icon

Ako zvládať hádky, alebo ako sa vyhnúť hádkam?

usiko
30. dec 2010

Ahojte,

velakrat ste mi, dievcata , pomohli sa ubrat spravnou cestou, tak skusim znova. Ide o toto: zijeme s priatelom v jednom byte 4. rok, amame spolu dcerku,velmi ju lubime. Lubime sa navzajom. Moj muz je skvely otec, velmi rad a casto sa s nou hra, ked trebalo, vstaval k nej v noci, postara sa.....chodi do prace. je aj kumne neskutocne pozorny,starostlivy, nepije, nefajci, nedroguje.....ale jednoducho kazdy ma svoje chyby a niekedy sa pohadame, niekedy castejsie, inokedy menej casto....a problem je, ze si v hadke povieme veci, ktore su strasne......no a ja potom strasne zle znasam to, ze sme sa pohadali, proste jednodycho chcem zo vztahu odist,lebo podla mna vztah kde su hadky, nie je dobry, vidim to potom velmi cierne cele.......totiz: moji rodicia sa nehadali, a to preto,lebo si boli jeden druhemu ukradnuti.....takze ja neviem, ako v hadke fungovat, kedy byt uz ticho a to je chyba...potom sa to rozvinie to takych veci, ze ja odchadzam....ja...najradsej by som sa akejkolvek hadke vyhla, ale neviem ako....proste prosim o radu....ako je to u vas a ako sa uspesne hadke vyhnut? alebo ak uz je tu, ako ju ukocirovat tak, aby sme boli oki? prosim.....dakujem

usiko
autor
4. feb 2011

@stanca22 no,nam sa uz druhy mesiac dari sa vobec nehadat.....neviem dokedy to vydrzi...ale pocas tohto 1 a polmesiaca sme mali len jednu vymenu nazorov a ziadnu hadku. co som na seba pysna.......neviem, ako...ale ked sa schyluje tak mu poviem "lubim ta a nechcem sa hadat, ale..." a oviem mu,co si myslim....a nejako to takto ide..... 🙂 huraaaaa

zuzkabeno
4. feb 2011

Ja mám ten dojem, že muž presne tuší keď sa žene niečo nepáči, len to z pohodlnosti ignoruje a čuší ako voš pod chrastou a dúfa že to prejde len tak. Tak ja som si povedala, že sa vždy radšej ozvem, aj keby som to mala opakovať 100x, no vždy nie je na to čas a ani sa mi koľkokrát nechce. Poznám páry, ktoré si hovorili že oni sa nikdy nehádajú, až sa to raz úplne rozsypalo a definitívne sa zrazu rozišli, keď sa už nevládali pretvarovať. Ale stále sa hádať každý deň, to je už lepšie sa nerozprávať alebo tráviť spolu menej času, aspoň na určitú dobu. Po čase sa veľa vecí vyrieši aj samých alebo sa nezdajú dôležité.

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 u nas je to sraaašne podobne ako pišeš ty,asi tak,že najlepšia obrana je utok.tak sa potom hnevame obidvaja a mna to vždy skor prejde ,prihovorim sa ,bože sme tu fakt len ne chviľu a budeme sa hnevať?a mileny robi drahoty.niekedy je to ozaj ťažke,U nas veru nefunguje take to rozumne ,pod porozpravame sa,rozoberieme to....to su podľa neho hluposti.My sa pohadame hlavne vtedy,ked je nervozny,bud z roboty,alebo len tak,vtedy mu všetko lezie na nervy,už som sa naučila nevšimať si ho vtedy.

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 Hej presne ako hovoríš. On je nahnevaný z niečoho z roboty, alebo z futbalu čo chodí hrávať a potom si to vybíja doma. Keď je zle, tak to chcem vždy ukončiť, lebo ma to už nebaví, povieme si veci čo nás urazia a vždy sa to len vyostrieva :( Málokedy sa pohádame tak bežne, že po pár hodinách je všetko fajn. Vytáča ma aj ten prístup jeho, lebo zrazu sa tvári, že mu je všetko jedno a zdrhá kam sa dá. No čo už tvrdohlavý chlap... Na neho jediné platí to, že po týždni keď sa mu chce konečne porozprávať, tak začnem prehovárať do duše a potom si väčšinou všetko uvedomí, prizná a ospravedlní sa. Každá hádka nás troška posúva vpred a lepší sa vzťah čo je celkom divné, ale vždy sa nájde niečo kvôli čomu sa zas pohádame ☹ Ja sa musím naučiť byť ticho, neriešiť a postaviť sa k tomu tak ako on, ale nikdy to nevydržím.

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 Si presne ako ja a maš asi takisto tvrdohlaveho chlapa ako ja,sranda. 🙂 Tiež,ked vidim,žesa s neda o ničom baviť,počkam na spravnu chvilu,ked viem,že nebude tak vybuchovať,a poviem mu všetko čo mam na srdci.On vtedy aspon riadne načuva,kedysi sa tomu aj smeje,že je hlupy.čo už,sme len ľudia a všetci nemožu byť rovnaki,nie?A ved by som sa nabehala so4deťmi,keby som po každej hadke urazena od neho utekala,človek sa to za tych skoro 15rokov naučil ako na neho.....

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 No šak to. Len ma hnevá, že on si môže hocikedy zabuchnúť dvere a vyvetrať sa, ale ja nie, lebo nemá kto byť s malým. A keď náhodou rýchlo zdrhnem so slovami musím si niečo vybaviť, alebo ísť do obchodu ostaň s malým, tak to mám hneď na tanieri 🙂 Normálne mi to je niekedy smiešne, lebo správanie ma vtedy ako totálne dieťa. Ale časom sa tiež snáď vycibrím a bude to lepšie a budem vedieť ešte lepšie ako na neho. Mama mi vždy hovorí, nauč sa to robiť tak prechcane aby si dosiahla to čo chceš a on si bude myslieť, že je po jeho :D

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 Ono sa to ľahko radi,ťažšie dosahuje.Tiež sme sa už kedysi chytili kôli tomu,že som bola podľa neho "pridlho"v obchode a on musel byť pri deťoch,ja mu vravim,ved ja som tu s nimi stale,idem pri tom na nakup pre vas všetkych a nie kdesi vysedavať,čo by ma ani nebavilo.No on si ide kedy chce a kde potrebuje bez nejakych mojich vyčitiek,že načo tam ideš,alebo kde si tak dlho....Ale nechem sa len sťažovať,su aj pekne chvile,aby to nevyzeralo,že mam doma nejaku sviňu chlapa,to určite nie. 😉

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 Tak to určite, len tie pekné chvíľe človek niak nerieši 🙂 No minule mali posedenie z futbalu a ja som mu volala a nezdvíhal mi. Tak za 4hodiny som mu zavolala 7krát, lebo som sa bála čo sa deje a on hneď na mňa spŕšku, že ako vyzeral pred chalanmi keď som mu toľko volala a bla bla.. Ja som mu na to odpovedala, že keby ma na prvý krát zdvihol tak mu viac nezavolám. Vôbec nechápe že mám strach a on si myslí, že ho chcem kontrolovať :D Ale to sa vytočím iba sama pre seba už. Keď mu zas nezavolám tak mi povie, že sa o neho vôbec nezaujímam 🙂 Tak potom čo chce? 🙂 U nás sú tiež samozrejme aj pekné chvíľe a je ich určite viac ako tých škaredých, len ja som pesimistka, ktorá keď je hádka, tak už všetko vidí čierno a zabudne na to pekné :( No a k tým deťom 🙂 Niekedy mi povie, šak ty doma nič nerobíš, samozrejme keď mu to vyhovuje a potom mal raz nočnú s malým a povedal že toto on nezvláda, že mám mu ho dať radšej ráno a ja to ráno dospím 🙂 A minule sa nechtiac preriekol, že no mne teraz s domčom stačí byť tak hodinku a mám dosť 🙂 No ale ja si doma válam šunky :D

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 Presne ako pišeš,človek chce vedieť,či je v poriadku a on si mysli,že ho chceš kontrolovať.mne už toto nerobi,ale kedysi sme to tiež riešili,konečne pochopil že chcem len vedieť,či je v poriadku.Lebo brat mal davnejšie buračku a už aj manžel to zažil,ale chvalabohu sa im nič nestalo,takže človek si domyšľa to najhoršie.Mne tiež vyvolava,ked kdesi idem(hlavne autom)či som v poriadku.Ako pišeš,že ani tak ani tak,ja som už stokrat mojmu povedala,že s nim ani z voza ani na voz.Až mi je to čudne aki su podobni.Každy kto si mysli,že doma nič nerobi žena na materskej,mal by si to ničnerobenie vyskušať aspoň tak na mesiac.Moj si tak povie,že v robote je hluk,ale tu ešte väčši,kedže su štyria.dneska mam napriklad s malou od rana šoky,vraca a teploty ma,asi brušna chripka,už ovracala všetko čo sa da. ☹ chudatko len leži.Ešte k tym mužom,ten moj nema take koničky ako futbal a tak,som aj rada.lebo kedysi na začiatku tak vyhľadaval tych kamaratov a poriadne mi liezli na nervy niektore ich mudrosti čo mi potom hovoril.teraz je taky riadny tato.ked ma voľno robi okolo domu,alebo niečo navari,to ho bavi.

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 No ja dúfam, že časom to bude tak aj u nás 🙂 My sme spolu len 3roky a rok a pol zobratý. Od jeho kamarátov kým upustil to tiež trvalo asi pol roka kým to pochopil, lebo všetci boli o dosť mladší ako on a ešte úplne iný život viedli, takže potom pochopil, že nemôže sa s nimi flákať tak ako dovtedy a som rada. Ostal mu už len ten futbal, tréningy má 4krát do týždňa plus 1krát zápas. Nechcem mu to zobrať, lebo futbalom žil celý život a beriem to tak, že je to jeho jediné miesto kde sa môže odreagovať a vypnúť, čo každý z nás potrebuje, len ma trošku serie to že vždy keď chcem skočiť ja, tak sa musím prispôsobiť jeho času, lebo robí ešte u otca vo firme (preprava) a tým pádom musí byť vždy po ruke keď zavolá a potrebuje niečo previezť, tak je pre mňa ťažko si aj niečo naplánovať. Chcela by som chodiť cvičiť, alebo hýbať sa, lebo ja som zas od malička tancovala a teraz som len doma sed čo sa vrtí okolo malej riťky a chodí von len s kočíkom 🙂 Nemenila by som za nič, len by som chcela troška času aj pre seba cez deň. Nie len večer keď malý už spí, že sadnem na chvíľku pred telku a potom idem rýchlo spať nech sa aspoň troška vyspím. Čo sa týka domácich prác tak je troška lenivý, ale zas upratuje len on tak raz za 2týždne, aspoň niečo mu prischlo :D A po hádke navarí obed, aby si to niak vyžehlil hehe inak keď ho o niečo poprosím aby namontoval tak to mu trvaaaa. Ale vždy sa uspokojím s tým, že nie som na tom tak zle s tým chlapom, lebo niekedy dokáže byť fakt pozorný a prekvapuje s takými maličkosťami ako ráno keď vstanem tak mám rafaelo na stole s pekným odkazom, alebo mi prinesie raz za čas ružu, čo sú zas tie pekné veci. A k tomu futbalu ešte, som aj rada, že má radšej takéto hobby ako keby mal vyhľadávať niečo horšie od nudy, lebo ja som voči chlapom taká nedôverčivá, že si myslím, že každý druhý chlap podvádza a viem, že aspoň v tomto som si u neho úplne istá. I keď nemôžem tvrdiť, že zo začiatku nemal ešte chute na flirtovanie, ale to bolo skôr také že keď sa dostal do chomúta, tak si musel dokazovať, že je stále žiadaný, lebo sa mi aj s tým sám priznal že flirtoval s jednou babou, ale nikdy ju nevidel a len tak si písali na pokeci. Nasratá som bola síce jak delo, ale nebolo to nič vážne. Ale poučil sa a ďaľej to nerobil 🙂

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 podľa toho,čo pišeš,to maš celkom fajn.A kym maš jedno dieťa myslim,že by sa dalo vypadnuť avenovať sa sama sebe tak,že by nemusel byť on pri ňom prave,ked je taky zaneprazdneny,ale daj maleho svokre,alebo mame,ak maš taku možnosť a hotovo.mne strašne s tymto pomaha svokra,ked potrebujem niekde isť,ja ani nechcem,aby manžel nešiel koli tomu do roboty.

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 No tak toto máme trošku problém :( Svokra je taká, že malého má na háku a z roboty sa vracia aj tak až večer a svokor ten má malého síce rád, ale veľa pracuje. Naši sú už na dôchodku, mamina má choré kolená, tak išla do predčasného a malý je už 5te vnúča, takže niekedy je dosť ťažké im ho pichnúť keďže furt strážia niektoré iné 🙂 Obe sestry majú 2deti, jedna dvojičky 6ročné a druhá tiež jedno 6ročné a jedno ročné. A keďže tie väčšie chodia už do školy teraz, tak večne musia chodiť po nich, alebo strážiť ich keď sú choré. Takže v tomto mám nula bodov :( A keby som našim povedala, že postrážte mi ho lebo chcem ísť tam a tam kvôli sebe tak ma niekam asi pošlú, lebo nastrážia sa naozaj dosť, ale vždy to má vážnejší dôvod a nechcem ich ani moc otravovať keďže deti majú dosť 🙂 Keď potrebujem niečo vážne, ísť k zubárovi alebo urobiť veľký nákup, tak to mi ho postrážia, to zas by som tvrdiť nemohla. Ale tak čo sa týka muža, vždy si poviem, že sú aj horší 🙂 O malého sa vie postarať aj sa s ním pohrať a dokáže byť aj veľmi romantický, milý a pozorný. Ale proste keď je zle, tak hromy blesky bijú 🙂

filipal
4. feb 2011

@jenny1988
podla mna by sa malo rozlisovat, co je vedome vyvolavanie konfliktov a co ustupovanie partnerovi.
precitala som si tvoje prispevky a myslim si, ze ty tahas za kratsi koniec (ako sa hovori)
samozrejme, ze ked budeme neustale ustupovat, vyhneme sa snad konfliktom a hadkam, ale zase nic nedosiahneme.
na zaciatok vasho partnerskeho zivota to nepokladam za spravne. kludne sa ti moze stat, ze si o takych 10 rokov s hrozou uvedomis, ze si niekto uplne iny ako si chcela byt a hlavne ze robis to co chce tvoj muz, ale nie to co chces ty.

jenny1988
4. feb 2011

@filipal Áno to je celkom možné. Trebalo by mi niaky návod, ako sa tak nestať. On chce mať furt na vrch keď sú hádky a ani za boha ustúpiť :( Ale teraz čo robiť pre pokoj v rodine? 😒 On je totižto straaašne hrdý a namyslenosť mu teda tiež nechýba, takže viem, že by to prežil keby som si zbalila veci a povedala koniec. Možno by si aj poplakal, ale určite by nedal najavo, že mu to je ľúto a že ho to štve, lebo jej proste typ čo ani za svet na sebe nedá troška poznať, že ho niečo štve. A najhoršie na tom je to, že neviem ako mu skresnúť ten jeho hrebienok, lebo fakt nemá byť na čo namyslený. On si totiž dlho myslel, že futbalista a fešák je v živote všetko a ešte mu to teda z časti toto zmýšľanie zostalo i keď vnútri v sebe vie, že to nestačí.

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988
tak potom by mal byť pri nom on,aby si mohla mať svoj čas na odreagovanie,tak ako ma on ten futbal,nie?mne vlastne tiež bavila svokra deti,ked išlo o niečo doležite .Ked sme raz s mužom išli von len tak večer,povedala ,no,ale aby ste si na toto nezvykli,to ma riadne zarazilo.ale čo už 😒

jenny1988
4. feb 2011

@filipal Inak ja som fakt taká trúba, že furt myslím na to aby všetko vyhovovalo jemu. Ja nehovorím, že nemám chybu, určite aj on má na mňa na niečo nervy, ale ja si myslím, že určite mám toho viac 🙂 Musím zmeniť prístup!

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 No on ma odbije vetou, ale ja na tom futbale zarábam :D Lenže to robí možno tak 300Eur na pol roka za čo si kúpi kopačky a ešte aj tak na ne musíme doplatiť 🙂 A toto on nechápe. Furt sa ohrádza takými kravinami. On povie hociakú hovadinu na obranu a keď mu to vyvrátim tak aj tak si stále stojí za svojim aj keď to môže byť hociaká hlúposť. On je strašne ťažká povaha :(

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 to teda maš čo robiť,aby si ho aspoň trošku zmenila,ako to tu čitam,ale neboj určite sa ti to podari,aj ked to nebude hned 😉

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 No šak to. My sme išli tiež tak raz na výročie a sestra nám ho strážila a presne tie isté slová použila 🙂

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 Hej hej musím mať trpezlivosť a časom sa mi to snáď podarí. Viem, že nedá sa zmeniť všetko hneď, dosť vecí sa mi už podarilo u neho zmeniť čo si zas vážim keď si to uvedomím ako sa posnažil aj on, že pochopil, ale tú tvrdohlavosť a sebavedomie bude ťažký oriešok 🙂

filipal
4. feb 2011

@jenny1988 ja viem, zena je uz od prirody a aj vychovou vedena k ustupovaniu, k zmiereniu a pod.
ale ja ti poviem, takeho chlapa by som nezniesla! ano, radsej by som si zbalila veci. a keby neprisiel? vsak nech je sam....
to ta nenahovaram na rozpad rodiny prosim ta! 🙂 🙂 🙂 🙂 ja len hovorim, ze ja som taka povaha.
tvoj muz ma stastie, ze natrafil na teba.

nikuska4
4. feb 2011

@jenny1988 no a čo ked zaraba,ide o to,že je to jeho relax a presne to potrebuješ aj ty,nie?povedz mu ,že keby za to nedostal peniaze tak by tam nechodil?určite ano......no nie?

nikuska4
4. feb 2011

@filipal asi to tak ma byť,že proktiklady sa priťahuju,inač by bolo ešte menej manželstiev.

filipal
4. feb 2011

@nikuska4
@jenny1988
ano, Nikuska. ja som mala prveho muza podobnej povahy ako opisuje Jenny, ale este aj s inymi vlastnostami pre mna neprijatelnymi, tak som sa rozviedla. teraz mam slusneho, mierneho muza, ktory neznasa konflikty. je to ale omnoho lepsi zivot. ano, som hrda, ale pri mm si nemusim nic dokazovat.
mam pocit, ze to dokazovanie, ako aj predvadza Jennin muz pochadza z pocitu neistoty, slabej sebadovery a z nezrelosti....

nikuska4
4. feb 2011

@filipal tak to ti možeme len zavidieť,ja by som musela mať oveľa važnejši dovod na to aby som sa išla rozvadzať ako je len toto,čo si ty asi aj mala.nejake zvyky sa daju zmeniť,ale povaha si myslim,že ťažko.

filipal
4. feb 2011

@nikuska4 ano, na rozvod treba vazne dovody. u mna to bol predovsetkym zly vyber. vydavala som sa, lebo som cakala dieta. za nespravneho muza.
dnes uz by som mala iny rozum! 🙂 ale niekedy su dovody strasne subjektivna vec. pre niekoho nie je dovod na rozvod ani opakovana nevera, ani ponizovanie zo strany partnera. pre niekoho je dovod aj to, ked si ho partner nevazi a nerespektuje ho.
v kazdom pripade moje druhe rozhodnutie (vyber) uz bolo to prave. 🙂

jenny1988
4. feb 2011

@nikuska4 No jasné, že by chodil 🙂 Ale on by povedal, že nie, blbá povaha.

@filipal No ja som sa vydávala, tiež lebo prišlo bábo, ale ľúbili sme sa a môj muž je taká povaha, že keby neľúbil, tak ani kvôli dieťaťu by sa nezobral, ale staral by sa. Ľúbime sa stále to nemôžem tvrdiť opak a to je to čo nás drží hlavne a samozrejme aj malý, nechcem povedať, že nie je podstatný to vôbec, ale keby sme sa neľúbili tak už by sme to dávno zabalili bez ohľadu na malého. Pre mňa je prvoradý krpček, ale pre neho by tiež nebolo dobré ostávať vo vzťahu, keby sme sa stále len hádali a neľúbili. U nás je buď úplne všetko super, krásne alebo presný opak. A najhoršie je na tom to, že sa nikdy nepohádame kvôli vážnej veci. To si vieme vždy vyjasniť pred tým ako príde hádka. Vždy sú to strašnééé prkotiny, ktoré sa nazbierajú, alebo keď nemá niekto z nás dobrú náladu, tak to vybuchne aj na jednej 🙂 A inak si to úplne vystihla s tým, že je nezrelý! Ale on sám by si to nikdy nepripustil, ale naozaj je. Preto aj čakám kedy konečne dospeje 🙂 A to ja som od neho o 7rokov mladšia, ale môžem povedať, že určite vyzretejšia.

jenny1988
4. feb 2011

@filipal No a to závidím aj ja takého muža 🙂
Ja by som sa aj bála rozvodu a či neostanem sama bez muža. Mám z toho strach, takže možno aj to ma brzdí. Na to musí byť človek dostatočne silný. Ale v každom prípade určite sa ešte rozvádzať nechcem, proste to tak cítim že nie chcem byť s ním, len chcem aby sa troška zmenil v určitých zlých chvíľach 🙂

filipal
4. feb 2011

kocky nechcela som sa chvalit s mm! 😝 😅
len mi nedalo pripomenut, ze ked mame nejake potreby, alebo vyhrady, treba to partnerovi slusne povedat a nie to poltacat, len aby neboli konflikty....
totiz tie potlacane emocie aj tak raz exploduju a narobia viac skody.
viem ze je to tazke. a hlavne muzi casto odmietaju komunikovat....

jenny1988
5. feb 2011

@filipal No ja som práveže ten typ, že držať jazyk za zubami nedokážem a hneď vyrukujem keď mi niečo vadí a to tiež niekedy nie je najlepšie to riešiť s horúcou hlavou. Môj manžel nevie komunikovať teda vôbec keď je naštvatý. Musí úplne vychladnúť, aby sa to dalo. Ale myslím, že kým je tých krajších chvíľ viac ako tých škaredších, tak sa vždy oplatí ostávať v tom vzťahu ak človek chce 🙂