icon

Ako získať ženskosť a múdrosť vo vzťahu?

5. mar 2024

Zienky, potrebujem nejakú radu ako samu seba nakopnúť, mám pocit, že sa nechávam trochu deptat manželom… Samu seba niekde vnútri nepovažujem za “putku”, mám VS, popri rodičovskej pracujem pre 2 firmy (administratíva z domu), mam prenajatý byt od rodičov aj môj čo som nadobudla pred manželstvom, takze do rodinného rozpočtu prispievam podľa mna slušne. Pred manželstvom som bola aktivna, veľa som cestovala, učila sa, muzi mali záujem atd.. Keď som sa vydala, odsťahovali sme sa s muzom mimo mesto, narodila sa nám dcérka a ja som s ňou ostala doma. Manžel nie je zlý človek v zmysle, že by chodil za kamosmi, pil, nejako ma napadal, práve naopak, dopraje mi, môžem si kúpiť čo chcem (samozrejme rozumne), posiela ma stále kde si na výlety atd.. Len mam aj tak pocit, že ma dusi a vyvolava vo mne pocity neschopného človeka.. Sú to banality, každý večer si poviem, že nevadí, ideme od znova a bude zajtra lepšie ale stále príde čosi a cítim sa nešťastne a tak aj nežensky, nelubene.. Manžel chodí do prace (pracuje veľa, je aj 14 hodín z domu a robí 10 dni a potom ma 4 voľno), takze chápem, že je unavený, ale ja popri malej, domácnosti a práci tiež toho neoddychnem.. Ide o to, že čokoľvek spravím, vždy to vie on lepšie… Poviem, že som vysavala auto, tak sa opýta, že ktorý vysávač som použila a skonštatuje, že “no bohvie čo to nebude”. Chcem niečo doma urobiť, opraviť, týždne to nevidí a keď sa do toho pustím ja, tak dôjde, že toto tak nie, robí sa to takto.. Ale aj “ženské veci” ako napr šitie (svokra ma učila šiť na stroji), tak došiel za mnou, že to nie tak, že on vie ako a poprestavoval mi tie nitky tak, že to nefunguje.. Ale hádal by sa so mnou do krvi, že on ušie malej aj pyzamo, hoc nikdy nesil lebo to nie je ťažké.. A tisice takýchto drobnosti denne.. A ja si už prídem ako debil.. síce ešte bojujem a hádam sa stále s ním, že nech ma nechá robiť veci ako chcem ja, no on to vôbec nechape a ešte sa uráža že on ma to chce len naučiť :/ A cítim, že mi dochadza sila aj na tie hádky a že hoc som pozitívne zmýšľajúci človek, že to vo mne nejako utláčať.. :/ Rozprávala som sa s ním veľa krát, on proste nechape čo robí zle, že on mi chce len dobre aby som robila veci správne 🤦🏻‍♀️ Rozviesť sa s ním, to nie, rada ho mám, len potrebujem nejako seba nakopnúť aby sa mi naspäť vrátilo sebavedomie a energia chuť makať, tešiť sa zo života atd.. Aj kvôli dcérke aby mala takú “živú a odolnu mamu”. Ďakujem za prečítanie aj rady 🙂

Strana
z3
autor
6. mar 2024

@yoxinka máš pravdu, robil to asi vždy len som si žila taký svoj život a jeho som posielala kdesi s radami keď mal tieto fázy… len tým, že som zatvorená s malou a mám malo príležitosti s inými ľudmi tak asi nejako viac mi ten jeho názor rezonuje.. a vlastne jeho mama je rovnaká.. všetko vie najlepšie a všetko musí byt ako ona chce.. len muža má ignoranta, on sedí u nás na záhrade, vˇcigaretka, pohoda a svokra ešte aj jemu bali veci lebo “on to nevie a isto by niečo zabudol”.. len ja nie som flegmos povaha 😀

autor
6. mar 2024

@miriam11 to mi je ľúto… ale áno, prach je môj neporiadok, špinavé pradlo tiež, neroztriedene ponožky - tak sa len sťažuje, že už mi pred 3 dňami povedal, že nemá žiadne… ale sám si ich nesparuje.. 🤦🏻‍♀️ asi 2 týždne som robila tak, že som skladala len moje a dcérine pradlo a on si to ani nevsimol 😀😀 bral ponožky z môjho šuflíka 😀😀 ani nevrav, že to bude horšie :/ niekedy ho mám tak chuť kdesi poslať… len kvôli malej si vravím, že veď to nie je vždy tak zle.. 😀

miadi
6. mar 2024

Nebude to horsie bude to lepsie . Ked je zena na materskej Chlapi sa vacsinou chovaju akoby zrazu bola full time neplatena upratovacka kucharka.. Lebo sak si doma.. ked budes chodit do roboty tak sa to hnet zmeni. Len si nesmie dovtedy zvyknut ze ty robis vsetko a este k tomu “horsie” ako on. A ty si ho teraz tiez viac vsimas Lebo sa ti scvrkol svet na domacnost a dieta, chod viac von na aktivity pre deti vyhladaj kamosky bud co najmenej doma ked je pekne pocko. A najdi cas aj len pre seba nech je on cez vikend s dietatom a ty si niekde vybehni . Potrebujes psychohygiemu potom sa ta take recicky macho nedotknu.

zuzanazu85
6. mar 2024

Skús mu vysvetliť,že ťa jeho správanie zraňuje a ak ťa ľúbi ,nebude to robiť. A ak je rozumný, spamätá sa. Chybami sa človek učí,každý sme iný, každý má svoj postup, prístup k veci/ svoj pohľad na vec. Sú proste také typy, ktoré chcú usmerňovať,ale to si musela vedieť ešte pred manželstvom,tieto povahové črty neprídu zo dňa na deň. Ty si to neber až tak k srdcu,ako sa vraví, jedným uchom dnu a druhým von,ak to zvládneš. Prajem pevné nervy🍀,netráp sa, myslí hlavne na seba a dieťa. Rob si veci po svojom a ak bude mať blbé poznámky, zakluncuj to nejakým vtipným postojom ,nech sa aj ofučí 😊.

megg1
6. mar 2024

Zacala by som pri tom siti, ak ta to vyslovene nebavi, tak to nerob. Ak manzel chce usite, nech si usije. V dnesnej dobe, ak to nie je hobby, tak tomu nerozumiem.
Ostatne veci, skus reagovat, ze tebe sa tobpaci takto a ty si myslis, ze takto ako si to urobila ty je to lepsie...

yoxinka
6. mar 2024

Inak, kamoškin otec bol tiež taký, že žena generál, on tiež vedľa nej ako taký mumák, ona všetko robila, lebo on nevie nič. Chlap, keď mal 65 rokov, žena odišla so synom a vnúčatami na dovču. Vrátili sa domov, chlap mal pobelené veci a bol preč. Odišiel za frejerkou, 40 ročnou, ešte aj dieťa spolu majú. Kamoškina matka skončila na psychiatrii, nijako nevedela pochopiť, prečo ju chlap po vyše 40 rokoch manželstva opustil. No, asi preto, že podľa nej sa ani vys*ať sám nevedel. Kamoške potom povedal, že si uvedomil, že nechce umrieť s tým, že celý život žil hentak, chcel to ešte aspoň trochu zmeniť.

nevenka
6. mar 2024

Toto je hrozne...
Moj otec je taky. Mama ma z neho totalne nervy, vacsinou sa povadia, ona sa neda. Ale nic sa tym nezmeni nikdy. Ja mam take tendencie u vlastnych deti, ale stopnem sa, lebo viem, co to zanechalo na mne. Stale neznasam, ked niekto nado mnou stoji, ked nieco robim. Citim az fyzicky stres. A pritom moj muz je zlaticko v tomto. Vzala som si za muza pravy opak mojho otca v tomto. A zboznujem, ked mozem si doma kydat, kolko chcem, len sa pousmejeme a utrieme. Moj oco je schopny sediet za stolom oproti svetlu, ze vidi kazdu omrvinku a mamu komandovat, kde ma este utriet a ci je slepa, a ona realne naozaj aj zle vidi bez okuliarov a este stoji tak, ze si zaclana. A tam Ti kvaplo a kydlo a toto, hento. Mas pocit, ze ani najest sa nevies.
A moj muz, len pod sem, oprasim ti to a uz mi muku dava dole z prs 😅🤣.
A potom moj oco sa zrazu ocitne sam a zisti ze nevie, co kde je a ako sa co robi. V zivote nevysaval. Ale teda tu kuchynu si po mame pozameta, lebo ona to "nevie". A okno by mal za 3 minuty umyte, to som uz do neho skocila, ze hej, to chcem vidiet a stopnem si to. Tak sa urazil, ze dovi dopo, co som si dovolila...🙄
A vekom sa to veru zhorsuje...☹

ahhola
6. mar 2024

Rozumiem, ako sa citis. Chcela by si, aby chlap k tebe vzhliadal, aspon ako ygor k pavline🤣a on ta depta ako Dežo Aranu v osade. Nuz bolo treba toto podrypkavanie podchytit prve casy po svadbe alebo este pred nou. Mozno si naopak sikovna v jeho ociach a on az taku sikovnu zenu nepotrebuje. 🧐

miriam11
Odpoveď bola odstránená
miadi
6. mar 2024

@miriam11 Neviem .. Ja nepotrebujem chlapa aby som sa citila mudra/hlupa ci zenska neženska. Moj pocit sebahodnoty nie je ovplyvneny okolim ale mnou.

autor
6. mar 2024

@zuzanazu85 už som sa s ním toľko krát rozprávala on to proste nevidí, nechape čo je zle, veď on mi chce len dobre… 🙈 snažím sa to nebrať si k srdcu, ale keď každý deň počúvaš len čo robíš zle a skoro nikdy čo dobre (hoc ja sama seba vždy pochválim), tak ono je to ťažko odolávať stále.. niekde “v zadu hlave” to ostáva

autor
6. mar 2024

@miadi ďakujem za pozitívne povzbudenie 🙂

autor
6. mar 2024

@nevenka no ani nestraš 🙈😀 to snáď nie toto…. ako snáď až taký somár nebude aby mi ešte aj smietko vytýkal 🙈 tvoja mama musí byt inak silná žena že to toľké roky zvlada

miadi
6. mar 2024

Uvidis casom moze to byt len take obdobie mate ponorku.. na materskej si trochu izolovana od sveta mas 24/7 zodpovednost za svoje male dieta. Si tym aj citlivejsia a muz je ten skym najviac prichadzas do kontaktu a mas pocit ze si ta nevazi a len ta cele dni džube kritizuje mudruje. Aj ta materska je taka ze niektore zeny sa citia Akoby menejcenne ked nemaju full time job . Vysledky tvojej prace tak nevidno doma berie sa to ako samozrejmost.. dookola ta rutina hovienka a varit cistit to je dost ine ako byt niekde v praci kde aj vidno co si urobila a kde je to ohodnotene. A tu jedno hovienko si upratala a bum zas dalsie. A potom pride nejaky borec z prace mentalne oddychnuty a prestavia ti šijaci stroj uplne naprd a povie ze by raz dva ušil babatku pyzamo. 😁Takze to prezivas tazsie nez to je. Uvedom si ze si mudra sikovna uzasna aj Keby si nikdy nic neušila na tom nezalezi. Kazdy mà nejake svoje prednosti a to pyzamo nemas problem kupit. Sustred sa na veci ktore ta bavia a tesia. Planuj si rodinne vylety chod navstivit rodinu kamosky .. menej mysli na muza a co povedal niektore reci su smeti a Treba ich dat do koša . Podstatne je aby si ty videla svoju hodnotu aby si neupadala na duchu .. ten chlap aj za 5 minut zabudne co ti povedal a ty sa nad tym pol dna alebo viac trapis. Popripade ked nieco robis “zle” nech to robi on ked to vie lepsie . Lebo talk is cheap .

miriam11
Odpoveď bola odstránená
ahhola
7. mar 2024

Niekedy je pravda aj na strane muza a zena robi veci ako dyspraktik. Jednou na navsteve🤣chcela pani vysypat kg soli do dozy a sol jedna hruda, tak zobrala najvacsi noz a isla do nej pichat🤣chlap lezal na divane a skocil na rovne nohy, ci jej nesibe, zobral tlcik a pekne doikola to porozbijal do sypkeho stavu, 0:1 pre chlapa. Doniesol jej novy sporak na drevo a hned tam kydla zasvineny hrniec od pomyji. To su taki ludia, co robia radi, ale zle. Im to ani nedojde, chcela skratit saty, ustrihla a rukach obsila... 🙆

tykat
7. mar 2024

Len jedna rada, ked sa ta opyta akym vysavacom tak odpovedz "A nie je to jedno? Aj tak som to urobila na p*cu" pripadne jemnejsie ale mne pri citani napadlo presne toto.

miadi
7. mar 2024

@miriam11 ty nevies nic o tom s akym clovekom žijem ! Moj muz je geneticky talian a oni vedia vsetko “ najlepsie.” Nevies o Mne nic Ja som silna osobnost. Sebavedomie som si vypestovala v decstve popri šikane v škole. Prezila som znasilnenie otca tyrana porod v 18tt a nic nikto ma nezlomil nie pre nedostatok moznosti. Od malicka mi druhi vraveli ze som škrata ze som nula .. Takze nie dovolim si trvat na svojom. Nemam sebavedomie z toho zeby mi okolie tlieskalo aka som uzasna. To viem aj sama.

letfenixa
7. mar 2024

@nevenka bože, presne ja! Neznášam, keď mi niekto pozerá čo a ako robím! Až na to, že ja mám takú mamu, takže ona vie porobiť všetko.

letfenixa
7. mar 2024

@autorka čím viac píšeš, tým viac viem, že s takým človekom by som nebola.

miadi
7. mar 2024

@miriam11 aj tento tvoj koment je tak podcenujuci nepoznas mà nevies o Mne nic ale si si ista o svojej pravde. Lebo ty si ty a vychadzas zo svojej skusenosti Tak si ju aplikujes na druhych . Takze Podla teba sa neda zit s clovekom co si mysli ze vsetko vie lepsie bez toho aby trpelo sebavedomie. Ale skutocne sebavedomie je v nutri cloveka .. (to povrxhne vybudovane na pochvale/kritike druhych je velmi krehke). Tak nech si mysli zivot nie su preteky. Opinions are like assholes everyone has one. Skutočne sebavedomie sa nezaklada na tom
Co o tebe hovoria druhi ale co o sebe vies ty. Ja sa snazim autorke pomoct vidiet aj iny uhol pohladu. Najst vnutornu spokojnost so sebou. Nebudes suhlasit ani nemusis ty si ty a tvoju skusenost uz nezmenis. Ona svoju moze . Staci ak chce.

miadi
7. mar 2024

@letfenixa Keby kazda zena aj v stastnom vztahu opisala len negativne vlastnosti veci ktore irituju bez toho komplexneho obrazku z opacnej strany to dobre ako sa ide zodrat pre rodinu ako svojim milovanym dopraje co vsetko robi dobre.. tak ziadna by takeho chlapa nechcela. Pritom doma mà vacsina rovnakych majstrov sveta.

letfenixa
7. mar 2024

@miadi vychadzam z toho, čo čítam.

miadi
7. mar 2024

@letfenixa Ved to.Aj autorka sa sustredi len na to co jej vadi. Niekedy Taketo prkotiny v spolužiti su ako pod lupou zdaju sa v emociach obrovske. Lebo to zrani nase city. Nase ego. Ale Treba sa zamysliet ci ozaj je to vzdy len toto .. alebo ci je tam viac toho pekneho vo vztahu. Jasne ak je maniak co nic ine nerobi len kontroluje co ako urobila ze “zle “ zavesila uterak nie presne zlozeny na 20cm trciaci v spravnom uhle., a ze je jedna smietka na zemi. Ak ju nonstop buzeruje tak treba odist. Ale ak len zadre par blbosti 3x do tyzdna ale inak je fajn clovek a milujuci manzel tak stym sa da žit. Aj stastne robit si po svojom . Ale to je uz na autorke aby sa za myslela Lebo cely obraz nevidime ten vidi len ona. Len sa potrebuje na to pozriet s nadhladom s odstupom . Aby zistila ci sa stym da zit a byt spokojna alebo nie. vztahy vedia byt komplikovane Hlavne ked pribudne dieta ..Patneri sa nanovo spoznavaju vidia novy uhol na tom druhom. A mozu sa emocionalne vzdialit lebo babatko ženu pohlti a muzi to maju trochu ine. Len zrazu su na vedlajsej kolaji. Tak vedia byt protivnejsi.

nevenka
7. mar 2024

@autorka on nie je zly, v podstate vo svojom vnutri je velmi dobry clovek. Toto su vzorce, ktore ma z domu a tiez je len obetou vychovy. Ono mi to trvalo to pochopit a prijat a nie vzdy sa mi to uplne dari. Mamine tiez nie vzdy a dost sa vedia na tom vadit.

aurora33
8. mar 2024

Autorka, ja osobne by som s takým človekom žiť nemohla. A podla mňa to nebude lepšie, naopak, myslím že časom sa to bude len stupňovať.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3