Ako zastaviť kolotoč a konečne sa pohnúť ďalej?
Poprosím vas mamicky o vas objektivny nazor na moju situaciu. S partnerom sme spolu 10 rokov. Máme spolu 3 rocneho syna, on ma z prveho vztahu 15 roneho syna, ktoreho od narodenia vychovava sam. Nas vztah-nevztah je divny. Mali sme problemy, konflikty, hadky. Zopar rozchodov, kedy sme byvali oddelene. Od narodenia maleho som bola s nim sama a vychovavala ho sama, rok sme byvali u mojich rodicov, rok v podnajme. Potom sme sa rozhdoli, ze budeme byvat spolu - vydrzalo to 9 mesiacov. Na vsetko mal svoj nazor, ja tiez, ziadne kompromisy, do toho jeho syn v puberte, evedeli sme zladit program...jeho syn ho tahal prec...on vea pracoval, jeho rodina bola proti, aby sme boli zase spolu, k jeho rodine som mala zakazane navstevy...ale nas spolocny syn mohol. Po case to dospelo do stadia, kedy sme si s jeho synom totalne zacali liezt na nervy, on sa zacal vyhrazat, otec obvinoval mna zo vsetkeho aj zo stroskotaneho vztahu a vobec zo vsetkeho. Chodili sme po psychologoch, po poradniach, ktore nas nikam neposunuli a nic nevyriesili. Momentalne je situacia taka, ze on medzicasom dokoncil dom pri svojej rodine vo svojej rodnej dedine. pred dvomi mesiacmi sa tam odstahovali aj so synom. Žiju tam, on vela pracuje, malo casu a nie je schopny to zmenit. Ked ho volam sem, za nami, tak mi povie, ze ved aj jeho starsi syn ho potrebuje a nemoze byt sam. Situacia medzi nami je momentalne taka, ze mame vztah-nevztah. Nikto nesmie vediet z jeho rodiny a uz vobec nie jeho syn, ze sa o nieco este pokusame. Ja s malym sme ostali v byte, kde sme byvali vsetci spolu, pomaha mi s nakupmi, financne. Momentalne nepracujem a chodim do skoly externe. Stale mi dokola hovori, ze mam byt na neho dobra, mila, ale ja mam pocit, ze taham za kratsi koniec v tomto vztahu. Vsetko mi to robi velmi zle a malemu tiez. ten ma uz v tom hokej a ja neviem ako mu to vysvetlit - preco tu ocko nebyva, preco pride na chvilu a odide...chvilu je dobre medzi nami a potom zase zle...lebo zavolam nevhod, lebo neurobim veci, tak ako on chce, lebo si poviem svoj nazor...a dokola a dokola. Asi mi budete radit, aby som sa na neho vykaslala a zariadila si svoj zivot, ale nie to take jednoduche...zazila som si byt sama s malym dietatom a uz to nechcem, neviem si predstavit ineho muza pri nas...maly otca aj brata zboznuje...len nemozeme byt vsetci 4 spolu, lebo to je neskutocne napatie, ja uz sa toho jeho syna starsieho bojim...co robit...usmievat sa, nepripustat si to, verit, ustupovat, ignorovat, nevolat ho za nami, pytat sa , nepytat...mam pocit, ze vsetko robim zle. Nechcem uz dennodenne riesit vztah, ktory nikam nesmeruje...a ked ho mam uz riesit, tak tak, aby niekam smeroval. Sudom zatial nemame nic urcene. A aj keby bolo medzi nami dobre, tak mi povedal, ze okial s tym nebude suhlasit jeho syn, tak nebudeme spolu. dakujem za kazdu radu.
Neviem z ktoreho mesta si, ale na webovej stranke kazdeho samospravneho kraja je zoznam zariadeni v tom - ktorom samospravnom kraji pre matky v nudzi, ci uz su tyrane alebo nie, skus si najst ine byvanie a uvidis ako sa veci zmenia, on vie, ze asi nemas kam velmi ist a to je jeho velka vyhoda
Neviem, baby, niektoré ste tu také jednoznačné, rázne a isté... Ja ťa súdiť nebudem, lebo my sa pozeráme na tvoju situáciu zvonka a ty si jednoducho v "nej". Zaujala ma tvoja veta, že "má obrovskú prevahu a vždy vie povedať to, čo ma raní". Možno robíš chybu v tom, že sa príliš upriamuješ na svoju "rolu obete" a si príliš precitlivelá. Opakuj si niečo v tom zmysle, že "ja nie som obeť, lebo jednoducho obeťou nechcem byť, lebo ja o tom rozhodujem, či som silná osobnosť alebo obeť". Niekedy, keď sa staviame do roly obete, tak sme tým pravým terčom a potom aj obeťou v skutočnosti - je to naozaj taký kolotoč. Chápem ťa, že riešiš aj to, že malý ho chce vidieť, ale z vlastnej skúsenosti ti poviem, že ešte je to stále vek na to, aby v pohode naňho zabudol. Daj si súdne stanoviť výživné, lebo v tejto krajine sa na súdne konanie čaká aj niekoľko rokov po podaní žiadosti, keď ti pridelia sudcu s mnohými prípadmi. Osobne vidím tvoju situáciu tak, že uprednostnil jedného syna pred druhým a to je síce pre teba bolestivé poznanie, ktoré ale hovorí za veľa, ale výčitkami z tvojej strany sa myslím žiaľ nič nezmení. Skôr ti teda odporúčam vidieť výhodu v tom, že malý má len tri roky, vyriešiť si finančnú otázku a skúsiť sa popozerať po súcom, dobrom, sympatickom chlapovi. Keď budeš žiariť a šťastná ty, bude aj tvoj syn. Spokojná matka je to najviac, čo môžeš svojmu synovi dať.
@mamamiska maly nema dovod na neho zabudnut, hovori o nom stale, uz niekedy neviem ako odpovedat. On sa ho urcite nevzda - minimalne ak by bol sud, tak ho chce na jeden den v tyzdni a co sa tyka vyzivneho??? nuz - vsetko ma poprepisovane na niekoho ineho z rodiny a on ma min.mzdu plus svojho neplnoleteho syna, takze mi navrhol 70 Eur. Nuz a ked pojdem proti nemu, co myslite, co docielim???? veru nic. takze momentalne som rada, ze mi ako-tak pomaha.
@kolotoc777 Taká blbá otázka, prečo si nenájdeš preboha prácu a neodstahuješ sa od toho psychopata? Musíš sa vzchopit a postavit na vlastné nohy, takisto existujú aj azylové domy a podobné zariadenia, treba skúsit všetko, sama vidíš, že tento sposob života ti nevyhovuje, tak načo čakáš? Tam ti pomožu a neskor sa možeš odstahovat a íst do podnájmu, ked už budeš zarábat. Ja som bola tiež určitý čas sama s dietatom a viem, že to nie je ideálne, ale určite lepšie ako toto, čo momentálne žiješ. On si robí, čo chce a ty držíš hubu a krok pre pár eur, strašné fakt. 😖
@kolotoc777 ja mám pocit, že syn sa asi podal na otca a dvoch takýchto zvládnuť? To sa asi nedá, buď rada, že s nimi obidvomi nežiješ.... Či sa rozísť, či nerozísť si musíš zvážiť sama, ako si na tom psychicky, či sa na to cítiš a či ťa nezlomí takýto život .... Jedno čo mňa na tom najviac hnevá je to, akým právom sa druhí starajú vám do života, že nesmú vedieť, že ste spolu a pod... úbohosť
@kolotoc777 necitala som celu diskusiu, ale poradim ti jedno...bez za psychologom, lebo je jasne ze ty sama si nedokazes pozbierat ani zvysky sebaucty...ty vlastne len cakas na to ako bude reagovat on a v okamihu sa mu prisposobis a zacnes si nahovarat ze predsalen to nejako bude fungovat. Nebude. Ten chlap TA NEMA RAD, ty si ta posledna na ktoru sa tu beru ohlady. reci typu "ty nie si na mna dobra" su vybornu ukazkou manipulacie a zbavovania sa zodpovednosti. Povedz si to tak ako je. Tvoje dieta nema otca, lebo toto nie je otec, ak ho dokaze opustit. To ze ti pomaha financne je iba taky trik ako ta drzat v sachu a ako tebou nadalej manipulovat.
V prvom rade si musis pripustit ako to vlastne je a prestat zit v iluzii. Nikdy nie je jednodcuhe sa odstrihnut, je to velka bolest...ale kratka...v porovnani s tym co mas teraz je to vsak lepsie, lebo to co prezivas je tiez velka bolest, ale dlha a bude este dlhsia ak to budes dalej natahovat. Zacni novy zivot. Chod za terapeutom, najdi si pracu, osamostatni sa financne, prestahuj sa, odstrihni vsetky puta, co ta zvazuju. Tvoje dieta hoci je male, sa ti neskor za to podakuje...vsetok stres co citis ty, citi aj ono. Je zmatene, smutne a hlavne bude sa za to obvinovat, tak ako to maju tendenciu robit vsetky deti rozvedenych a rozidenych rodicov a toto urcite nechces. Konaj cim skor!
Takže si to hrňme: si na ňom emočne a finančne závislá. A on to dobre vie a zneužíva to. Keď cíti, že sa chceš "odstrihnúť", tak príde a "skontroluje situáciu" a manipuláciou dosiahne, že si naspäť v závislosti a cítiš sa zle. Drží ťa pod kontrolou tým, že žiješ u neho, dáva ti peniaze. Kúpil si ťa a vie, že to tak akceptuješ. Hrá sa s tebou ako mačka s myšou a vie ako na to. Mám pocit, že ťa vie zmanipulovať a ty mu manipuláciu prehliadneš, lebo ho slepo miluješ. Žiaľ, on teba nie. Zamilovaný chlap by chcel byť so ženou, ktorú miluje a nie bez nej. Neubližoval by ti, aj keby vedel, ako na to. Mám pocit, že ťaháš za kratší koniec a pokiaľ sa nepozbieraš, budeš sa trápiť (možno aj ďalšie roky). Tým, že odôvodňuje, že nie je s tebou argumentom, že ťa neakceptuje jeho prvý syn, je IBA jeho výhovorka. Vie, že mu ju dokážeš akceptovať a na teba pôsobí.
Chýba mu sex? Príde k tebe (možno aj inde, len o tom nevieš). Je napätý z práce? Príde a vyvŕši sa na tebe. Toto nie je o láske, ale len o obyčajnej závislosti z tvojej strany a on len čaká, kým medzitým nenájde ženu, ktorá mu bude vyhovovať viacej ako ty a kvôli ktorej sa bude snažiť zmeniť správanie svojho syna k nej. Čakáš na tento moment? Ak áno, tak raz príde, lebo žiaľ vzťah, ktorý medzi Vami je, je nezdravý a nefunkčný. Ide len o to, či chceš výjsť z "kola" von alebo ti to vlastne vyhovuje - on Vás nechá u seba bývať a dáva ti peniaze. Sama si zhodnoť, čo ti je prednejšie: relatívna bezstarostnosť alebo ťažšia alternatíva samostatnosti, ale s vyhliadkou na spokojnú budúcnosť.
Riešenie? Osamostatniť sa nielen finančne, ale aj emočne - postupne, na všetko treba čas. Pozná ťa, bude ťa chcieť zraniť a vie ako na to. Bude to ťažké a asi to bude aj dosť bolieť, lebo máte spoločného syna a on nebude chcieť prísť o tvoju závislosť. Žiaľ, ale toto už nie je o láske, ale len o manipulácii. Nenarodili sme sa, aby sme trpeli, ale aby sme boli šťastní. Nedovoľ, aby ti viacej bránil v šťastí. Chceš, aby tvoj syn videl, ako sa bude môcť v budúcnosti správať k svojej partnerke? Deti sa učia príkladom, nie slovami. Uvidí, že otec manipuloval s maminou a nevážil si ju, môže prevziať rovnaké vzorce správania. Teraz začni myslieť viacej na seba a svojho syna. Premysli si postupné kroky, ako sa viacej osamostatniť, aj keď ti dá len minimum peňazí na syna. Vybav si oficiálne alimenty a stretávanie na súde - budeš mať viacej svoj život pod kontrolou.
Vytvor svojmu synčekovi šťastné a harmonické prostredie, kde je jeho mama šťastná a spokojná.
dakujem, budem to musiet riesit. ked sa ho jasne opytam, co vlastne chce, povie, ze aj by chcel, aj nie. je na mna nahnevany za vsetko, ale nema realnu predstavu, ako by sa to dalo dat kohromady. nech ju vymyslim ja. tak som mu povedala ok. nemozem ja sama zivit vztah, tak to ukoncime a bodka...tak sa zacne vykrucat, ze on nevie...potom prejde par dni, chybame mu, tak vidi nejake moznosti... ako sa to da, lenze este v ten isty den nahodou nieco nevhodne poviem a uz je ohen na streche a u mozem aj za ozonovu dieru...takze evidentne on konecne rozhodnutie neurobi, takze je to na mne...kedze ma neustalu potrebu mi nieco vycitat a obvinovat ma prvy krok bude nestretavat sa s nim...nerobi mi to dobre. ostatne postupne jedno po druhom. dufam, ze to s malym zvladneme a uz sa nenecham vtiahnut do tohoto nezmyslu. zmysel diskusiu je naplneny. potrebovala som si precitat vsetky vase nazory, za ktore vam dakujem. ...s presne tak, som na figu matka, ked toto dopustim. len je to niekedy neskutocna motanica a clovek si mysli, ze robi dobre, ale vsetci ho maju za blbca. a mimoxhodom dnesna jeho veta - ak by si nemilovala nasho syna, tak ako milujes a nebola taka starostliva matka ako si, tak ta znicim zlata moja - ma utvrdili, ze tadialto cesta nevedie, aj ked o 20 minut prislo ospravedlnenie. dakujem vam este raz baby, ze vas cas, ktory ste mi venovali.
Musím byť tentoraz trochu cynická - Píšeš, že malý hovorí o ňom stále a nemá dôvod na neho zabudnúť. Prečo? - Lebo tomu ešte nerozumie! Je na svete tri roky! Keď vezmeš nohy na plecia, raz sa ti poďakuje. Ty musíš byť tá silná a schopná mu to potom neskôr vysvetliť. Také malé dieťa prijme za otca v pohode aj niekoho iného, tomu ver.

@kolotoc777 vies, velakrat sa stane, ze si klient a psycholog "nesadnu", skus inu, niekedy je lepsi chlap, vidi to inak ako zena, ak nechces platit, co verim, ze je kopec penazi, na urade prace je psychologicke poradenstvo zadarmo a urcite aj v niétorych napr krizovych centrach ci centrach pre pomoc obetiam domaceho nasilia, lebo moj nazor je, ze to si psychicky tyrana zena
Ja uz by som neriesila u psychologicky vas vztah, ale to ako sa odstrihnut, lebo dievca moje, ten chlap si ta pekne omotal, on je zrejme velmi dominantny vo vasom vztahu a toto asi sama nezvladnes
Ja by som dokonca aj obmedzila stretko syna s nim, co je asi z kratkodobeho pohladu tu pre niektore matky sialene, ale z dlhodobeho hladiska je to prinos
A urcite !!!!!!!! by som poziadala o zverenie dietata do starostlivosti!!!! Ak je on tak silna domimanatna osbnost voci tebe, ber to ako svoju ochranu a poistku!!!! Toto by som urcite na tvojom mieste riesila!!!