Výživné pri striedavej starostlivosti: Ako sa využíva?
Ahojte. Vyslovene zo zaujimavosti, nikdy som tuto situaciu podrobnejsie neskumala. Muz ma dieta z predchadzajuceho vztahu. Sudom nemali urcene nic, vedeli sa dohodnut aj bez neho. Matke dietata posiela mesacne priblizne 200-300e. Vztahy dobre. Dieta u nas travi vacsinu vikendov (pia-ned), 2-3 poobedia cez tyzden, u matky cez tyzden prespava (obcas aj u nas, ked je moznost). Starostlivost o dieta, lekarov, kruzky, skolne, a ine - si delia na polovicu, prip raz plati on, raz ona (dokonca maju zdielanu tabulku kvoli prehladu). Osobne veci, oblecenie atd ma dieta rovnako u nas, rovnako aj u nej, u kazdeho zvlast. Zaujimalo by ma, ake “vyzivne” jej posiela? Vyzivne na co? Zamyslela som sa nad tym kvoli tomu, ze dieta aktualne nastupilo do prvej triedy, museli sme mu “prekopat” satnik a pokupit vela veci, sme si povedali, ze financne celkom masaker. Naco matka pouzije peniaze, ktore sa povazuju za vyzivne? Muza do tejto uvahy tahat nebudem, len mi to vrta v hlave.
dieta ma narok na rovnaku zivotnu uroven ako rodicia ak matka zaraba podstatne menej tak aj pri striedavej starostlivosti patri detom vyzivne
Možno má zriadený sporiaci účet a matka vo nepoužije to odloží
Ak si ty nová partnerka , a doteraz sa vedeli na všetkom dohodnúť, nerýp sa do toho . Mám kamošku po rozvode, a kým si chlap nenašiel novú partnerku, bolo všetko v poriadku.
Ak si ty nová partnerka , a doteraz sa vedeli na všetkom dohodnúť, nerýp sa do toho . Mám kamošku po rozvode, a kým si chlap nenašiel novú partnerku, bolo všetko v poriadku.
@anonym_129e2a nie som nova partnerka, dlhorocna, uz manzelka. Nerypem sa do toho, mna to zaujima z praktickeho hladiska. Ako som spomenula, muzovi to predkladat urcite nebudem.
Možno má zriadený sporiaci účet a matka vo nepoužije to odloží
@anonym_3ccc48 sporia mu na jeden ucet, takze toto nemyslim.
@anonym_129e2a nie som nova partnerka, dlhorocna, uz manzelka. Nerypem sa do toho, mna to zaujima z praktickeho hladiska. Ako som spomenula, muzovi to predkladat urcite nebudem.
@anonym_autor Veľmi správne si sa rozhodla, že ostaneš o danej téme v rovine tichých úvah a manželovi o tom hovoriť nebudeš.Myslim,ze premýšľať a počítať vie aj on,ale zároveň svoju ex pozná lepšie ako ty a zrejme vie, že peniaze, ktoré posiela mesačne na svoje dieťa, sú použité rozumne.
@anonym_autor škoda, že neodpovedáš na príjem matky detí. Nemusíš poznať samozrejme presný jej príjem ale možno tušíš či matka nezarába výrazne menej.
Pri tomto konkrétnom prípade je príjem matky resp životná úroveň fakt dôležitá. Životná úroveň detí by mala byť ako tak zachovaná. Tzn ak ona zarába 900€ v čistom a on 3000€ v čistom tak úplne dáva logiku, že jej platí ešte niečo navyše.
@anonym_autor prečo mu nekúpila mama veci do školy?Asi má mama nižší príjem, alebo muž vysoký a nevadí mu, že možno?míňa viac ako matka.Aspon si si našla charakter
@anonym_autor škoda, že neodpovedáš na príjem matky detí. Nemusíš poznať samozrejme presný jej príjem ale možno tušíš či matka nezarába výrazne menej.
Pri tomto konkrétnom prípade je príjem matky resp životná úroveň fakt dôležitá. Životná úroveň detí by mala byť ako tak zachovaná. Tzn ak ona zarába 900€ v čistom a on 3000€ v čistom tak úplne dáva logiku, že jej platí ešte niečo navyše.
@anonym_e55b12 pretoze som nevedela, co znamena vyrazne nizsi prijem. Pre niekoho je obrovsky rozdiel aj 100€. Takze v tomto pripade matka nebude mat nizsi prijem - vyrazne. Pravdepodobne zaraba menej, ale ani malo, ani vela. Rovnako ako muz.
aby malo dieťa rovnako životnú úroveň u otca ako aj u matky. Takže ak matka zarába menej ako otec tak ocinko dorovnáva rozdiel.
@anonym_autor Veľmi správne si sa rozhodla, že ostaneš o danej téme v rovine tichých úvah a manželovi o tom hovoriť nebudeš.Myslim,ze premýšľať a počítať vie aj on,ale zároveň svoju ex pozná lepšie ako ty a zrejme vie, že peniaze, ktoré posiela mesačne na svoje dieťa, sú použité rozumne.
@anonym_570c88 samozrejme, ze su pouzite rozumne. Poznam jeho ex aj ja, urcite idu peniaze na dieta, starostlivost, atd. O tom nikto nepochybuje, ani ja nie. Moja uvaha vsak znela inak - on jej posiela peniaze, ktore ona vyuzije na nakup oblecenia, jedla, rozne. Bezne veci. Lenze my tieto veci rovnako platime za to dieta, oblecenie, atd. Snad som sa vyjadrila zrozumitelne.
aby malo dieťa rovnako životnú úroveň u otca ako aj u matky. Takže ak matka zarába menej ako otec tak ocinko dorovnáva rozdiel.
@anonym_9ae51d ako som uz napisala, platovo budu priblizne rovnako, ked pocitam, ze matka si kazdorocne uplatnuje aj danovy bonus, a ine prispevky na dieta.
@anonym_9ae51d ako som uz napisala, platovo budu priblizne rovnako, ked pocitam, ze matka si kazdorocne uplatnuje aj danovy bonus, a ine prispevky na dieta.
@anonym_autor tak potom treba to vyzivne znížiť a hlavne ,ak si uplatňuje všetky bonusy a ma aj prídavky
Tá matka má priateľa? Novú rodinu? Ďalšie dieťa?
Ty si dlhoročná nová manželka a dieťa ide do prvej triedy. 🤔
Tvoj manžel je rýchly. Nesúdim, konštatujem.
Možno má výčitky, že rozbil rodinu? Lebo vy máte dva príjmy?
@anonym_autor tak potom treba to vyzivne znížiť a hlavne ,ak si uplatňuje všetky bonusy a ma aj prídavky
@minenkaa to ja uz riesit nebudem, tato tema ma zaujimala zo zvedavosti, ako to funguje aj inde. V podobnej situacii.
Tá matka má priateľa? Novú rodinu? Ďalšie dieťa?
Ty si dlhoročná nová manželka a dieťa ide do prvej triedy. 🤔
Tvoj manžel je rýchly. Nesúdim, konštatujem.
Možno má výčitky, že rozbil rodinu? Lebo vy máte dva príjmy?
@anonym_3d738b taketo konstanovania nemaju s temou nic spolocne. Dieta som spoznala, ked malo 11 mesiacov, partnermi prestali byt uz pocas tehotenstva, ale rozhodli sa zostat rodicmi, co im ide skvelo doteraz. Taktiez ma dlhorocneho priatela, nie su zobrati, bez dalsich deti.
@anonym_570c88 samozrejme, ze su pouzite rozumne. Poznam jeho ex aj ja, urcite idu peniaze na dieta, starostlivost, atd. O tom nikto nepochybuje, ani ja nie. Moja uvaha vsak znela inak - on jej posiela peniaze, ktore ona vyuzije na nakup oblecenia, jedla, rozne. Bezne veci. Lenze my tieto veci rovnako platime za to dieta, oblecenie, atd. Snad som sa vyjadrila zrozumitelne.
@anonym_autor
Asi neplatite rovnako a tvoj partner si je toho plne vedomi, kedze jej posiela vyzivne, maju dobre vztahy asi im to tak obom vyhovuje kedze su s tym obaja ok a nemaju zaujem nic menit. Nevies ako zili ked boli spolu a na com boli a su dohodnuti- respektuj to a nevrtaj sa v tom- nie je to tvoja vec- nakolko sa nejedna o tvoje dieta takze do toho nemas co kecat 🙂
@anonym_autor Veľmi zrozumiteľne hovorí zákon o tom, že aj keď sa rodičia dohodli na striedavej starostlivosti, neznamená to automaticky, že rodič neplatí výživné.O spôsoboch určenia výšky výživného sa môžeš dočítať aj v zákone o rodine,aj na nete si vieš vyhľadať vysvetlenie.Podstatne však je, že sa rodičia dieťaťa dohodli a dohoda funguje.
@anonym_e55b12 pretoze som nevedela, co znamena vyrazne nizsi prijem. Pre niekoho je obrovsky rozdiel aj 100€. Takze v tomto pripade matka nebude mat nizsi prijem - vyrazne. Pravdepodobne zaraba menej, ale ani malo, ani vela. Rovnako ako muz.
@anonym_autor v tom prípade ak máte dlhoročné pekné manželstvo tak sa ho kľudne narovinu spýtaj. Ak ťa to naozaj zaujíma a ťaží. Iba ako otázka zo zaujímavosti, nie ako výčitka. Pre mňa to nie je montovanie sa do niečoho, do čoho ťa nič ale normálna otázka smerovaná na dlhoročného manžela.
@anonym_autor v tom prípade ak máte dlhoročné pekné manželstvo tak sa ho kľudne narovinu spýtaj. Ak ťa to naozaj zaujíma a ťaží. Iba ako otázka zo zaujímavosti, nie ako výčitka. Pre mňa to nie je montovanie sa do niečoho, do čoho ťa nič ale normálna otázka smerovaná na dlhoročného manžela.
@anonym_e55b12 Toto je tiež rozumné.Opytat sa manžela, že ako to vlastne je.Mozno príde s vysvetlením, ktoré aj autorku prekvapí a možno sa sám zamyslí, že v čase dohody boli okolnosti iné ako teraz a prehodnotí dohodu s matkou svojho dieťaťa
@anonym_e55b12 rozumiem, ako to myslis. Ale ako som spomenula, temu s muzom otvarat nebudem. Najma z dovodu, ze nechcem, aby sa vobec zamyslal, ze ja sa nad tym zamyslam a mrzelo by ho to, ale aj z dovodu, aby sa nad tym nezamyslal vo vseobecnosti - ved predsa vidi, kolko mu odchadza kazdy mesiac z uctu, vidi, co sa kupuje u nas a pod. Mna to netazi, mna to zaujima. A priznam sa, ze nikdy som sa nad tym nezamyslela, az do momentu, ked sme dieta riesili pred nastupom do skoly. Studentsky kutik, vymena satnika, x dalsich veci. A matka to musela riesit tiez, s tym, ze otec dietata jej nato poslal “vyzivne”, pricom u nas to taktiez z casti zatiahol on, cize vyslo ho to na dva krat. Preto ma zaujimalo, konkretne na co sa ocakava, pri striedavej starostlivosti, ze budu vyuzite peniaze.
@anonym_e55b12 rozumiem, ako to myslis. Ale ako som spomenula, temu s muzom otvarat nebudem. Najma z dovodu, ze nechcem, aby sa vobec zamyslal, ze ja sa nad tym zamyslam a mrzelo by ho to, ale aj z dovodu, aby sa nad tym nezamyslal vo vseobecnosti - ved predsa vidi, kolko mu odchadza kazdy mesiac z uctu, vidi, co sa kupuje u nas a pod. Mna to netazi, mna to zaujima. A priznam sa, ze nikdy som sa nad tym nezamyslela, az do momentu, ked sme dieta riesili pred nastupom do skoly. Studentsky kutik, vymena satnika, x dalsich veci. A matka to musela riesit tiez, s tym, ze otec dietata jej nato poslal “vyzivne”, pricom u nas to taktiez z casti zatiahol on, cize vyslo ho to na dva krat. Preto ma zaujimalo, konkretne na co sa ocakava, pri striedavej starostlivosti, ze budu vyuzite peniaze.
@anonym_autor chápem ťa. Možností je jednoducho veľa, samozrejme je aj možnosť taká, že platí viac než matka. Ale môžu v tom byť veci, ktoré ty nevidíš. Aj keď si beriete deti na starosť často, tak môže byť viac starosti na matke, stále môže napríklad na stravu dávať viac, ako vy. Alebo nejake veci, ktoré majú deti iba u matky a otec na ne neprispel a ty o tom nevieš. To sú už ale iba konšpirácie z našej strany. Aspoň má za muža normálneho chlapa, ktorý chápe, čo je to sa starať o deti a živiť ich.
Píšeš v nadpise, že striedavá. Ale to čo opisuješ nie je striedavá starostlivost. To je bežný styk s otcom. Kto ťahá ocr keď je dieťa chore? Kto rieši väčšinu veci? Dr, školu, krúžky? Ja byt tebou nerýpem do toho. Je to jeho dieťa. Vzdy bude pre neho dôležité. Oni dá nejak dohodli ešte pred tebou. Ty to mozes akceptovať a žiť s ním, alebo nemusíš a mozes odísť. Ale robiť rozbroje nepomôže nikomu.
Píšeš v nadpise, že striedavá. Ale to čo opisuješ nie je striedavá starostlivost. To je bežný styk s otcom. Kto ťahá ocr keď je dieťa chore? Kto rieši väčšinu veci? Dr, školu, krúžky? Ja byt tebou nerýpem do toho. Je to jeho dieťa. Vzdy bude pre neho dôležité. Oni dá nejak dohodli ešte pred tebou. Ty to mozes akceptovať a žiť s ním, alebo nemusíš a mozes odísť. Ale robiť rozbroje nepomôže nikomu.
@lucia147852 nemam pocit, ze by som robila rozbroje. Prosim o precitanie min mojich komentarov. Ocr taha, a vzdy tahal muz. Z dovodu, ze matke dietata s tym robili v praci problemy a davali jej to jasne najavo. Dr riesi, min zubarov a ockovania, vzdy zasadne otec dietata, lebo dieta si ho vyzaduje. Ostatnych, ako komu vyjde, prip raz bolo dieta vaznejsie chore, tak to riesili spolu. Skolu riesia obaja, rodicovskeho zdruzenia sa zucasnili obaja, aj ked verim tomu, ze matka by mu to bez problemov zreferovala, ale otec tam byt jednoducho chcel. Takze skutocne si nemyslim, ze ide o bezny styk s otcom. Jedint rozdiel je v tom, ze dieta ma u matky trvaly pobyt.
@lucia147852 no presne, víkend je u otca a týždeň u matky. To nie je striedavá, ale vo výlučnej u matky. A cez týždeň je to omnoho viac výdavkov na decko ako cez víkend.
@lucia147852 no presne, víkend je u otca a týždeň u matky. To nie je striedavá, ale vo výlučnej u matky. A cez týždeň je to omnoho viac výdavkov na decko ako cez víkend.
@anonym_b7eeb9 dieta je vez tyzden 2-3 dni u nas, ako pisem, plus kazdy pia-ned, mimo toho, ak maju nejaky program s matkou. To znamena, ze v pondelok ho muz pride vziat do skoly, je u nas, vecer ho zavezie k matke, utorok si ho riesi matka, v stredu ho muz pride vziat do skoly, vecer ho zavezie k matke, stvrtok si ho riesi matka, v piatok ho muz vezme zo skoly, a v nedelu vecer ho zavezie k matke. Ak sa mu podari vybavit si neskorsi prichod do prace, dieta spi u nas. Akych viac vydavkov je to cez tyzden prosim?
@lucia147852 nemam pocit, ze by som robila rozbroje. Prosim o precitanie min mojich komentarov. Ocr taha, a vzdy tahal muz. Z dovodu, ze matke dietata s tym robili v praci problemy a davali jej to jasne najavo. Dr riesi, min zubarov a ockovania, vzdy zasadne otec dietata, lebo dieta si ho vyzaduje. Ostatnych, ako komu vyjde, prip raz bolo dieta vaznejsie chore, tak to riesili spolu. Skolu riesia obaja, rodicovskeho zdruzenia sa zucasnili obaja, aj ked verim tomu, ze matka by mu to bez problemov zreferovala, ale otec tam byt jednoducho chcel. Takze skutocne si nemyslim, ze ide o bezny styk s otcom. Jedint rozdiel je v tom, ze dieta ma u matky trvaly pobyt.
@anonym_autor píšeš VACSINOU trávi víkendy u otca. A cez týždeň PRESPAVA U matky, ( 2-3 poobedia u otca) . Ale večer je matky, chystá ho do školy matka, nie? To nie je striedačka.
@anonym_autor píšeš VACSINOU trávi víkendy u otca. A cez týždeň PRESPAVA U matky, ( 2-3 poobedia u otca) . Ale večer je matky, chystá ho do školy matka, nie? To nie je striedačka.
@anonym_b7eeb9 ano, presne tak. Vacsinou travi vikendy u nas - vikendy, ktore netravi u nas su take, kedy ma s matkou program. Ci uz vylet, oslava. Aj to casto krat ho matka pride vziat, idu na oslavu a dieta pride naspat k nam. Lebo chce. Piatok, sobota spi vzdy u nas. Cez tyzden nespava, su situacie kedy ano, samozrejme. Avsak chystanie na nasledujuci den riesime aj my. Dieta ide k matke vecer okupane (mame vanu, matka nie, dieta to rado vyuziva), s cistymi vecami na nasledujuci den - tak sme sa dohodli, aby sa veci tocili, a predsa by sme ho neposielali k matke v spinavych veciach z dna, a s nachystanou desiatou. Tak to chcel muz, ci by bolo mozne, ja vlastne dieta nemam, celkom sa vyzivam v robeni tych desiat. Castokrat pride k matke v pyzame, a ide rovno spat, je to 3minutova cesta.

Vyrovnanie k príjmu ,ak ma matka o dosť nižší príjem ,aby malo dieta u oboch rodičov rovnakú životnú úroveň