Ako zlepšiť vzťahy medzi súrodencami s rozdielnym životným štýlom?
Ani neviem čo chcem počuť, skor sa len vyrozprávať. Mám staršiu sestru, je staršia o rok a pol, vždy sme mali pekný vztah medzi sebou aj s rodičmi. Ona si spravila VŠ, žije s priateľom v Bratislave a pracuje, ja som sa vydala po strednej a s muzom máme 2 malé deti, ostali sme v okolí nitry odkiaľ pochádzame a opravujeme si dom na ktorý mame hypo. Príde mi že sa nám so sestrou zhoršili vzťahy lebo ona proste nechápe že sme v ťažšom období a potrebujeme pomoc. Nepriamo mi vyčíta že chodíme k našim rodičom cez víkend na obed alebo že im necháme strážiť deti. Ona má menej výdavkov a zarobí viac tak nemá problém doniesť rodičom nejakú elektroniku alebo nakúpiť potraviny, dávnejšie im prispela na auto keď kupovali. A proste si začínam všímať akoby jej vadilo že mirodicia pomahaju, čo je podľa mňa normálne že si rodina pomáha. Keď sa stretneme u rodičov tak len ividm čo si nové nakúpila kde boli na výlete proste žije inak ako my čo z posledných peňazí hľadáme najlacnejsi materiál aby sme si dokončili niečo na dome. Alebo že deťom nemôžeme kúpiť bicykel lebo nan proste nemáme teraz. Dovolenka tak skoro ani nehrozí a vytáča ma keď začne s tým že však si aj my určite musíme oddýchnuť. No ano musíme ale tak možno niekde v lese kúsok od domu. neviem.ako sa voči nej mám ohradit ked príde na také témy.
A niekto sa tu aj zamyslel nad tym, ze ta sikovna, uspesna sestra vystudovala VS a asi to nebolo zadarmo a rodicia ju niekolko rokov dotovali. Jej by ste tiez vraveli, ze je vyzirka?
Mladsia sestra nesla na skolu, zalozila si rodinu a stari rodicia radi stravia nedelny obed s vnucatami. Vnucata o chvilu vyrastu a uz ich nebudu tolko potrebovat a ti stari rodicia si to uvedomuju.
O chvilu sa karta obrati a mladsia sestra bude pomahat rodicom a vozit ich po lekaroch, lebo predsa ona je ta, ktora byva blizsie.
@maris5 a po strednej škole si zorganizovať svadbu jej asi rodičia nedali prázdnu obálku.
A kde bývala kým nekúpili dom? Pravdepodobne stále u tých istých rodičov.
Nevieme koľko má deti ale ak ak ala svadbu hneď po SŠ očakávam ze dieťa bolo do roka po svadbe.
Ak mala odrobenych nula nula nič tak akú dostala matersku keď ostala doma, keď odišla na rodičak predpokladám ze rodičia jej rovnako prispievali a pomáhali keďže pravdepodobne vtedy sa nemali o moc finančné lepšie keď nakoniec si museli kúpiť starý dom nakoľko na iný im nevyšlo a teraz v ňom utopia tisíce ktoré nemajú
A niekto sa tu aj zamyslel nad tym, ze ta sikovna, uspesna sestra vystudovala VS a asi to nebolo zadarmo a rodicia ju niekolko rokov dotovali. Jej by ste tiez vraveli, ze je vyzirka?
Mladsia sestra nesla na skolu, zalozila si rodinu a stari rodicia radi stravia nedelny obed s vnucatami. Vnucata o chvilu vyrastu a uz ich nebudu tolko potrebovat a ti stari rodicia si to uvedomuju.
O chvilu sa karta obrati a mladsia sestra bude pomahat rodicom a vozit ich po lekaroch, lebo predsa ona je ta, ktora byva blizsie.
@maris5 tomu s tou pomocou rodičom v budúcnosti ani sama neveríš...Ona sa istotne starať nebude, to vidím na prístupe k rodičom v tejto diskusii.
@maris5 zároveň prečo by museli sestre pomáhať keď šla na VŠ, možno jej ne pomáhali alebo len minimálne. Väčšina vysokoškolákov robí brigády od prvého ročníka a kopu z nich si počas toho obdobia dokáže ešte aj ušetriť lebo bývajú na intrakoch, zdieľaných izbách a jedia wifonky len aby si ušetrili peniaze.
Niekto rodí deti, niekto sa najprv postará o seba a až potom si robí deti aby nemusel chodiť s nastrcenou rukou ze "aha pomôžte mi ja som matka a nemám čo jesť"
Autorka, nemáš cit. Nelúbiš svoju mamu. Ty s manželom a dvomi deťmi bez hanby chodite rodičom na obed??? Veď máš muža, ten nech sa o vás postará! Načo sa oženil? Len deti robiť? Jeho rodia prečo vám nepomáha? Ty odsudzuješ sestru, ale ona pomáha rodičom. Ty sa pritom priživuješ aj na svojej sestre, Ona nakupi rodičom a ty to ideš im zjesť. Dospelá žena a rozum ako malé decko
Myslím, že autorka sem už nevkročí, všetci sme jej riadne naložili, čo sa do nej vošlo 👍. Žiaľ, len čistú pravdu.
A ty ako pomáhaš rodicom,ked teda podla teba si ma rodina pomahat? Ci to len tebe ma rodina pomahat?
Som úplne na strane sestry. A maximálne ju chápem.
Autorka co spravíš, keď prestane rodičov sestra podporovať a rodicia už nebudú mať peniaze na to aby vás takmer tretinu mesiaca živili? Lebo bez peňazí a nákupov od sestry nebudú mať na toľko obedov každý víkend. A teraz sa na to pozri opačne, sestra ma 2 deti, opravuje dom a chodí vyzierat rodičov, lebo vsak ona na to nemá. Ty by si bola nadšená, že tvoje peniaze a jedlo idú nezodpovednej sestre, ktorá je totálne finančné negramotna a narobila si deti, o ktoré sa nevie postarať?
Nečakám ze to pochopíš, lebo si zaslepena závisťou a zlobou
Autorka pozri, pises, ze maminka Ti ponukla pomoc, ty ju teraz s vdakou prijimas s vedomim, ze byvas o par domov dalej a v buducnosti to budes prave ty, kto mozno denne bude robit spolocnost jednemu z rodicov ak zostane sam, poskytne pomocnu ruku rodicom napr. pri vaznej chorobe, opatrovani, doprovode k lekarom, operativnom vybavovani cohokolvek.(vselico sa v zivote velmi rychlo zvrtne). Z Bratislavy sa sestre tieto veci budu zabezpecovat tazsie. Ono peniaze nie su vsetko. Mas len zle obdobie, lebo veci teraz nejdu tak, ako si si ich vysnivala. To onedlho prejde, male deti rychlo vyrastu a zahraju sa chvilu aj bez toho by ich stale musel niekto mat na ociach. Onedlho z deti budu sikovni pomocnici na dvore aj v domacnosti. Ty pojdes do prace a Vas prijem sa zvysi. Dokoncite dom a zahradu, dopestujesa si zdravu zeleninu a ovocie, pripadne dochovas sliepky, budes mat vajicka, masko a tym padom nizsie naklady na potraviny. Tak ako sa hovori u deti, tak je to aj u nas dospelych - je to len obdobie. Ak za kazde strazenie deti a pozvanie na obed uprimne podakujes, pripadne pomozes umyt riad alebo po obede upratat, obcas prinesies k obedu napr. upeceny kolac, mamka bude ta najstastnejsia ze Vas ma tak blizko. Verim, ze pride cas, ked s vdakou oplatis to, co ti teraz davaju. A ak bude mat sestra deti neskor a maminka bude fit, s takou istou laskou urcite poopatruje deticky aj jej. Neporovnavaj sa s niekym, co ma uplne iny zivotny styl. Neries. Uprimne sa o tom porozpravaj s rodicmi aby vedeli, ze si ich pomoc velmi vazis. Pokazit si vztahy so sestrou iba preto, ze to mate kazda inak, to za to tiez urcite nestoji. Vela sil pri rekonstrukcii zelam ❤️
Nuz 4ludia kazdy vikend na obed? Vyzierky. A ze nemas na to aby si rodicom aspon tie potraviny nakupila co pojete? Doma by ste nejedli? Zamysli sa nad sebou,nie sestrou.
Kazdy ako si zariadi tak ma.
Ona pomaha rodicom, rodicia tebe a este ti vadi, ze sa ma dobre a nehladi na kazdy drobak.
Ja som v rodine zastancom, ze ked jeden, tak aj druhy a ked tebe nieco rodicia daju, rovnako maju dat aj jej.
Možno sa rodičia sťažovali práve tvojej sestre...a preto to ona teraz rieši, kto vie...ale vieš čo? hanba by ma fackovala...keď už vážne by som potrebovala pomoc, tak nakúpim, odnesiem, poviem mamine nech navarí na celý víkend, veď jedli by ste aj keby ste nechodili k ním na obed nie? takže toľko by si pre rodičov spraviť mohla...
Fuha riadne ste sa tu do nej pustili. Aj my občas chodievame k rodičom cez víkend na obed. Nevedela som,že je to taký hriech.
Veľmi si tu už domýšľate. Určite aj autorka pomáha rodičom ako vie. A keďže je bližšie ako sestra tak aj v budúcnosti im bude ona po ruke keď budú hocičo potrebovať. A z vnúčat sa zvyknú ľudia tešiť ,teda u nás to tak je ,sami si ich pýtajú .
Ale s tým domom súhlasím ,že to nebol dobrý nápad keď na to niesú financie. To je večný žrút peňazí ,viem o čom hovorím. No samozrejme nie je nad vlastnú zeleninu,ovocie,mäso atď.
Fuha riadne ste sa tu do nej pustili. Aj my občas chodievame k rodičom cez víkend na obed. Nevedela som,že je to taký hriech.
Veľmi si tu už domýšľate. Určite aj autorka pomáha rodičom ako vie. A keďže je bližšie ako sestra tak aj v budúcnosti im bude ona po ruke keď budú hocičo potrebovať. A z vnúčat sa zvyknú ľudia tešiť ,teda u nás to tak je ,sami si ich pýtajú .
Ale s tým domom súhlasím ,že to nebol dobrý nápad keď na to niesú financie. To je večný žrút peňazí ,viem o čom hovorím. No samozrejme nie je nad vlastnú zeleninu,ovocie,mäso atď.
@samik88 obcas a kazdy vikend je rozdiel. Nevidis ho? Druha vec, urcite maju radi vnucata ale ak su to dve male deti do 3r tak je to brutalne narocne pre starsie osoby sa im venovat.
@samik88 no skôr ty si domyslas ako "určite " pomaha a bude pomáhať rodicom.Asi keby to tak bolo , tak to rovno napise a sestra ani rodicia by ju nepovažovali za prizivnika. Rodicia jej to samozrejme nepovedia do očí, ale keďže sa prikláňajú na stranu sestry, tak s nou zrejme z veľkej časti súhlasia.
To je hrozná sestra. Ako si len dovolila odísť bývať do bytu!
Ale nie, vážne. Kto kúpi starší dom, keď nemá na prerábku? Asi že kúpim menší byt a uskromním sa, kým našetrím na niečo väčšie. Najmä keď mám deti...
som si to čítala a to je taká tvoja mantra, že máme dve malé deti a prerábame dom.. 🙂 Ja by som sa na tvojom mieste spýtala v súkromí rodičov, či im ozaj nevadí, že im nechávate na stráženie deti (neviem ako často) a že chodíte každý víkend na obed. Akože ozaj sa mohli medzi rečou posťažovať sestre, že je toho na nich moc. A tie obedy - áno, tvoja mama je možno zvyknutá variť viac, ale napríklad naši, keď varia viac, tak to majú na viac dní. A keď sa k nim raz za mesiac privalíme na víkend my, tak im to veľa navareného vyjeme za deň a na druhý musia variť zasa. Ak by ste nechodili na obedy k nim, tak si spočítaj, čo všetko by si musela na víkend kúpiť na varenie a skús to sem tam ozaj kúpiť a doniesť im to. A so so sestrou sa porozprávaj, že proste ešte tak rok (alebo si sami stanovte nejakú hranicu) budete ešte potrebovať väčšiu výpomoc od vašich a potom sa to zlepší a budete môcť pomôcť vašim aj vy na oplátku a budete si môcť aj dovoliť viac oddychovať na dovolenkách alebo čo vám to vyčítala. Je už na nej, či bude napriek tomu ďalej rýpať do vecí, ktoré sa týkajú hlavne vás.
A nemôže sestra len naznačovať to, čo počuje od rodičov? Možno sa jej posťažujú, že je toho na nich veľa, ale tebe sa to hanbia povedať, tak to sestra hovorí za nich. Veď sa treba normálne na rovinu spýtať rodičov, či ich to veľmi nezaťažuje, že tam chodíte pravidelne na obed a že vám po víkendoch strážia deti. Keď povedia, že vôbec, tak si zo sestriných poznámok nič nerob, veď raz budú pomáhať s deťmi jej.
A nemôže sestra len naznačovať to, čo počuje od rodičov? Možno sa jej posťažujú, že je toho na nich veľa, ale tebe sa to hanbia povedať, tak to sestra hovorí za nich. Veď sa treba normálne na rovinu spýtať rodičov, či ich to veľmi nezaťažuje, že tam chodíte pravidelne na obed a že vám po víkendoch strážia deti. Keď povedia, že vôbec, tak si zo sestriných poznámok nič nerob, veď raz budú pomáhať s deťmi jej.
@mara66 to ale rodičia nemusia priznat.Aj mne mama nariekala ako je unavená z bratovych deti ,ale jemu nikdy nič nepovedala, keby som sa do toho zaangazovala ako tuto sestra, tiež by som bola najhoršia.Ale človek musí mať sudnost ,nie len sebecký na svoje záujmy hľadieť.
Tak jej povedz, že keď dokončíte opravu domčeka, dôjde aj na dovolenku niekde pri mori s deťmi. Zatiaľ vám to časovo a finančne nevychádza, keďže chcete dokončiť byvanie. A fakt neviem, či až toľko ušetríte víkendovým obedom u rodičoch, to si nemyslím. Keď nastúpis do práce, určite sa vám zlepší finančný rozpočet. Nerieš to tak, že máš pocit, že ti niečo naznačuje. Skôr jej porozprávaj o dokončení domčeka, o tom, ako ho chces dať do finálnej podoby, čo tam chces mat, ako chces zariadiť detské izbičky a kuchyňu pre seba...., o deťoch jej porozprávaj ako napredujú, o varení, peceni.....
Ked sa na to pozriem ocami tvojej sestry vidim mamu,ktora sa stara o babku,takze je bez prijmu. Potom je tu otec,ktory pracuje a zivi domacnost. K tomu strazia vnucata a varia obcas pre vas obed. Tiez by mi bolo luto rodicov,ze ich vidim takto. Radsej by som ich videla oddychnutych a stastnych. Na druhej strane si tu ty,ktora ma dve deti a preraba dom. Ako matka jasne,ze by som pomohla svojmu dietatu. Ale ako dcera,by som nedopustila,aby mi rodicia museli az takto pomahat. Toto si musite vy dve so sestrou vydiskutovat. Zavidite si obidve navzajom. Ona zavidi,ze ti rodicia pomahaju a ty zavidis jej zivot. Mala si rovnake moznosti. Mohla si si najskor zabezpecit byvanie a potom rodit deti. A necakat pomoc od rodicov. Rodicia maju tiez narok na spokojny zivot. Ved sa vas nachovali dost. Kedy budu mat rodicia klud a nebudu musiet mysliet na dobro inych,ale konecne zacnu mysliet na seba?
A ty autorka si sa zamyslela nad situa iou z pohľadu sestry? Tak ona podporili rodicov nákupom potravín, ked im zrejme chyba a vy im to chodíte zjesť??
Takže vy zjete zo sestrička peňazí u rodičov, nie z ich. Už chápeš?
Nevidím vobec nič zlé na tom, ze ona si môže dovoliť viac ako vy. Je to ok. Co ok nie je, je spoliehať sa a využívať vlastne sestru - lebo ved ona na to ma a vy nie.
Je to vlastne od vás sebecké. Vy ste sa rozhodli stavať s 2 detmi. Sestra nie je povinná vám zabezpečovať stravu cez rodicov. Stráženie deti je uplne ok, ak to rodičom vyhovuje.
Ale tvoje argumenty ako si to sestra dovoliť môže a vy nie, svedčí skor o tvojej nespravodlivosti voci sestre.
Skus si to otočiť a úprimne sa nad tým zamyslieť.
Sestra pomaha rodičom, ktorým chýba a vy to zneužívané vo svoj prospech. Ona nie je zodpovedná za vašu finančnú situáciu.