Ako zvládať manipuláciu od toxickej matky?
ahojte viete mi poradiť ako zvládať svoju mamu?
Ona mala ťažký život pri otcovi,nepomáhal jej s ničím ani k lekárom s nami nechodil. Nákupy nerobil ..šetril každé € a cez víkendy sa opil stale so svojou rodinou a s mamou mali stále konflikty. Bývali sme u starých rodičov a vkuse hádky.
Mama nás ma 4 deti. A jediná ja som si už od detstva odniesla najviac. Všetok stres a nervy si vybíjala na mne. Všetko co som urobila bolo zlé. Bita som bola viac než dosť. Lásku som vôbec nedostala ale zasa súrodenci boli i sú miláčikovia. Voôbec jej nepomáhajú. A sú dobrý. Este je ona na ciast.dôchodku pomáham jej finančne a neváži si nič.
Ja už mám pomaly 40 rokov a správanie od mamy je vkuse rovnaké voči mne. Nech sa i na hlavu postavím stale problém má nejaký. Kričí mi že som bosorka ani jesť odomna nechce. Ked uz nevydržím a vybuchnem pri nej nech uz mi da pokoj nerozpráva sa ale búcha od rána do večera so všetkým. Nebývam s nou žijem v zahraničí. Ale ked prídem domov na dovolenku k nim hoci na týžden tak zažívam takéto peklo. Späť sa vraciam úplne všstavená psychicky. I napriek všetkému ju mám rada ale už úprimne to začínam s nou vzdávať. Vidím že ked sa nezmenila do teraz tak zmena nnenastane už.
Pani je v akom zdravotnom a celkovom stave? Taketo veci sa niekedy dokazu vyriesit zo dna na den uplne same bez potreby akehokolvek zasahu.
Pani je v akom zdravotnom a celkovom stave? Taketo veci sa niekedy dokazu vyriesit zo dna na den uplne same bez potreby akehokolvek zasahu.
@martinmmartin ako??
@martinmmartin ako??
@janita779 To fakt netusis? No bud porazi ju alebo teba (statisticky ale asi ju)
@janita779 To fakt netusis? No bud porazi ju alebo teba (statisticky ale asi ju)
@martinmmartin dakujem za úprimnosť..ale takáto odpoveď mi fakt nepomôže...kto nezažije nepochopí...
@martinmmartin dakujem za úprimnosť..ale takáto odpoveď mi fakt nepomôže...kto nezažije nepochopí...
@janita779 naco sa vracias?Tu mas ✂️ a odstrihni sa.Nemas za co❤️
Máš 2 možnosti:. A: skúšať a veriť ďalej, robila si to však 40 rokov a len ťa to psychicky ubíja . V tom prípade by som zvolila iné bývanie na čas dovolenky na SK a k mame prišla len na krátku návštevu B povedala by som jej všetky pocity od detstva až po súčasnosť a úplne sa odstrihla, hoc je mama.
@janita779 navstiv psychoterapeuta, nemas to v sebe vysporiadane
Ak chodis na navstevu ja by som na tvojom mieste riesila ine ubytovanie a tam chodila na par hodin na navstevu aby sa nepovedalo
Riesila len vseobecne temy, rozhodne by som nevarila ale jedlo doniesla a nech sa ide stazovat do restiky
@janita779 narcisticka matka, nie si prva ani posledna. Nemusis tam chodit, nemusis zazivat psychicke tyranie, fakt NEMUSIS.
Ano, je to mama, bla bla bla. Ked sa ona nesprava ako matka, ty sa nemusis spravat ako dcera.
https://www.aktuality.sk/clanok/htnMydx/ukradla...
Ty ides k mame ako na dovolenku,kde mas oddychovat a nie sa deptat.Radsej si zaplat vzdy niekde rezort ako sa vracat domov,pekne si oddychnes a nacerpas novu silu a nie,aby ti ju druhy bral.Tym nicis len samu seba.
S mamou udržiavaj len telefonicky kontakt, ak teda nedeptá ťa aj cez telefón. Keď chodíš na Slovensko aj kvôli niekomu (niečomu) inému, zajdi k mame na hodinu a odíď. Neviem, či máš inú rodinu (partnera, deti), ale ju odstrihni, je to toxický človek pre teba. Obklopuj sa ľuďmi, s ktorými ti je dobre.
Nestretavaj sa s nou, prerus kontakt. Ona sa nezmeni a tebe to len ublizuje
Nastuduj si co to o toxickych vstahoch - vacsinou narcisticka matka ma niektore dieta ako "golden" a niektore ako "scape goat". Bohuzial, podla toho, co hovoris, si scape goat, ze obrazne aj doslovne, na tebe si mama vybija zlost. To ze si odisla do zahranicia - to je len dobre, vzdialenost ti trosku pomaha. Ale mozno, ak sa k tebe sprava ako sa sprava, mala by si zvazit "no contact" - teda to co ti tu vyssie pisu.
Ten vztah sa nikdy nezmeni. Bohuzial.
Narcis totiz moze byt viacerych druhov - nielen ten grandiozny narcis, co vyrastal v rozmaznanosti a nadradenosti. Ale aj "coward narcissist" - a to typujem, ze je tvoja mama.
Aby si sa vedela odstrihnut, musis pochopit, co sa ti stalo, co sa ti dialo, co sa ti deje.
Tvoja mama ako mnohi narcisi, si toho spravania nemusi byt vedoma (co ju ale neospravedlnuje), proste zije vo svojej nevedomosti a pravde. Nemusi mat mama vsetkych rovnako rada, lebo v roznych zivotnych obdobiach, ked ste sa narodili, uz i ona bola v roznom rozpolozeni - ak bola tyrana muzom/ vasim otcom - och, aj toto je bolestive pre teba ako dieta, ze to takto pemnujem - ale podla toho co hovoris, prinajmensom ekonomicke a psychicke tyranie tam bolo - tak potom je jasne, ze v ako rozpolozeni asi bola, kolko energie na deti a rodinu mala. Mozno to je cesta, ako ju uvidiet, ako nie zamerne zlu, len vycerpanu a odpustit je, ale za tu cervenu ciaru, co si naznacis, aj tak nikdy neist. Pretoze tvoja mama sa nezmeni kvoli tebe, nedokazala od otca odist, nedokazala sa sama za seba postavit cely zivot, a teraz uz to nedokaze urcite....
Ty mas sacnu este zit svoj zivot stastne. ALe hladaj to stastie inde, nie vo svojej povodnej rodine. Ked sa odstrihnes a budu sa dozadovat hrubym a hlupy sposobom, obvinovat, tak si zmen cislo, adresu, vsetko - a kaslat na nich uz navzdy. Ak sa budu ozyvat milo a starostlivo, ok, ale uz nikdy im nesluz.
@janita779 vieš že ťa nemá rada, veď sa s ňou porozprávaj v kľude ako náhle zvýši hlas na teba ako dospelulú dcéru, maj kufor zbalený s choď aj do hotela....nevracaj sa domov....
A možno je problém aj v Tebe ako vychádzaš so súrodencami.....?... si bola týrané dieťa nepotrebuješ "toto" v tvojom veku..... alebo si "piskovala" a mama ťa nezvládala?...
Takže ako to je?
@reanda viem že máte pravdu... cele roky verila som a dufala že sa jej správanie napraví k lepšiemu...ale čím je staršia tým je to horšie 🫣
@janita779 poznam to. To sú žiaľ tie dynamiky dysfunkcnych rodín. Správanie voči svojmu dieťaťu dospelému nezmenia nikdy. Ona je aspoň "dobra" v tom, že je to vidieť. Moja mama je skrytá maska. Ta miluckymi spôsobmi dokaze opantat cloveka natoľko, az sa jej podda. To je ďaleko nebezpečnejšie, avsak obidva spôsoby sú nebezpečné, pretože si z toho psychicky rozložená a to je hlavným cieľom týchto ľudí. Vysat z človeka aj poslednú suchu nitku. Je to mama a vzdy bude, ale musíš sa od nej oddeliť fyzicky aj psychicky. Nenavadzam ta na nič zlé, ale čím skôr otvoris oči, tym skor to pochopíš. Mamu si musíš vážiť, ale nie slepo a donekonečna slúžiť, najmä ak je na teba zla a v jej očiach si nevyrastla ani len o chlp oproti detstvu. Keby si potrebovala sa s niekym porozprávať, kľudne napíš správu. Tiež si tým prechádzam, hoci mám mamu rada.
@janita779 vieš že ťa nemá rada, veď sa s ňou porozprávaj v kľude ako náhle zvýši hlas na teba ako dospelulú dcéru, maj kufor zbalený s choď aj do hotela....nevracaj sa domov....
A možno je problém aj v Tebe ako vychádzaš so súrodencami.....?... si bola týrané dieťa nepotrebuješ "toto" v tvojom veku..... alebo si "piskovala" a mama ťa nezvládala?...
Takže ako to je?
@brendaa pokial si pamätam bola som istým spôsobom zlé dieta, snazila som sa pútať pozornosť na seba a vtedy nasi riešili mňa..a nie zbytočné hádky medzi sebou..dodnes si to pamätam že som niektoré veci robila sama....ale zároveň pamätam si že som bola male dieta v postieľke(postielka bola kovová cize kazdy pohyb bolo počuť v noci) stále na mna vrieskala ze sa nemam otácat pretoze ona nemôže spať, tiez si pamätam ze som sa v tej mojej postielke zobudila s tým ze sa mi rozopla náušnica a spadla niekde na zem...dostala sim riadnu po zadku za to a pamätam si ten môj plač...neviem vlastne ako si to môžem pamätať ale pamätam...tiez si pamätam.ze aku facku mi dala ked som bola starsia nosila som okuliare zlomila mi ich....čize zlost si vybíjala na mne ako na malom dieťaťi.
Ja mam so súrodencami super vzťah na to že koľko máme rokov fakt sa navstevujeme stretávame a celkovo sme i v kontakte ked som v zahraničí. Vieme spolu pretelefonovat i 3-4 hodiny ak máme cas napr.cez víkend....Ja nemám na nich tazke srdce ze pre mamu boli lepší než ja.
Na tkau matku sa vykasli..odstrihni sa
@brendaa pokial si pamätam bola som istým spôsobom zlé dieta, snazila som sa pútať pozornosť na seba a vtedy nasi riešili mňa..a nie zbytočné hádky medzi sebou..dodnes si to pamätam že som niektoré veci robila sama....ale zároveň pamätam si že som bola male dieta v postieľke(postielka bola kovová cize kazdy pohyb bolo počuť v noci) stále na mna vrieskala ze sa nemam otácat pretoze ona nemôže spať, tiez si pamätam ze som sa v tej mojej postielke zobudila s tým ze sa mi rozopla náušnica a spadla niekde na zem...dostala sim riadnu po zadku za to a pamätam si ten môj plač...neviem vlastne ako si to môžem pamätať ale pamätam...tiez si pamätam.ze aku facku mi dala ked som bola starsia nosila som okuliare zlomila mi ich....čize zlost si vybíjala na mne ako na malom dieťaťi.
Ja mam so súrodencami super vzťah na to že koľko máme rokov fakt sa navstevujeme stretávame a celkovo sme i v kontakte ked som v zahraničí. Vieme spolu pretelefonovat i 3-4 hodiny ak máme cas napr.cez víkend....Ja nemám na nich tazke srdce ze pre mamu boli lepší než ja.
@janita779 dík za odpoveď... takže ako dom spomenula buď bude záujem o normálnu diskusiu a spoločne pomenovať problém medzi vami, alebo koniec, mamu odstrihni .... žiadne Tvoje peniaze nie sú jej dobré...
Hádam nájdeš svoj pokoj... keď matke odpustíš, aby sa to s tebou ďalej neťahalo..
Vlastne svojim rodičom....kašli na to aký boli a sú... Nezmeniš ich ..seba, svoj postoj áno...
Zbytočne si len komplikujes život. Mama nemama, dala si jej veľa šancí, očividne ťa nemá rada odmala, keď je k tebe taká. Odstrihni sa a začni žiť svoj život. Bohužiaľ, aj také sú prípady.
@janita779 ste 4 , starajte sa 4... odstrihnut sa od takejto osoby, matkou ju zamerne nenazyvam. poslat jej peniaze, ak mas za to a dovidenia...
Vôbec nechápem načo sa vraciaš ku nej na týždeň zo zahraničia. Ja by som už neprišla ani na deň
Načo s ňou vôbec udržuješ kontakt a chodíš tam na týždeň? Choď do hotela, k nej na hodinu a dovidenia. Ani peniaze jej nemusíš dávať.

ty si tvrdy oriesok.. styridsat rokov a este to len zacinas vzdavat..
tak ti prajem, nech ti to vzdavanie uz netrva dlho