icon

Ako zvládať finančné ťažkosti počas PhD štúdia?

3. dec 2023

Ahojte, manžel začal študovať PhD po 30tke a my sme v situácii, že sa nám rapídne znížil príjem. Deti nemáme, máme psíka, žijeme v BA, ja mám príjem 1100 EUR v čistom. Manžel mal pred štúdiom 2200 eur v čistom, teraz je to podstatne menej. sme skrátka v situácii, že už si nemôžeme dovoliť to, čo predtým. Ak chceme ušetriť, musím pozerať akciové letáky a dosť sa zamýšľať nad tým, čo kúpim. Nemôžem ísť len tak do reštaurácie, alebo si objednať taxi, dosť nad tými peniazmi premýšľam, lebo chceme aj šetriť, aj ísť aspon do Chorvatska na dovolenku kazdy rok. Celkovo mi je ľúto, že si nemôžeme zobrať hypotéku na byt v BA atď. Viem, že je to dočasné a v štúdiu som ho podporila, no častokrát mi je ľúto, že nemáme životnú úroveň, aku by som chcela. Neviem ani čo čakám, radu asi nie, len som sa chcela vyrozprávať.

tahomi
3. dec 2023

@judar
toto je tak zakomplexovany komentar. Len si kopnut do “blavakov”, lebo ty urcite vies, co je klasicky zivot v Bratislave.

Taktiez nerozumiem porovnaniu s rodinami s detmi, tak snad mam tolko deti, kolko uzivim a na akej urovni uzivim.

Su aj denne studia PhD, pri ktorych naozaj nie je realne pracovat. Plus miesto platu stipendium.
Pozri, klesla vam zivotna uroven, ber to ako docasny stav. Podporuj ho nadalej, tak jeden rok budete bez dovolenky, taxik nahradi mhd a je to.

bublinka1426
3. dec 2023

ak to nie je vymyslena tema...ako mnohe tu co citam

@autorka, sa zamysli nad tym, ake mas priority. a ak chces nieco setrit , musis znizit zo svojich narokov a ocakavani.

toto mi fakt pride zas ako Hoax, neverim ze niekomu moze byt luto ze nemoze do restiky ci jazdit taxikom, MK zas potrebuje zarabat na reklamach?

mandzula
3. dec 2023

@autor kvoli niecomu sa zrejme rozhodol studovat, zrejme kvoli zvyseniu prijmu po ukonceni studia, tak to proste ber tak, ze vasa situacia je docasna. A neboj, akciove letaky miluje vacsina z nas, nie je to o chudobe, ale o rozumnom hospodareni. A dalsia vec - tato situacia ti jasne ukazuje, ze v case hojnosti treba mysliet na casy nedostatku.

lucia851
3. dec 2023

To neviete z toho vyžiť a aj oželieť tie dovolenky?

queen_mary
3. dec 2023

Ja co poznam ludi co si robia phd, tak normalne pri tom robia..

A inak chapem, ak sa prijem rapidne znizi (a je jedno ci z 3500 na 1500 alebo z 800 na 400), tak je prirodzene, ze ti to je luto.

Ale verim tomu, ze muz robi doktorat preto, aby potom zarabal este viac. Tak len vydrzat, to das 🙂

Btw brutalne ma vytacaju komentare zenskych, co maju prijem na urovni zivotneho minima a budu tu do teba mindzovat, ze na co sa stazujes. Akokeby ty si nohla za to, ze oni musia zit pomaly zo vzduchu. Nemozu sa porovnavat s niekym, kto ma zivotnu uroven o 3000e vyssie.

kris_tin257
3. dec 2023

@lelelienka nevie čo študuje práve preto sa pýtam lebo viem že sa dá pri mnohých odboroch aj pracovať 😊

anita6666
3. dec 2023

Pokiaľ nie je lekár ani vedecký pracovník,tak PhD mu je na nič. Radšej nech sa stará o zabezpečenie rodiny a dieťaťa.

slavomira236
3. dec 2023

Jaam 1000ku aj s dvoma detmi co chpdia do skoky a vyzijem

klarissa25
3. dec 2023

Vám nedošlo že to je čisto provokácna diskusia a autorka sa baví na vašich komentároch?

slavomira236
3. dec 2023

@queen_mary preco by sa nemohli porovnavat??jasne sme chudaci bo mame menej..kolko ma autorka masetrene stakym prijmom ako mala?? Asi nie vela ked place ze pozera akciove letaky

marsmykkok
3. dec 2023

Pozri nehladuješ, váž si, že máš na jedlo, máš strechu nad hlavou, milujúceho manžela, psíka. A myslím, že tieto roky Vám niečo dajú do života, ak bude zase peňazí viac, budete ich lepšie vedieť využiť, lepšie investovať a bude to lepšie ako keby ste toto obdobie nemali. A to píšem z vlastnej skúsenosti, ako dieťa som žila v chudobe, potom sa mi začalo dariť, vyhadzovala som peniaze na všetko možné, brala paušály, pôžičky a podobne. A potom som zrazu padla na hubu a nebolo niekedy ani poriadne na jedlo. A teraz mám peniaze, nie veľa ani málo, ale mám konečne zdravý vzťah, viem si aj užiť, aj ušetriť.

mamina7070
3. dec 2023

a aky je prinos PhD pre jeho dalsi postup ? chce ostat na akademickej pode ?

queen_mary
3. dec 2023

@slavomira236 no a? Je to pre nu nova situacia, ktoru nezazila, tak asi ze reaguje ako reaguje. A aj keby mali nasetrene, tak to asi nechce minat na restauracie a obdobne.

slavomira236
3. dec 2023

@queen_mary myslim ze nemaju..uzivali si a nic odlozene. Je vela takych msjstrov.keby mali nasetrene nema stres a to studium muza v pohode daju.. a nepotrebuje to rozoberat na mk.

lenkasarka
3. dec 2023

@lenkaviki48 tak to ja ťa naozaj obdivujem. 5 deti a príjem tak nizky a zvladas to.

dexemposupoplex
3. dec 2023

Nemyslis vazne,plat PhD je momentalne okolo 950 eur,cize spolu mate 2000 eur! Po minimovke 1100 eur bude mat! A ste len dvaja, ziaden dalsi hladny krk navyse.Rozhodol sa pre PhD.,evidentne ma nejaky sen a zmysel,preco ho chce ziskat.Bud mu oporou,nie rozmaznanym deckom.A myslim,ze krasne vies usetrit aj teraz alebo sa snaz ty hladat nieco s lepsim platom.

bublinka1426
3. dec 2023

@klarissa25 tiez si myslim

syslik81
3. dec 2023

1100na ba aje dost malo.. namiesto hadzania veci na manzela skus popremyslat nad sebou-ci ty nemozes zvysit prijem v rodine .. a ked manzel dostuduje bude vam este lepsie ako predtym

iwesska
3. dec 2023

@misiak7777 Kto ti kazal sa zapojit do debaty,ked k nej nemas co povedat? 🤷‍♀️

daniela2202
3. dec 2023

Pre povzbudenie - poznám rodinu s 3 deťmi- príjem je do 1000 e 👉

lenkaviki48
3. dec 2023

@lenkasarka ďakujem. Musím deti si moje všetko. Všetko im vysvetlim vždy keď nemôžem si dovoliť im kúpiť po čom túžia. Som šťastná že mám rozumné deti

hendikep
3. dec 2023

Preco ste nezobrali hypo pred tym ako siel studovat? asi spolu nie ste prvy rok … pride mi to trosku take este pozeranie na svet mimo reality bez deti, fnukanie ze nemam na ten svoj “ bezstarostny zivotik dvoch pubertiakov”

vanilkovazmrzka
3. dec 2023

A popri phd nemoze byt zamestnany na nejaky skrateny uvazok?

miruschka9
Autor odpoveď zmazal
misiak7777
3. dec 2023

@iwesska a aká je výpovedná hodnota odpovede - ja mám 5,6, 20 deti a príjem mám 700 eur? Že autorka síce má vyššie nároky na život ale aspoň si nenarobila deti, ktoré má problém uživiť? Nie je zodpovedné skôr uvažovať, či viem zabezpečiť viac detí???

danica2711
3. dec 2023

@judar rozmaznané princezničky a blbci sa nájdu všade, aj v Nitre. A to mesto, o ktoré si obtieraš ústa, sa volá Bratislava, nie Blava

denithestrange1993
3. dec 2023

Aspon dovolenka v Chorvatsku 🙄 akoby to bolo zivotne minimum. Tak bohuzial asi sa neda studovat,zarabat na BA pomery podpriemerne,dovolenkovat kazdy rok a este si vyskakovat vo forme restauracii atd. ALE da sa vselijako pospekulovat,aby ste sa citili vpohode a neskrachovali - ako hovoris tie akcie,vobec to nie je hanba,dokazes najst chutne a zdrave veci,miesto restiky donaska s nejakou zlavou, ak sa nevies vzdat dovolenky tak skusit predsezonne alebo posezonne terminy kedy je to lacnejsie.

saxana000
3. dec 2023

No asi bude treba ozeliet tu dovolenku zacat varit doma chodt peso alebo buso. a poobzerat sa po brigade.aspon kym nemate deti..a setrit treba vtedy ked mi vystava nie ked mi chyba..ale to je zmyslanie mladych dnes hojno zajtra .......

katulkagajdos
3. dec 2023

Zle sa na to celé pozeráš- ste dvaja dospeli zdraví ľudia- buď spokojná za to čo máš a neber to ako samozrejmosť… my si tiez nemôžeme kupit vsetko, čo by sme chceli- ale zasa som rada, že moje deti nemajú život ako nejaké deti v Indii čo spia pod šijacím strojom, kým ich matka šije od vidím do nevidím a zarába 100€ mesačne… skromnosť je to, čo nám často chyba a vďačnosť tiež 😉

duunlo
3. dec 2023

Namiesto toho aby si tu lamentovala a stazovala sa na manzela, by si mala zdvihnut zadok zo stolicky a ist radsej zarobit viac penazi a hned budete mat vyssi prijem. Co si tehotna, ze sa spoliehas, ze manzel donesie domov viac a ty si uz len budes chodit za tie peniaze uzivat? Chcete rovnopravnost ale spravate sa poniektore ako poj… zlatokopky. Makaj a zarob si aj na dovolenku 5x za rok.