icon

Ako zlepšiť vzťahy medzi súrodencami s rozdielnym životným štýlom?

13. máj 2025

Ani neviem čo chcem počuť, skor sa len vyrozprávať. Mám staršiu sestru, je staršia o rok a pol, vždy sme mali pekný vztah medzi sebou aj s rodičmi. Ona si spravila VŠ, žije s priateľom v Bratislave a pracuje, ja som sa vydala po strednej a s muzom máme 2 malé deti, ostali sme v okolí nitry odkiaľ pochádzame a opravujeme si dom na ktorý mame hypo. Príde mi že sa nám so sestrou zhoršili vzťahy lebo ona proste nechápe že sme v ťažšom období a potrebujeme pomoc. Nepriamo mi vyčíta že chodíme k našim rodičom cez víkend na obed alebo že im necháme strážiť deti. Ona má menej výdavkov a zarobí viac tak nemá problém doniesť rodičom nejakú elektroniku alebo nakúpiť potraviny, dávnejšie im prispela na auto keď kupovali. A proste si začínam všímať akoby jej vadilo že mirodicia pomahaju, čo je podľa mňa normálne že si rodina pomáha. Keď sa stretneme u rodičov tak len ividm čo si nové nakúpila kde boli na výlete proste žije inak ako my čo z posledných peňazí hľadáme najlacnejsi materiál aby sme si dokončili niečo na dome. Alebo že deťom nemôžeme kúpiť bicykel lebo nan proste nemáme teraz. Dovolenka tak skoro ani nehrozí a vytáča ma keď začne s tým že však si aj my určite musíme oddýchnuť. No ano musíme ale tak možno niekde v lese kúsok od domu. neviem.ako sa voči nej mám ohradit ked príde na také témy.

colsami
13. máj 2025

Neviem, mna skor uputalo ze rodicom sestra nakupuje potraviny a dokonca im prispela na kupu auta - ak toto robi cca 30tnicka, tak asi si rodicia financne nevyskakuju. Takze ak ona svoje peniaze poskytuje im, lebo potrebuju alebo sa im hodia, pretoze oni potom zivia Vas 4, pripadne Vam daju zo svojho mala, co maju, lebo vidiaz ze nemate peniaze a chcu Vam financne (alebo stravovanim) pomoct... Tak mi to pride akoby sestra prispievala aj Vam. Ona dotuje rodicov a oni Tvoju rodinu, Teba, manzela a Tvoje deti 🙃 A este ktovie kolko je tam premennych, ci ste od nich dostavali financie na kupu, stavbu, deti, ja neviem, nesudim, pozname len jednu a velmi kratku stranu pribehu.

A naozaj je to len Vasa volba (a zla kalkulacia) ak nevychadzate, ale musel byt dom, stavby ci rekonstrukcie atd atd... Pracujes?

A to teraz nemyslim v zlom voci Tebe.
Mne nepride ze toto je o rozdielnom zivotnom style - ale pride mi ze problem je skor na Tvojej strane a nie jej, akokolvek nech sa na nu "hnevas" alebo krivo pozeras.

olimuc
13. máj 2025

Zijete v inych svetoch. Ako casto idete na obed k rodicom alebo odkladate deti? ked idete raz do mesiaca je to ok, kazdy vikend chodite na obed alebo odkladate deti … ste vyzierky a neschopni - jednoducha matematika, mozno by sestra uvitala jeden vikend s rodicmi sama a nie z celou tvojou familiou. Rodina si ma pomahat, ale do urcitej miery. nemate peniaze, lietate okolo domu a deti - postazujete sa a ona sa stazuje na svoje zalezitost …kazdy ma pravo sa stazovat a rozpravat , co chce, kym sa stazuje, je zivy … je to normalne a zadarmo. Zijete v roznych svetoch. Mozno ked ona bude mat deti najdete k sebe cestu, ale momentalne zi a nechaj zit. Staci, ked si vypocujes a pokyves hlavou a jej rady … jednym uchom dnu druhym von. Jej nevyziadane rady pokyv hlavou. a pocuvat nemusis.

lilinka76
13. máj 2025
@olimuc

Zijete v inych svetoch. Ako casto idete na obed k rodicom alebo odkladate deti? ked idete raz do mesiaca je to ok, kazdy vikend chodite na obed alebo odkladate deti … ste vyzierky a neschopni - jednoducha matematika, mozno by sestra uvitala jeden vikend s rodicmi sama a nie z celou tvojou familiou. Rodina si ma pomahat, ale do urcitej miery. nemate peniaze, lietate okolo domu a deti - postazujete sa a ona sa stazuje na svoje zalezitost …kazdy ma pravo sa stazovat a rozpravat , co chce, kym sa stazuje, je zivy … je to normalne a zadarmo. Zijete v roznych svetoch. Mozno ked ona bude mat deti najdete k sebe cestu, ale momentalne zi a nechaj zit. Staci, ked si vypocujes a pokyves hlavou a jej rady … jednym uchom dnu druhym von. Jej nevyziadane rady pokyv hlavou. a pocuvat nemusis.

Darmo sa hneváš, je to tak. Sestra finančne pomôže rodičom a vlastne cez nich pomáha aj Vám, lebo rodičia Vás vystravujú.
A ako napísala @olimuc , ak idete raz za čas na pozvanie rodičov, je to v poriadku, ak každý týždeň celé víkendy, tak ste vyžierky. Možno je Tvojim rodičom trápne Vám odmietnuť pomoc, hoci už od únavy padajú na hubu. Založenie rodiny bolo Vaše rozhodnutie, tak sa starajte.

autor
13. máj 2025

Akoze nehnevajte sa ale cez víkend prísť na obed k rodičom keď žijú blízko je.podla mňa uplne normálne. Ona chodí raz mesačne ale tak býva ďalej jasné že my prídeme častejšie keď to máme blízko. Mama je zvyknutá variť pre viac ľudí a hej síce im pomohla financne ale preto že ona chcela. Mama sa stará o babku a otec ešte robi tak zas nie sú nejaky chudobní dochodcovia

autor
13. máj 2025

Ja by som tiež prispela keby som mala z čoho aké kúpili sme starší dom a pomaly ho prerabame. Ide to veľmi do penazi a ja som doma s dieťaťom najmladším

lilinka76
13. máj 2025

A prišla si niekedy k mame na obed s nákupom? Asi nie, lebo stále píšeš o prerábke starého domu a nedostatku peňazí. Ty sa len ospravedlnuješ. Nie je to normálne chodiť každý víkend vyžierať rodičov, ja tiež žijem ďaleko od rodičov a moji dvaja súrodenci s rodinami si bežne varia doma. Ani Vianočnú večeru nejedia u našich, vždy prídu až po Štedrej večeri.

autor
13. máj 2025
@lilinka76

A prišla si niekedy k mame na obed s nákupom? Asi nie, lebo stále píšeš o prerábke starého domu a nedostatku peňazí. Ty sa len ospravedlnuješ. Nie je to normálne chodiť každý víkend vyžierať rodičov, ja tiež žijem ďaleko od rodičov a moji dvaja súrodenci s rodinami si bežne varia doma. Ani Vianočnú večeru nejedia u našich, vždy prídu až po Štedrej večeri.

@lilinka76 lenže mama navarí viac a nemá s tým problem, načo by som varila zvlášť ešte aj cez víkend keď mam doma malé deti a kopu inej práce. Veď tak nám pomáhajú to je v rodine normálne nie?? Toto presne je asi aj jej problém že proste si myslí že my nič nerobíme len chodíme na obedy k rodičom. A nie ja si nemôžem dovoliť spraviť veľký nákup rodičom lebo proste na to teraz nemame. Som nevedela že vzťahy v rodine zalezia podľa toho kto sa viac eur.

subartic
13. máj 2025

a možno by stačilo povedať sestre, počuj Zuza som ti veľmi vďačná že takto uľahčuješ život rodičom , že im finančne pomôžeš , ja momentálne som v situácii , kedy si to nemôžem dovoliť . Ale verím že príde čas , kedy aj ja im urobím nákup ,alebo niečo zaplatím , vezmem ich na dovolenku . Mám ťa rada.

really8
13. máj 2025

Nebud nastvana na cely svet lebo nemas ani na jedlo. Vsetko to bolo tvoje/vase rozhodnutie to ako zijes. Cim viac pises tym mam radsej tvoju sestru.

sidicek
13. máj 2025

Tak po posledných príspevkoch tu sestru chápem. Vy sa vyslovene prizivujete na rodičoch a ešte im aj vesiate na krk pravidelne deti, hoci sa sami starajú dlhodobo o babku.

autor
13. máj 2025
@sidicek

Tak po posledných príspevkoch tu sestru chápem. Vy sa vyslovene prizivujete na rodičoch a ešte im aj vesiate na krk pravidelne deti, hoci sa sami starajú dlhodobo o babku.

@sidicek wau a ako máme asi tak dokončiť ten dom keď muž robi, máme dve malé deti a obmedzeny prijem? Bez pomoci nemáme šancu a mi príde že ona im podsúva tie jej názory že by nam nemali pomáhať. Jej sa ľahko hovorí keď sa zbalila a odišla a stará sa len o seba.

lenkasarka
13. máj 2025

Tak predsa som mala pravdu,že sestre zavidis. Sestra je zjavne nahnevaná nato,že rodičom pomáha ako môže a vy ničím neprispejete,ale chodíte sa tam prestravovat. Tak vlastne sa spravujete aj za jej Eura. Mama sa stará o babku je veľmi vyčerpávajúce starať sa o starého človeka a keď jej dáš ešte deti vždy keď potrebujes niečo robiť tak asi aj nato sa sestra hnevá. Ja ju chapem. Ty si nahneavana,frustrovaná a koniec stavby vnedohlade a vy ste bez peňazí lebo všetko vyrážate do domu. Pomáhajú vám rodičia aj finančne?

subartic
13. máj 2025

no lebo si to tak zariadila. Veď aj ty si si mohla inak . Najprv manželstvo , dom a potom deti . Alebo VŠ , manželstvo , dom a potom deti .

really8
13. máj 2025

To je tvoj problem ze ste si kupili staru budu a narobili deti. Teraz vyciciavas druhych lebo rodina.

sense
13. máj 2025

Vieš možno tvoji rodičia/mama nadhodila pred sestrou že sú unavení, musíš robiť väčšie nákupy a variť pre toľko ľudí lebo zas prídete a že ste tam každý víkend, s ona sa toho chytila , hoci to vôbec nemusí myslieť zle. Pretože z toho čo pomáha tvoja sestra tvojim rodičom, pomáhajú oni tebe Len tebe to mama/rodičia nepovedia lebo vedia v akej ste situácii .
A k tej pomoci ano rodina si má pomáhať, ale aj pomoc má určite medze. Aj manželovi rodičia vám tak pomáhajú?

deedol
13. máj 2025

ja len ze treba prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia, lebo nikdy nebudes stastna. vy s manzelom ste sa rozhodli kupit a prerobit dom a mat deti. nemozes sa teraz hnevat na niekoho ineho/imaginarneho, lebo si si to inak predstavovala. ja napr. viem, ze dom nikdy mat nebudem (ani nechcem, ale to je druha vec), ale tym padom mi zostava viac penazi a casu na ine veci.

sima234
13. máj 2025

Podľa tvojich reakcií mi to už nepríde ako pomoc, ale ako využívanie. Do situácie v akej ste ste sa dostali vy, tak prečo to majú riesiť tvoji rodičia (z časti aj sestra). Vezmite už konečne zodpovednosť za svoju situáciu a snažte sa to riešiť a nie len sa sťažovať a čakať, že vám ostatní budú pomáhať, lebo rodina si má pomáhať 🤦‍♀️

autor
13. máj 2025
@deedol

ja len ze treba prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia, lebo nikdy nebudes stastna. vy s manzelom ste sa rozhodli kupit a prerobit dom a mat deti. nemozes sa teraz hnevat na niekoho ineho/imaginarneho, lebo si si to inak predstavovala. ja napr. viem, ze dom nikdy mat nebudem (ani nechcem, ale to je druha vec), ale tym padom mi zostava viac penazi a casu na ine veci.

@lenkasarka tak keď jej tak vadí že si na obed u mamy dáme rezne čo spravila z mäsa ktoré sestra kúpila tak nech nič nenosí. Nikto ju nenuti len chce aby jej boli všetci vďačný za to.

@deedol My máme zodpovednosti až až však máme dve deti a prerabame dom. To je dosť veľa a nemáme ani 30 rokov ešte. Ľahko sa pomáha keď sa človek presťahuje a len seba živí.

subartic
13. máj 2025

práveže nemáte zodpovednosť, lebo máte UŽ deti, nemáte peniaze a prerábate dom . Ak by ste mali zodpovednosť , postupovali b ste inak .

mimikarol
13. máj 2025

Áno, ja normálne chodiť k rodičom na obed, ale v tom prípade, že aj vy pozývate ich. Nie len oni vás každý víkend. Nečudovala by som sa tvojej mame keby jej to vadiloa. A nechápem čo ti vadí na tvojej sestre. Že im pomáha? Veď sa tu oháňaš tým, že rodina si má pomáhať. Závidíš jej že ona má a ty nie. Ale veď ona ti nedržala zbraň pri hlave keď si robila životné rozhodnutia za ktoré teraz nemáš peniaze.

lenkasarka
13. máj 2025

Zavolala si aspon raz v mesiaci rodičov na obed ty?

sense
13. máj 2025

Píšeš že ľahko sa pomáha keď živí len seba...ale to bola jej voľba, a ty si tiež mohla živiť len seba ale tvoja voľba bola mať muža, dve deti a dom ktorý je momentálne nad vaše finančné možnosti. ale tak možno budeš prvá s hlavne ty ťa čo sa bude starať a pomáhať potom rodicom, a neprídes zas s tým že mala by sa sestra lebo ty máš dve deti a ona sa stará len o seba

really8
13. máj 2025

Jezis autorka ze ti neni hanba. Toto je dno co tu predvadzas.

la_dolce_vita
13. máj 2025

Sestra kupuje potraviny rodicom, im chce pomoct a je to od nej pekne. Nie je povinna zivit nepriamo aj vas, zrejme vidi ten nepomer, ze ona len dava a ty len beries, hoci si uz vydata. Teba by mal zabezpecit manzel. Kupi tie rezne a vy ich zjete, hoci by ich mohli mat oni na viac obedov.

mateson2004
13. máj 2025

Tak teraz si predstav, že sestra sa presťahuje blizko rodičov , spraví si hneď po sebe dve deti a bude od rodičov chcieť takú istú pomoc ako ty. Obedy každý víkend, stráženie atď. Takže tebe doteraz, jej odteraz. Potom čo, predáš dom.a deti dáš do domova?

mk1111111111
13. máj 2025

baby, zbytočne vysvetľujete, ona to jednoducho nechápe.

Autorka- mama varí viac, lebo vie, že nemáte čo jesť, ale nemá na to, tie rezne musí priniesť a zaplatiť Tvoja sestra, inak by tie rezne nemala z čoho pre vás urobiť. Tak sa to sestre nepáči, ani mne by sa to nepáčilo.

eviq
13. máj 2025

Prečo sa porovnávas so sestrou? Každá ste sa mohli rozhodnúť, aký život si zvolíte. Zatial to vyzerá, že sa rozhodla lepšie. A nie, nikto nie je povinný vám pomáhať, strážiť deti a živiť vás, lebo prerábate dom. Je to vaše rozhodnutie a vaša zodpovednosť. Rodičia si už tieto veci absolvovali. Predpokladám, že ste si pred kúpou domu dobre zvážili, čo obnasa prerabka stareho domu a ci to zvládnete časovo a finančné. S dvoma deťm, ty na materskej. Nechápem, ako niekto chce za každú cenu ísť do domu, a potom žije od výplaty k výplate a fnuka, že nema peniaze, cas, nikam nechodí a roky otroci okolo stavby. Nečudujem sa sestre, ak by si jej liezla na nervy a možno už aj rodičom. Mama sa stará o babku, otec chodí do práce a každý víkend majú na krku vás. Človek sa ma prikryvat takou perinou, na akú má.

autor
13. máj 2025

Nikdy sa nám nikto nesťažoval že ich vyzierame alebo využívame jediný kto má problém je sestra, ktorá sa ma najemnej čo ozývať keď si odišla žiť do bytu a nemá na krku dve malé deti. My sme sa rozhodli pre starší dom ale mama povedala že pomôže keď bude treba, postráži deti. Akoze čo máme teraz robiť predať dom a ísť pod most? Či dať deti niekomu? Alebo proste to dokončiť za pomoci rodiny ako milión iných na Slovensku

la_dolce_vita
13. máj 2025
@mk1111111111

baby, zbytočne vysvetľujete, ona to jednoducho nechápe.

Autorka- mama varí viac, lebo vie, že nemáte čo jesť, ale nemá na to, tie rezne musí priniesť a zaplatiť Tvoja sestra, inak by tie rezne nemala z čoho pre vás urobiť. Tak sa to sestre nepáči, ani mne by sa to nepáčilo.

@mk1111111111 mas pravdu, zbytocne vysvetlovat, problem je sestra.

really8
13. máj 2025

Ty si strasne natvrdnuta. Co tu omielas ze mas na krku dve deti? Kto tie deti urobil?