icon

Ako zvládať starostlivosť o deti počas choroby?

21. dec 2023

Ahojte,uz dlhsie rozmyslam nad tym ako funguju ine rodiny,ked je mama alebo deti chore. Idu vasi muzi na OCR,PN? U nas je to pre mna uz dost zle. Mam 1 a 5 rocne deti,som na RD. Vzdy sa staram o chore deti ja,muz obcas pomoze. Niekedy sa to da,ale ked su chore obe aj este aj ja,tak koniec. Muz si nikdy nezobral Ocr ani dovolenku. Ked je zle,tak ostane na home office-to znamena,ze absolvuje vsetky meetingy a ked ma cas "pomoze". Pred 2 tyzdnami ostala starsia chora so sarlachom,takze ok,postaram sa.Potom pride muz s koronou,tak sa staram. Mladsia chyti od neho koronu, staram sa. Ja to chytim,mam 39 teplotu a on necha decka so mnou,lebo dolezity meeting. A takto je to vzdy,aj ked sa kvoli tomu vzdy hadame. On mi vykrikuje,ze ved musi pracovat,ale to nemoze par dni sa postarat o rodinu???Bola som na operacii hemoroidov,2 hodiny potom bolest,ze som ani nevladala stat a on zase dolezity meeting. Mala plakala,trebalo ju prebalit a dat spat a on sa zavrel do pracovne,ze poobede bude mat volno.
Ked sme mali 1 dieta a obaja pracovali,tak na Ocr som bola vzdy ja,lebo on by sa o nu staral akurat,ked nemal meeting,inak by ju posadil pred tv. On uz rodicov nema,moji su sice na dochodku,ale jednak sa boja chorob a jednak ani nejavia zaujem mi pomoct,takze je to vzdy len o mne,ze sa postaram...

andreakotesova
21. dec 2023

@autorka HO sme využívali cez pandémiu kovidu, ale to sme už deti mali školopovinné, tak to už bola pohoda 😁 a teda najbližšiu rodinu máme obaja 100 km, takže deti si vychovavame/strážime len ja a muž 😅

autor
21. dec 2023

@titla kym sme mali 1 dieta,tak sme to zvladali. Teda skor ja, na Ocr som sla vzdy len ja.Teraz nemam ani pol dna na vypotenie. Starsia je casto chora,ma z toho problemy s uskom. Lieky a vsetko okolo riesim len ja. Spim s chorymi detmi ja. Len ked som ja chora a k tomu aj deti,tak to nevladzem vsetko tahat...

lujza123
21. dec 2023

Neviem ti poradiť, ale je mi lúto co prežívaš.

Mne toto spravil ex, nechal ma chorú v horuckach s malým bábätkom, pre mňa to znamenalo začiatok konca. Niekomu to nevadí veľa žien si dá paralen a funguje ďalej, no pre mňa je to snáď horšie ako nevera.
V núdzi poznáš priateľa, je to stará pravda. Naco je taký partner ked ta nepodrží, ked tam nieje ked ho potrebuješ a co asi spraví ked pride nejaký vážnejší problem. Aký ma taký človek rebríček hodnôt, co je to za biedny charakter.

andreakotesova
21. dec 2023

@autorka ale teda keď večer prišiel z prace, tak "vyfasoval" deti (v jednej ruke dieťav perinke, v druhejruke PC myš), či ďalej pracoval alebo nepracoval (napr. projektuje aj z domu, pripravuje sa do práce) a ja som oddychovala 😁 v noci vstaval k deťom, keď videl, že som už unavená. Ja mam super manžela a deti otca.

simca06022011
21. dec 2023

My tiež tak teraz, a zbytočne mu poviem nech sa zavrie do izby..

zuzubb007
21. dec 2023

Chora nechora vzdy sa staram o deti, dokonca aj teraz, ked pracujem si dam lieky a makam okolo deti aj pracujem, niektore zeny toho zvladaju naozaj malo, a este doma na home office tak to je uz luxus, ine zeny zvladaju aj sami 4 deti a nevyplakavaju, kazdy si ma nadelit tolko co zvlada

sense
21. dec 2023

Skusala si aj take ze sas mu deti a pojdes si lahnut nech sa deje co sa deje? Hadam by pochopil ze nevladzes a postaral by sa.
Ja byvam malokedy chora. Ale ked som mala kovid alebo mam migrenu tak partner nema problem sa postarat aj ked nie je jeho dcera

stanulienkat
21. dec 2023

@betulinka1 urcite to nie je vsade rovnako.
Autorka: Normalny muz, partner sa stara aj o deti aj o manzelku, ked treba. Moj muz napriklad chodil castejsie na Ocr ako ja. Do skolky chystal a odnasal on, zo skolky detto. V skole to iste. Prebalil, dal lieky, isiel k lekarke. Neviem, preco si zeny chovaju idiotov v bavlnke. Je normalny rodic a ked nie je retardovany, tak nema co nevediet, co sa tyka bezneho zivota. Len zeny si uvazuju neschopnych lenivcov na krk a potom to tak vyzera. Nie je normalne, ze ta pocas choroby neidbremeni. Predpokladam, ze ked jemu tecie soplik, tak vyvaras caje a hladkas mu hlavicku...

autor
21. dec 2023

@stanulienkat nie,ja ho uz neofukujem. Prave kvoli tomu,ze ked som chora,tak musi meetingovat,tak uz dlho nemam chut ho obskakovat.

mandzula
21. dec 2023

@autor Kym som bola na RD, dcerine choroby boli moja starost, ale s tym, ze ked muz prisiel z prace, dcere sa venovat, ked sme uz obaja pracovali, brali sme si na striedacku dovolenky, a ked bol ktokolvek z nas chory, ten druhy sa staral o domacnost a nosil cajiky. Rovnako to mam s druhym muzom.
Keby sa moj spraval ako tvoj, nebolo by dalej o com.

lucia245
21. dec 2023

Vždy iba ja sa starám, či som chorá aj ja, ci nie. Muž až po práci. Snaží sa brat si vtedy home office, ak sa dá. On nemôže ísť pn ani OCR, nevyšli by sme s peniazmi. Starí rodicia nezáujem odjakživa o vnúčatá. Takže áno, je to ťažké, treba tých par rokov prežiť. Alebo posilniť imunitu - prírodné prípravky, potraviny...

autor
21. dec 2023

@zuzubb007 jj,tiez som mala tetu taku hrdinku. Kazdu chorobu si dala lieky a behala dalej. Vsetkym davala rozumy,ze co zeny nevladzu,ze ona si da paralen a vsetko zvladne. Takto nevylezala anginu,dostala zapal srdcoveho svalu. Potom sa to s nou tahalo a v 47 infarkt a koniec

lujza123
21. dec 2023

Zas ďalšia smutná diskusia, kolky ľudia by druhého aj zomrieť nechali, pre 5 korún co v ten deň zarobia v práci. Chamtivost, bezohľadnosť a sebectvo najhrubšieho zrna

A ešte tu niektoré obhajujú a robia so seba hrdinky, však nadopuju sa paralenmi a zvládajú svojich 10 detí 🤦‍♀️

autor
21. dec 2023

@lujza123 jemu nejde o peniaze,tych ma dost. Skor mam pocit,ze nechape,ze som chora a nevladzem sa postarat o deti. A nechce nikdy zrusit/presunut ziaden meeting,lebo vsetko je strasne dolezite.

zuzubb007
21. dec 2023

Ved ale ty si doma a stazujes sa, ked som doma zvladam vsetko lebo musim

martinkatinka
21. dec 2023

Ked sme boli chori obaja, staral sa ten, co viac vladal. U nas to bolo tak, ze po porode sa staral hlavne muz, ja som bola po cisarskom a dalsich dvoch zakrokoch ledva schopna vstat, potom este zapal maternice, tajze nastupili babky. Potom syn tazka operacia hlavicky a muz sa postaral vzdy, ked prisiel z prace....
Takze sme sa striedali kto ako vladal.

mikadooo
21. dec 2023

Mám to rovnako, očr sú moje záležitosti. Ale my sme sa tak dopredu dohodli, tým, že on má trojnásobný plat a všetky peniaze máme spoločné, nemám dôvod pindať, že ja musím ťahať všetky očr, paragrafy, atď. Aj keď teraz v decembri som ho už upozornila, že nebudem mať nárok na lekára ak bude treba ísť s deckami, jednoducho všetky paragrafy vyrúbané... 😁. Každopádne, bolo to čisto racionálne rozhodnutie z oboch strán. Keď som bola na rodičovskej, tak tam už vôbec nebolo o čom. Prečo by si on mal brať očr, keď si s jedným dieťaťom doma? Vôbec nechápem tú logiku 🤔. Každopádne,.je to úplne jedno, ako to máme my. Ak nechcete byť ani jeden na očr, zaplaťte si opatrovateľku fifty fifty a snáď budete obaja spokojní 🤷.

autor
21. dec 2023

@mikadooo doma je chora starsia aj mladsia. Ja som chora,nevladzem varit,prebalovat,uspavat. A k chorym detom ti ziadna opatrovatelka nepride,hadam sem nebudem tahat niekoho,ked mame sarlach a covid.

8853
21. dec 2023

Mame dve deti, kym som bola na materskej, mal manzel ocr na mna, ked som bola chora a nedokazala som sa postarat o seba, nie to este o deti. Nebolo to pre nich ani bezpecne, kedze som zaspavala z liekov.
Lekarov a cely servis okolo riesim ja, tak sme sa dohodli, som szco a neviaze ma pracovna doba. Ale napriklad teraz chodi na rehabilitacie s dietatom on. Tiez po praci, pripadne v noci sa starame o deti rovnako. Je otec, nie spolubyvajuci cudzi pan.

mikadooo
21. dec 2023

Hmm a muž jediný zdravý, no to nasere 😂. Ak nevládzeš, tak nerob nič. Deti keď poplačú - pošli ich za mužom, keď sa bude rozčuľovať, lež v posteli a povedz že nevládzeš 🤷. Žiadne prebaľovanie, varenie, uspávanie, proste nič. Nepýtaj sa ho či si "môže" vziať očr. Povedz mu "vezmi si očr, ja to nedávam". A NEDÁVAJ TO... Nič v zlom, ale ja som proste padla a naozaj som nespravila NIČ, lebo keď som sa snažila vstať, grcala som. Škola života pre oboch. A potom ten chlap zistí, že to myslíš naozaj. Ak však hovoríš, že nevládzeš a pritom všetko robíš, tak vlastne vládzeš... Ja som nevládala. Ani len rozprávať. Maximálne strčiť prso dieťaťu do úst, ak si prišlo ľahnúť ku mne.

0kristina0
21. dec 2023

Prepac co teraz napisem ale tvoj muz je dobry chuj, ako sa ja poznam dostal by riadnu hubovu polievku ale chvala bohu ja takeho muza nemam.

autor
21. dec 2023

@mikadooo ved som mu povedala,ze zober si 2-3 dni dovolenku,lebo nevladzem. Neda sa,musi dokoncit hento,spravit toto..
Tak dcere pusti tv,mladsiu mi da do spalne a zavrie sa v pracovni a telefonuje 2 hodiny.

autor
21. dec 2023

@lujza123 ved nad tym rozmyslam,ze keby nedajboze vazne ochoriem,tak co potom. Stale bude meetingovat a ja sa plazit po zemi s detmi za zadkom.

autor
21. dec 2023

@0kristina0 dnes som mu riadne vynadala,ale on to proste nechape. Ze si musel vybavit tie meetingy a ze ved poobede bude sa uz starat o deti.

mikadooo
21. dec 2023

Dobre, tak ich nechaj tak a lieč sa 🤷🤷🤷. Nevidím problém na tých pár dní to vyriešiť aj takto...

autor
21. dec 2023

@mikadooo mladsiu nemozem nechat,ona ma rok a treba sa jej stale venovat. Musi jest,prebalit,spat. Nemozem ju nechat 2 hodiny pred tv

sonicka19983
21. dec 2023

U nás kým som bola doma starala som sa o dieťa/deti ja...teraz keď už robím tak je to brutál... muž mal PN iba raz v živote keď mal zlomenú kľúčnu kosť...ja som si v tejto novej robote PN ani OČR ešte nebrala a práve teraz je situácia že tiež mám kovid nevládzem vstať z postele a on proste ide ku deťom ale neberie nič ani PN ani OČR... vždy keď argumentujem že veď keď si chorý máš nárok si oddýchnuť a brať aj týždeň PN povie že zaňho nikto tú robotu nespraví...to isté letná dovolenka atď....proste sa stal dobrovoľne rukojemníkom svojej práce...

autor
21. dec 2023

@sonicka19983 presne to iste. Ja to vzdy taham,ale tento covid ma uplne odrovnal. On nebol na Pn 10 rokov,ocr ani raz.

sonicka19983
21. dec 2023

A keby si počula jak po nich ziape teraz keď je s nimi... následne oni dvaja ziapu po sebe a ja neviem vstať z postele... želám veľa síl a ver mi že to je nič oproti stavu keď budeš robiť aj ty....

sonicka19983
21. dec 2023

Vieš, v robote sa nechá vybervovať a potom sa ventiluje na deťoch... čistá psychiatria...