icon

Ako zvládať starostlivosť o deti počas choroby?

21. dec 2023

Ahojte,uz dlhsie rozmyslam nad tym ako funguju ine rodiny,ked je mama alebo deti chore. Idu vasi muzi na OCR,PN? U nas je to pre mna uz dost zle. Mam 1 a 5 rocne deti,som na RD. Vzdy sa staram o chore deti ja,muz obcas pomoze. Niekedy sa to da,ale ked su chore obe aj este aj ja,tak koniec. Muz si nikdy nezobral Ocr ani dovolenku. Ked je zle,tak ostane na home office-to znamena,ze absolvuje vsetky meetingy a ked ma cas "pomoze". Pred 2 tyzdnami ostala starsia chora so sarlachom,takze ok,postaram sa.Potom pride muz s koronou,tak sa staram. Mladsia chyti od neho koronu, staram sa. Ja to chytim,mam 39 teplotu a on necha decka so mnou,lebo dolezity meeting. A takto je to vzdy,aj ked sa kvoli tomu vzdy hadame. On mi vykrikuje,ze ved musi pracovat,ale to nemoze par dni sa postarat o rodinu???Bola som na operacii hemoroidov,2 hodiny potom bolest,ze som ani nevladala stat a on zase dolezity meeting. Mala plakala,trebalo ju prebalit a dat spat a on sa zavrel do pracovne,ze poobede bude mat volno.
Ked sme mali 1 dieta a obaja pracovali,tak na Ocr som bola vzdy ja,lebo on by sa o nu staral akurat,ked nemal meeting,inak by ju posadil pred tv. On uz rodicov nema,moji su sice na dochodku,ale jednak sa boja chorob a jednak ani nejavia zaujem mi pomoct,takze je to vzdy len o mne,ze sa postaram...

johankaivanka
26. dec 2023

Ja mam 2 a 4 rocne a tiez, ked su chore, tak to schytam aj ja, ale tak extremne, ako nikdy predtym. Vzdy skoncim odpalena a na atb, moj muz ma ale taku robotu, ze moze si vziat volno, ked treba a vacsinou mi teda vzdy pomoze, za co som vdacna, lebo to je horor, ked je chora matka a deti naraz, kto nezazil, nepochopi a u nas od kedy dcerka nastupila minuleho roku do skolky to bolo hotove peklo 🤦‍♀️
Takze super to zvladas tak, ci tak a uplne ta chapem. To uz ale musite vediet vy, ci sa da uvolnit z prace alebo sa muz len vyhovara, kedze byt doma chora s chorymi detmi je podla mojho nazoru tazsie ako 24/7 robit v bani...

domcek1989
26. dec 2023

Úprimne, by som toto muzovy netolerovala. U nas chodi muz na ocr, ale len preto, ze neprichádza o prijem, ja keby idem pridem o peniaze a to by nam chybalo, takze v tomto sa doplnujeme. Nema problem sa o dceru postarat, aj lieky jej da, aj sa s nou pohar….teraz sa napr učím do prace nejake veci…tri hodiny denne a venuje sa jej on. Ked chodil do skoly on a robil seminárky, zas mal od nas pokoj on. Takze sa doplnujeme. Absolutne by som netolerovala take, ze ty mas 39, deti chore a este sa staraj o vsetko ostatne.

majlo1234
26. dec 2023

Toto vnimam najhorsie na celom materstve, neschopnost vylezat chorobu a v klude sa opustat. A to moj muz aj ostane doma, aj sa “snazi” starat, ale on proste doteraz nedokaze stravit plnohodnotny den so synom bez toho, aby to dieta bolo kazdu pol hodinu vylezene na mne. A potom, ked vyleziem z postele, ze to nema zmysel, mi vynada ze si dokazujem, ze som lepsia ako on😂 jejda kolko sme mali hadok o tomto, kedze som uz styri mesiace furt chora, odkedy som tehotna. Uz tri krat sa stalo, ze som sa proste po par dnoch vysilena pobalila so synom do auta, a odsoferovala 500 km k nasim, kde viem, ze syna pobavia a ja si trochu oddychnem. Ale viem, ze to nie je dobre riesenie a ze na tom budeme musiet nejako zapracovat. Ja nechcem skrz prechodene choroby niest potom neskor nejake nasledky, lebo zemepan je neschopny.

mooonika1975
26. dec 2023

U nás to vždy bolo na mne, nehľadiac od toho, že všetko zľahčuje muz, tak sa starám radšej ja, ale keď ja zaľahnem, príde mama moja. Nie muz, čo si, ale mama.

pauluska20
26. dec 2023

Samozrejme, že sa musí starať aj on a začni tým, ze keď bude chorý on nestaraj sa o neho. Keď je doma deti mu nechaj zober sa niekam vyvetrať hlavu, sú to aj jeho deti a ty potrebuješ tiež vypnúť a oddýchnuť si, je jedno či si na RD, oddych potrebuješ aj ty...a ostatné ženy typu veď on zarába ty sa staraj to ani nečítaj lebo, to sú zvláštne stvorenia....Ja toto nepochopím, musíte byť aj vy ženy ráznejšie, menej slov viac skutkov, zoberiem sa, poviem odchádzam, vtedy vtedy im daj jesť spať atď atď, otoč sa na päte dovi..... staraj sa zariad sa chlapče....zbytočne sa s niektorými chlapmi budete dohadovať hukat kričať nemá to zmysel...

vecicky1805
26. dec 2023

No máš to blbé, pozri je to otázka priorít má ich blbo nastavené..je jasné že sa nedá vždy, ale sú chvíle pár x do roka kedy by to mala byť psia povinnosť.. chápem Ťa my nemáme blízko nikoho, a keď je vačšina doma ťažšie chorá predsa si nezavoláš na pomoc kamošku alebo tak, aby si ich nakazil..
Ja mám nepoviem že šťastie za mňa by sa tak mal chovať každý správny chlap- keď ide do tuhého hoc musím povedať rázne priamo a viac krát že som na konci so silami, ale vtedy sa ozaj posnaží ten moj pomocť ak sa dá..tiež mám podlomené zdravie a bývam často dosť chorá, deti boli taká klasika no posledný pol rok je to vkuse .. 🙈😭prajem veľa síl..,
K tým nepreležaným chorobám, tiež by som to nebrala na ľahkú váhu je to riziko - otázka času, stalo sa tiež známemu a mladý chlap že pri každej chorobe lieky a ideš..nakoniec z ničoho nič bez nejakých príznakov skolaboval keď bol zdraví neskor sa zistilo že má srdce v prdeli doslova, silný zápal davali mu ze dva mesiace zivota max ak nenajdu darcu..nakoniec velmi tazko ale dostal sa z toho zije dlhsie ale sposob zivota nie je med lizat…a zevraj nasledok neliecenej choroby..takze ja som tiez ostala zaskocena, samozrejme nemusi sa stat kazdemu ale si myslim ze to zdraviu urcite neprida..aj ked nie vzdy sa da vylezat no..ale je dobre sa o to aspon snazit, skus si s nim pohovorit vecer pri pohode kludne bez vycitiek a zmeny tonu hlasu popripade mu napis mail ze to uz fakt nedavas a ze aspon par krat do roka ked mas velmi zlu situaciu aby skusil dat bokom co sa da..je to mozno klise ale zdravie je NAJ ked je clovek silny a zdravy pomoze si hocijak..

veveli
26. dec 2023

Hej, presne toto, kym si na RD zlatý zivot, ked zacnes robit aj ty a choré male deti to uz je ina kava :(( sama tak mam deti ako ty 3 rocny rozdiel medzi nimi a ozaj, ked som bola na RD pohoda zivot co sa týka chorob, takto len platame...tiez nemame ziadnu pomoc..

mon8060
26. dec 2023

U nás to je na rovnako. Ja mám 8 h pracovný čas a manžel pracuje 4 dni a 4 dni voľno. Ak sú deti choré, nemá problém byt s nimi. Vlani v lete keď mali kiahne bol mesiac ocr s nimi. Našťastie minule leto to bola ich posledná choroba. Klop klop...

vivienkalejova
26. dec 2023

No mi to mame tak že keď deti sú choré celi deň sa one starám ja len večer mi ich pomôže uspať a keď som chorá ja tak nikoho to nezaujíma starám sa aj o detí ,varím, upratujem a ktomu ešte nemám čas si sadnúť na 5min. a vypiť teply caj dokonca to bolo aj keď som mala koruna vírus takto som musela fungovať nevládala som ani chodiť ale musela som pre deti a keď je muž chorý tak ide na PN a celi deň v postelí a sa staram a varím mu caj každých 10min.

skajka13
26. dec 2023

U nás doma s týmto nikdy nebol problém. Aj keď som na RD, priateľ nikdy nemal problém si zobrať dovolenku, keď nebolo dobre mne alebo malému.

paradajkova
26. dec 2023

Ano, muz si zoberie normalne dovolenku, ak treba. Zvycajne den, dva kym mi je ozaj zle. Ked som mala covid, kaslala som tak, ze som nevedela maleho uspat. Stale sa na kasel zobudil, tak muz ho normalne uspaval aj cez den ked bol na home office. Ked som velmi chora uvari mi caj, donesie vitamin C, ide do lekarne, objedna obed, opyta sa co potrebujem. Rovnako ked je on chory, tak sa staram ja onho. Snazime sa vzajne si pomahat, ako sa hovori, v zdravi aj v chorobe.

zuzikak
26. dec 2023

citam, ze tento prispevok je tu uz par dni. Ako si to do teraz zvladla ? Manzel dufam pocas sviatkov nepracoval. No aj 2 chore deti sa daju zvladnut len ty musis byt v poriadku. Ak nie si, samozrejme z normalne kolobehu starostlivosti vypadavas. Mozes od teploty aj od bolesti ci unavy padat na hubu a darmo muz vravi, ze je to dolezite. Pozri doteraz si to vsetko davala a si frajerka (ako nemyslim to nijako ironicky. Za mna kazda zena co sa stara o chore dieta je frajerka. Sama mam dve a niekedy je to viac ako na nervy. ) Pozri ono to vecne takto nepojde a vidim, ze aj ty si to teraz uvedomujes. Treba sa s manzelom seriozne porozpravat. Ked si chora ty mal by ta zastupit tym, ze si vezme ocr bud na deti alebo na teba. Ziaden home office - to je stale praca. Potrebujes aby sa postaral o deti lebo ty potrebujes sa co najskor dostat do poriadku aby si zas mohla na starostlivost nastupit ty. Porozpravaj sa s nim ako budete fungovat dalej v pripade tvojej choroby. Minimalne prve 4 dni sa nikto v praci nezblazni ak vypadne z pracovneho procesu. (na odlahcenie-nenahraditelnych su plne cintoriny). Povedz mu, ze ak si ty chora s teplotou a ledva dychas, tak potrebujes od neho aby pre deti uvaril, mladsie prebalil, dal im najest a chvilku sa im venoval. Jednoducho ho potrebujes. Skus s nim hodit rec, ze home office nie je pre teba pomoc a ty jeho pomoc potrebujes prave v kritickych situaciach ako je tato. Nic nie je dolezitejsie ako rodina a meetingy sa vzdy presunut daju alebo sa zaobidu bez neho na tych par dni.

zuzikak
26. dec 2023

@vivienkalejova tak to mi je luto, ze takto fungujes. Nie je to fer. Tebe to vyhovuje ? Nikdy si manzela pri tvojej chorobe nepoziadala o pomoc ? A preco mu teda varis cajik, ked on ho tebe nespravi ?

ali12377
26. dec 2023

no mne pride ze tvoj muz je poriadny sebec, neempaticky a myslim si, ze toto co ti vadi je iba jeden z kopec problemov vztahovych ktore mate

tinka_1807
26. dec 2023

Ja som tiež na MD, takže keď sme chorí tak manžel si dovolenku väčšinou neberie. Ale ak môže tak po práci sa snaží vždy pomôcť aj mne a pri chorobách sa to vždy snažíme nejako vzájomne "vykryť". Nejako sa vystriedať aby aj ja som si oddýchla a aj on.

mentolka12
26. dec 2023

mne manzel dost pomaha. nikdy sa nedal na OCR z odovodnenim, ze jumu sa nechce vypisovat papier kvoli par euram. radsej mi pomoze a v noci doraba robotu. Sem tam sa stane, ze musi ist na meating, ktory sa neda odlozit ale to je fakt vynimocne

euka210
26. dec 2023

Juuj, tak to je od neho dost sebecke.
Ako aj u nas vacsina starostlivosti o deti je na mne...ci skola, ci choroby...ale mame svokru ktora sa pri beznych chorobach o ne postara...mame 3 uz skolopovinne. Ked boli mensie, tak zobral i Ocr ked boli viac chore. Moj s tym nema problem, neciti sa byt nenahraditelny, aby nebol doma, ked je to nutne.
Nikdy nezabudnem, ked mal prvy syn pol roka a ja dostala 39C...manzel ostal doma, staral sa o mna a cez den o maleho, domacnost neriesil, iba o maleho sa staral, ja som len dojcila...po 2 dnoch bol rad, ze ide do prace 😁😁😁

euka210
26. dec 2023

Ja som teraz bola fakt ze chora ako uz daaavno nie pred Vianocami, 2 dni som lezala v posteli a o deti sa staral manzel, alebo boli na telke...ale to nevadi ked je taky stav doma, ale dal im jest, vozil do skoly a zo skoly, nakupil nutne potraviny a vecer dal deti spat, mna mali nechat spat a so vsetkym mali chodit za nim 😁...tak som oddychla a vylezala to.

ckatka
26. dec 2023

Práve mi skončila RD, mam dve deti...A začala som podnikať.
Momentálne mám covid. Dosť ťažký priebeh, som rizikový pacient. Aj deti sú choré. Grcacky...hnačky...40 teplota...kašeľ...tiež covid. Muž bol KO tak dva dni a už je okej....4x očkovaný. Ja som pred sezónou očkovanie nestihla. Našťastie sú sviatky inak by bol v práci a bola by som na ne sama ako vždy. Doktor 🤷‍♀️
Ale 90% okolo nich aj tak robím ja, lebo bud to nevie alebo mu to nenapadne alebo to spraví zle a len deti naserie...(Napríklad keď mladšiemu spraví mlieko horúce alebo studené....alebo oblečie tričko ktoré neznáša...).😂
A vôbec sa na nich nezobudi v noci. Môžu okolo neho aj traktory padať...keď spí tak spí...
Pol dna....pol dna mi dali pokoj keď mi bolo najhoršie ze som sa fakt zavrela do izby a spala. Inak nič. Vianoce sme mali ťažko provizórne...koláče nemáme...nakúpené nemáme...vyžierame mrazničku a pchame sa zásobami zo špajze v šialených kombináciách....deti dookola puding a kašu...
Všade bordel.
A vieš čo? Dlabem to. Aj ja mam nárok na to aby mi bolo zle. Keď nemali čo včera na večeru, lebo ja som strávila poobedie na gauči s čajom a paralelnom, tak im uvaril cestoviny s kečupom...mladší bol celý deň v pyžame a zuby podľa mňa nemajú umyté odvcera tiež.
Nech.

aceris
26. dec 2023

Pridavam sa do klubu, ze aj v 40tke sa staram o chore deti ja. Uz bolo aj take, ze som mala 39, zimnicu a mala chytila kasel(mala laryngitidu), takze som prehodila cez nas obe deku a stala na balkone v zime so zimnicou🤦 muz kukal telku. Mala ho odmieta odmalicka. Ak som ho nechala s chorymi detmi 2hodiny, co som zbehla k lekarke, po navrate ma skoro vykotilo. Len som kukla na malu a vedela ze je zle. On to nevidel. Mala 38.7🤷🤦 veru ho na tu ocr ani poslat nechcem radsej. Dopadne ako ja ako 2rocna(v nemocnici), lebo ocovi sa zdalo na zabaly priskoro....

monika2012
27. dec 2023

Dcéra bude mať 12 rokov a manžel mi nikdy nepomohol, keď bola chorá alebo keď sme boli choré obe. Nikdy mi nikto nepomohol. Nikdy si nevzal ani dovolenku ani OČR. Maminka mi zomrela, keď bola dcérka maličká. Ten, kto nezažil, nepochopí. Dcéra býva chorá veľmi často, a ja som už tak veľmi unavená, ako fyzicky, tak psychicky, že vždy od nej všetko chytím. Jeho to nezaujíma. Studený sebecký čumák. Keď sme mali všetci traja koronu, tak muž ležal v posteli a ja, takisto chorá, som sa musela postarať o nás všetkých. Takto som si manželstvo fakt nepredstavovala...

ikuska27
27. dec 2023

Keď som bola tehotná a mala som brušnú virózu ostal doma, aby sa o mňa postaral...ale keď sú choré deti starám sa ja...no keď sú choré a musím do práce, ostáva s nimi on...

janage
27. dec 2023

Nám na toto veľmi pomohlo ešte v dobe pred covidom podotýkam, keď som ja "nenahraditeľná" starajúca sa o jedno zdravé a jedno choré dieťa (ukazalo sa nakoniec, ze ma zapal pľúc, ale liecilo sa doma) chytila ten zápal pľúc od neho a s vysokými horuckami, bolesťami a crp cca 170 skončila v nemocnici a ostala tam aj cez vianoce. Tiež zápal pľúc. A ZRAZU sa všetko dalo.
Ja som potom bola fakt často chorá, ale od vtedy som ležala pri teplotách a koniec diskusie.
Plnohodnotný program? A čo také strašné by sa stalo keby to dieťa 3, 4 dní nemalo plnohodnotný program?
Tak teda nič by sa nestalo Ale, že vôbec.
A OK teraz máte covid a sálach, ale pri i uch chorobách, alebo keď si chorá len ty autorka úplne kľudne opatrovateľka.

janage
27. dec 2023

*covid a šarlach, ale pri iných

janage
27. dec 2023

@dzejny656 a skus si predstaviť, že máš ekzematokov, ktorým každá choroba spustí akútne vzplanutie. Teda de fakto tie deti nespia, svrbí ich to, že sa skrabu do krvi, často si zanesu infekt do koze ak nie si v strehu. Keďže nespia sú extrémne vydráždené a doslova sa s nimi takmer nedá vydržať.
Také, že pozerať hodinu rozprávku ani omylom. A nie nestačí niečo dať a oni sa uspokoja. A každá liečba tým pádom trvá dlhšie a rozhodne sa nedá popri taktom chorom dietati pracovať. Tam si rada, že žiješ.A snažíš sa maximum urobiť, aby sa mu uľavilo.
A nie, nárok na predĺženú RD zo zdravotných dôvodov pre "iba atopika" vtedy nebol.
Ďalšia vec rôzne deti majú rôzny temperament a zďaleka nie každé ročné dieťa hoci zdravé udrzis hodinu pri telke. Sú také, že tá budú za nohu držať ako kliest a revat ako tur. Deti nepokojné, neposedné, take co nechcu spat, jesť atď.
Pri mojom prvom by si si ani neškrtla a to doslova.

isabella15
27. dec 2023

@nifnea u mna to iste

dkethe
27. dec 2023

Ty si na rd, a chces aby muz bral ocr? To je dost nerozumne.
Ked budes aj ty v praci, budu nove pravidla, napr ze v skusobke nevezmes ani jeden paragraf, a neskor na na HO pri chorobach ci OCR vystriedate.
Ale teraz dievca makaj, si na rd

candii
27. dec 2023

U nás zase opačne. Na OCR chodí len muž. Ja som nebola za 3 roky ani raz. Postará sa o deti, nemám v tomto problém .. keď som unavená pospim si a o deti nemám starosť

miri211
27. dec 2023

Ja mam tiez male deti 2 a 7r, tiez vkuse chore, buduju imunitu, 2 roky bola starsia kazde 2 tyzdne chora, maly nemohol pre vek urcite lieky, cize komplikacie, pohotovost po nociach... teraz je starsi a zacal jasle, ten isty kolotoc, akurat uz moze viac liekov... imunita je bombardovana z 3 kolektivov deti, uz chytim aj ja co pride, ja ta uplne chapem, je to fyzicky aj psychicky narocne, plus ponocovat pri chorych detoch, nevyspat sa, tento vekovy rozdiel je dost zlozity, jedno je male a druhe vkuse chore. Mas to urcite narocne.
K tvojej otazke. My sme tiez na vsetko samy, muz zivitel, ale ked bol doma, pomahal, ked som bola chora pomahal, ked sa fyzicky zlozim (migrena a zvracanie) tak pride hned z prace, aj ked je tam nenahraditelny a musia zrusit ludom kopec nadväzujucich terminov... ked mozem taham ja, ked nemozem je nastaveny na očr, ale zatial to bolo vynimocne, kedze sa snazime nestratit jeho pracu...

daniela595
27. dec 2023

Som doma na rd cize staram sa o chore deti ja. Pride mi nelogicke aby bral ocr. Ale keby bolo najhorsie,je ochotny zobrat dovolenku, no bola uz aj taka situacia,ze bolo zle a naozaj nemohol. Horsie to bude s chorobami ked zacnem pracovat,ako to vykryjeme.