Ako zvládate materskú?
Dievcata, ako zacat...mam syna, ktory ma 2 roky a 2 mesiace a 6 mesacne babo. Som teda doma uz cez 2 roky. Moja prva materska bola des. Dieta mi v kuse plakalo a skor to bol svetly moment, ked sme mali dobry den. Nase prechadzky trvali hodinu - pol hodinu tam a pol hodina cesta spat s placom, ci uz v kociku, alebo na rukach, lebo v kociku byt nechcel. Spal priblizne pol hodiny a opat bol hore. Po roku zacal spat 1x do dna, uz to bolo fajn, lebo hodku, dve......takze prichodu druheho dietata som sa skor obavala. Ked sa narodil mladsi, bola som 10 dni v nemocnici a manzel mi po 2 dni pisal, ze uz vie, o com hovorim - ze byt doma s dietatom (vtedy rok a 7 mesiacov), nie je ziaden oddych, ze v kuse vari, perie, ze nestiha a nema sa s kym porozpravat...Celkom to zvladal, len to, ze synovi v kuse pustal rozpravky, ci uz TV, alebo tablet. Prisla som domov, hura!!! no a dalsie 2 mesiace boli plne revu a trucu. Mladsi syn bol tichucko, plakal asi 5 minut do dna, zato starsi reval za vsetko asi kazdyh 5 minut...asi po 2 mesiacoch to ustalo a ako tak sme sa vratili k zabehanym kolajam. Uz ma prestal odmietat, lebo ja som sa k nemu nemohla ani prilizit, stale len tatinko a aj ked sa zobudil a manzel nahodou nebol doma, tak utekal k dveram, obliekal sa, ze ide prec a mama nie...Uz asi po mesiaci plakania a mojho kricania (lebo dohovaranie uz som nezvladala), som sa spytala maleho, preco tolko place za vsetko a on mi povedal, lebo mama ma babo...takze som sa snazila venovat sa mu viac, aj ked vsetko cas zabera aj tak on...kazdy mi vravi, aky je starsi aktivny, ze je asi hyperaktivny atd...uz si to uvedomujem aj ja, ked sme na ihriskach, musim stale davat pozor a pripominat, ze nesmie bit ine deti , strkat a nesmie na nich kricat. Na deti som sama od cca 8 rano do 18 vecer, potom pride manzel a dava do laty starsieho, ja uz mam len mladsieho - a potom ich oboch davam spat. Nemam tu babku, ale ta ked pride, tak je unavena, resp. nestiha za starsim synom. Baby, ja uz fakt nemam nervy na tu matersku - vy to zvladate? Nemam uz pochopenie pre tie synove vystupy. Ine deti placu, ze chce bicykel, moj place, ze ho nechce...Uz ma to unavuje, byt stale so starsim, nemat cas na druhe dieta, dookola varit, zehlit, tvarit sa spokojne a pokojne, dohovarat v kuse starsiemu. Pre poznamku, uz ho nechavam jest sameho, bez ohladu na to, ci sa potom cely prezlecie a plienky uz nema asi 4 mesiace. Ako to zvladate vy?
@katarinamarkova mna by len zaujimalo, ako ma zena dopredu vediet, ci bude zvladat dve deti alebo nie, ak to prve zvlada v pohode 😉 😀
@alexanotbad a vacsinou ked to prve je dobre tak vraj to druhe to vie mamine riadne spocitat 😝 aj za to prve, ale plati to aj naopak, ked je prve "zle" druhe je potom za odmenu dobrucke... alebo?
@mnariana presne tak, o to ide, aby bola doma pohoda, už som písala do inej témy, že deti si v dospelosti nebudú pamätať, či si umývala obloky tri krát do roka, alebo tri krát do mesiaca, ale budú si pamätať, ako ste sa v sobotu ráno všetci v posteli jašili. Ešte ma napadla jedna vec, že sme ženy rôznych pováh, tú istú situáciu zvládame rôzne, ale o neznamená, že je jedna lepšia a druhá horšia. V podstate sa to ani porovnávať nedá, lebo rovnaké situácie neexistujú. Každé dieťa je iné, každá matka je iná, iné má podmienky. Ja som sa minulý týždeň nesmierne pobavila na tom, ako sa niekto v TV rozplýval nad tým, vojvodkyňa Kate zvláda materstvo s dvomi deťmi....Viem, že má kopu ďalších povinností, nežije sa ľahko pod drobnohľadom verejnosti, ale ospevovať zrovna ju, ako zvláda materstvo, považujem za scestné....
@prinzesz no neviem, neviem 🙂
Ja dnes robim lievance od 10... Staci ked zapnem panvicu,mala otvori oci a zisti ze niesom pri nej tak hučí 😊Tak šup ju načančávať.dufam,ze do vecera ich dorobim 😁😁😁
@prinzesz neboj, raz za čas budete, ak máte krásny vzťah teraz, to sa prenesie až do dospelosti. Ja som s mojím bratom aj s rodinami bola s mojimi rodičmi na dovolenke (a nie raz) a to som už bola stará koza a mala som pomaly 40. ráno sme sedeli na teraske, popíjali kávu (chlapi aj brandy- vraj prevencia 😀 ) a kvákali toľko, že sa nám skoro jazyky zauzlovali. Je mi ale trochu smutno, veď včera som ho učila jazdiť na bicykli a dnes sa musí zohnúť, keď mu chcem dať pusu..
@timea7 presne, ja som ju mala velmi rada ale teraz ma uz vytacaju tieto sprostosti co furt pisu o nej.. akoby bola bohyna, do kelu.. ved ma sluzobnictvo a okrem toho vedela do coho ide.. na tu ju predsa upozornovali.. a ju teda kralovna alzbeta moc do rodiny nechcela.. sa jej nelubila.. este aj to, ze skoncila skolu a sedela doma az kralovna jej povedala, ze kedy chce akoze robit? potom sa zamestnala.. neviem nezijem s nimi ale mam pocit tak trosku, ze z jej strany to bolo take vypocitave.. neviem, prosto ja v tu ich lasku az tak neverim.. ale ked sa brali plakala som od stastia.. to zas hej.. aj ked sa im deti narodili tesi ma to.. aj im prajem vsetko naj ale prosto neverim tomu.. mozno sa vsak mylim.. a oni su vazne dokonaly par aj doma..
@alias313 tak sa veľmi rýchlo spamätaj! Ja mám dieťa dospelé, variť vieme všetci a dovarila som pred hodinou. A vôbec to neriešim, veď vstávali pred desiatou....s malým drobcom a ešte ďalším dieťatkom rob maximálne jednoduché jedlá, var na dva dni. A princeznu si daj k sebe do kuchyne, aby ťa videla, na rukách biť nemusí, na to ju neuč.
Ja si presne pamätám ten deň, keď mi drobec spal štyri hodiny v kočíku pod oblokom a ja trúba som vysmážala karfiol - overiť, obaliť, vysmažiť, zemiaky očistiť, šalát, polievka....trúúúúúba, ako mi to potom bolo ľúto, že toľko dlho spal málokedy a ja som ten vzácny čas strávila pri šporáku. Od vtedy som sa snažila varenie zredukovať na minimum, aj keď je mojím koníčkom. Teraz môžem vyvárať do nemoty, keď nie som ničím obmedzovaná.
@timea7 co ti poviem strasne rada varim.len si teraz este hladam system popri malej 😁princezna byva so mnou v kuchyni vo vajci sa natriasa 😁ako ona je dobre babo aj synator bol a samozrejme je.na ruky som si naucila aj syna uspavat a nevadilo mi to.zvykol si na uspatie a prelozenie do postele.haa ja som robila karfiol minuly tyzden 😀
@sardinka32 ja nehovorim,ze deti maju mat len zeny co si x rocnu matersku dovolenku nesmierne uzivaju.....ja hovorim, ze kazda zena si to ma zariadti tak aby bola so svojim zitovom spokojna.....ked pri prvom dietati vidi, ze materstvo ju neskutocne ubija a ma pocit ze to je nieco hrozne a priserne tazke, tak nech si dalsie dieta jednducho nerobi, aleo nech si to pri dalsej materskej zariadi inak a nie x rocnym pobytom medzi 4mi stenami.
ono je x zien co si matersku zrovna 100% nevychutnavju, neuzivaju....lebo jednoducho vedia, ze nie je pre nich sediet doma 3 a viac rokov pri kakat, papat, cikat, mami, mami, mami, soplik, kaslik.......ale vedia si to vsetko krasne zariadit tak aby vsetci naokolo boli spokojni.....aby nemuseli kazdy den len frflat na to, ako co nejde, lebo deti....su take a take.....a nic preto nejde a vsetko je take tazke a nemozne.......zeny idu po par mes. do prace, najdu si zalubu, konicka, brigadu, skolka, jasle, opatrovatelka, rodina........
tak ako je x zien co si tu matersku uziva, vychutnava aj napriek vsetkemu co zo sebou prinasa, venuju sa dietatu co najdlhsie, prisposobia mu buducu pracu, alebo radsej pracuju pri veku 5r. z domu......ak si medzitym nespravia dalsie......
tak ako je x zien co matersku berie ako nieco co prave prislo a ok, fajn, dieta si vychutnam, ale hned ked bude vacsie, zacnem sa trochu realizovat a sup po 2r. do prace a zo surodencom nejake 3r. pockame.....
ALE- tie zeny, co su na materskej nespokojne, nervne, deprimovane....lebo maju take a take deti, a maju to take a take tazke, preto lebo.....ale nic nespravia preto, aby sa nieco zmenilo, aby sa ich deti zacali spravat inak, aby sa oni mohli viac vyspat, aby mali na seba viac casu......a takto akosi dobrovolne tripiac travia na materskej min. tie ,,povinne,, 3 roky - lebo dovtedy by sa ,,malo,, a potom si spravia dalsie - lebo ved uz vsetci hovoria ze treba braceka - sestricku - aby bolo....aby ten vekovy rozdiel....lebo manzel.........a potom nadavaju a frflu ake to maju neskutocne tazke este viac a nikdy nespravia nic pre to, aby to bolo inak - lebo ved maju dokonalu vyhovorku - maju deti!
- tak toto je to, co ja nikdy nepochopim
a na co je MK? 🙂
- na to, na co vsetky stranky, ktore ludia dennodenne uzivaju - na biznis 🙂
a ano, jednoou z vedlajsich vyhod je ze mamicky sa mozu vykecat a popredat, pokupit........
🙂 a kludne by sa nic nestalo, keby zeny, co nevedia v sebe najst to prirodzene materinske a starostlivost o deti ich ubija, by malo len to 1no nahodne a viac nie.....aj tak nas je na tejto zemeguli trosku primoc.....
@alexanotbad a poznas zenu, co prve zvladala v pohode a pri druhom sa sla scvoknut? ja teda nie.....
ak to prve zvlada zena v pohode, nema preco nezvladat to druhe.....
ak je to druhe zivsie, aktivnejsie, nebodaj chore.....ano kazde dieta je ine a kazda zena myslim logicky vie, ze ani jej deti nie su a nemusia byt ani tie dalsie dokonale.....
a teda tu stale plati to iste, co tvrdim stale:
ak svoje dieta nezvladam, nerobim si dalsie......cize ak pri prvom ok, pri druhom pridem na to, ze uffff....tak nerobim si tretie......
ale aj tak si myslim, ze mama, co nema problem lavou zadnou zvladnut jedno, tak aj to druhe zivsie zvladne mozno lavou prednou, ale uplne v pohode.
@katarinamarkova To ze nas je na zemeguli primoc by mali primarne riesit v inych krajinach ako my tuna na SVK, kde nas je skor primalo a mame demograficky problem. 😉 To len tak na odlahcenie.
Ja nemam potrebu k tejto teme sa nejako vseobecne vyjadrovat. Prispela som len preto, lebo som sa chcela zastat zakladatelky tejto temy, lebo nie vsetky prispevky tu boli v duchu, ze aj ked neviem pomoct, tak aspon neublizim.
Napisala si svoj nazor, s niecim suhlasim, s niecim menej. Napisala si to slusne, nikoho neosocovala, takze "nema problema" s Tebou. 😀
@jojake krasny komentar - presne - materska je o drzku
@mnariana ja ma tiez dvoch chlapcov - akoby to bolo o mne - starsi neskutocne zriarli - cely den riesim spory medzi nimi - co mu stale berie vsetky hracky a mensi potom v kuse reve lebo nema od starsieho ani chvilu kludu.
moja rada - ja uz sa nemozem dockat septembra ked pojde do SKOLKY
@prinzesz úžasný nápad tlieskam !!!! Je to fajn aspoň raz za čas sa najesť bez toho, že musíš od obeda šesť krát odbehnúť, dojedať ho studený, bez toho, že máš na kolenách degustátora, ktorý ti vyberá kúsky z taniera a pchá si ich striedavo do úst a tebe do výstrihu....dieťa kde dáš? Ak manželovi, tak ti tlieskam ešte viac.
@timea7 nie nie, my chodime spolu na obed.. ale syn (neviem ako sa to stalo) sa v restike chova ako dospely, pekne je, je kludny, prosto iny clovek.. a to ked som s nim sla prvy raz, som mala stres ci nas nevyhodia 🙂 sedi na svojej stolicke a sam je.. (ma 3 takze to uz je ok) a ked uz nechce, ide sa hrat do detskeho kutika (uprednostnujem take restiky) a ja sedim a jem alebo uz pijem kavu a mam prosto volno.. a hlavne volnu hlavu ze nemusim zas premyslat co mam varit.. lebo ma to nebavi 😀
@katarinamarkova tak ja asi zijem na inej planete. 😀 vacsina mamiciek totiz hovori, ze je dost velky rozdiel, ci vychovavas jedno, alebo dve deti. A je logicke, ze s jednym to moze byt uplne v pohode a s dvomi mozu byt obdobia, kedy je to na maslu. zvlast, ked zijes niekde, kde Ti nema kto pomoct a nemozes vypnut pocas dna ani na minutu, lebo deti Ti napr. cez den nespia.
A nebudem hovorit o tom, ze druhe dietatko sa moze narodit postihnute a starostlivost je o to narocnejsia.
Cize netreba byt taky uzkoprsy.
@alexanotbad asi sme fakt z inych planet 🙂
ja zas stale pocuvam, ze to druhe sa vychovava x krat lahsie, lebo ma uz mamka grif a x veci v malicku.
a ano to druhe dietatko moze byt postihnute a narocnejsie....ale to mohlo byt aj to prve....a to moze byt aj to tretie.....s tym jednoducho musi kazda maminka ratat, ze jej dieta nemusi byt dokonale....ci prve...ci druhe...ci dalsie v poradi.....
ale tuto temu beriem vseobecne....cize na 99.9% ide o dve uplne normalne deti...kazde ine, jedno mozno zivsie, ine mozno kludnejsie.......
...ze to druhe dieta moze byt extra narocne lebo moze byt postihnute....to uz je trosku fabulacia.....takisto by sme mohli uviest x tych 1%tnych moznosti ake este zvlastne by to druhe dieta mohlo byt.
@alexanotbad a ked maminka s 2mi detmi zije niekde kde jej absolutne nikto nema ako pomoct, tak si tu minutu na oddych jednoducho najde - kedy? ked im napr. pusti na chvilku rozpravku, ked sa par min. tisko hraju, ked vonku par min. zbieraju zo zeme kamene......maminka sadne vylozi nohy a kasle na riad, upratovanie, utieranie, pranie..........cas sa vzdy najde, ked sa chce.
@katarinamarkova ved jasne, niektore matky su dokonale a vsetko zvladaju a ine nie su. Hold je to raz tak. Ja len tvrdim, ze netreba posudzovat a tvrdit, ze niekto nema mat druhe dieta, ked nezije v kozi toho cloveka, nepozna pozadie, ani nic.
Ja nemam problem si cez den oddychnut, ale nie vsetky deti su take, ze sa prehraju same. Aj nasi maju rozne obdobia a niekedy je to narocnejsie, inokedy menej.
Ale pisat pri takejto teme, ze netreba mat druhe dieta, ked to baba nezvlada na MD sa mi zda dost drsne.
@katarinamarkova vzala ste to dost zhurta a az teraz som si precitala, ako stale dookola pisete o tom, ze zena nema mat druhe dieta ked nezvlada prve. Iste, moj prvy syn je unikat, ale druhy je take zlaticko, ze keby som mala iba jeho, nudim sa. Pisem, ze prva materska nebola malina. To neznamena, ze to nezvladam. Druhe tehotenstvo bolo neplanovane. A teraz co? Mam sidlo dieta, druhe cakam a pre moju pohodu pojdem na potrat?
Ja som chcela radu - ako to robite, ked mate take male deti a naraz placu atd...nie, ze nabuduce si druhe nerobte atd. Mate deti s takym malym vekovym rozdielom? Ak ano, viete, na co myslim....ak nie, tak teoreticke nazory na nervozne maminy nie su na mieste.
@alexanotbad sla by si zdvihat 50kg, keby si mala odkusane, ze ledva zdvihnes 20kg? ....asi nie
zjedla by si 10cili papriciek, ked vies, ze aj ta jedna bola moc?.....asi nie
dobrovolne by si si v praci pytala tahat 24ky, ked vies, ze aj tie 12tky su na teba moc? ....asi nie
....preco si niekto dobrovolne spravi 2he dieta, ked vie, ze uz pri tom jednom to nezvlada....?
( nehovorim o - nechtiac, ups., podrarilo sa.....prve zvladam, druhe je narocnejsie....)
ved ked si dobrovolne spravim 2he dieta, je tu jasny predpoklad ze to bude viac roboty ako pri tom 1.
aj keby niekto reval, ze dostal pruh, ked dvihal 50kg, a pritom by sa pred dvoma dnami stazoval ze ani tych 20 neudvihne - tiez by som sa ho pytala - PRECO? si to dvihal?
keby sa niekto dobrovlne napchal 10timi cili - aj ked viem ze nema vobec rad pikantne - tiez by som si tukala na celo, ze preco???
aj keby mi niekto po 24ke ktoru si doborovlne v praci vypytal fnukal po 16tich h. ze nevladzeeeem.....tiez by som sa cudovala preco si to doborovolne vybral, ked vedel, ze po 12tich h. pada KO.
tak ja sa idem postazovat 🙂 nezvladam matersku s jednym dietatom a rozmyslam akurat nad druhym 😀 potom sa pridem postazovat, ze nezvladam matersku s dvomi detmi 😉 no a? deti vyrastu a ja (snad) prezijem 😀 😀 a pocit zvladania ci nezvladania je subjektivny 😉 takze veci sa mozu mat v reale uplne inak 😀
zite kazda svoj zivot ako sa da 😉 lebo nic nie je idealne 😀
Podľa mňa sa na celé materstvo a rodičovstvo nedá pozerať z takých extrémov, ako tu píšete - že buď to zvládaš alebo nezvládaš. Preboha, jeden deň je taký, druhý onaký, aj počas toho dňa sa to mení. Nielen na materskej, všade. Sú chvíle, kedy mám napr. v záhrade 7 detí (z toho 2 moje) a je to úplná pohoda a radsoť (ako dnes), a niekedy aj 1 moje mi vie tak zdvihnúť adrenalín, že by som sa najradšej prepadla do hlbokej kómy a zobudila o 20 rokov. Moji sa niekedy vedia spolu hrať tak dlho, kým si stihnem porobiť, čo mi treba, a niekedy sa nedokážu ani 5 minút pozerať vedľa seba na obľúbenú rozprávku (dievča - chlapec - 3,5-ročný rozdiel). A teraz kam sa mám zaradiť? Medzi tie, čo nezvládajú, či tie, ktoré zvládajú?
Ja si myslím, že väčšina maminiek to zvláda, len má občas pocit, že na nich padá tá zodpovednosť za to, aby detičky vychovali dobre a dali im všetko, čo potrebujú. Proste ten pocit, keď niekedy človek o sebe pochybuje, či to robí dobre. Podľa mňa je to prirodzené, že to tak prežívame, veď výchova a rodičovstvo plus starostlivosť o deti nie je hra o guličky, každý rodič prirodzene túži svoje deti vychovať dobre, a to nie je jednoduché.

@sardinka32 citala som celu diskusiu predstav si.ano pointa tejto temy je niekde inde reagujem na tvoj prispevok (ktory je tym padom tiez mimo temu),teda vlastne skusenost pani Prekopovej-renomovanej bla bla bla s ktorym sa nestotoznujem...Ano ja mam tiez v rodine xy pripadov kde su deti od seba starsie a uzasne spolu funguju a poznam aj vela pripadov kde su deti od seba rok/dva stare a idu sa "pozabijat".