icon

Ako zladiť rodinné povinnosti s osobným časom?

6. sep 2025

Mám manžela a 2 deti vo veku 6 a 8 rokov. Všetko okolo nich riešim len ja, zaniesť ráno deti do školy a poobede vyzdvihnúť, úlohy tašky pomôcky skontrolovať či sú naučený, desiatu chystať. Večer okúpať umyť si zuby rozprávku prečítať uspať deti. Plus k tomu varím pečiem upratujem všetko sama. Doktorov riešim len ja, manžel ani nevie k akým dr chodíme, nevie ako sa volá ich triedna učiteľka proste nič nevie. A poslednú dobu aj na výlety chodím sama s deťmi, sama šoférujem aj na dlhé diaľky. Manžel ostal domased vadia mu ľudia vadí mu všetko tak chce ostať doma. Doma sa pomota na dvore a okolo domu a oddychuje. Minule som mu už vykricala že prečo nezoberie deti aj on niekam von prečo stále len ja. On na to že nemusím nikam chodiť môžme ostať aj doma že veď to ja všetko vymýšľam. Lenže keď sme doma tak deti sa nudia alebo pozerajú telku sú na mobile. A to nechcem tak idem s nimi von. Všade. Na výlety, do zoo, na výstavu, na ihrisko, na bicykel, do lesa zbierať hríby a gaštany, na akcie čo máme v dedine všade len ja s deťmi. Ako na jednej strane mne to nevadí ja si to s nimi užívam spolu tráveny čas. No na druhej strane aj ja chcem byť občas doma a nič nerobiť oddýchnuť si prečítať si knihu v kľude alebo len pozerať sa do blba. No ako to vysvetliť manželovi aby pochopil že aj ja chcem čas na seba.? Ja mám 38 rokov a manžel 40

Strana
z3
autor
7. sep 2025
@anonym_59ad69

Vyzivne citanie

@anonym_59ad69 Ďakujem za link na inú tému, aspoň vidím že nie len ja mám manžela čo neprilozi ruku k dielu. Môj robí iba denné smeny a nespraví doma nič. V tej téme autorkin manžel robí na 3 smeny a aspoň navarí keď mu nachystá ráno. Môj ani nenavari neupratuje nič.

anonym_69c15e
7. sep 2025
@anonym_1da710

To čo je za výhovorka, že má fóbiu z lekárov? Lenivec jeden prehnitý! Nechce sa mu! A ty mu to tolerujes. Ako si to mohla nechať zájsť tak ďaleko? Je to feminizovaný chlap, toto individuum sa ani chlapom nazvať nedá. Chlapa robí pravým chlapom tá obeta, a ako sa on obetuje pre rodinu? To, že si odkrúti osmičku v práci a zvyšok dňa trávi na gauči? Jednoducho mu oznám: dieťa má vtedy kontrolu, ideš tam, ja nemôžem. Večer mu delegovať čítanie knižky. Prečo nečíta on? Nechce sa mu? No ruka mu odpadne pri tom či čo? To je taká strašná práca? Ako si vytvára s deťmi vzťah? Aký príklad im dáva? No ja by som takého "chlapa" ani zadarmo nechcela.

@anonym_1da710 ten chlap má problémy sám so sebou ako sa môže starať o deti?Keď je psychicky labilny má fóbie, úzkosti nech sa lieči.A autorka tiež nebude v poriadku tolerovať lenivca.

anonym_69c15e
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_59ad69 Ďakujem za link na inú tému, aspoň vidím že nie len ja mám manžela čo neprilozi ruku k dielu. Môj robí iba denné smeny a nespraví doma nič. V tej téme autorkin manžel robí na 3 smeny a aspoň navarí keď mu nachystá ráno. Môj ani nenavari neupratuje nič.

@anonym_autor ty si vždy upravis príspevok ako ti to vyhovuje dám ruku do ohňa, že si to znova ty s chlapom co pokazí každý vylet, lebo chce byť doma.Teraz máš syna prváčika čo nemohol ani plakať, spadnúť, lebo muž bol z toho na nervy.A ty si nemohla ani v záhrade robiť, lebo už ho mal dosť.Uprimne sa zamysli aký je tvoj muž vzor pre dieťa a čo pre vás robí.Na gauči môže sedieť aj sused z ulice to by si mala to isté.

aurora33
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nuž, tak sa utesuj, že nie si jediná, ktorá má doma neschopáka.

anonym_f1f161
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_f1f161 Chlapci sú podľa veku ako tak samostatný, ale menší ešte nevie čítať tak jemu čítam rozprávku pred spaním a my máme taký rituál pred spaním že mi porozprávajú čo prežili cez deň. Mne pri nich ostane čas aj na seba, príklad ja si robím svoje a ony sa hrajú v izbe ale keď niečo potrebujú tak dôjdu za mnou. Ja píšem o tom že aj ja by som raz za čas ostala sama doma sama s mojimi myšlienkami neviem či to chápeš že dajme tomu pár hodín nikto odo mňa nič nechce že by som sa úplne vypla od všetkého. S manželom tiež nikam nechodíme sami vo dvojici keď nemá kto nám postrážiť chlapcov.

@anonym_autor Tak len muža pravidelne odposlat s nimi na ihrisko, niekde ma blízky výlet. Naučiť ro až teraz,že detí majú aj otca

anonym_f1f161
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_f1f161 Chlapci sú podľa veku ako tak samostatný, ale menší ešte nevie čítať tak jemu čítam rozprávku pred spaním a my máme taký rituál pred spaním že mi porozprávajú čo prežili cez deň. Mne pri nich ostane čas aj na seba, príklad ja si robím svoje a ony sa hrajú v izbe ale keď niečo potrebujú tak dôjdu za mnou. Ja píšem o tom že aj ja by som raz za čas ostala sama doma sama s mojimi myšlienkami neviem či to chápeš že dajme tomu pár hodín nikto odo mňa nič nechce že by som sa úplne vypla od všetkého. S manželom tiež nikam nechodíme sami vo dvojici keď nemá kto nám postrážiť chlapcov.

@anonym_autor vieš chlapi sú ako deti. Treba ich od začiatku zapájať do všetkého okolo detí, domácnosti. Nie štýlom (ja sama, ja som žena, ja to viem najlepšie).A hovoriť na nich jarnou rečou, bez všetkých tých omáčok.
Nech sa od začiatku cítia zapojení do chodu rodiny.Ak to tak nemáme osem rokov ťažko sa to naučí teraz. Ja naopak poznám veľmi veľa rodín (ah naša) kde už v tom veku sa veľmi začínajú upínať na skrývať.Majú rovnaké koníčky a budujú si krásny vzťah otec/syn.
A naozaj nemáte nikoho z rodiny, známych kto obcas postráži deti na pár hodín,aby ste aj vy občas sami žasli aspoň do kina, ci si niekde sadnúť? Vždy sa niekto musí nájsť..

autor
7. sep 2025
@anonym_f1f161

@anonym_autor vieš chlapi sú ako deti. Treba ich od začiatku zapájať do všetkého okolo detí, domácnosti. Nie štýlom (ja sama, ja som žena, ja to viem najlepšie).A hovoriť na nich jarnou rečou, bez všetkých tých omáčok.
Nech sa od začiatku cítia zapojení do chodu rodiny.Ak to tak nemáme osem rokov ťažko sa to naučí teraz. Ja naopak poznám veľmi veľa rodín (ah naša) kde už v tom veku sa veľmi začínajú upínať na skrývať.Majú rovnaké koníčky a budujú si krásny vzťah otec/syn.
A naozaj nemáte nikoho z rodiny, známych kto obcas postráži deti na pár hodín,aby ste aj vy občas sami žasli aspoň do kina, ci si niekde sadnúť? Vždy sa niekto musí nájsť..

@anonym_f1f161 Nemáme nikoho kto by postrazil deti, starý rodičia nemajú záujem, svagrovci tiež nič moc a viac rodiny nemáme.

ivik4
7. sep 2025

Ved mi odpovedz preco nemozes proste odist na 2hodky z domu rozptylit sa. Vsak pises ze muz sa s detmi pohra, no problem. Alebo proste ty si si povedala ze bez Teba asi uhynu a musis byt LEN doma stoj co stoj
Tvoje deti su velke,ziadne kojace dieta
Normalne sa pytam, nerypem

ljzozv
10. sep 2025
@ivik4

Ved mi odpovedz preco nemozes proste odist na 2hodky z domu rozptylit sa. Vsak pises ze muz sa s detmi pohra, no problem. Alebo proste ty si si povedala ze bez Teba asi uhynu a musis byt LEN doma stoj co stoj
Tvoje deti su velke,ziadne kojace dieta
Normalne sa pytam, nerypem

Máš tu veľa skvelých rád a všetko len odpinknes, že to nejde. Tak čo vlastne chceš???
Čo očakávaš, že tam nabehneme a vysvetlíme mu, že je debil a má to robiť inak?
Ja chápem dozor pri umývaní, kúpaní, čítanie knižiek pred spaním. To sú krásne rituály a škoda ich ukončiť...
Ale presne ako
@ivik4 sa ťa pýtam, keď chceš len trochu kľudu občas.... Aký je problém sa zdvihnúť a ísť z domu na jednu kávu do kaviarne s knižkou a zo dve hodiny tam len tak sedieť a čítať???
Lebo muža evidentne nezmeníš, vyzerá, že má už psychicky problém od korony, tam už len psychológ a tým ho asi nedostaneš. Takže zmeniť môžeš len seba. Naordinovať si každý týždeň oddychové poobedie v kaviarni a v domácnosti upustiť od lesklej domácnosti a robiť oveľa menej. Prežijete, nič sa nestane aj keď nebude niekoľko dní navarené alebo povysávane. Robiť len to čo zvládneš a zapájať deti do spoločnej práce a nezabudni, že deti nasávajú domácnosť, tak aby v dospelosti neočakávali, že nemusia v dome ani pohnúť prstom tak ako otec doma. 🤦

Strana
z3