icon

Ako zlepšiť vzťahy medzi súrodencami s rozdielnym životným štýlom?

13. máj 2025

Ani neviem čo chcem počuť, skor sa len vyrozprávať. Mám staršiu sestru, je staršia o rok a pol, vždy sme mali pekný vztah medzi sebou aj s rodičmi. Ona si spravila VŠ, žije s priateľom v Bratislave a pracuje, ja som sa vydala po strednej a s muzom máme 2 malé deti, ostali sme v okolí nitry odkiaľ pochádzame a opravujeme si dom na ktorý mame hypo. Príde mi že sa nám so sestrou zhoršili vzťahy lebo ona proste nechápe že sme v ťažšom období a potrebujeme pomoc. Nepriamo mi vyčíta že chodíme k našim rodičom cez víkend na obed alebo že im necháme strážiť deti. Ona má menej výdavkov a zarobí viac tak nemá problém doniesť rodičom nejakú elektroniku alebo nakúpiť potraviny, dávnejšie im prispela na auto keď kupovali. A proste si začínam všímať akoby jej vadilo že mirodicia pomahaju, čo je podľa mňa normálne že si rodina pomáha. Keď sa stretneme u rodičov tak len ividm čo si nové nakúpila kde boli na výlete proste žije inak ako my čo z posledných peňazí hľadáme najlacnejsi materiál aby sme si dokončili niečo na dome. Alebo že deťom nemôžeme kúpiť bicykel lebo nan proste nemáme teraz. Dovolenka tak skoro ani nehrozí a vytáča ma keď začne s tým že však si aj my určite musíme oddýchnuť. No ano musíme ale tak možno niekde v lese kúsok od domu. neviem.ako sa voči nej mám ohradit ked príde na také témy.

subartic
13. máj 2025

autorka haló ...počuvaš sa ty vôbec ? Nemá sa čo ozývať sestra lebo odišla do bytu a nemá na krku dve malé deti ? Ona ti tie deti neurobila a má právo sa ozývať k tomu , ako zneužívaš rodičov , lebo naozaj to čo robíte je už už na hrane zneužívania. Vy ste sa rozhodli mať dve deti po sebe, vy ste sa rozhodli si kúpiť starý dom , mali ste ísť do bytu a hotovo .

oceanahory
13. máj 2025

Autorka, slovo pokora ti nieco hovori?...lebo mam pocit, ze vobec nie. 🫤 Byt na tvojom mieste, tak som vdacna za rodicov, za sestru a cusim. Venuj sa radsej svojej prerabke, detom a tomu, aby ste sa co najskor osamostatnili, potom ta ziadna sestra nebude "trapit" a "sikanovat".

la_dolce_vita
13. máj 2025

Ak su rodicia dobraci, tak samozrejme sa nepostazuju. Ty sama by si mala vidiet realitu, ze tebe pomahaju nielen oni, ale aj sestra. Ktorej ocividne zavidis. Sestra toto vsetko vnima a je to naozaj pochopitelne.

casavina
13. máj 2025

Autorka nemám slov 😧 chýba ti srdečnosť, pokora, vďačnosť 🙏

bonboniera
13. máj 2025

Som sa pobavila dakujem 😂😂😂 dufam ze sa sestre stikuta od rana … tej sebeckej zlej sestre ktorá si nenadrbala dve deti po strednej škole a vadí jej ze skrz svoju šikovnosť dotuje sestru ktorá každý bozi víkend chodí vyzierat vlastnú mater, lebo “načo by som varila keď ona navarí viac”. No prečo asi navarí viac, keď vie, ze sa jej tam zas nasackuju štyria ľudia. Osemkrat za mesiac, si to zrátaj preboha 🤦‍♀️
Inak takýchto príbehov je tu milión, keď náhodou bude potrebovať pomoc sestra tak bohuzial, lebo vždy sa dotuje len to decko co sa o seba nevie postarať …

nika1971
13. máj 2025
@bonboniera

Som sa pobavila dakujem 😂😂😂 dufam ze sa sestre stikuta od rana … tej sebeckej zlej sestre ktorá si nenadrbala dve deti po strednej škole a vadí jej ze skrz svoju šikovnosť dotuje sestru ktorá každý bozi víkend chodí vyzierat vlastnú mater, lebo “načo by som varila keď ona navarí viac”. No prečo asi navarí viac, keď vie, ze sa jej tam zas nasackuju štyria ľudia. Osemkrat za mesiac, si to zrátaj preboha 🤦‍♀️
Inak takýchto príbehov je tu milión, keď náhodou bude potrebovať pomoc sestra tak bohuzial, lebo vždy sa dotuje len to decko co sa o seba nevie postarať …

@bonboniera presne...a poznam par pripadov, co presne este takymto neschopakom rodicia prepisu cely majetok...lebo oni su chudaci...

sense
13. máj 2025

Vieš píšeš že sa vám zhoršili vzťahy do sestrou ale podľa tvojho posledného príspevku ti o zlepšenie vzťahov ani nejde. Takže dúfam že nadpis zas len prepísali adminovia. Ty si chcela len čítať ako je sestra ťa zlá a nechápava. Lenže ty pochopenie pre ňu tiež nemáš a určite to pramení z toho že aj keď si to nepriznas jej niektoré veci zavidis

nika1971
13. máj 2025

je ine prist k rodicom na navstevu povedzme raz za mesiac, je ine ich chodit vyjedat kazdy vikend...a to pochybujem, ze len jeden den tam chodite, urcite tam chodite cely vikend...mama sa stara o choru babku, co je tiez poriadny zahul---kedy si ty pomohla mame s babkou? jaaj...jej netreba pomoct, ju treba len riadne vyzmykat...co? sa cudujem, ze ti mama este nic nepovedala...chudak tvoji rodicia

autor
13. máj 2025

Téma bola premenovaná ja som taký názov nedala. A si vyprosim aby ste ma tu urážali že využívam rodičov. By ma zaujímalo kto vám pomáhal keď ste mali malé deti do ste stavali som. Určite niktora z vás nepotrebovala pomôcť že? Mne na sestre vadí ze sa vyjadruje k veciam do ktorých ju nič nie je a manipuluje rodičov proti nam

lilinka76
13. máj 2025

Vážení diskutujúci, tu je asi zbytočné drať klávesnice, všetky sme tu debilné, len ona je lietadlo.
@autor Ste vyžierky, čo rodičovskú lásku zneužívajú, Tvoja sestra má pravdu.
A neobhajuj sa tým, že mamka varí veľa jedla. Iste by im dobre padlo, keby obedy naporcovala do mrazničky a vyšla si s dedkom (Tvojim otcom) na dovolenku, výlet, wellness.
Aj svokrovcov tak využívate, či oni sú "ďaleko"?

sense
13. máj 2025
@lilinka76

Vážení diskutujúci, tu je asi zbytočné drať klávesnice, všetky sme tu debilné, len ona je lietadlo.
@autor Ste vyžierky, čo rodičovskú lásku zneužívajú, Tvoja sestra má pravdu.
A neobhajuj sa tým, že mamka varí veľa jedla. Iste by im dobre padlo, keby obedy naporcovala do mrazničky a vyšla si s dedkom (Tvojim otcom) na dovolenku, výlet, wellness.
Aj svokrovcov tak využívate, či oni sú "ďaleko"?

@lilinka76 to som sa aj ja pýtala odpoveď neprišla..a zrejme sa ani nedozvieme

bonboniera
13. máj 2025

Inak môžeš tej svojej sebeckej sestre ruky bozkavat lebo keby nebola taká sebestredna, zostala vo vašom rodnom valale a zariadila si život ako ty, rodičia by sa starali o jej deti, varili jej rodine a bez jej dotácie by na vás už nezostalo ;)

sima234
13. máj 2025

Prepáč, ale či staviam nový alebo prerábam starý dom, nespravím si dve deti za sebou, keď viem, že to finančne ani časovo nezvládnem.

lilinka76
13. máj 2025

Sestra nemá na krku dve malé deti, lebo má rozum... Je najjednoduchšie urobiť 2 deti, zadlžiť sa a potom nemať ani na stravu. Ty musíš mať IQ.... a ešte mať sestre za zlé, že sa osamostatnila...Ty si sestra na pohľadanie 🤬

lilinka76
13. máj 2025
@anonym_autor

Téma bola premenovaná ja som taký názov nedala. A si vyprosim aby ste ma tu urážali že využívam rodičov. By ma zaujímalo kto vám pomáhal keď ste mali malé deti do ste stavali som. Určite niktora z vás nepotrebovala pomôcť že? Mne na sestre vadí ze sa vyjadruje k veciam do ktorých ju nič nie je a manipuluje rodičov proti nam

@autorka, my sme stavali dom 600 km od oboch rodín a mala som dvojčatá. A čuduj sa svete, varila som sama, vevyžierala som nikoho ani som dvom súrodencom čo sú v meste pri rodičoch nezávidela, že sem tam sa zahrali s vnúčatami, čo sa v mojom prípade nedalo...

lenkasarka
13. máj 2025

Ženy priznajte sa ktorá z vás vari o cca 4 až 5 porcii navyše keď nemusí?

riyadh
13. máj 2025

Ty si riadna chudera, vyzierka. Jasne ze to sestre vadi. Ano, ked nato nemas,. Predaj dom a prestahuj do garsonky, ze ta hanba nefacka. A nie nik mi nepomahal s detmi, ked boli male. Platili sme opatrovatelky. A nie, nevyzierala som mamu Ani nevyzieram, Ani z nej nerobim opatrovatelku. Ako dieta jej z ucty a Lasky pomozem, nakupim, pozvem, ked treba aj financne.moja mama sa narobila uz dost aby si trosku starobu aj uzila a ako sestry mame nazor nato rovnaky.ale na teba a tvojho manzela nemam slov.

luccija
13. máj 2025

Ty vidíš svoju pravdu sestra možno to, že mama sa stará o babku, deti, navarí vám...každá mama pomôže niekedy aj na úkor seba.Mala by si byť vďačná, že vám pomáhajú nie je to povinnosť.Dufam, že tam nie ste každý víkend.Tvoji rodičia ani sestra nemôžu za vaše rozhodnutia.To, že ste si rozumeli predtým neznamena, že to tak musí byť celý život.Kto iný má pomáhať ako rodina?nehraj sa na obeť a citovo nevydieraj mne by to tiež vadilo, že vy ste chceli dom, deti a každá ruka je dobrá.Skus sa na to pozrieť aj z inej strany.

luccija
13. máj 2025

Potom bude zase deti choré, v školke atď...možno jej to vadí, že hoci si vyletela z hniezda, ale stále potrebujes pomoc.

really8
13. máj 2025

Stale sa tu ohanas ako si ma rodina pomahat. Ako pomahas svojej mame? Skus sa pozriet ako zije ona? Vychovala dve deti a teraz vo vyssom veku sa este stara o svoju mamu. Do toho si sa jej na krk povesila ty. Len kopkas nozickami ako si treba pomahat ale sama nikomu nepomahas. Len si schmatla celu ruku.

colsami
13. máj 2025

Ty kokos tu niet co napisat, toto je fakt zaslepena este stredoskolacka ktora si dobrovolne spravila hned deti bez zazemia, byvania, penazi, a teraz sa pyta "ako to asi tak maju dokoncit ked maju deti a nemaju peniaze, ak nie rodicom na krku visiet?!" No normalne, ako vsetci co sme riesili byvania, stahovania, rekonstrukcie, aj s malymi detmi na krku a stovky km od pomoci rodicov.

Inak, pod povrchom su este dve veci:
1) kym kupili (aspon) ten lacny stary dom, kde byvali? Este by sme sa dozvedeli ze doteraz v izbe u rodicov.
2) male deti male deti. Urcite to male dieta bude mat aj 2-3 roky a autorka mohla byt davno v praci. Ak po SS (po18-19r) mala hned svadbu a deti a teraz je pred 30tkou ako udava, urcite doma nema novorodenca co nemoze ist do skolky alebo jasli, aby ona sla do prace.

Radsej vypinam upozornenia, lebo kazda dalsia jej reakcia ma len vytlakuje 👌

hama_ba
13. máj 2025

No tiež máme dieťa, dom treba a nepomáha nám nik lebo sa pomáha takej sestre ako si ty 😁. Takže celá energia ide jej (pomoc s deťmi, prestravovanie atď). Ale my máme hrdosť a zliepame to nejak vlastnými silami 🙂

isis234
13. máj 2025

@autorka... Jej vyhovuje že žije v byte a nemusí sa o nič starať ... To si nemysli. Aj v byte sú starosti. Niečo sa pokazí a musí si to dať opraviť. Nič nerobí svojpomocne. Musí zaplatiť firmu a to nie je lacné.
Ako čítam ďalšie tvoje komenty... hmmm. V kľude si to po sebe prečítaj. Očami tvojej rodiny (sestry a rodičov)
Tvoja mama sa stará o jej mamu. Má toho veľa. Ty si mladšia, máš dve deti a napriek tomu jej ich dáš varovať...???? 😲 Takže tvoja mama má na starosti 3 ľudí. hoc by už mala oddychovať. A tvoj otec ešte robí!!! Aby oni mali čo jesť a vyžiť.
Tvoja sestra im prinesie nákup, aby nemuseli ísť do obchodu- veď to čas strávený,, a oni miesto nákupu varujú tvoje deti a ešte vám 4 ľuďom ešte varia!!!!! Vieš si predstaviť koľko je to financií? ??
Ruku na srdce, Ste nezodpovedný pár. Kúpite starý dom, hoc nemáte na opravu, ty si bez peňazí . Prepáč ale normálny ľudia toto nerobia.
Tvoja mama varí viac, lebo vie, že prídete k obedu. Vy si sami varte doma!!! Na čo máte peniaze!
Po tomto všetkom, tvoja sestra má pravdu. Čo najskôr daj malé dieťa do jaslí a choď pracovať!!!!!!!
Manželova rodina je kde??? Prečo nedáš im varovať deti? Chodiť k nim na obed???

misanthropicdann
13. máj 2025

Ja ju absolútne chápem.
Pozri sa na to z jej strany,
Rodicia pred dôchodkom/na dôchodku asi sami nemajú peniaze na rozdávanie, ona sa osamostatnila a odbremenila ich od seba. Ona sa snaží im pomáhať prispievať aby sa mali lepšie aby si mohli oddýchnuť, trosku si užívať život.
A potom pozerá na to ako ty sa chodíš každý týždeň k nim najesť, jak peniaze ktoré si mohli užiť dávajú tebe.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
misiak7777
13. máj 2025

Navrhujem aby ste si spravili tretie decko a na obedy chodili aj cez týždeň

maris5
13. máj 2025

A niekto sa tu aj zamyslel nad tym, ze ta sikovna, uspesna sestra vystudovala VS a asi to nebolo zadarmo a rodicia ju niekolko rokov dotovali. Jej by ste tiez vraveli, ze je vyzirka?

Mladsia sestra nesla na skolu, zalozila si rodinu a stari rodicia radi stravia nedelny obed s vnucatami. Vnucata o chvilu vyrastu a uz ich nebudu tolko potrebovat a ti stari rodicia si to uvedomuju.

O chvilu sa karta obrati a mladsia sestra bude pomahat rodicom a vozit ich po lekaroch, lebo predsa ona je ta, ktora byva blizsie.

lenkasarka
13. máj 2025
@maris5

A niekto sa tu aj zamyslel nad tym, ze ta sikovna, uspesna sestra vystudovala VS a asi to nebolo zadarmo a rodicia ju niekolko rokov dotovali. Jej by ste tiez vraveli, ze je vyzirka?

Mladsia sestra nesla na skolu, zalozila si rodinu a stari rodicia radi stravia nedelny obed s vnucatami. Vnucata o chvilu vyrastu a uz ich nebudu tolko potrebovat a ti stari rodicia si to uvedomuju.

O chvilu sa karta obrati a mladsia sestra bude pomahat rodicom a vozit ich po lekaroch, lebo predsa ona je ta, ktora byva blizsie.

@maris5 sestra im to opláca, robí nákupy,prispela na auto.

gov
Odpoveď bola odstránená
sidicek
13. máj 2025
@maris5

@maris5 no len aby ,podľa mňa tieto typy stále niečo potrebujú, nie sú schopné myslieť dopredu ,ved to pekne vidieť na tom sebeckom myslení. Potom budú starí rodicia vodiť deti do a zo škôlok, na krúžky, učiť sa s nimi ,kým mama príde zo smeny.Na dome budú stále niečo potrebovať pomáhať, títo starí rodicia sa teda odpočinku tak rýchlo nedockaju.