icon

Ako začať žit znova?

6. mar 2022

Ahojte, neviem ako začať žiť znova.

Pred 14 rokmi som sa vydala , druhýkrát . Z prvého manželstva mám syna vysokoškoláka . Z druhého manželstva tri deti . Asi pred 4 rokmi som prišla na to že ma manžel okráda , míňa naše úspory, požičiava peniaze. To som nejako prežila ale dnes mám založený dom , lebo ho prsty pálili a urobil MOŽNO niečo čo nemal , tá firma ho žalovala a založili nám všetok majetok až do vyriešenia súdneho sporu. Celé druhé manželstvo som pracovala doslova ako otrok , porodila deti a po 6 týždňoch do práce - administratíva - platila opatrovateľky , výpomoc v domácnosti , celkovo keď sa na to pozerám manžel sa vôbec nepretrhol v prispievaní . On si riešil svoje veci a ja svoje + deti + domácnosť. V novembri sme sa rozviedli , dennodenné hádky kvôli tomu čo urobil a on sa odsťahoval do mojej nehnuteľnosti ktorú mu prenajímam. Dcéra , druhá v poradí chcela ísť k nemu , lebo u neho nemá povinnosti tak sa tento piatok odsťahovala k nemu , má 12,5 roka. U mňa musí upratať , poctivo chodiť na tréningy a učiť sa .Kúpila som si malé auto len na nákupy a po meste, smerom von z mesta mám väčšie . Toto auto najstarší syn na cesty do školy používal občas , až si tak zvykol že stále . Včera som mu povedala že benzín ide hore a že by mal chodiť vlakom ako normálny študent načo začal na mňa ziapať ( 21 rokov ) že nech sa do neho nestarám a do jeho vzťahu ( neviem , nepadlo o ňom ani pol slova ) a že ho autom vydieram a že takýmto prístupom si odoženiem od seba všetky deti . Z toľkých sračiek som ho vytiahla, z toľkých prúserov čo porobil , poplatila za neho veci . Osťahoval sa k mojim rodičom lebo vraj so mnou sa nedá žiť. Môj otec je uzurpátor môjho času , stále chce mať prehľad čo robím , kto vyberie deti , či sú doma, čo im budem variť . Ten aby ho poslal domov tak ho má u seba. Predtým mi ešte syn vykrikoval že keď mu nedám auto budem mu platiť to čo jeho biologický otec , lebo odchádza. Jeho otec mu platí 290 eur tak po mne chce tiež tú sumu . Jeho otec ho od 8 rokov nevidel , nezaujíma sa o neho , takže všetka výchova bola na mojich pleciach .
Neviem kde som urobila chybu a neviem ako mám začať znova, od začiatku s dvomi malými deťmi a so založeným domom . Mám 46 rokov , som unavená , strhaná a psychicky na dne , keby som nemala deti tak si asi aj niečo spravím . Ledva sa o tie deti starám , nevládzem . Ešte k tomu s bývalým manželom pracujem v jednej kancelárii, nemôžem odtiaľ odisť , patrí mi 80 % firmy , jemu 20 % ale nedokážem ho odtiaľ dostať.
Ako začať znova, ako si usporiadať život . Prosím poraďte mi . Keď toto píšem pre slzy takmer nevidím .

elizabet173
6. mar 2022

@liljana a to si kde nabrala, prosím ťa? Poznám kopu detí, kde matky išli do práce od veľmi útleho veku, deti boli s opatrovateľkami, neskôr v jasličkách a vzťah majú úžasný, sú už dospelé, rodičov si vážia. V tom chybu nevidím, skôr v tom, že mama ich nikdy nenaučila, že môžu síce robiť čokoľvek, ale následky si ponesú samé. Ak by tvoja teória platila, tak by všetky deti matiek, ktoré sú ženami v domácnosti, mali s mamou perfektný vzťah a sama dobre vieš, že to tak nie je. Tu bolo problémov z viacerých strán - dominantný otec autorky témy, nedôvera medzi manželmi, muž nezodpovedný klamár a matka, ktorá sa snaží ťahať dieťa z problémov, vždy všetko zahľadí, nenaučí deti, že aj ona má svoje potreby a snaží sa im život všemožne uľahčovať, ale na seba nehľadí

elizabet173
6. mar 2022

@jani727 deti nikdy nie sú otrasné, robili len to, čo im bolo umožnené

jani727
6. mar 2022

@bosorka2302 to môže, zaleži ale aký dobrý je psycholog. Clovek ked ma problem potrebuje ho riesit hned. Ja som ako skolacka potrebovala riesit problem a povedali mi pridte za mesiac dva. Sloro ma porazilo. Ledva som to vydrzala. Prisla som tam a teda vobec mi nepomohla. Keby sa zverim kamaratke mam to lepsie. Neskor som chodila na ine terapie a to bol teda uplne iny rozdiel.

makova333
6. mar 2022

@jani727 psychoterapeut moze byt psycholog, psychiater, socialny pracovnik, liecebny pedagog...ktory ma k vysdudovanej VŠ aj psychoterapeuticky vycvik (5 rocny). Väcsina klinickych psychologov ma aj psychoterapeuticky vycvik. To, ze pri probleme povedia pridte za mesiac dva je preto, ze u nas je zalostne malo psychologov, psychoterapeutov, psychiatrov a od detskych psychiatroch ani nehovorim, tych na na Sk tusim do 20.

jani727
6. mar 2022

@elizabet173 ano je to pravda. Ale s niektorymi detmi sa ozaj neda. Staci ze rodic trochu povoli a ide to dolu vodou.

karhu
6. mar 2022

znizit vydavky - auto staci jedno, prestahovat sa to mensieho, lacnejsieho (ak sa da), pripadne sa zbavit firmy a tym i manzela/partnera v nej..otcovi nastavit hranice! a synovi do ruk vlozit zodpovednost za jeho zivot, celkovo si "zmensit", zjednodusit zivot a zacat sa starat o seba a VENUJ sa mensim detom - daruj im cas a pozornos, nie peniaze, sluzby a laskavosti.. uc ich zdpovednosti a samostatnosti
drzim palce

bosorka2302
6. mar 2022

@jani727 ano je tazke najst dobreho psychologa, a zas nie kazdy si sadne so psychologom. 1x mesacne sa chodi ked to hradi poistovna..samoplatca chodi castejsie

autor
6. mar 2022

@karhu áno , to mestské auto plánujem predať , presťahovať sa nemám kde lebo takto by som živila dve nehnuteľnosti , dom predať nemôžem lebo je v zálohe. Otca musím odstrihnúť to si uvedomujem , samozrejme už mi volal , ani som mu nezdvihla. Samozrejme že už mi vypisuje , neodpisujem . Otca som už mala odstaviť dávno , on je schopný volať aj do školky či som vybrala malého z nej , ísť pozrieť či je dcéra 8 ročná vo výtvarke a urobiť zo mňa kravu . Moja mama mi povie že nech si ho nevšímam , nech mu nedvíham , že ona s ním žije 50 rokov a iný nebude.

autor
6. mar 2022

@luccija bývalý manžel mi povedal že to rieši, ale viem že nie. Keby sa ma to bytostne netýkalo , vykašlem sa na to , ale mne ide skrz neho o vlastný krk , vlastné bývanie tak musím vyvíjať max. snahu ja . Keby som to nechala na ňom tak už dnes sme vysťahovaní.

makova333
6. mar 2022

Autorka: Ja tam vidim viac problemov:
Otec manipulator- dcera (ty) robi vsetko preto, aby sa zapacila (muzom, detom, susedom komukolvek). Pomoze ziadny kontakt. Ak bude vyvolavat do skoly, dat zakaz informovania.
U oboch deti to vidim na rozmaznanost, ale:
Dcera - vybera si to, co jej je vyhodnejsie. Ona vie, ze ti ublizuje, ale pubertalne sebectvo je pre nu teraz vyhodnejsie. Ze nie je pochopi casom. Ale nespoliehaj sa ako ti vravia, ze do mesiaca ju mas spät. Mozes aj nemusis, lebo to bude zalezat od mnozstva okolnosti a povahovych crt dcery. Neprosikaj, nekupuj si ju, nevyjdenavaj a neskac jej okolo zadku, nech si je za svoje rozhodnutia zodpovedna.
Syn - ziadna zodpovednost, ziadna ochota riesist si svoje problemy sam, vyuzivanie druhych (najmä mamy). Co robit? Nechat syna byvat kde chce, ale u teba ziadne vyhody, ziadne auto, ziadna pomoc. O vyzivne si bude musiet podat sam, tak nech je hrdina a spravi to. Ty si odkladaj do obalky ihned peniaze cca 100-150 € (nepredpokladam v tovjej situacii vyssie vyzivne), ak by na sud dal navrh, aby si mu to vedela vyplatit, ale urcite nie teraz a urcite nie 290€ 😀 Nevolat, nepisat, max narodeniny, meniny sms aj to len v pripade, ze uvidis aj snahu z jeho strany.
Muz- vysporiadat sudne co sa da, vratane firmy.

elizabet173
6. mar 2022

@jani727 práve preto nesmie pri takýchto deťoch povoliť ani trochu, nesmie im dovoliť to, čo iným, nesmie im nič odpustiť, ináč hneď skĺznu tam, kde nechceš

autor
6. mar 2022

@bosorka2302 neviem či zrovna išlo u nás o peniaze , lebo bývalý manžel má aj dcéru z predchádzajúceho vzťahu a tá k nám chodila pravidelne, mám ju rada. má 13 rokov a chce naďalej chodiť ku mne hoci som s jej otcom rozvedená . Často po škole ku mne zabehne , je úplne iná ako moje deti .

elizabet173
6. mar 2022

@makova333 veľmi dobre a veľmi múdro napísané 👍

nwnw
6. mar 2022

Ja to tak vidim, ze najstarsieho si vsetko riesila za neho. Mala si ho nechat tresknut na papulu! Ziadne vybavovanie policajtov a knihy na VS. Ked vedel problem narobit, tak nech si riesi.
Podobne si asi vychovala aj dceru, co odislak fotrovi. Si zvykli, ze ked sa na nieco vyseru, mama zariadi. Exmanzel tiez taka pijavica.
Oni ta vsetci maju iba na peniaze, ale citovy vstah asi nula bodov.

Uz vies ako mas vychovat dalsie dve deti.
Tym starsim nechaj nech si ziju kde chcu, oni casom dojdu na to co bol "mama hotel".
Auto jedno predaj, Tebe staci jedno. Syn nech si zaplati zo svojho.
Co sa tyka firmy a vysporiadania, to s pravnikom a nie konikom.

bosorka2302
6. mar 2022

Ono napr keby moj 20r syn odisiel k mojmu otcovi byvat tak po 2 dnoch by ho hnali domov za mnou. Cize cele to prostredie autorky musi byt namierene z nejakeho dovodu proti nej. Bud cisto len vzorec ze zeny su nemozne alebo v minulosti v niecom pochybila

autor
6. mar 2022

@nwnw firma je vyporiadaná už dávno . Bývalého manžela som zbavila konateľstva, zastavila mu prístup k firemnému účtu, ale viac sa nedá . 20 % podiel vo firme mi odmieta predať a zbaviť ho vlastníctva sa nedá len tak. Toto už mám s právnikmi prediskutované .

autor
6. mar 2022

@bosorka2302 skôr si myslím že som pochybila. Chcela som aby všetko bolo v poriadku , aby všetko šlapalo tak ako má, behala som , skákala som tak ako bolo treba.

autor
6. mar 2022

@makova333 áno u syna som to pokazila. To priznávam .

elizabet173
6. mar 2022

tak keď je odstavený od účtu, možno by som to teraz nechala tak, aj keď by som sa bála, že mi môže ublížiť ináč. Dá sa to riešiť súdne, ale zase financie, dve autá sú pre teba luxusom, jedno si mala predať dávno

luccija
6. mar 2022

Neber všetku vinu na seba no tak si správa chyby každý človek aj mama ich robí.Tu nehnuteľnosť kde je muž je asi len tvoja, keď mu ju prenajímas.Nechces ju predať?ako sa plánujete majetkovo vysporiadať?

luccija
6. mar 2022

Keď tomu chápem ten najstarší býva u tvojich rodičov?a aký mal na to dôvod to auto?to musí byť pre tvojho otca voda na mlyn, že si nemožná a syn odišiel.

autor
6. mar 2022

@luccija áno , dôvod jeho odchodu bolo auto , lebo som mu povedala že benzín ide nehorázne hore, a je potreba aby chodil vlakom ako normálny študent. A Že sa mi nepáči že aj tých 500 m do posilovne behá autom .

autor
6. mar 2022

@luccija odstahoval sa tam len včera, a jasne že je to voda na mlyn môjmu otcovi .

autor
6. mar 2022

@luccija nehnuteĺnosť nemôžem predať, my sme si bohužiaľ rozdelili BSM tesne pred tým ako sa to prevalilo , lebo prišiel za mnou že chce zobrat úver 200 tis eur aby sme založili všetko . To som odmietla samozrejme a rozdelilo sa BSM. No a potom to prepuklo a začal sa zálohovať majetok a predbežne sa zálohoval už aj môj , lebo rozdelenie BSM považujú za účelové , hoci ja som nevedela o tom a nemala som ani páru že by môj manžel v niečom lietal .

bosorka2302
6. mar 2022

Pravnikovi by som zverila pravnu starostlivost aby si neprisla o dom alebo byt. Manzela strihla uplne a venovala sa svojim detom doma. Synovi co byva u vasich by som povedala ze ak sa chce vratit ma dvere otvorene ale ze bude musiet prevziat zodpovednost za seba a tebe pomahat. A ak sa domov vratit necgce nech si poda ziafost o vyzivne ze potom mu budes platit tolko co urci sud( ak ma twda huste reci). Otca svojho 75r ani by som neriesila, max povedala ze ak chce ti byt psychickpu oporou uvitas jeho snahu ale ak ide proti tebe bude lepsie kontakt prerusit.

luccija
6. mar 2022

@bosorka2302 syn sa hrá na dospelého a u deda mu bude dobre ten ho bude obskakovať.
Autorka tvoji rodičia vedia o tých dlhoch?Tvoj muž ohľadne jeho pruseru niečo rieši?ide o velke dlhy hrozí, že prídete o byt aj dom?

bosorka2302
6. mar 2022

@luccija ved na hry treba dvoch. Mlady si mysli ze zapiska a ona bude platit. Tak ako doteraz co zapiskal to mama urobila. Ak autorka nieco so sebou neurobi budu ju vyuzivat vzdy

alenka58
6. mar 2022

klobúk dole pred Tebou, si veľmi šikovná, len tú šikovnosť rovno Tvoji najbližší zneužívajú, treba im dať najavo že už stačilo a tak aj konať

luccija
6. mar 2022

@bosorka2302 tak je ako medzi kolesami z každej strany.Ja by som skúsila so synom pohovoriť, že má dosť svojich problémov a pod a nie ešte riešiť, že sa zduva za auto.Ak by nebolo starých rodičov kam ide?len manipuluje.napisala by som, že buď sa vráti domov má na to 2 dni, alebo nech sa ani neozyva

bosorka2302
6. mar 2022

@luccija v tychto vyjadreniach a ultimatach by som bola opatrna bud alebo