Ako získať peniaze od manžela na chod domácnosti?
Ahojte. Ženy, opäť raz tu čítam v jednej diskusii, ako žena, mama, chodila aspoň na kus do práce, lebo "z rodičovského 220€ nevedela utiahnuť domácnosť" - hoci manžel normálne zarábal. Takéto sa opakuje často, že manželka nemá popri rodičáku dosť peňazí na seba a domácnosť. A ja sa pýtam - keďže zo zákona sú všetky peniaze, ktoré mu chodia na účet, spoločné - existuje nejaký spôsob, ako napriek jeho nesúhlasu mať k nim prístup? Hlava mi to neberie, že manželka s dieťaťom živorí z teraz už 270€, a manžel čojaviem 1500 v čistom a že by sa s tým nedalo nič robiť...
@any_soj Ďalšia smutná diskusia 😥 Neviem čo by pomohlo aby sa tu skoro každý deň niečo podobné neobjavilo.
Zmeniť nastavenie spoločnosti? Že je ok byť sám, manželstvo a deti nemusia byť naplnením života? Možno by všetci egocentricki blbci prežili život spokojne samy rochniac sa vo vlastnom sebectve. Rodinu by zakladali len tí ktorí ju naozaj chcu a nie preto že 'sa patrí' vydať, oženiť, mať deti.
Brat rodinu ako čiste ekonomickú inštitúciu? Podobne ako keď sa zakladá firma, dohodnúť kolko kto investuje, čo má kto na starosti a ako sa rozdelia výnosy?
Pri výbere partnera používať rozum? Napríklad ak si dievča zarábajúce 900 v čistom nájde chlapa čo má 2000 a on chce aby zo všetkého platila 50 percent, plus benzín do jeho auta (ktoré ona nepoužíva) a polku hypotéky na jeho byt, aj keby to bola láska ako hrom, má utekať kade ľahšie ak nechce na rd chodiť v deravých topánkach a riešiť za čo kúpi vložky.
Takisto chalan ak stretne krásku ktorá musí každý mesiac na shopping do pandorfu, básni o exotických dovolenkách a zdôrazňuje že ona nie je žiadna hnusná feministka, ale túži mať veľkú rodinu o ktorú sa bude starať, mal by sa prestať pozerať na kozy a začať počúvať čo vraví ak nechce dostať v 50-tke infarkt z prepracovanosti.
@any_soj Nuž, to sú presne tie ľudské hranice, ktoré nevieš dokonale riešiť právom, je to na ľuďoch... Nedá sa všetko upraviť zákonom. Žiadny súd ti nepovie, dobre, odteraz je všetko na polovicu a budete si posielať navzájom peniaze na účty... zober si, že by to tak naozaj bolo. Čo keď ten druhý sa na to vybodne, či zabudne? Pošlem na neho exekútora..? Ako by vyzeral takýto rozsudok? Odo dňa nadobudnutia právoplatnosti je žalovaný povinný poslať žalobkyni na účet sumu XY € vždy najneskôr k takému a takému dátumu.. resp. ako my vôbec vieme určiť, koľko má poslať? Veď ten príjem je rôzny každý mesiac... rozhodnutie musí byť určité. Pošle vždy polovicu zo svojho príjmu, ktorý spadá do BSM a ktorý nadobudol do takého a takého dátumu.. kto bude preverovať jeho výšku? A čo keď posunie omylom niečo z peňazí, ktoré dostal do daru.... ? Bude žalovať manželku o vydanie bezdôvodného obohatenia?
NAVYŠE! Takto BSM jednoducho nefunguje. Kým nie je zrušené, tak je to SPOLOČNÉ. Nie v zmysle polovica moja, druhá polovica tvoja, čiže nie podielovo, ale bezpodielovo. Všimnite si, ako sú zapísané vlastnícke práva v katastri k nehnuteľnostiam v BSM. Nie 1/2, ale 1/1. Obidvaja majú nárok na všetko spoločne rovnako. O skutočných podieloch hovoríme pri jeho zrušení. Za trvania BSM teda nevieme rozdeľovať len tak mirnix dirnix. Odporuje to samotnej podstate, povahe, zmyslu a významu BSM. Nie náhodou to ani nie je nijako upravené. Keď riešime vyporiadanie BSM, tak riešime to, čo a koľko patrí komu. Nie vždy je to jednoznačné. A sú to aj naťahovačky - poznám aj 20 ročný prípad.. To nie je len tak, že sa vždy, jednoznačne a rýchlo dá určiť, komu čo bude patriť... do BSM nespadajú len príjmy, je to kompletne celý majetok, všetko, čo môže byť predmetom vlastníckeho práva. Napr. aj taká hodnota obchodného podielu.. závisí to samozrejme na tých dvoch, dokedy sa budú naťahovať, od dokazovania atď. V zásade sa vychádza z toho, že podiely sú rovnaké, no a potom sa dokazuje a naťahuje.
Takáto žena má 2 možnosti:
1. podať žiadosť o výživné za trvania manželstva, ako píšu vyššie
2. požiadať o rozvod. Radila by som jej poslednú možnosť, lebo mne osobne by bolo viac na zvracanie z toho, že mám prosíkať či nebodaj prostredníctvom súdu žiadať vlastného muža o peniaze, než že by napr. jednorazovo podviedol..
@zoro9836 Toto je ale extrémny prípad. Nie každá žena má na výber medzi prachatým a nejakým iným. Tak isto o tých mužoch nevieme nič viac, iba to, že jeden je bohatý a zlý a druhý chudobný a dobrý (skoro ako v rozprávke 😁). Navyše, život prináša situácie, v ktorých sa ľudia predtým neocitli. Žena, ktorá žije s rodičmi a spozná muža, s ktorým sa stretáva a časom sa chce zaňho vydať a založiť si s ním rodinu, nemôže vedieť, či jej on niekedy v budúcnosti nebude chcieť dať peniaze na domácnosť, keď bude na materskej. Alebo sa ho má spýtať? Povedzme, že on pred ňou kľačí s prsteňom a otázkou, či sa zaňho vydá. Ona povie: "No, neviem. Budeš mi dávať peniaze na domácnosť, keď budem na materskej?" Absurdné, však? A keby sa ho aj spýtala, myslíš, že povie, že jej ich nedá? A nemusí to byť len naivná neskúsená žena, ktorá dovtedy bývala len s rodičmi. Môžu pokojne spolu bývať aj roky a nezistí to o ňom, respektíve sa on vplyvom okolností (príchod dieťaťa, zníženie príjmu rodiny) zmení.
@zoro9836 Ale prečo? Prečo má žena vymýšľať a kľučkovať a hľadať neviem aké spôsoby? Prečo keď muž nechápe, má ona rozmýšľať, ako ináč mu to vysvetliť? Čo ak tá žena nie je taká nápaditá a nemá také argumenty? (Čo teda verím, že žena v takejto situácii taká určite bude.)
K tomu tvojmu príkladu s rukavicou: chlap, ktorý je taký "hrdina", že nechá ženu s dieťaťom bez peňazí, by zareagoval asi takto: "Ja chodím do práce, ty si doma. Daj si tú rukavicu a bež ten hajzel vyčistiť ty!" Vieš, lebo tie tvoje príklady, ako si to ženinej dcéry frajer nechal vysvetliť, alebo ako si ty bez mihnutia oka kúpiť žene masážne kreslo, nemajú s týmto prípadom nič spoločné. Tu je reč o úplne inom type chlapov.
@h2 je vobec nechapem preco by vobec mala zena nejake finty pouzivat. Vsak ked nieco chcem poviem, ked s niecim nesuhlasim poviem. Normalne, rozvitou vetou. Inteligentny chlap pochopi aj rozvitu vetu, netreba na neho vyuzivat finty. Inteligentny chlap vie, ze ked chce aby sa doma vsetci najedli treba nakupit a v obchode na pokladni chcu peniaze. Tak sa nakup zaplati zo spolocnych penazi. Vsak tieto finty, to mi pride akoby chlapi fungovali na simple signalnej sustave ako psi. ukazem piskotku. da pac.
@h2 😂😂😂
Strašne sa smejem 😂😂. My sme na tom podobne . Renovujeme a muž mi hovorí , že dostanem pod stromček parkety a ja jemu, že dostane novú záchodovu misu a Geberit 🥹
@gabrielkaa 😂 Dúfam, že sa nerozvediete, toto sa bude ťažko deliť.
@gabrielkaa Prípadne, taká predrozvodová hádka:
"Okamžite prestaň chodiť po mojich parketách!"
" Nech ťa viac nevidím na mojom hajzli!"
😂
@h2 😂. Bude ma musieť sofistikovane presvedčiť o svojej láske , nejaké páky a tak… inak bude chodit do lesa na potrebu … 🥹
@gabrielkaa ty si kup metlu aby si mohla poletovat po byte aby si mu nezodrala jeho podlahu 😉 Samozrejme metlu zo svojich, predsa ti nebude na nu davat chlap zo svojho
@viestta predplatilm si kurzy levitácie 😂
@zoro9836 nebuď pomstychtivý 🙂. Áno dostala som od muža pozornosť a takisto aj on odomna …

@zoro9836 no to mi je úplne jasné z tvojich príspevkov, že ti to nepríde spravodlivé 🙂 tvoja manželka to vedela, keď ste sa brali?