Ako zmierniť sklamanie matky z môjho neplánovania mať detí?
Ahojte... mám skoro 30 rokov, mám fajn kariéru, som samostatná a žijem sama, ale moja mama sa kvôli mne tak trochu trápi... zaujímalo by ma aký máte na vec pohľad vy. Ja v sebe mám vyriešené, že deti nechcem, nemám momentálne ani partnera, pre viacero dôvodov. Som zvyknutá žiť sama, v podstate tak žijem už dlho. Moja mama sa o mňa však stále obáva a často to prízvukuje. Máme veľmi dobrý vzťah, trápi ma iba to, že vidím ako túži po vnúčatkách. Som bohužiaľ jedináčik, ona po mne už ďalšie deti mať nemohla zo zdravotných dôvodov... mrzi ma, keď ju vidím nakúkať do kočíkov a počujem ako mi hovorí o ďalšej kamarátke, ktorá je babkou... je podľa vás spôsob ako to zmierniť alebo ako sa o tom s ňou porozprávať? Je to pre mňa náročná téma...
Dnes mnohí ľudia strašne moc špekulujú, riešia hlúposti a boja sa dopredu situácii, ktoré ani nemusia nastať. Ja som vyrástla v tom, že život má nejaký poriadok a riadila sa tým. Škola, práca, manželstvo, deti. Chcela som všetko. Muž zasa chcel postaviť dom, zasadiť strom a mať syna, ktorý bude pokračovateľom rodu. Stretli sme sa a už to išlo. Normálne sme si urobili dieťa, potom druhé, tretie a neuvažovali sme, že je to ťažké, že sa niečoho vzdávame, že sa obetujeme... Jediné, čo sme riešili bolo, aby sa deti narodili zdravé, to som bola na všetkých vyšetreniach. Ostatné veci riešime za pochodu, tak ako prídu a na zbytočné úvahy nemáme čas.
@anonym_37eb2f to je krásne, ono asi najdôležitejšie je, aby bol človek šťastný. Ja samozrejme viem, že som trochu sebecká a nechce sa mi vzdávať takého toho môjho komfortu, z toho čo vidím z okolia mať deti vyžaduje naozaj množstvo casu, energie a sebaobetovania. Vzdy smekám klobúk dole pred matkami, hlavne ak majú detí viac.
som nemilo prekvapena, ze mat deti je nieco ako mat nejaku hracku na zahnanie nudy, aby sa ostatni potesili a aby sa mal kto postarat v starobe o rodicov. Ja som si stale myslela, ze mat deti je obohatenie kazdeho rodica, a to na zaklade ich zodpovedneho rozhodnutia a chcenia, ale nie z vypocitavosti alebo z nudy starych rodicov, ktori nemaju ine zaujmi. A kto neciti naplnenie v tom, mat deti, alebo z roznych inych dovodov nechce mat deti, je to jeho vysostne osobne rozhodnutie. Snad nezijeme v stredoveku, kedy mat deti znamenalo povinnost, uzatvaranie obchodov, majetkov, politickych rozhodnuti.
Ty si ako moja babka ,,nevlastná babka,, celý život nemala muža ale bola jeden najúžasnejší človek na svete a ešte sa aj dožila dlho🙂
@anonym_50648b to ďakujem, ono ja a tí muži :D ja sa priznám, ze sa tomu vyhýbam, to zoznamovanie ma nebaví a rande ma nechávajú vzdy len takú sklamanú, že už na to kašlem popravde
Ja sa jej necudujem, ak jedina dcera nechce deti, je to zlyhanie matky. Tiez by ma to mrzelo a nepomohli by ziadne slova, ktore by ten zial uhasili…
Ja som tiež niekedy premýšľala že nechcem deti. Problém je že som strašne silný introvert, ľudom nerozumiem, deťom ani toľko, neviem si vytvoriť normálny vzťah. Ale keďže som precitlivela a videla som že starší ľudia to často vnímajú skôr ako príspevok k vlastnej nesmrteľnosti, dôvod prečo žili, ako by hlavný zmysel života bolo rozmnožiť sa a pokračovať. Tak so sa na to dala. A vieš čo? Som za to rada. Manželstvo som síce neudržala ale aj tak to beriem ako najlepšie rozhodnutie života. Uvidím ako sa rozhodnú moje deti ale tiež mi stíska pri pomyslení že tiež budú váhať. A ešte jedna vec mi napadla. Mám kamarátku čo naozaj nechce deti a fakt už starým rodičom vodí domov psa že vnučku som vám priniesla. Neviem či si všimla aký smutný pohľad na ňu pri tej zmienke hodia, ale nemám to srdce to hovoriť. Už je aj tak neskoro.
@minnie767 poznám osobu, ktorá nechcela deti...že naozaj, ale šmyklo sa....bohužiaľ omylom a tá osoba sa naozaj psychicky zložila....z normálneho človeka úplná troska ....
Dnes mnohí ľudia strašne moc špekulujú, riešia hlúposti a boja sa dopredu situácii, ktoré ani nemusia nastať. Ja som vyrástla v tom, že život má nejaký poriadok a riadila sa tým. Škola, práca, manželstvo, deti. Chcela som všetko. Muž zasa chcel postaviť dom, zasadiť strom a mať syna, ktorý bude pokračovateľom rodu. Stretli sme sa a už to išlo. Normálne sme si urobili dieťa, potom druhé, tretie a neuvažovali sme, že je to ťažké, že sa niečoho vzdávame, že sa obetujeme... Jediné, čo sme riešili bolo, aby sa deti narodili zdravé, to som bola na všetkých vyšetreniach. Ostatné veci riešime za pochodu, tak ako prídu a na zbytočné úvahy nemáme čas.
@anonym_37eb2f to bola tvoja generácia - teraz je generácia JA,JA, JA dlho nič a zase len JA - neuberiem si z komfortu, neprispôsobim sa nikomu a neobetujem ani minútu života niekomu druhému.
@minnie767 mozno sa narovinu opytat, ako to vidi a citi.... a za seba povedat, ze v kazdej generacii boli vzdy aj tety a strykovia, co vlastne deti nemali... Ze ty mas take a take plany v zivote, a tuzby a ze pre teba vela znamenaju. Nic
jej nedlzis, a uz vobec nie znicit si telo a zavesit si na krk 18rocnu zodpovednost a stres, ked sama nechces. 😉
Ja som tiež niekedy premýšľala že nechcem deti. Problém je že som strašne silný introvert, ľudom nerozumiem, deťom ani toľko, neviem si vytvoriť normálny vzťah. Ale keďže som precitlivela a videla som že starší ľudia to často vnímajú skôr ako príspevok k vlastnej nesmrteľnosti, dôvod prečo žili, ako by hlavný zmysel života bolo rozmnožiť sa a pokračovať. Tak so sa na to dala. A vieš čo? Som za to rada. Manželstvo som síce neudržala ale aj tak to beriem ako najlepšie rozhodnutie života. Uvidím ako sa rozhodnú moje deti ale tiež mi stíska pri pomyslení že tiež budú váhať. A ešte jedna vec mi napadla. Mám kamarátku čo naozaj nechce deti a fakt už starým rodičom vodí domov psa že vnučku som vám priniesla. Neviem či si všimla aký smutný pohľad na ňu pri tej zmienke hodia, ale nemám to srdce to hovoriť. Už je aj tak neskoro.
@anonym_41428a ja práve tiež mám zvieratko, ale neoznačujem ho úplne za vnuka, síce... ono je to jednoducho náročná tema a verím, že je náročná aj pre moju mamu, práve preto som jej chcela uľahčiť
Ja sa jej necudujem, ak jedina dcera nechce deti, je to zlyhanie matky. Tiez by ma to mrzelo a nepomohli by ziadne slova, ktore by ten zial uhasili…
@cyberk práve to nechcem, aby to vnímala ako zlyhanie, chcela by som jej len ukázať, že ja som šťastná tak ako som, že mi nič nechýba... ja som jej sľúbila, že sa určite nemusí báť a doopatrujem aj ju a to mienim dodržať...
@anonym_37eb2f to je krásne, ono asi najdôležitejšie je, aby bol človek šťastný. Ja samozrejme viem, že som trochu sebecká a nechce sa mi vzdávať takého toho môjho komfortu, z toho čo vidím z okolia mať deti vyžaduje naozaj množstvo casu, energie a sebaobetovania. Vzdy smekám klobúk dole pred matkami, hlavne ak majú detí viac.
@minnie767 sebectvo vyzera inak ...
@anonym_af1ae7 podprahovo manipuluje. Aká je smutná, neustále sa vypytuje, či už niekoho má, pripomína, kto je už babka. Myslím, že svoje pocity môze vyjadriť, ale nie neustále domŕzať a hlavne ak je jej dcéra spokojná. Smutná nech je, keď sa jej dcéra dá na gambling a alkohol. Nie keď je spokojná a úspešná.
@anonym_5ec519 v ktorom príspevku to autorka napísala? Možno som prehliadla ale ja som čítala iba že napísala že jej to mama nijak nevyčíta, iba ju vidí že je smutná. Toto nie je manipulácia.
@anonym_37eb2f to bola tvoja generácia - teraz je generácia JA,JA, JA dlho nič a zase len JA - neuberiem si z komfortu, neprispôsobim sa nikomu a neobetujem ani minútu života niekomu druhému.
@sisaka no chvalabohu, že žena už nie je len domáci spotrebič, chlapov matrac a opatrovateľka. Že sa konečne každá môže zariadiť, ako uzná za vhodné. Väčšina starostlivosti o deti či domácnosť je stále na žene, či sa nám to páči ale o nie. Keď si niektorá uvedomí, že by nebola dobrá matka je to výhra pre tie nenarodené deti.
@sisaka pre mňa sú sebci skôr tí, čo sexujú hlava nehlava bez ochrany, narobia x detí, ale postarať sa nevedia. Potom tu plačú, že sú drahé potraviny a nemajú na výbavu do školy.
@sisaka no chvalabohu, že žena už nie je len domáci spotrebič, chlapov matrac a opatrovateľka. Že sa konečne každá môže zariadiť, ako uzná za vhodné. Väčšina starostlivosti o deti či domácnosť je stále na žene, či sa nám to páči ale o nie. Keď si niektorá uvedomí, že by nebola dobrá matka je to výhra pre tie nenarodené deti.
@anonym_5ec519 si si istá, že
Odpovedáš na to, čo ja píšem?
Ja nikde nepíšem o žene - spotrebiči, neschopnej rozhodovat o sebe, ale o dnešnej sebastrednej generácii (žien AJ mužov), prečítaj si, čo sama autorka témy píše o sebe
@sisaka pre mňa sú sebci skôr tí, čo sexujú hlava nehlava bez ochrany, narobia x detí, ale postarať sa nevedia. Potom tu plačú, že sú drahé potraviny a nemajú na výbavu do školy.
@anonym_5ec519 je rozdiel nevedieť sa postarať a NECHCIEŤ sa postarať, ja píšem o kategórii číslo 2
@anonym_5ec519 si si istá, že
Odpovedáš na to, čo ja píšem?
Ja nikde nepíšem o žene - spotrebiči, neschopnej rozhodovat o sebe, ale o dnešnej sebastrednej generácii (žien AJ mužov), prečítaj si, čo sama autorka témy píše o sebe
@sisaka ja stále nerozumiem, čo je sebestredné na Tom ziť svoj život podľa vlastných predstáv. Snád sme sa už niekam posunuli.
@cyberk práve to nechcem, aby to vnímala ako zlyhanie, chcela by som jej len ukázať, že ja som šťastná tak ako som, že mi nič nechýba... ja som jej sľúbila, že sa určite nemusí báť a doopatrujem aj ju a to mienim dodržať...
@minnie767 akoze je pekne, ze si stastna tak ako si, jej podla mna, ani nejde o to kto sa o nu postara. Ale, ten pocit, drzat v ruke dieta, ktore je jej krv a moze sa s nim kedykolvek pohrat a zaroven vratit rodicom, je iny level lasky, vztahu a starostlivosti.. tazko to opisat a kedze ty taku lasku (mama-dieta) nepoznas, to nemas ako pochopit, znovu zazit to ako vidis, ze ti tvoja krv rastie pred ocami…
@minnie767 akoze je pekne, ze si stastna tak ako si, jej podla mna, ani nejde o to kto sa o nu postara. Ale, ten pocit, drzat v ruke dieta, ktore je jej krv a moze sa s nim kedykolvek pohrat a zaroven vratit rodicom, je iny level lasky, vztahu a starostlivosti.. tazko to opisat a kedze ty taku lasku (mama-dieta) nepoznas, to nemas ako pochopit, znovu zazit to ako vidis, ze ti tvoja krv rastie pred ocami…
@cyberk samozrejme, rozumiem aj tomuto pohľadu, len jednoducho... nie je to nič pre mňa a nemyslím si, že je to jej zlyhanie, lebo mne dopriala detstvo nádherné, také na aké rada spomínam.
@anonym_5ec519 je rozdiel nevedieť sa postarať a NECHCIEŤ sa postarať, ja píšem o kategórii číslo 2
@sisaka ja si myslím, že by som sa ani nevedela postarať, myslím skôr po tej emocionálnej stránke... keď vidím ako sa moje kamarátky venujú a rozvíjajú tie deti, ja viem, žeby som nemala podobnú trpezlivosť
Ďakujem za všetky názory a odpovede, veľmi si ich vážim, zrejme sa o tom s maminou skúsim porozprávať otvorene, verím, že ma aspoň skúsi pochopiť...
@sisaka ja stále nerozumiem, čo je sebestredné na Tom ziť svoj život podľa vlastných predstáv. Snád sme sa už niekam posunuli.
@anonym_5ec519 asi píšem po španielsky. Nie je absolútne nič zlé žiť podľa svojich predstav. Problém je, že čoraz viac ľudí nezaujíma nik iný len oni sami. Nechcú sa prispôsobiť nikomu, nie sú ochotní nič obetovať a čokoľvek, čo sa netočí okolo ich JA je príliš veľká obeta.
@anonym_37eb2f v tvojom príbehu je podstatné to “stretli sme sa”. Mám 3 dcéry, každá by chcela to, čo ty tu popisuješ. Ver mi, že v dnešnej dobe pre vzdelanú, múdru a aj krásnu mladú ženu len tak niekoho “stretnúť”, čo by chcel to isté, čo oni a ešte by aj takú ženu chcel sa rovná výhre v lotérii…
@anonym_bac2a4 Môžem vedieť prečo sa obávať o dospelú, samostatnú ženu?S deťmi by obavy o jej existenciu zmizli či ako? Deti sú zárukou čoho?Lebo tu na MK tak 80% detí žije v hrozných sračkách a chorých manzelstvách a vyrastú z nich psychické trosky, ktoré budú opakovať, čo videli doma.
@enmery možno o deti až tak nejde. Obavám sa, že ostane sama. Máš aj ty dospelú dcéru, že ti je to tak ťažko pochopiť?
Este si nenasla toho praveho, nezamilovala si sa a nebola si naozaj milovana. Ak by ano, vtedy by sa ti mozno zmenili nazory ohladne zavislosti na partnerovi, na deti, na vztah... Ja z nadhladu vidim, ze velmi negativne beries ako vztah, tak i deti. A nebudem ti vraviet, ze nievzdy to tak je, lebo by si neverila... zbytocne pismenka davat priklady.. pochopis, ked zazijes. No a mamke by som to teda i tak vravela, ze mami, ak by si ma nasiel ten pravy, mozno by sme chceli i rodinu.. No a dovtedy,je mi takto naozaj dobre a som stastna...
@enmery možno o deti až tak nejde. Obavám sa, že ostane sama. Máš aj ty dospelú dcéru, že ti je to tak ťažko pochopiť?
@alazala A čo ak bude sama, deti sú v prvom rade obrovská zodpovednosť. Pre mňa by bolo dôležité šťastné a zdravé dieťa. Ak by jej šťastie a spokojnosť bolo v čokoľvek, aj keby mi povedala neviem čo, chcela by som, aby prežila svoj život ako ona chce a bola spokojná. Nie to, čo spoločnosť očakáva.
@minnie767 ja ta vlastne úplne chápem, nechceš deti, ok, tvoj život, ty sa rozhodni. Ale ľutujem aj tvoju maminu, chápem ze je smutná, ved ma len jedno dieťa, a ešte ani vnúčatá mat nebude, takže to nemá ľahké. Lebo určite chcela väčšiu rodinu. Viem sa vžiť do jej situácie. Samozrejme nehovorím ze by si kvôli tomu mala dieťa nasilu, keď nechceš.
@minnie767 ja ta vlastne úplne chápem, nechceš deti, ok, tvoj život, ty sa rozhodni. Ale ľutujem aj tvoju maminu, chápem ze je smutná, ved ma len jedno dieťa, a ešte ani vnúčatá mat nebude, takže to nemá ľahké. Lebo určite chcela väčšiu rodinu. Viem sa vžiť do jej situácie. Samozrejme nehovorím ze by si kvôli tomu mala dieťa nasilu, keď nechceš.
@bielasovicka áno, bohužiaľ moja mama chcela veľkú rodinu, ale mala zdravotné ťažkosti a tak žiadne deti už mať nemohla, vzhľadom na to, že jej museli nakoniec vziať maternicu, ono zrejme aj preto ju veľmi mrzí môj pohľad na vec