icon

Ako začať nový život so samostatným bývaním?

adeladulova
8. aug 2025

Hypo, prerobené podkrovie u svokrovcov, 2 deti. (5r a druhé dieťa 3mesiace) a muž nad ktorým aktuálne lamem palicu. Uz pri prvom dieťati sme mali krízu, ked mal syn 1,5roka. Potom sa to zlepšilo, veľmi, až sme sa rozhodli pre druhé dietatko. A chyby sa opakujú. Pri prvom som si povedala ze ak toto budem zažívať este raz, tak to vidím na koniec. A asi je to tu. Skôr ako som myslela. Nuž čo už. Za to zdravé krasne dievčatko to však stalo a teraz som takmer rozhodnuta odist. Mam 33 rokov a zivot nekončí.
Ale k veci. Ako začať odznova? K rodičom nepôjdem, je to dvojgeneračný dom, kde sú naši, sestra s rodinou..
Viem si predstaviť platiť nájom, ale... niečo skromne stačí, možno azyl, socialny byt, neviem.. je tu niekto zo Žiliny priamo co si tým prešiel?
Ďakujem pekne za odpovede

Strana
z3
reanda
8. aug 2025

hm, a nezlepsi sa to aj po druhom? coho sa ta kriza tyka? nema muz iba nejaku traumu, ktora sa mu spusta pri malych detoch? neslo by to spracovat?
asi by som nerobila prilis unahlene zavery.. s trojmesacnym babom odchadzat do azyloveho domu.. to je tak zle?

beata_k
8. aug 2025

@adeladulova Ak ste to zvladli raz, je mozne to zvladnut opat. Ano kriza prisla skor lebo 2 deti nie su jedno dieta.

adeladulova
autor
8. aug 2025

Nebije ma, nepije, nefajči, je aktívny športovec, 5rocnemu sa krasne venuje, berie ho do prírody, na hory, do kempov atď..
O malú záujem ma len chvíľku po robote vystiskat a koniec.
Momentálne som doma 7 mesiacov, (pn od januára este v tehotenstve) a doslova som slúžka. Dohovor neplatí, nemá záujem to zlepšiť. A dnes opäť hádka o tom, ze som si dobehla do obchodu na 1,5 hodiny, pričom mi povedal aby som bola do hodiny doma. 30 minút navyše, ktoré si určil sam a doma cirkus humberto. Opäť som jeho majetkom a on určuje kedy, kde a ako dlho mozem byť.

A viete ako sa vraví. Radšej sama ako s debilom.
Rodičia pomôžu, ale finančne každy mesiac musím vyjsť sama. Pozerala som podnajmy ale to je palka 350e, 400e... nevie niekto o niečom lacnejšom? Skromnejšom? Vďaka

marca12
8. aug 2025
@adeladulova

Nebije ma, nepije, nefajči, je aktívny športovec, 5rocnemu sa krasne venuje, berie ho do prírody, na hory, do kempov atď..
Momentálne som doma 7 mesiacov, (pn od januára este v tehotenstve) a doslova som slúžka. Dohovor neplatí, nemá záujem to zlepšiť. A dnes opäť hádka o tom, ze som si dobehla do obchodu na 1,5 hodiny, pričom mi povedal aby som bola do hodiny doma. 30 minút navyše, ktoré si určil sam a doma cirkus humberto. Opäť som jeho majetkom a on určuje kedy, kde a ako dlho mozem byť.

Rodičia pomôžu, ale finančne každy mesiac musím vyjsť sama. Pozerala som podnajmy ale to je palka 350e, 400e... nevie niekto o niečom lacnejšom? Skromnejšom? Vďaka

@adeladulova S dvomi detmi nemozes len tak odist. Musis mat financnu rezervu a zamestnanie. Ja byt tebou,tak bud si najst pracu a dieta do jasli a dovtedy odkladat. A az potom odist,ked budes mat rezervu. Alebo sa snaz urovnat s muzom vztah. Ako sa vam to podarilo predtym urovnat?

domkakvet
8. aug 2025
@adeladulova

@adeladulova co nevie zvladnut deti o 30 minut dlhsie, ved mu povec, ze nie si sluzka.

beata_k
8. aug 2025
@adeladulova

@adeladulova Ty chces odist kvoli hadke? A hadka uplne o nicom. Ako ja chapem princip, ze ti nebude urcovat presny cas. V tom mas pravdu. Len trochu s chladnejsou hlavou by to chcelo odist. Pochop, ze nie len ty si pod tlakom. Aj on je. Mozno to nedava najavo, ale je. A potom su hadky za blbosti. Ja ta neohovaram, ak je debil, ok chod. Len zvaz, ci obaja nereagujete prehnane a ci to za to stoji. Dve male deti su tazka skuska i na milujucejsi par.

namornicka
8. aug 2025

Skus mu nastavit zrkadlo, ze mu budes kazat to iste. V style “po praci bud do pol hodiny doma” alebo “povedala som ti, ze behat/cvicit mozes ist na 45 minut”. Uvidis ako zareaguje a podobne sa spravaj aj ty. Samozrejme tvar sa, ze ta to nerozhodi. Hraj jeho hru.

mondolina
8. aug 2025

@adeladulova
počkaj kým z teba vyprchajú hormóny po pôrode....

adeladulova
autor
8. aug 2025

Keď neodídem teraz hneď, tak neskor urcite. A chce to všetko čas zariadiť. Ide mi o to lacné bývanie, ostatné sa dá do pohybu a zvládnem to. Len neviem kde hľadať. Na soc byt čaká v Žiline okolo 200 rodín.

adeladulova
autor
8. aug 2025
@mondolina

@adeladulova
počkaj kým z teba vyprchajú hormóny po pôrode....

@mondolina ver ci nie, žiadne nemám. Otázku odchodu som riešila viackrát a teraz cítim ze to dotiahnem do úspešného konca. Možno nie hneď, ale takto žiť nechcem.

klara546
8. aug 2025

Nepochopím vziat hypo a prerobit niekomu ,,cudziemu" dom. A v pripade rozchodu nemám nič? Tak by ste byt predali a išli svojou cestou. Zvláštne že na to si pristúpila.

beata_k
8. aug 2025
@adeladulova

Keď neodídem teraz hneď, tak neskor urcite. A chce to všetko čas zariadiť. Ide mi o to lacné bývanie, ostatné sa dá do pohybu a zvládnem to. Len neviem kde hľadať. Na soc byt čaká v Žiline okolo 200 rodín.

@adeladulova A uz si mala dve chore deti naraz? Este raz. Ja ta neodhovaram. Len mam dojem, ze si to trochu jednoducho predstavujes. Ty nemas v rukach nic, nemas plan.

adeladulova
autor
8. aug 2025
@namornicka

Skus mu nastavit zrkadlo, ze mu budes kazat to iste. V style “po praci bud do pol hodiny doma” alebo “povedala som ti, ze behat/cvicit mozes ist na 45 minut”. Uvidis ako zareaguje a podobne sa spravaj aj ty. Samozrejme tvar sa, ze ta to nerozhodi. Hraj jeho hru.

@namornicka v tomto je silný egoista. Viackrát nahlas uznal ze on môže a ja nie. Lebo som žena, matka a mam sa starať. Žiaľ ma vzor u vlastných rodičov. Svokrovci sú úžasný, milujem ich ako vlastných rodičov, ale ta schéma a vzorec správania je zastaralý.

demodun
8. aug 2025

@adeladulova skús ešte pohľadať byty v okolí Žiliny. Bytovky na dedinách,. Tam by bol nájom menší,ale zas dochádzanie 🙁 A neviem či by si tam zohnala jasle. Škôlka by sa dala
Je mi ľúto, že sa to opakuje.

adeladulova
autor
8. aug 2025
@beata_k

@adeladulova A uz si mala dve chore deti naraz? Este raz. Ja ta neodhovaram. Len mam dojem, ze si to trochu jednoducho predstavujes. Ty nemas v rukach nic, nemas plan.

@beata_k skoro na všetko som zväčša sama. Takych 90 %urcite.

beata_k
8. aug 2025
@adeladulova

@beata_k skoro na všetko som zväčša sama. Takych 90 %urcite.

@adeladulova A tvoj plan je teda aky? Hlavne finacny plan.

adeladulova
autor
8. aug 2025
@beata_k

@adeladulova A tvoj plan je teda aky? Hlavne finacny plan.

@beata_k 2x mesačne dat deti k nemu, resp staršieho. Mladšiu striedať medzi mnou a sestrou, aj syna tam davat. Teda cez víkend ako sa podarí robiť niekde svadby, obsluha catheringov, osláv...
A pri prvom som mala brigádku, upratovala som súkromnú škôlku, na 1,5hod denne na rodičovskom. Takže privyrobiť by som si dokázala. Nevravím ze veľa, ale zvládnem to ked budem chcieť.

beata_k
8. aug 2025
@adeladulova

@beata_k 2x mesačne dat deti k nemu, resp staršieho. Mladšiu striedať medzi mnou a sestrou, aj syna tam davat. Teda cez víkend ako sa podarí robiť niekde svadby, obsluha catheringov, osláv...
A pri prvom som mala brigádku, upratovala som súkromnú škôlku, na 1,5hod denne na rodičovskom. Takže privyrobiť by som si dokázala. Nevravím ze veľa, ale zvládnem to ked budem chcieť.

@adeladulova No, brigadka a "cez vikend ako sa podari" neznie ako realny plan matky s 2 detmi. No, silno drzim prst.

adeladulova
autor
8. aug 2025
@beata_k

@adeladulova No, brigadka a "cez vikend ako sa podari" neznie ako realny plan matky s 2 detmi. No, silno drzim prst.

@beata_k ďakujem ♥️

pikachu999
8. aug 2025

Trošku lepšie si to ešte premysli a priprav sa na odchod čo sa týka budúcej práce , financií a stráženia detí 🙏 on sa nezmení to mi je jasné úplne aký je to typ ..už si mu skúsila povedať čo by robil keby máte rozvod a striedavu starostlivosť? Len tak hypoteticky

anonym_cebe2e
8. aug 2025
@adeladulova

@beata_k ďakujem ♥️

@adeladulova pridám sa k ostatným, tiež si myslím, že teraz zrovna nie je čas na to, aby si od muža odchádzala s dvomi maličkými deťmi, Nemusíš byť s druhým dieťaťom doma do troch rokov. O rok môžeš uvažovať o návrate do práce, deti do škôlka a jaslí. Nebudeš na ňom celkom finančne závislá, čo mu zrejme dáva krídla. A budeš mať aj plat a rodičák, aj keď pribudnú náklady na škôlku a jasle, bude sa to dať lepšie zvládnuť. Z rodičáku nemáš šancu utiahnuť podnájom, energie, stravu, hygienu, lieky....Skúsila by som ešte párovú terapiu, odchod by som brala ako úplne poslednú možnosť a obávam sa, že ty si ešte všetky možnosti nevyčerpala a absolútne nemáš premyslené, ako to finančne zvládneš. Brigáda počas víkendu môže byť aj nemusí, nemáš žiadnu zmluvu, so sestrou by som tiež nerátala automaticky, stačí napr. zlomená noha a si nahratá. Nie, nie som za to, aby žena ostávala s mužom, ak je to tĺk za každú cenu, ale na odchod sa treba pripraviť. Aby si nebola prekvapená, ak by chcel striedavku, alebo nebodaj deti do svojej starostlivosti. On bývanie a príjem má, ty nie

pikachu999
8. aug 2025

Ešte by som možno skúsila počkať kým bude mať menší aspoň rok rok a pol a našetriť niečo navyše.

anonym_1c20a3
9. aug 2025

@adeladulova máš skreslenu predstavu o živote s 2 malými deťmi, ja som čakala pokým dcéra pôjde do školky a začal kolotoč chorôb, bez pomoci rodičov by som to nikdy nedala. A bývat sama som mohla až v čase kedy boli deti väčšie a ja som mohla ísť ráno na 6 do prace a vystrojili sa sami.

anonym_a7ec90
9. aug 2025

Si naivna, z brigadky na 1,5 hodiny denne neutiahnes vsetky naklady. Myslis ze socialny byt je zadarmo? A dieta das kam? A ked od neho odies, tak uz nebudes sluzka a nebudes na vsetko. sama?? Sa radsej spamataj, do ponajmu nikto nezoberie matku s dvomi deckami.

anonym_38b534
9. aug 2025
@adeladulova

@adeladulova pokial nemas poriadne nasetrene absolutne by som ani nerozmyslala nad tym odist
Sama som matka ale s jednym dietatom, mna sice ex opustil zbabelec ( raz sa mu to vrati), ostala som s holym zadkom nebyt rodicov skoncili by sme snad aj pod mostom
Najst podnajom ako matka s dvoma detmi je velmi tazke, ja mam jedno a mala som problem, vo velkomeste a po rodicovskej idem do velmi dobrej prace a aj tak male dieta nikde nechceli
Nakoniec mam najom v novostavbe so zahradou za taku extremne vysoku sumu ( nebudem ani pisat kolko lebo z tej sumy mi je do placu) ze to rozdychavam este a modlim sa uz vyse mesiaca aby som to vsetko utiahla a rodicia pomohli lebo inak zase skoncime pod mostom a urprimne asi nebudem moct nic jest len aby som usetrila par eur navyse a dufam, ze mi ex bude prispievat na dieta viac lebo neviem fakt neviem co budem robit
Pokial nemas nasetrenych tolko a viac eur sedela by som na zadku a drzala usta, bohuzial
Ja som sice bola v inej situacii ale pokial by som bola v takej ako ty ako slobodna matka samozivitelka ti uprimne hovorim min 5000€ a az vtedy by som len rozmyslala ci odist inak nie, mas dve male deti vyskakovat si nemozes

januska12323
9. aug 2025

@adeladulova najprv si nájdi normálnu prácu až potom bývanie. Blbé reči od chlapa si nevšímaj, ty teraz nemáš možnosti vymýšľať.

anonym_cebe2e
9. aug 2025
@adeladulova

@beata_k ďakujem ♥️

@adeladulova predstavuješ si to veľmi jednoducho, ťažko, veľmi ťako nájdeš človeka, čo ťa s dvomi deťmi vezme do podnájmu. A keď si na rodičáku, tak si bez šance. Aj na odchod, ak by to ináč nešlo sa treba pripraviť, niečo našetriť, nerobiť niečo s horúcou hlavou.

martyzpp
9. aug 2025
@adeladulova

@adeladulova ja sa pridam k ostatnym. Teraz by bolo este velmi nerozumne odist. Chapem, ze je to s nim blbe ale nie je to take zle, aby si musela okamzite odchadzat. Mladsiu dcerku Ti do jasli vezmu aj tak najskor az od jedneho roka. A neviem aky podnajom si nasla, ale cena najmov v ZA je ovela vyssia. Za 1-izb. byt je to bezne 650-750€, nehovoriac o tom, ze matke s dvoma detmi velmi prenajimat nechcu. A hlavne, tu hypoteku co mate, ako je to s nou? Dom patri jeho rodicom ci mate nejaky podiel? Ja by som Ti radila pockat aspon do roka a pol mladsej dcery, a snazit sa setrit co sa da. Ale aj po nastupe do jasli to nebude lahsie. Budes platit jasle za cely mesiac (neviem ake su ceny teraz, my sme platili 370€ mesacne-mestske jasle) ale dieta bolo doma pol mesiaca chore. Bolo to velmi narocne a to som mala muza aj svokru a striedali sme sa.

lenja123
9. aug 2025

@adeladulova najprv si ujasni, čo vlastne získaš odchodom od manžela. Viac financií? Voľný čas? Menej starostí o domácnosť? O deti? Lebo zatiaľ mi vychádza, že nič z toho. Píšeš, že sa venuje aspoň staršiemu, čo má veľa mužov podobne, že nevedia, čo s bábätkom, až kým to nie je parťák. Po odchode narušíš ich vzťah, a môžu ti ostať obidve deti, nemusí si brať ani jedného, takže zabudni na plán dávať staršieho k otcovi 2xmesačne. A striedať si deti so sestrou....no neviem, mne by to bolo jednoducho hlúpe, odísť od manžela, lebo sa o nás nestará a zavesiť sa na krk sestre.
Ak už chceš nasilu odísť, tak aspoň počkaj nejaký čas, a až keď budeš prácu, alebo aspoň brigádu tak uvažuj o odchode.
S ešte k tým sociálnym bytom a azylovému bývaniu. To nemyslíš vážne. Ak ťa manžel netýra, tak by som nad tým ani neuvažovala. Ver mi, že nechceš vychovávať deti v takom prostredí.

anonym_359521
9. aug 2025

@adeladulova a ako ste fungovali v tom prechodne zlepsenom obdobi? Manzel pomahal ani nemal debilne reci?

Strana
z3