Ako získať výživné a riešiť striedavú starostlivosť?
Ahojte. Ani nejdem pisat ako sa citim, som tehotna prvy raz, vo vyssom veku za co som najvdacnejsia na svete. Uz expartner sa rozhodol ukoncit nas vztah. Financne vsetko taham sama, svoju domacnost, lekarov, lieky atd. Ak mate cosi podobne za sebou, chcem sa opytat ci sa hned po porode dava ziadost na sud o vyzivne? Prisudia mu platit mi vyzivne, ked nema oficialny prijem? Vsetko ma len na ruku.... Pripadne na co sa pripravit? Chce striedavu (ako ju mal u dietata z prveho vztahu) - od akeho veku dietata mu to bude umoznene sudom? Prosim len vecne informacie. To, ze takto dopadnem po 8 rocnom vztahu som nepredpokladala. Dakujem.
@cicuca dakujem za zdielanie tvojej skusenosti. A prosim ta to ste riesili sudom alebo ste sa dohodli a sud vasu dohodu odobril? Mohla by som ti pripadne napisat spravu, zaujimalo by ma viac veci. Dakujem.
@bluka2 na vsetky otazky je odpoved ano alebo da sa povedat, ze an9, ale asi to trvalo kym sa dohodli na striedavke - oni si ho striedaju ako sa im to hodi. Raz zije rok dva u otca vacsinu z mesiaca a raz opacne. Vyjadril sa mi v sms tak, ze ako si upratal matku prveho dietata, tak si poradi aj so mnou....
@simoncik len on asi nemal zaujem o dieta, nie? Moj ex ma - chce sa starat aj podielat vraj financne. Ale zatial mi euro nedal ani sa neopytal, ci nieco nepotrebujeme. On sa fixuje len na dieta, ja som mu ukradnuta.
@nafka0483 ano, to je jasne. Priezvisko dietatku dam po mne.
@ptvw zial, keby si mala pravdu v tomto, asi by mi odlahlo. Ak si precitas moje odpovede vyssie, take "jednoduche" to s nim nebude. On si bude narokobat na dieta, chce byt v RL, ak nebude - poziada si. On kasle vyslovene na mna, ked sa dieta narodi, urcite bude "tatko roka", lebo jemu zalezi na dietati. nie na mne - tak sa vyjadril.
@syslik81 dakujem. Jasne, zvladnem. Musim kvoli malemu zazraku ☺️ len ma mrzi, ze nebude mat kompletnu rodinu. Nechcem, aby mala dva domovy a vyzerala tak ako jeho prve dieta. Vidim casom ako to na neho nemalo dobry vplyv... a s tymto bojujem vnutorne. Sklamana som z neho.
@luccija on mal tych skratov viac, ale nie takto vazne... pozri vyssie, on nevie celit vymene nazorov, hned utecie a neozve sa a mna to vytaca - v tomto nie sme proste kompatibilni. Byva 40 km odo mna. Prijem raz ma, raz nem. Ma svoju firmu, cize nepracuje pre nikoho na cierno. Len nevystavuje faktury. Robila som mu ucto, tak viem, ze prjem oficialny defacto ziaden.
Dokolecka dokola riesis, čo chce on. A to trápne blabotanie, že on chce striedavku.... Fakt nechápeš, že dieťa do troch rokov do striedavky nedajú ani keď sa chlap postaví pred súdom na mihalnice a bude sa odrážať ušami? Čakáš dieťa s manipulatívny chujom a evidentne s tebou kyva tak, ako sa mu páči. Ja by som upratala jeho tak, že by sa bál si najbližších 30 rokov aj prdnúť. Začala by som psychológom (pre teba), ty máš stále pred očami vlciu tmu a ideš stále podľa neho, pokračovala právnikom a kľudne nechala frajera si vyzrat celú súdnu mašinériu. On ta má len za vec, ktorá vynosi jeho hračku a ty sa len klepes, čo bude chcieť. Vôbec by som sa s ním nebavila, nech sa hada so svojím obrazom v zrkadle. Nechal ťa tehotnú chorú, odkázaní na cudziu pomoc, fakt otec storočia. Do toho sa ti vyhráža, terorizuje, no ťažké dôvody rozmýšľať, ako sa prispôsobiť tomu, co chce on... Možno predsa len toho právnika pred psychológom. Alebo naraz.
@vroni dakujem. Psychologicku uz mam. Pravnika zatial nie. Da sa najst si pravnik bezolatne alebo za nejaku lepsiu sumu? Neviem si predstavit teraz vyhodit vacsiu sumu penazi za pravnika. Ano, chapem, ze do 3 r bude zit so mnou, ale co potom? On nema podmienky vhodne k byvaniu (nejdem dalej rozoberat), byva 40 km odo mna, nechcem, aby dieta zilo niekedy tam na noc. Nemam problem, nech s nou travi cas u mna alebo vonku, nechcem sa mu mstit, nie som on. Inak on obvinuje mna z toho, ze som manipulatorka a nakoniec nim je mozno on sam. Mam 2 mes do porodu.
Presne to sú veci, ktoré rozoberies s právnikom. Určite sa dá nájsť nejaký vhodný za rozumnú cenu. Určite budú nejaké tipy a kontakty vedieť aj tu v právnej skupine. Skús.
@vroni dakujem, pozriem sa na to.
Ahoj, kludne mi napiš ss. Ale mali sme sud, lebo sme sa nevedeli dohodnut. Sud ale vyšiel v střety mne
Ale chcel.no vies muz moze chciet ak zena nie.ale bola ina doba.syn ma 23.teraz je to znovu ine.no vies co by som urobila?nedala by som ho do rodneho listu,a ak by velmi chcel tak nech sa stara a da si spravit testy tie nieco stoja.nech vje co to je.podielat aa financne na vychove dietata.on si mysli ze ti da v dnesnej dobe smiasnych 50e alebo ani neviem kolko je minimum a moze vserko?co su ty dnesny muzi zac.a vobec nechapem preco ho k sebe vlastne pustas ty si musis porozmyslat co vlastne chces.aky zivot dalej mat chces.vies niekedy ak je muz magor je lepsie vychovavat dieta sama.po tom vsetkom by som city k nemu urcite neprechovavala.on si bude zit ako pan a ty sa budes starat.suoer.no ja by som mu dala.ale tak to som ja
Vieš to tak by som ho nechala nech si to rieši súdne, u novorodenca mu aj tak. Nikto. Striedavku neschváli
Už som veru prečítala, mas to ozaj ťažké ....hlavne sa drz a nech sa rozhodneš a vyjde Ti to najlepšie ako sa da
A este jedna vec.neviem z toh oco pises mi orides taka,ze sa ho bojis.ze ta tym co ti vravi dostava do uzkych,strachu.pametaj,ze slova muza a hlavne kadejake vyhrazky su vzdy len slova.v prvom rade si matkou ty,neviem aky mas vek,ale jedno si uvedom.budes zastupovat hlavne dobro dietata a to musis chranit a urobit hlavne pre neho to najlepsie rozhodnutie.musis najst silu celit mu.na to su tu sudy.nepoviem ak dojde k rozchosu,ze si nerozumiete,alebo nehode,stavaju sa rozne veci vo vztahu.no ale ten jeho pristup ten je ukazkou co je to za clovek.
na tvojom mieste dám pokec s jeho bývalou, s ktorou má syna. Aby ti to všetko povedala z jej strany, aby si vedela na čo sa máš pripraviť pri prípadnom súdnom procese.
Ja som pravnika zaplatila a mne pravnik tak povedal že za kazdych 1000euro z prijmu môžem pítať 250euro, keď chceš viac info napíš spravu..
Nemôžem tu všetko zverejniť.
Ja som takto otehotnela v podstate na konci vzťahu, potom sme to ešte ch vilku skušali zachraniť ale to nešlo. Tesne pred pôrodom na mne ostalo financovanie celého bývania z materskej neskôr rodičáku. Minula som za 2,5 roka takmer všetky úspory a teraz som sa vrátila do práce, syn chodi do jasliciek. Jasné, že dostávam od neho výživné, aj keď teda o tej výške vs. jeho príjem by sa dali viesť debaty. O syna sa zaujíma a stará v podstate viac ako manželia mojich kamaratiek o svoje deti. Ale ja cítim taký hnev na neho, neskutočnú až nenávisť. Niekedy veľmi ľutujem, že som mu vôbec povedala že som tehotná a že o tom vedel. Ak by som mu to nepovedala, tak by sa zrejme nikdy nedozvedel, že má dieťa, kedže po rozchode sa musel odsťahovať k rodičom do iného mesta. Naozaj sú momenty, kedy myslím na to, že ak by nebol zapísaný v RL a nevedel by, tak by som od neho mala pokoj. Mne tie peniaze úprimne nestoja za to, že sa s nim musim každodenne stýkať a riešiť dieťa. Najradšej by som mala svätý pokoj.
Jediné, čo ti viem poradiť, je dať priezvisko podľa svojho.
Ako doloží pri striedavej starostlivosti svoju vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu?
Ahoj, preco nemá dotycný vhodné podmienky k bývaniu a nechces, aby tvoje dieta islo na noc k nemu? 8 rokov ste boli spolu , to ste spolu nebývali? Preco ste sa po 8 rokoch dopracovali k rozpadu vztahu, ked si tehotná? Preco tak málo chodil za tebou?
Prosim Vas, ozvite sa mi do súkromnej správy, vysvetlim Vám prečo.

@betulinka1 dakujem, staci ked budem naraz na sud ziadat za vybavicku pre dieta a vyzivne po porode? On si pekny vztah vytvori s dietatom ako s jeho prvym. Nechce so mnou byt, lebo som ho pana urazila - pozri prispevok vyssie. Ak nemam vyhrady voci nemu, laska ako z romanu. Ak ma prist k vymene nazorov, ktora js na to, aby sa veci napravili, urazeny zdrhne, urazi sa ako dieta a tresta ma tichom - necakala som, ze je toho schopny ked som tehotna. Ale prepocitala som sa. Uz toto parkrat predviedol, ale teda v slabsej verzii, toto prezivam hrozne zle.