icon

Ako získať ženskosť a múdrosť vo vzťahu?

5. mar 2024

Zienky, potrebujem nejakú radu ako samu seba nakopnúť, mám pocit, že sa nechávam trochu deptat manželom… Samu seba niekde vnútri nepovažujem za “putku”, mám VS, popri rodičovskej pracujem pre 2 firmy (administratíva z domu), mam prenajatý byt od rodičov aj môj čo som nadobudla pred manželstvom, takze do rodinného rozpočtu prispievam podľa mna slušne. Pred manželstvom som bola aktivna, veľa som cestovala, učila sa, muzi mali záujem atd.. Keď som sa vydala, odsťahovali sme sa s muzom mimo mesto, narodila sa nám dcérka a ja som s ňou ostala doma. Manžel nie je zlý človek v zmysle, že by chodil za kamosmi, pil, nejako ma napadal, práve naopak, dopraje mi, môžem si kúpiť čo chcem (samozrejme rozumne), posiela ma stále kde si na výlety atd.. Len mam aj tak pocit, že ma dusi a vyvolava vo mne pocity neschopného človeka.. Sú to banality, každý večer si poviem, že nevadí, ideme od znova a bude zajtra lepšie ale stále príde čosi a cítim sa nešťastne a tak aj nežensky, nelubene.. Manžel chodí do prace (pracuje veľa, je aj 14 hodín z domu a robí 10 dni a potom ma 4 voľno), takze chápem, že je unavený, ale ja popri malej, domácnosti a práci tiež toho neoddychnem.. Ide o to, že čokoľvek spravím, vždy to vie on lepšie… Poviem, že som vysavala auto, tak sa opýta, že ktorý vysávač som použila a skonštatuje, že “no bohvie čo to nebude”. Chcem niečo doma urobiť, opraviť, týždne to nevidí a keď sa do toho pustím ja, tak dôjde, že toto tak nie, robí sa to takto.. Ale aj “ženské veci” ako napr šitie (svokra ma učila šiť na stroji), tak došiel za mnou, že to nie tak, že on vie ako a poprestavoval mi tie nitky tak, že to nefunguje.. Ale hádal by sa so mnou do krvi, že on ušie malej aj pyzamo, hoc nikdy nesil lebo to nie je ťažké.. A tisice takýchto drobnosti denne.. A ja si už prídem ako debil.. síce ešte bojujem a hádam sa stále s ním, že nech ma nechá robiť veci ako chcem ja, no on to vôbec nechape a ešte sa uráža že on ma to chce len naučiť :/ A cítim, že mi dochadza sila aj na tie hádky a že hoc som pozitívne zmýšľajúci človek, že to vo mne nejako utláčať.. :/ Rozprávala som sa s ním veľa krát, on proste nechape čo robí zle, že on mi chce len dobre aby som robila veci správne 🤦🏻‍♀️ Rozviesť sa s ním, to nie, rada ho mám, len potrebujem nejako seba nakopnúť aby sa mi naspäť vrátilo sebavedomie a energia chuť makať, tešiť sa zo života atd.. Aj kvôli dcérke aby mala takú “živú a odolnu mamu”. Ďakujem za prečítanie aj rady 🙂

simca06022011
6. mar 2024

@laurita285 ked povies, ja urcite tvoju silu a optimizmus nespochybnujem :D len si myslis, ze by nieco z toho co by si mu dala urobit aj bolo urobene ale pekne by ta to pockalo = takze preto si myslim, ze by ta to preslo :D

laurita285
6. mar 2024

@simca06022011 keby to neurobil on, neurobila by som ani ja. aj trpezlivosť na kktov mám mimochodom božskú,... budem sa aj bridiť v špine ,jesť z jednorázového taniera a na postel si prestierať len čistý uterák kedže postelné prádlo nebolo prezlečené mesiace ale jednoducho to vyhrám 😀 takú ešte nehrali aby sa niekto tváril ako pán dokonalý/najlepší/najšikovnejší a potom nim nemusel byť 😀

anna777115
6. mar 2024

Ženy, mi sme s mužom obaja barany a to dokazovanie, kto má pravdu a ako sa to má správne robiť, je už niekedy ozaj na hrane. Môj muž, keď si chce dokázať svoju pravdu a mňa presvedčiť, že ju nemám, je schopný aj o polnoci hľadať a guglit, aby si potvrdil svoje. Dcéra, nám veľa krát vraví, že sme ako malé deti, popritom ona je lev a je taká istá, ak nie aj horšia.

slniecko5
6. mar 2024

Som úplne zhrozená z toho, čo tu píšete, začínam aa prikláňať k názoru, že Slovensko je krajina nešťastných manželstiev, veď to dokelu ako musí odčerpávať Vašu energiu…ach 🫣.
Ale poradiť neviem, manžel taký nie je a dcéram by som neodporúčala si takého človeka ani vziať..

slniecko5
6. mar 2024

Je to narcizmus a pasívna agresivita.

simca06022011
6. mar 2024

@laurita285 určite:D toto som aj ja za mladi hrala ;) strata času a nervov. Akurát sa nám dvor rozpadá lebo tento prístup som mala k exteriéru, neurobí ten chlap nič. A ma to aj inu stranku neviem prečo by som ja s dcérou mala kvôli demontovi žiť v špine a smrade :D
Proste takéto vzťahy treba ukončiť a nie sa prispôsobovať a nervy ai žrať. Ak sa dá..

lenkahvh
6. mar 2024

@autorka - cize ty, ked mu oponujes, ze ty to robis takto a takto a on nie, ze to mas robit takto a takto, lebo ty to robis zle, tak ako to potom skonci - on to po tebe vzdy prerobi a urobi to sam? alebo to necha tam a len buzeruje, ze je to zle a urazi sa? a co ked sa urazi? nebavi sa s tebou? s tym autom som to pochopila, ze to siel este raz vysat, aj s tym sijacim strojom, ale co tie ostatne veci?

ako ti poradit - vies sa nejak v hlave oslobodit? ze si budes robit tak ako ty chces a kritiku budes ignorovat uplne? zeby si sa nehadala? ako by reagoval, keby si sa tvarila, ze nic nepocujes? pises, ze je vela z domu, takze tie dni to vies ustat, ale potom ma tie styri dni volno - co keby tie styri dni robil vsetko iba on? ked je taky dokonaly?
pride mi, ze ma ozaj nejaku poruchu a myslim, ze je nie velmi inteligentny, lebo mudry chlap takto zenu nedusi, naopak.
Skus travit viac casu osamote, vyraz si s dcerou, nech sa nadychas, mozno najdes nove impulzy bez neho a budes to lepsie zvladat.

hugger
6. mar 2024

@miadi @zuzanazu85 @h2 @simca06022011

O takýchto prípadoch kedy muž si ponižovaním ľudí okolo seba zvyšuje vlastné sebahodnotenie počúvam, čítam a vidím veľa. Emancipáciou a rovnoprávnosťou žien muži strácajú pocit že sú potrební a dôležití a niektorí z nich si svoju frustráciu riešia takýmto spôsobom.

Úprimne vás obdivujem za to že to zvládate, keby som bol žena poslal by som ho do kadeľahšie

laurita285
6. mar 2024

@simca06022011 Veď ale aké nervy? To by mi teda nervy nedrásalo 😀 Viem sa aj odosobniť 😀 Aj pochopenie pre takýchto naničhodníkov mám 😀
Ale samozrejme, ja by som s takým človekom nežila ani so žiadnym iným ktorý mi nevyhovuje na 100% 😀 to je len strata času ale autorka nemá záujem ho opustiť 😀

jana_eyre_2
6. mar 2024

@0silvia0 ja mám takú levicu sestru a brata ryby a obaja sú takí.. takže to je možno v oboch znameniach😅, ja som v tom vyrastala a celkom dosť to človeka ovplyvni..

h2
6. mar 2024

@hugger Ale tak zase, ono to v realite nie je také hrozné, ako sa to možno zdá z napísaného. Určite by som to nenazvala ponižovaním. Proste má zafixované v hlave, že on je ten starší, skúsenejší... a hoci ja už tiež nie som najmladšia 😁, tak proste má pocit, že ma má usmerňovať. On to ani nerobí takým tým spôsobom, že by mi to vytkol, alebo mi za to vynadal.

lenkahvh
6. mar 2024

@nwnw to je super pristup 🙂

lenkahvh
6. mar 2024

@simca06022011 ved to sa aj vravi: Ak chcete, aby sa o niecom hovorilo, dajte to robit muzom. Ak chcete, aby sa nieco urobilo, dajte to urobit zenam.
100% s tym suhlasim.

yoxinka
6. mar 2024

Toto musel robiť vždy, len ty si to asi kus odignorovala. Ja mám takého svokra. Jeho žena je totálne pod jeho nadvládou 🤣. Keď som k nim chodila ešte ako frajerka ich syna, zdalo sa mi to ako humor. Lebo ono to je presne také akože srandičky … ale keď som to sledovala dlhšie, uvedomila som si, čo svokor robí a odpálilo mi dekel. Po svadbe sa tak začal správať
môj chlap. Povedala som, ale že veľmi dôrazne, že pokiaľ toto mieni robiť celý náš život ako jeho otec, tak to celé ukončíme hneď teraz, lebo ja ako jeho mama žiť nebudem. Keď to jej nevadí, je to jej problém, ja takto žiť nechcem. Potom som mu situáciu po situácii hovorila, čo robí jeho otec. Môjmu chlapovi akoby sa žiarovka nad hlavou zasvietila a odvtedy to už videl aj on, dovtedy mu to prišlo úúúplne normálne.

0silvia0
6. mar 2024

@jana_eyre_2 a ako ťa to ovplyvnilo? To by ma veľmi zaujímalo

jana_eyre_2
6. mar 2024

@0silvia0 že si neverím zjednodušene povedane.. keďže sú moji súrodenci starší, mali na moju výchovu vplyv (vplývajú aj iné okolnosti samozrejme) a nech si v sebe rozoberam v sebe akokoľvek svoju povahu a problémy, toto mi z toho vychádza..

cookie29
6. mar 2024

No "per huba" sa veci nesmierne lahko urobia.... 🙂

neviem, kladiem si otazku, ci niekedy nie je horsi opacny extrem, ked to muz urobi naschval zle, aby si to na buduce od neho uz neziadala....

Pozri, kludne moze byt, ze sa muz voci Tebe citi menejcenny, alebo je narcis, alebo nevyrovnany, alebo perfekcionista... ja mam zmysel pre humor, asi by som to otacala... auto bude zle povysavane, vies co, na buduce Ti to radsej necham, dobre? A pod

slniecko5
6. mar 2024

Inak prognóza je nelichotivá, takto necháš po sebe šliapať max do prichádzajúcej menopauzy, potom sa psychika ženy prirodzene mení a potrebuje byt aj trochu “ufukovana”, je to prirodzene, prechádza ťažkým obdobím a potom to začne byt naozaj vážny problém, aj ta najtrpezlivejsiu žena na svete to zlomí. Bud odíde, alebo sa z nej stane ozaj bojazliva troska…alebo sa do seba totálne uzavrie a nejak už dožije…konkrétne príklady z okolia😕.
Budem veľmi zlá na svojich synov, keď toto u nich uvidím.

slniecko5
6. mar 2024

Nenechaj to tak a trvaj na zmene.
Daj ultimátum.

simca06022011
6. mar 2024

@slniecko5 presne tak, tiež som sa nad tým roky nepozastavovala absolútne. A časom je to neskutočne obtazujuce a mne ani nie tak na sebadôveru, ako na náladu to.ide. Mam pocit ze som v kuse ako na strune, že čo zase... nervózna. Na neho ani náladu nemám už keď ho vidím posledné mesiac je mi zle a nie to keď ešte ústa otvori. A to mi teda fakt jeho reči nič nerobili, urobila som si co som chcela ako som chcela a jedným uchom dnu, druhým von. Ale aj iná vec tu je, keď pozriem okolo seba a vidím, že keby nebol iba tlchuba a nebehal mi za.zadkom co robim/nerobím ako mam, tak by sme boli inde. Inak by sme sa mali, inak fungovali. Realne už úcta voči nemu je preč a potom sa zbytočne hádže o zem, že si ho neváži niekto a bla bla. No keď len rozpráva a melie a melie ale nevyrieši neurobí? :D ale zaukoluje každého hneď. A s tým ze sa.clovek uzavrie, to he presne môj prípad. Ja už radšej napr ani nikam nejdem na akcia a duplom ak má ísť so mnou... lebo nepochopí nik prečo sa s ním nezabavam.

drago12587
6. mar 2024

Keby bol " oprav to ty, sprav to ty, ty vieš lepšie" tak by si tu písala, akého máš neschopného chlapa a všetko musíš robiť sama lebo je ako malé decko .. on dobre vie, prečo to robí..

miriam11
Odpoveď bola odstránená
autor
6. mar 2024

@dskjhfdlkdjhl reagujem ako kedy… niekedy nemám náladu, tak len prekrutim oči, niekedy sa pohádam s ním, niekedy upozornim, že nech sa takto nespráva a pod… Ten stroj som nechala tak, to je pravda… Kedysi som ignorovala tieto jeho stavy lebo som chodila do prace, videla za sebou výsledky atd.. Teraz aj tým, že som len doma tak asi mi nejaká tá pochvala a nie len kritika chyba..

autor
6. mar 2024

@gleep1 len ja asi nemám na take nervy 😀 neviem či by som vydržala hrať tieto jeho hry a chodiť za ním so všetkým.. ešte by aj uveril, že je génius a bez neho neprežijem 😀

autor
6. mar 2024

@zuzanazu85 tak Ty si trpezlivá žena! Máš môj obdiv.. 🙏

letfenixa
6. mar 2024

Nedokázala by som v tomto žiť, ako som písala, mám takú mamu a už som.sa skúšala vymedziť aj som sa tvárila, že s ňou súhlasím, nič na ňu nezaberá. Ale partnera by som takého nezniesla.

autor
6. mar 2024

@salome123 len ja nie som takej povahy, snažím sa ho pochváliť, aj malú oceňujem za snahu… ako pár krát som mu napríklad jedlo skrotizovala a hneď bol oheň na streche.. urazený chlap 😀

autor
6. mar 2024

@simca06022011 to máš pravdu, že keď mu poviem, že si to mal urobiť sám tak “nemá čas, lebo chodí do prace” a podobne dristy.. včera keď som sa s ním hádala, že nech mi da pokoj, tak začal že on prišiel z prace skôr, aby bol s nami a že bude mat z toho podzub že odišiel ale kvôli nám to spravil atd.. pre bacov bude mat, dobre viem… keď sa obranim tak si potom začne vymýšľať take príhody že dovidenia 😀 len aby za každých okolnosti bol on tá obet, ten v práve atd

autor
6. mar 2024

@katka700 toto som nechcela počuť ale chápem ako to myslíš, lebo nejaká časť mna to vidí rovnako.. že mi tu energiu odčerpáva a mna nebaví sa hádať “kto z koho” ja chcem partnera a nie spolusutazacieho… ako tiež nie som dokonalá, ale aspoň to o sebe netvrdím 😀 on si to môže podľa mna teraz dovoliť aj preto, že som doma, nerobím nejaké “posuny”, som svojim spôsobom od neho závislá a teda možno má ten pocit…

autor
6. mar 2024

@lenkahvh auto nesiel vysávať len skonštatoval že som to urobila naprd… napríklad som chcela premaľovat dvere ale potrebovala som aby mi ich zvesil a dal do garaze.. lenže hneď začal že ako to robím, že to nie tak a že som “majster renovator”.. tak mu vravím, že dvere si neopravoval ani Ty ani ja, sme 1:1 a Teba ani netrápili (poskrabal ich pes), tak má nechaj… Vyckal kým som
išla za malou a začal ich robiť ako on chcel 🤦🏻‍♀️ keď som sa ohradila, že ich chcem v rámci psychohygieny vymaľovať ja, tak sa urazil, nebavil sa so mnou a nepomohol mi ani s ich otočením, nicim…