Ako začať nový vzťah s deťmi?

12. apr 2021

Možno ste niektoré boli na tom podobne, no ja naozaj neviem ako vyriešiť moju situáciu. S ex sme sa rozišli. Byt je z väčšej časti jeho. Moja čiastka, ktorú som do toho bytu dala, by podľa môjho názoru mohla byť vyplatená zo súčasnej trhovej hodnoty, keďže kúpu bytu vnímam ako investíciu a on bol vtedy rád, že si nemusí brať takú veľkú hypotéku. On s tým nesúhlasí a naveľa súhlasí so sumou, ktorú som do toho dala pred rokmi. Z tej sumy (z trhovej hodnoty) by som mala základ pre kúpu bytu, len preto mi o to ide. Navrhla som mu, aby mi nejaké peniaze požičal, že kľudne byt, ktorý si kúpim, môžeme byť z polovice jeho a ten by raz syn zdedil. S tým nesúhlasí. Máme spoločného syna a tu nastáva naša neriešiteľná situácia. On si myslí, že by sme mali zostať spolu bývať aj naďalej, aby mal syn oboch rodičov stále. Ja už nevládzem. Chcela by som si časom nájsť vzťah. Ale vôbec netuším, či môžem začať vzťah ak bývam s ex, zdá da mi to choré. tak isto si ani neviem predstaviť začať vzťah keď už mám dieťa.. prídem si ako "poškodený tovar", ísť do vzťahu a priniesť si dieťa, ale vlastne o tom nemusím ani uvažovať, kým nemám vyriešené bývanie. Akurát otázka bývania mi príde tak do konca života, kým na to našetrím. ☹ Byt by som si musela kúpiť v Bratislave (kvôli práci, ex, synovi), kde si jednotlivec a navyše slobodná matka, neviem ako môže bývanie dovoliť.

monkasponka
12. apr 2021

Nerieš novy vztah..porieš byvanie.Vztahy neskôr.Príde mi to z jeho strany dosť vychcane s tym byvanim. Že ostať spolu byvať kvoli dieťaťu? No nepride mi to spravne riešenie. Mali by ste byt predať a vyplatiť v pomere ktorou kto prispel k jeho kupe. A vôbec by som sa neštítila ísť na toto oficialnou cestou.. teda s pravnikom, bez neho mam pocit že ťa ošklbe.

autor
12. apr 2021

Áno vzťahy som tu nemala zahrnať, ide mi o to byvanie hlavne teraz. Tiež si myslim, že keby sa byt predal, tak vyplatiť podľa podielu v byte. Ale on si byt chce nechať a mne tvrdí, že ho chcem obrať o peniaze este aj.

janickacrazy
12. apr 2021

Nemôžeš ísť k rodičom alebo do podnájmu? Prípadne nájsť nejakú ženu s dieťaťom a spoločne ísť do podnájmu a pomáhať si navzájom? Ja som odišla od ex so synom, išla som k rodičom, brala som to ako prechodnu stanicu. Bola som tam 2 roky, potom som si našla priateľa, teraz už manžela a odsťahovala som sa. Hlavne sa nepodcenuj a určite nezostan bývať s ex, to nerobí dobrotu.

monkasponka
12. apr 2021

Pravnika, ocenenie hodnoty bytu a navrh na sud na vyplatenie z podielu... a nezabudni podať ďalši navrh na vyživovaciu povinnosť. ..bože ani cent navyše by som mu nedala, už len z principu ako ta chce pre tvoju dobrotivosť ošklbať.

autor
12. apr 2021

@janickacrazy Ja s mamou nemam až taký dobrý vztah, jasne prijala by nas s radostou, lebo je sama, vadilo jej, aj ked som vztah mala... ze som ju opustila. Prijala by nas, ale s tym, ze by sa mi starala do zivota a vsetko by muselo byt podla nej. Riadila by mi zivot. To mi pride este horsie riesenie ako byvat s ex. podnajom v BA su vyhodene peniaze, islo by na to tak 700e z mojich 1000e cisteho. Zivoriť sa tiež neda kvoli podnajmu.

autor
12. apr 2021

@monkasponka Vyzivne nechce platit, nakolko chce striedavu starostlivost.

monkasponka
12. apr 2021

Jojoooj 🙂 ak je dieta male a chce striedavu len kvoli tomu aby neplatil...😀😀 nech sa predčasne neteši

janickacrazy
12. apr 2021

No tak ani u nás to nebolo úplne ideálne, ale ja som nemala na výber, syn je ZTP a potreboval v tom čase dráhu liečbu. Ale ja som to brala ako prechodné bydlisko, veď tam nebudeš navždy. To, že tvoj chce striedavku ešte neznamená že ju aj schvália.

elizabet173
12. apr 2021

neľutuj investíciu do dobrej právničky, lebo si s tebou robí čo chce a navštív psychológa, lebo nie je ok, že si s dieťaťom pripadáš ako poškodený tovar.

autor
12. apr 2021

@monkasponka On ma dieta rad, nechce striedavu len preto aby neplatil. Chce s nim byt.

monkasponka
12. apr 2021

Aj ja mam striedavu... ale moj bude mat 14 rokov... a aj tak plati vyživne.. malo ale predsa, a na striedavu starostlivost , ked je dieťa male... tak do cca 8 rokov skor musia suhladit obaja rodicia.Moj ex až 2 či 3 krat dal navrh na striedavu.. prešlo mu to až pred 3 rokmi 😁, tiež v tom su prachy...

monkasponka
12. apr 2021

Ak ma dieta naozaj tak rad tak nedovoli aby ste obaja trpeli nudzou...

autor
12. apr 2021

@monkasponka On by myslim, že synovi zaplatil čo potrebuje.

monkasponka
12. apr 2021

Kym to nie je čierne na bielom. Nieže by som teraz neverila mužom .. ale vzhladom na to že ti nechce vyplatit podiel z bytu AKTUALNEJ hodnoty, neverim mu ani pol slova.

dadis
12. apr 2021

Asi to je este cerstve. Lebo nerozumiem preco mas taku potrebu si hladat novy vztah. Pride mi to ako komenpenzacia smutku nad predoslym vztahom. Alebo kompenzacia straty sebavedomia a svojej hodnoty. Porozmyslaj nad tym, preco takto uvazujes. Neverim, ze si hovoris, ze si poskodeny tovar. Prosim ta vzchop sa. Nie si nic menej, ze si nezadana. A zvladnes sa odstahovat. Nemyslim si, ze je dobre ze byvate spolu. Nie kvoli dalsim partnerom, ale kvoli tebe. Musis byt chvilku sama a prezit si ten rozchod. Smutok, samotu, najdenie seba, radost zo seba, radost zo samoty, radost z priatelov, syna a tak dalej. Vsetko potrebuje svoj cas. Aj novy vztah. Ten nepride hned, budes randit, spoznavat, zase budes chciet byt sama, zase niekto pride, mozno to bude on, ale mozno aj nie. Ale aj tuto cestu si musis uzit, najviac ako to len pojde. Je vela zien, co sa znovu stastne vydalo, nasli toho svojho, mali s nim dalsie deti. Ale su aj zeny, co sa uz na to nedali a ostali same, kupili si psa 🙂 Alebo si nasli niekoho, co uz deti mal. Alebo si uzivali randenie, vela pozornosti a nezavazne vztahy. Je vela pribehov, ziadny nie je uplne stastny a ani uplne nestastny. Ale kazdy jeden zivotny pribeh ma v sebe nieco pekne 🙂 Ten co je zadany, tuzi aspon niekedy po laske, ten co je vo vztahu tuzi aspon niekedy byt slobodny. Najvaci strach nepocitujeme z realnych nebezpecenstiev, ale z neistoty. Aby si sa pohla dalej, musis podla mna tieto dvere zatvorit a najst odvahu ist dalej. Nikto ti nezaruci, ze si niekoho najdes. Nie preto, ze mas syna, to je najmenej Toto sa stava aj bezdetnym zenam, ze putuju od chudaka, k tulpasovi, alebo od debila k chujovi 🙂 No co ti zarucit viem, ze zivot nemusi byt dokonaly, aby si bola stastna. Teraz to mozno este nevidis, ale vsetko sa kvoli niecomu deje. Je mozne, ze niekedy v buducnosti sa obzries a povies si, ze to bola ta najlepsia vec, co sa ti v zivote mohla stat.

dadis
12. apr 2021

Daj navrh na zverenie dietat do svojej starostlivosti a ziadaj vyzivne, kde zohladnis najom. Ak dieta pojde do striedavej, stale by ti mal priatel prispevat vyzivne, ak zarabas len 1000 eur v cistom. Najom v ba si najdi lacnejsi. Ja platim za 2izb 600 - je v novostavbe a s rozlohou skoro 60m. Teraz isli najmy dole, je vela neobsadenych investicnych bytov. A A ak aj bude syn v striedavej, vies si predsa ten tyzden bez neho aj privyrobit . Nic nie je take beznadejne, ako sa ti teraz zda.

sissy27
12. apr 2021

Prosím ťa investuj do právnika a komunikáciu s exom nechaj na ňom, lebo s tebou zametá ako so špinavou handrou a ty mu to žerieš za surova. Opinká ťa ako malé decko.
Striedavka neznamená, že nebude musieť platiť výživné, ak je výrazný nepomer medzi vašimi zárobkami tak bude.
Zostávať pod jednou strechou s ex “kvôli synovi”? Prečo? Aby si sa naďalej starala o komplet domácnosť a nemohla si nájsť vzťah, lebo on nebude mať čas byť so synom kým ty pôjdeš na rande? A keď pôjdeš, tak bude synovi klavírovať do hlavy, že si rozbila rodinu a chceš byť s niekým iným? A zároveň on nebude mať voči tebe žiadne povinnosti, ešte mu budeš platiť nájom, nie?
Dúfam doklady o tom, koľko si vrazila do jeho bytu, máš. Nenechaj so sebou manipulovať ako jemu vyhovuje...

ninusa221
12. apr 2021

Byt je jeho? Alebo ste ho kupili spolu? Alebo ako to je vlastne ? Čo sa snim sereš rieš to len súdne a budeš mať srdiečko na spravim mieste.

monkasponka
13. apr 2021

@ninusa221 byt maju spoločny, jej je menšia časť, a mlademu sa nechce vyplatit ani to čo pred x rokmi sa naň zložila... nie to ešte terajšiu hodnotu.

martinkatinka
13. apr 2021

Manipuluje tebou. Ak si rozhodnuta, co chces, tak poziadaj o svoj majetok sudnou cestou a hotovo. Vidno, ze s nim sa nedohodnes, respektive vsetko bude ako on chce.
Novy vztah neries este.

nikussss
13. apr 2021

Investuj do právnika. Muž tá chce opiť rožkom. Btw ja som sama so synom v BA, a normálne žijem, mám byt na hypotéku, syn chodí do škôlky,a rok som ťahala aj sukromku. Kamoška má po rozvode 4 deti, su v podnájme,a normálne fungujú. zaklad je práca.vztahy by ma teda vôbec netrápili, byť tebou, ale tak to som ja, ja sa spolieham najviac sama na seba. Máme sa fajn. Inak... Výživné je fajn, ale nespooiehaj sa naň príliš. Jednak to nemusí byť vôbec daka veľká suma,zvlášť keď sa bavíme o životných nákladoch v Ba,a jednak to nemusí vôbec platiť. Známa ma muža podnikateľa, deti v striedačke,a exekútor od neho za rok ešte nič nevymohol .

derdia
13. apr 2021

Ahoj naozaj sa sustred teraz na to co je tu a teraz... A hlavne hlavu hore.vztah poriesis neboj sa... Neskor. Len sa nespravaj ako zena, ktora hlada vztah... Lebo to chlapov odradza. Bud sebestacna a staraj sa teraz o seba... Hlavne o seba... A o syna. A hlavne dieta nrber ako prekazku, vela chlapom nevadi, ze mas dieta. Ale vsumaj si ci sa o syna zaujimaju... Ak nie ani vztah neries. Pretoze ked ai najdes chlapa musi byt amelmu aj otcom a ak nesuhlasi nie je to dobry chlap pre vas. Hkavne nehadz flintu do zita... Vsetko bude fajn a budes aj stastna💓💓💓👍👍👍

pumi21
13. apr 2021

Ja by som sa tvojím ex nedala obalamutiť. Nájdi si poriadneho právnika a sním to podľa mňa pôjde. Na ďalší vzťah podľa mňa teraz myslieť je aj tak nejak zbytočné, sú fakt ié veci, ktoré potrebuješ v prvom rade poriešiť

makova333
13. apr 2021

No je rozdiel ci si napisana na LV bytu alebo si mu tie peniaze pozicala na dofinancovanie bytu (hoc aj so zmluvou) a na LV nie si. Ak na LV si v tom pripade trvaj na vyplateni z trhovej ceny, ak si len peniaze pozicala na dofinancovanie bytu, tak zalezi od zmluvy aku ste si spravili (ci s urokmi ci bez atd.). Ak s ex ostanes budes stale pod jeho drobnohladom, bude vediet o kazdom jednom tvojom kroku (jasne, nemusis mu vesat na nos, ze ides s novym frajerom na rande a mozes povedat, ze ides s kamoskou, ale budes sa citi ako pubertak co klame rodicov). Vyhoda byvania ex by boli nizsie naklady na byvanie a lahsia kooperacia pri spolocnej starostlivosti od dieta. Ak budes byvat sama (a dieta bude v striedavke), nevyhodou bude, ze s tym moze mat dieta problem (nie je idealna pre väcsinu deti), vyssie naklady na byvanie, ked bude dieta u teba, tak bude na neho sama (co moze byt problem napriklad pri nadcasoch a pod.). ALE! Dostanes za to jednu obrovsku vyhodu slobodu a komunikaciu s ex len ohladom dietata. Zvaz, co tebe vyhovuje viac.

miriam2908
13. apr 2021

Neviem ci to este existuje, ale skus poziadat o socialny byt, moja teta tak byvala s dvomi detmi po rozvode, dostali dvojizbovy velmi prijemny a utulny bytik. Ale tiez sa to dost tahalo. Aspon docastne by ti to mohlo pomoct.

lujza123
13. apr 2021

Bože ten je vtipný, akože mal požičane peniaze zdarma bezurocne celé roky. Aj pri striedavke sú náklady na dieťa, ktoré musíte platiť spoločne a každý mesiac, nie kedy pan uzná za vhodne.
Ale s tým bytom je to ťažko, pokiaľ v ňom nemáš svoj podiel iba si mu požičala, ani nieste zobrať tak smola, na trhovú cenu bytu nemáš nárok. Ak nemáte ani zmluvu o pôžičke celkom kľudne ti nemusí dat nič.
Ja som mala manželstvo vždy za zdrap papiera ktorý mi netreba a došlo mi to až pri rozchode s ex že mať dieťa bez manželstva bola chyba. Osklbal ma ako kura, ostala som úplne bez peňazí a nevrátil mi polku z ničoho co sme kúpili spolu,

makova333
13. apr 2021

@miriam2908 noc ako socialny byt neexistuje. Su (v niektorych mestach a obciach) mestske/obecne byty, je ich brutalne malo na pocte ludi, ktori ich potrebuju. V BA nic take neexistuje resp. je par bytoviek, napriklad Petrzalka jednu taku ma, ale ad1 je roky vybookovana (cast aj odkupena) ad2 nechcela by si tam byvat.

maminkasisa
13. apr 2021

@monkasponka nikde autorka nepisala, ze byt je spoločny, ak nie je na LV, a nema ziadnu zmluvu, tak nema nic....

sidicek
13. apr 2021

No bohužiaľ toto sú práve tie situácie, keď "ten papier" vyrieši mnoho problémov.

anita6666
13. apr 2021

Diskusiu nečítam,ale súhlasím s tvojim partnerom,že by ste mohli bývať "spolu" kvôli aktuálne neriešiteľnej situácii s bývaním. Nevidím na Tom nič zle,pokiaľ si dohodnete pravidlá a viete fungovať ako normálni ľudia = spolubývajúci,čo sa dokážu rešpektovať. A čo sa týka iného nového vzťahu,nerieš,nechaj tomu voľný priebeh a keď,tak si hľadaj (teoreticky) muža s vlastným bývaním,už len minimálne na nejaké spoločné stretávanie sa. Je to za mňa fajn riešenie,ale aj na toto treba povahu všetkých zainteresovaných strán.