Ako zvládať hádky, alebo ako sa vyhnúť hádkam?
Ahojte,
velakrat ste mi, dievcata , pomohli sa ubrat spravnou cestou, tak skusim znova. Ide o toto: zijeme s priatelom v jednom byte 4. rok, amame spolu dcerku,velmi ju lubime. Lubime sa navzajom. Moj muz je skvely otec, velmi rad a casto sa s nou hra, ked trebalo, vstaval k nej v noci, postara sa.....chodi do prace. je aj kumne neskutocne pozorny,starostlivy, nepije, nefajci, nedroguje.....ale jednoducho kazdy ma svoje chyby a niekedy sa pohadame, niekedy castejsie, inokedy menej casto....a problem je, ze si v hadke povieme veci, ktore su strasne......no a ja potom strasne zle znasam to, ze sme sa pohadali, proste jednodycho chcem zo vztahu odist,lebo podla mna vztah kde su hadky, nie je dobry, vidim to potom velmi cierne cele.......totiz: moji rodicia sa nehadali, a to preto,lebo si boli jeden druhemu ukradnuti.....takze ja neviem, ako v hadke fungovat, kedy byt uz ticho a to je chyba...potom sa to rozvinie to takych veci, ze ja odchadzam....ja...najradsej by som sa akejkolvek hadke vyhla, ale neviem ako....proste prosim o radu....ako je to u vas a ako sa uspesne hadke vyhnut? alebo ak uz je tu, ako ju ukocirovat tak, aby sme boli oki? prosim.....dakujem
@bajana presne to si aj myslim že on sam ma problem so sebou. Možno nieje zly len sa proste nevie ovladať a to ho treba naučiť. Hlavne sa nauč argumentovať. A ked sa bude snažiť nejako vyviesť z rovnovahy, nedaj sa a povedz že nech si taketo triky a toto mudrovanie necha pre niekoho na koho to ešte plati. že ty si ho už prekukla a nemaš potrebu na neho ani reagovať.
Ja s mm sme obaja dosť tvrdohlave povahy, obaja vieme argumentovať a dosť vašnivo sa pohadať.... A niekedy sa tiež aj par dni poriadne nebavime, len o najdôležitejšich veciach. Napriek tomu viem, že sa milujeme a tie hadky proste vyplyvaju, len z toho že sa ešte nevieme dostatočne ovladať. Sme často unavení a ked to na nas dolahne hadame sa ako psy kvôli hlupostiam. Na psledny sme sa 3 dni nebavili kvôli tomu že sa nam doma stracaju male lyžičky... čo mi vyhodil na oči a ja som hned prudko zareagovala a už bol ohen na streche. Takže ja by som to všetko nezahadzovala kvôli tomu. Skus sa viac obrniť, trošku sa nauč argumentovať, možno aj tvrdšie ako by od teba čakal... A ked ťa urazi, tak mu len povedz, že nebudeš na to reagovať, lebo tym ako sa vyjadruje sa dostal pod tvoju uroven, a ty sa s vulgarnymi prasatami nemieniš viac debatovať 🙂 😉
@bajana ahoj 🙂 no určite nezačne rozmýšľať tým smerom, že chyba je v tebe a že nemáš na to, žiť v partnerskom vzťahu. ty ho vyhadzuješ z bytu? ty ho ponižuješ? nadávaš mu? nie. to on. podľa mňa takýto agresívny človek je už len na krôčik k tomu, aby ti začal ubližovať aj fyzicky.
vieš, asi každá z nás so svojím partnerom zažila hádku - v dnešnej stresom preplnenej dobe sa tomu nevyhneš.. . niekedy sú to možno hádky kvôli úplným hlúpostiam, ktoré po chvíli prejdú, lebo si človek naozaj uvedomí, že "som normálny, kvôli takej hlúposti sa tu dohadujem", zasmeje sa, hodí to za hlavu, povie tomu druhému "prepáč, bolo to hlúpe", a ide sa ďalej. ale pokiaľ tu už ide o ponižovanie jeden druhého, tak by som vážne rozmýšľala nad tým, či mi ten vzťah za to stojí - teraz ešte nie ste manželia, predstav si, aké by to bolo, keby ste mali deti - tvoj partner sa s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení a vaše deti by sa celý život pozerali na to, ako sa ich rodičia hádajú.
to, že mal tvoj partner doma "príšerný vzor" - ho neospravedlňuje. poznám ľudí, ktorí majú tiež otrasných rodičov a práve preto si povedali, že to u nich doma nikdy takto fungovať nebude.
@sisaha 😀 no ved praaveže neviem či toto občas nespravim aj ja bo ja mam dakedy tak hlavu v oblakoch že neviem čo robim
@marecek1 nevravim že je to normalne že jej nadava. LEn som tym chcela povedať, že možno nieje zly človek, ale proste ma v sebe niekde ten hnev nevybureny z detstva, ked videl ako otec tyra matku a nevedel to zmeniť. V kritickych situaciach, sa mu môže blokovať rozum a povie veci, ktore by inak nepovedal. Nechcem to zlahčovať, nikoho neospravedlnujem.. Ale nemyslim si že jej priatel musi byť zly človek... možno bude stačiť nejaka terapia, popracovať na sebe, pokial on o to stoji. Mne z toho čo napisala vyplyva, že len pod vplyvom tych nervov sa chova tak nevhodne, inak je to dobrý človek. Pochop, že človek či chce či nie, zranenia z detstva si nesie zo sebou, treba s tym pracovať, ale nejde to hned treba vela trpezlivosti aj zo strany partnera
mna by znepokojovalo, to ze vyrastal v rodine s tyranom. bola by som ostrazita. moj manzel, ked sme zacali spolu chodit, tak jednoznacne vyjadroval postoj, ze nie je ako jeho otec, ze sa mu nepacilo, ako mal postoj k nemu, aky mali vztah. pritom neslo o ziadne tyranizovanie, ale o to, ze otec vyzadoval od neho urcity vykon, na vsetko system, poriadok, bol velmi narocny a pod. po case zistujem, ze aj ked sa akokolvek branil vplyvu otca, tak sa zacina na neho podobat a prebera mnohe vzory spravania.. a teraz vidim, ze manzelovi vadia na synovi tie iste veci, co vadili jeho otcovi na nom, az je to smiesne.
a co sa tyka hadok, tiez som v pozicii, ze mam slabsiu argumentacnu logiku ako moj manzel, vyplyva to z jeho narocnej prace a z toho, ze ja mam pracu taku, aby som mala priestor pre rodinu, hoci vychodiskovy bod sme mali obaja rovnaky. riesim to tak, ze ked vidim, ze v hadke taham za kratsi koniec, prestanem sa hadat a veci si premyslim, ked je kludna atmosfera, tak v klude vysvetlim svoj pohlad. nenechavam veci len tak plynut, lebo by ma to dlho hryzlo, len si pockam na spravny cas (co je napr. max. na druhy den). k niektorym veciam sa vraciam aj opatovne. ak by takato komunikacia nikam neviedla, tak by som nemala zaujem rozvijat nas vztah a manzel to dobre vie.
@bets hih no ja ked poviem že už kašlem na to že to nema vyznam sa s nim hadať, tak hned vytiahne " no, došli ti argumenty čo? " a pritom to tak nieje len, proste vidim že on si vravi svoje ja svoje, mne pridu jeho argumenty praštene, a jemu zrejme tie moje, nechapeme čo chceme povedať, tak načo sa hadať, ked to nikam nevedie? Niekedy mam fakt pocit že ženy su z inej planety ako chlapi.
@bets
@vejula
zaujimave toto riesenie konfliktov s muzmi....
moj muz zase v hadke prestane komunikovat. zostane ticho a mna ide rozhodit! mozno Bets pouziva tvoju taktiku, ze citi, ze na mna nema argumenty, tak rozmysla...neviem.
mna to ticho vsak rozzuri este viac. je prevda, ze manzel po case pride a chce veci riesit. to si na nom velmi vazim.
@filipal vieš ked u nas su to poväčšinou take stupidity kvôli ktorym sa hadame že to nema žiaden vyznam sak tomu vracať. A väčšinou je to o tom, prečo nieje hento a ty si cely den doma, ja mu na to že som nevyspata z noci, cely den pri malom, on že v robote, že nepochopim kym nezačnem robiť. Ja že nech si vyskuša jednu noc s malym, on na to nech za neho vstavam do roboty. No čo ti poviem, dvaja degeši 😅
@vejula ano, to co pises su skor hadky z nervozity...ze si jeden na druhom vyvrsuje zlost. ale aj to sa v niektorych vztahoch moze zvrhnut k tomu, ze sa to stane pravidlom.
napriklad muz je nervozny z prace, v robote si netrufne kricat na sefa, kolegov a pod. ale pravidelne sa doma vyzuri na rodine...
toto robievala kedysi moja mama, odniesli sme si to my - deti.....
@filipal jj maš pravdu, ja vždy ked sa hadame mam takeee nervy. tiež z toho napatia, mm tiež z prace. No a v ten moment ked sa hadame by som ho najradšej niečim ovalila on mna asi tiež. A po nejakej hodine dvoch smecelkom iní. Ja to nechapem, ako sa dokažu meniť pocity s hodiny na hodinu. Ja dufam že sa to nestane u nas pravidlom. Verim že to bude len a len lepšie. lebo teda mm milujem on mna tiež, bola by škoda keby sa to malo skaziť nervami a nejakymi chvilkovymi vypadkami zdraveho rozumu
Ja ked pocujem slovo ARGUMENTUJ tak mi vyskoci tlak na 200. Ja zacnem rozpravat svoj nazor a moj mi skaaaace do reci,ze mu rovno poviem ci vedieme dialog alebo chce monolog. Pretoze to sa neda argumentovat a este ho aj prekrikovat. Aj tak si myslim,ze kazdy mame svoj nazor a ide o dohodu,kompromis. Nech ide do kelu so svojimi argumentami. 😠 . Tiez vela zalezi od sebaovladania.
@filipal mne prave pomoze, to ze obaja vychladneme a potom veci poviem citlivejsie a vacsinou uzna, ze mam pravdu. lenze v hadke by to nikdy neuznal. aj ked ma pocit, ze ma pravdu, tak ked je kludnejsi, tak aspon akceptuje to, ako to vnimam ja.
aj u nas su to hadky z nervozity. takze ked je klud, tak mu poviem, ze sa mi nepaci, ze sa ventiluje doma. a uznava, a hlada moznosti ako sa ventilovat inak, cize najlepsie hned ako bude trochu priestoru tak musi zacat sportovat.
@bets ano, sport je vyborny na odstranenie nervozity 🙂 .... pekne sa vyburit v telocvicni, alebo vonku sa zide kazdemu.
vas vztah vyzera dobre...je fajn, ze sa tvoj muz dokaze po vychladnuti rozpravat.
horsie je to s chlapmi, ktori sa uzavru a ked nacnes nejaky problem, odbiju ta: "zase provokujes!?, zase zacinas?!" a pod. alebo nehovoria nic, ignoruju...
ahojte,ja niesom vydata,zijem s priatelom,cakame miminko.problem je ze sa od zaciatku tehu len hadame,potom som v neustalom strese,nevieme ani jeden prestat ked zacne hadka a dojde to az do toho,ze sa zacneme urazat,ublizovat si. uz sme boli aj v poradni,chvilku nam to pekne drzalo ziadna hadka a potom zas nieco prislo a je to od zaciatku. ☹ nechapem to,mame sa radi,obaja sa tesime na babo a dokazeme si takto ublizovat. sme asi aj dost podobne povahy.ja neviem.mne je uz do zufalstva 😢
Ahojte vsetci.Volam sa Radka a mam problem viete mam o 15 rokou starsieho partnera co nieje problem .Hlavny problem je ze sme spolu uz zhruba 8mesiacou a zazily sme si velmi zle obdobia od ludi co nam ublizovali trvalo to tri mesiace zvladli sme to milujeme sa dokonca mozem povedat ze som v mojom zivote taku lasku este necitila a k poctate problemu viete velmi sa hadavame teraz a dost casto kvoli malickostiam 😖 pokazilo sa mu auto musel zaplatit 2000euro co chapem ze asi kazdeho brutalne nastve ale dalsia vec pozvala som mojich rodicov na vianoce k nam on je s toho totalne v strese boji sa hlavne kvoli peniazom a hlada si stale nejake vyhovorki len aby sme sa pohadali dokonca my povedal ze nevie co v zivote chce.Lenze predtym tvrdil uplne nieco ine no a na druhy den mi povedal ze vie co chce a bla bla bla len aby som s nim spala v jednej posteli pretoze bezomna nezaspi no aj s mojej strany je to tak 🙂 je mi velmi luto ze sa hadame praskaju nam nervy ja som bez prace teda uz pracujem par dni ale len na polovicny uvazok no o NERVY POMOOOOC
@tina7729 ahoj moja ja sice mam tiez problemy ale niesom tehotna.Mozno su to len nervy s jeho strany pretoze sa boji ci bude dobri otec alebo ako to financne zvladnete pretoze na SVK to nieje pre nikoho z nas lahke .A s tvojej no mozno mas tie tehotenske nalady alebo .Ja si myslim ze sa len bojkate troska neviem ci ti toto pomoze co som napisala ale na vsetko sa da najst cesta len niekedy ju dlho hladame.Mali by ste si najst nejake spolocne hobby to vas neuveritelne znova zblizi Skus to D
@sweetsugar11 uz.niesme spolu tristvrte roka. To nenil az tak stres co bude.boli tam vaznejsie neskor problemy k comu sa uz nechcem vracat velmi robil zle a ublizoval. Je to jeden sebec a klamar!
Hm to uplne chapem niekedy je lepsie zostat sama a clovek sii uvedomi kopec veci.Kazdopadne drzim ti palceky na vsetkych nohach aj rukach D
Spravanie mojej partnerky sa stupnuje k smeru agresivity cim dalej tym castejsie.je medzi nami 10 rocny vekovy rozdiel.zacalo to urazkami koli praci ze mam vysoku skolu a ribim podradne roboty.nechape ze dnes sa neodvija vsetko od titulu.mam leasing mam ucty ktore treba platit a musim robit pracu ktora je.uraza ma typu si sockar nula co nic v zivote nedokaze a podobne.koli nej som odisiel z dvoch prac aby bol klud.teraz chidim po brigade a uz aj to jej vadi.priznam sa ked ma vulgarne urazila dal som jej facku bolo to prvy krat ked som nieco take spravil dievcati moja psychika to uz nezvladla.no ona mi castejsie nadava vulgarne a jej slovne utoky precjadzaju do fyzickych vcera ma fackala robila cirkusy pretoze vefela ze ju ja uz nikdy neudrem.tresla mi po oku kopala ma a bola si vefoma ze ja ju neudrem pivedala ze ak ju udrem poda trestne oznamenie.robila cirkusy zacala utekat hladal som ju po lese aby sa jej nic nestalo no nakonirc isla peso domov z jednej dediny do druhej co je asi 4 km.tyzden do zadu tiez zurila a udrels ma po tvari.vyhovara sa ze je v strese zo skoly.jej rodinabvcera razne zakrocila ze spilu byt nemozeme a.mam pocit ze ibvinuju mna zo vsetkeho.povedal som im ze neviem co narizpravala ale isto nepivedala pravdu a isto nepovedala ako sa ku mne sprava.mam picit ze ma chce odtrhnut od vsetkych ludi nepraje si aby som v praci komunikoval s nirkym hned ma hlupe narazky aj ked vie ze pracujem pri dochodcoch.clovek jej odpusti vsetko a mizno je ro aj chyba.neviem ci je to moja vina alebi co.braval som ju vzdy previest sa autom na pizze na vylety a mam pocit ze ma nrma za nic.ked je v amoku ide z nej uplna nenavist ku mne a dva dni dozadu povie aka je stastna koho ma pri sebe a potom to jej spravanie.od vcerajska teda niesme spolu a ja neviem ci to mam lutovat alebo nie
nie je fyzicke nasilie do vztahu rozhodne nepatri zjavne sa jedna o psychicky choru osobu

@bajana neviem preco by si nemala mat na to, aby si mohla zit v partnerskom vztahu. Tam kde sa dvaja maju radi, dokazu vedla seba fungovat uplne normalne. Mna odstrasilo to, co si pisala o jeho rodine a ako vyrastal. Mozno ta naschval provokuje, aby si vybuchla, potom vybuchne on a vsetko hodi na teba a z teba urobi tu zlu...az s takymto extremom ako mas ty osobnu skusenost nemam, ale prezivala som podobne skusenosti s velmi dobrou kamaratkou, ktora sa rozchadzala s muzom. Ona bola od neho ekonomicky zavisla a teda on nou manipuloval riadne.. Nastastie uz zije sama s dcerou a teraz po roku hovori, ze to mala spravit uz davno..