. sep 2025

Riešila by som možnosti asi s právnikom, ale pokiaľ mas o tom nejaky doklad ze si svoje úspory ktoré si nadobudla pred svadbou investovala do ich nehnuteľnosti, myslím (nieje to overená info) ze mas právny nárok na vrátenie sumy v prípade rozvodu..čiže uplne s holou ritou ako sa vraví by si asi neostala-predpokladám ze ale dom by museli predať slebo si financie nejakým spôsobom zabezpečiť-muž so svokrom

anonym_1cdc84
20. sep 2025
@lienka.7

@anonym_1cdc84 píšeš, trosku mimo, ale ok. Tu autorka zainevestovala svojich vlastných 40k do domu svokra. Kvôli tomu nemuseli brat hypo. Dom sa tým pádom zhodnotil. Svokor mal pol domu darovať obom, nielen synovi. Plus je tu ešte ďalší syn, ktorý sa bude vyplácať a to opäť zo SPOLOCNYCH peňazí a autorka zase neuvidí z neho ani mäkké f. Chapes ten rozdiel oproti tomu co píšeš ty?

@lienka.7 ty čítaj poriadne, neodpovedala som autorke témy, ale prispievateľke, ktorú som vo svojich odpovediach vždy označila. Viem, komu autorka témy prispela, aj to, že to bol kolosálny nezmysel. Ako z toho von, netuším, jedina sa dohodnúť s mužom, že kúpi menší byt, ktorý budú prenajímať a tým sa bude splácať a vyňať ho z BSM, ale ak s tým on nebude súhlasiť...

anonym_1cdc84
20. sep 2025
@dollyzv

Riešila by som možnosti asi s právnikom, ale pokiaľ mas o tom nejaky doklad ze si svoje úspory ktoré si nadobudla pred svadbou investovala do ich nehnuteľnosti, myslím (nieje to overená info) ze mas právny nárok na vrátenie sumy v prípade rozvodu..čiže uplne s holou ritou ako sa vraví by si asi neostala-predpokladám ze ale dom by museli predať slebo si financie nejakým spôsobom zabezpečiť-muž so svokrom

@dollyzv je to tak, ako píšeš, mali sme taký prípad v rodine, od ceny bytu sa odpočítali financie, ktoré preukázateľne doň vložila pani a boli nadobudnuté ešte pred sobášom, až potom sa suma z predaja bytu delila dvomi. Len to má jeden háčik, dosť podstatný, ak tých 40000 vložila do domu pred 12 rokmi, vtedy sa za ne dal v niektorých lokalitých kúpiť byt, dnes možno garáž

anonym_060e07
Autor odpoveď zmazal
anna777115
20. sep 2025
@anonym_1cdc84

@dollyzv je to tak, ako píšeš, mali sme taký prípad v rodine, od ceny bytu sa odpočítali financie, ktoré preukázateľne doň vložila pani a boli nadobudnuté ešte pred sobášom, až potom sa suma z predaja bytu delila dvomi. Len to má jeden háčik, dosť podstatný, ak tých 40000 vložila do domu pred 12 rokmi, vtedy sa za ne dal v niektorých lokalitých kúpiť byt, dnes možno garáž

@anonym_1cdc84 lenže autorka tu sumu vložila na spolocny učet, takže sa to bude počitať do bsm, takže v reáli je jej podiel len polovica sumy. Oni sa tažko dokazuje že tie financie mala uz pred manželstvom, pokial ich nezdedila, alebi nedostala darom, kedyby to mala právne ošetrene.

anonym_1cdc84
20. sep 2025
@anna777115

@anonym_1cdc84 lenže autorka tu sumu vložila na spolocny učet, takže sa to bude počitať do bsm, takže v reáli je jej podiel len polovica sumy. Oni sa tažko dokazuje že tie financie mala uz pred manželstvom, pokial ich nezdedila, alebi nedostala darom, kedyby to mala právne ošetrene.

@anna777115 nepísala, akým spôsobom to tak vložila, nepredpokladám, že mala tie peniaze v hotovosti, ak má doklad, že to previedla zo svojho účtu, tak sa nič nedelí na polovicu. Píšem, že sme taký príklad mali v rodine, žena mala peniaze z predaja rodičovského domu, mala o tom aj doklady, či ich dala na nejaký spoločný účet, kým kúpili byt, to neviem, ale v manželstve sú financie aj tak spoločné, môžu mať aj päť účtov, dôležité je preukázať, že tie peniaze mala ešte pred uzatvorením manželstva. V každom prípade je to otázka pre právnika, asi by moje kroky na mieste autorky témy smerovali tam.

anna777115
20. sep 2025
@anonym_1cdc84

@anna777115 nepísala, akým spôsobom to tak vložila, nepredpokladám, že mala tie peniaze v hotovosti, ak má doklad, že to previedla zo svojho účtu, tak sa nič nedelí na polovicu. Píšem, že sme taký príklad mali v rodine, žena mala peniaze z predaja rodičovského domu, mala o tom aj doklady, či ich dala na nejaký spoločný účet, kým kúpili byt, to neviem, ale v manželstve sú financie aj tak spoločné, môžu mať aj päť účtov, dôležité je preukázať, že tie peniaze mala ešte pred uzatvorením manželstva. V každom prípade je to otázka pre právnika, asi by moje kroky na mieste autorky témy smerovali tam.

@anonym_1cdc84 Ano, veď som pisala, že ak to nebude vedieť dokazat, tak to pripadne do bsm.

any_soj
21. sep 2025
@namornicka

Aj tak mi nie je jasne, dom bol cely svokrov (svokra tam nebola) a on prepisal 1/2 na tvojho muza, 1/2 si teda nechal a brat nedostal zatial nic? Podla spravodlivosti by mala ta cela polovica patrit bratovi. Ak mu svokor nedaruje celu svoju polovicu domu za zivota (pises, ze nechce), tak dedicstvo raz pojde na polovicu, cize kady brat dostane este stvrtku domu. Neviem, ci tomu spravne rozumiem, ci to mate takto. Lebo v v tomto pripade ostane aj brat podvedeny.

@namornicka prečo by brat mal byť podvedený?
Za prvé, svokor môže so svojím majetkom narábať ako chce, dedičstvo nie je nejaké právo (v zmysle že má právo na polovicu všetkého, čo jeho otec kedy vlastník..).
A za druhé - veď tento syn investoval čas, peniaze a prácu na zveľaďovanie otcovho majetku, žije s ním, isto aj pomôže keď treba. Dom má úplne inú hodnotu, než by mal, keby tam svokor žil sám. Je absolútne spravodlivé, že sa nebude deliť dedičstvom aj investícia, ktorú do domu vložil syn s manželkou.

namornicka
21. sep 2025
@any_soj

@namornicka prečo by brat mal byť podvedený?
Za prvé, svokor môže so svojím majetkom narábať ako chce, dedičstvo nie je nejaké právo (v zmysle že má právo na polovicu všetkého, čo jeho otec kedy vlastník..).
A za druhé - veď tento syn investoval čas, peniaze a prácu na zveľaďovanie otcovho majetku, žije s ním, isto aj pomôže keď treba. Dom má úplne inú hodnotu, než by mal, keby tam svokor žil sám. Je absolútne spravodlivé, že sa nebude deliť dedičstvom aj investícia, ktorú do domu vložil syn s manželkou.

@any_soj podvedeny v zmysle, ze sa moze citit vynechany, ale autorka potom dodala, ze ho vyplatia. Jasne, ze svokor si moze robit so svojim majetkom co chce, ale (casto to aj na MK zaznie) nerobi dobrotu, ked rodicia rozdavaju a prepisuju majetok pocas zivota. Ak nedaju vsetkym detom rovnako, zbytocne sa vnesie konflikt medzi surodencov, mladi namiesto toho, aby si zabezpecili a budovali svoje, prerabaju co ani nevlastnia a stari rodicia su na koni, lebo urcuju podmienky. Vzdy tam niekto taha za kratsi koniec. Keby mladi isli budovat svoje, nikto by ich nenatahoval v zmysle “prepisem na teba, ale ju tam nezapiseme, brata potom vyplatite a pod……” Takto syn slubil ocovi, manzelke sa to teraz nepaci, ale co uz po rokoch s tym, otec moze mat pocit, ze im poskytol strechu nad hlavou, no motanica 😵‍💫

anonym_c135c4
21. sep 2025

Zober si z úspor svojich 40 tis, alebo podiel na dome. No ak ti nedá podiel este zo zostatku úspor si zober polovicu. Budeš mať 40 tis a polovicu úspor a nech sa z domom strcia. Z peňazí si kúp vlastnú nehnuteľnosť, pozor manžel ti musí podpísať vyňatie z BSM pred notárom. On bude mať dom, ty byt. My sme to presne takto spravili.

joannita
21. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ďakujem baby za názory. Viem ze som bola hlúpa, vtedy som majetky a financie neriešila. Na prvom mieste som mala rodinu. No hlúpa som bola. Idem si teda s muzim sadnúť a porozprávať sa s nim. Bud nech mi on prepise 1/2 alebo svokor. Iné riešenie v mojej situácii nie je.

@anonym_autor urcite oslov advokáta, ten ti poradí relevantne. Môžeš aj online, telefonickY, tam sú sadzby o dosť nižšie.
Keď máš záujem, pošlem ti kontakt na veľmi dobrú advokátku.
A..... Všetky tie blocky ktoré máš odložené, si odloz na miesto, kde ich manžel nenájde.

any_soj
22. sep 2025
@namornicka

@any_soj podvedeny v zmysle, ze sa moze citit vynechany, ale autorka potom dodala, ze ho vyplatia. Jasne, ze svokor si moze robit so svojim majetkom co chce, ale (casto to aj na MK zaznie) nerobi dobrotu, ked rodicia rozdavaju a prepisuju majetok pocas zivota. Ak nedaju vsetkym detom rovnako, zbytocne sa vnesie konflikt medzi surodencov, mladi namiesto toho, aby si zabezpecili a budovali svoje, prerabaju co ani nevlastnia a stari rodicia su na koni, lebo urcuju podmienky. Vzdy tam niekto taha za kratsi koniec. Keby mladi isli budovat svoje, nikto by ich nenatahoval v zmysle “prepisem na teba, ale ju tam nezapiseme, brata potom vyplatite a pod……” Takto syn slubil ocovi, manzelke sa to teraz nepaci, ale co uz po rokoch s tym, otec moze mat pocit, ze im poskytol strechu nad hlavou, no motanica 😵‍💫

@namornicka hej je to žiaľ šialená motanica. V tomto prípade sa svokor podľa mňa zachoval veľmi škaredo. Peniaze prijal, ale nevestu v skutočnosti nie. Naozaj to je niečo, čo by malo byť ošetrené hneď na začiatku. Podľa mňa je krásne, ak mladí chcú bývať s rodičmi, svokrovcami. Ja napríklad so svokrovcami by som si to vedela úplne super predstaviť, len poloha domu nám nevyhovuje, tak sme radšej v dvojizbáku :D

Strana
z3