Ako zvládnete domácnosť a prácu bez stresu?
Ja neviem ja to nestíham, o 6 vstávame, o 7 vyrážame do školy ja do prace, o 4 idem do družiny, nakúpim, prídem domov vypijem kavu, napíšeme úlohy, idem variť a je večer, všade bordel, nestíham všetko upratať po tom som naštvaná ze to nestíham, chlap mi nepomáha, robí celý deň, v sobotu upratujem niekoľko hodín, prach, dlazky, vysavat,okúpať sa,prať, nedeľa kostol,varit, úlohy, stále sa rozčuľujem lebo všade je stále bordel, všetko chcem mať vylestene, upratané, porobené..
no keď máš namiesto muža ďalšie decko......veď rozdeľ prácu,aj on tam predsa žije a aj dieťa by malo už pomáhať,nie je to kojenec.
Keď chces mať všetko vyleštené tak ti niet rady🙂
Niečo málo vieš upratať cez týždeň aj variť na 2 dni.Ako to stíhajú tie čo študujú popri práci, cvičia, starajú sa o rodičov, majú 3 deti, pracujú na smeny?Niečo robíš zle, tak rozmýšľaj čo.Od 16- do spánku čo robíš?Ale v podstate tento kolobeh majú všetci s deťmi a domácnosťou len si trocha lepšie managuju čas.Preco v piatok, alebo v sobotu nevaríš navyše?
Manžel ti nemá čo pomáhať. Manžel má robiť veci ohľadom domácnosti a dieťaťa rovnako ty. Pomáhať sa pomáha niekomu cudziemu. Vaša domácnosť je vaša spoločná domácnosť, takže sa má spolupodielať. Ak nemôže, lebo je veľa v práci, tak asi zarobí dostatočne veľa, aby si nemusela toľko muklovať a raz za týždeň si zaplatila niekoho, kto ti urobí veľký poriadok. Ak toľko nezarobí, tak jednoducho nech chodí domov ako normálny človek a majte činnosti rozdelené. Ak nevie prísť ako normálny človek, tak nech robí svoj diel prác večer. Toto je tvoja chyby, že si dovolila samej sebe, že robíš slúžku. S mužom si sadni a buď nech platí upratovačku alebo si zoberie polovicu činností od teba. A bodka. Jedna alebo druhá alternatíva. Nedovoľ, aby ste sa na jednej z nich nedohodli. A ak sa dohodnete, nedovoľ, aby čo len raz sa to nezrealizovalo. Alebo potom začni robiť to, čo on - nič. Neuvar, nevyper veci, neuprac. Nastav mu zrkadlo.
Pracu treba rozdelit medzi vsetkych clenov domacnosti. Zapojit manzela aj deti. Deti, ktore si robia ulohy do skoly, su schopne upratat si izbu, utriet prach, povysavat, vylozit umyvacku ci pracku, pomoct s obedom… a o manzelovi ani nehovorim! Nebud otrokom ostatnych v dome.
Tu máš príčinu: "chlap mi nepomáha".
@alofinka pozri sa, ked nezvolnis tempo, telo sa vypne raz samo a nebude sa ta pytat. Psychika takisto. A potom vies co? Chlap zrazu bude musiet ist nakupit a zohnat jedlo, deti objavia vysavač, aj práčku, aj utierku na prach. Musite si to podelit, to nie je TVOJA domacnost, to je VASA.
Ako si to urobíš tak máš … od lenivého chlapa, nesamostatneho školáka až po posadnutosť poriadkom 🤷🏼♀️
Nehladaj spôsob ako to zvládať, skôr si odpovedz prečo by si mala. Život mas len jeden, je v tvojich rukách co s ním spravíš, či si ho užiješ alebo premárniš na zbytočnosti
Ja milujem, ako to zeny stale pisu, ze chlap je cely deñ v praci. Cely deñ? Naozaj? Tak to potom zaraba tazke peniaze, za ktore si v pohode mozete dopriat raz do tyzdña platenu vypomoc na zakladne upratovanie-kupelne, wc, prach, dlazky, prezliect periny, umyt kuchyñu....
Alebo je to tak, ze realne odpracuje 8 hodin a potom sa zasiva? Aby nemusel pohnut prstom?
Kolko rokov maju deti?
Ty nie si sluzka, chodis do prace a domacnost nie je len tvoja.
Vies, ako to treba riesit, tak to ries, inak padnes na hubu.....
Keď. Ide ste celý deň doma nemôžete mať "bordel". Domáce práce rozdeliť medzi všetkých celov rodiny a netúžit mať všetko vyleštené...a úplne najlepsie čo funguje je nechceš mať stres, nebuď otrokom domácnosti
@alofinka chce to lepsi manazment. A rozdelit ulohy. Zaukolovat chlapa aj deti. Deti radi pomozu, ked budu spravne motivovane. Mnohe zvladnu, aj ked si myslime, ze nie. Mne pomaha planovanie. Co presne musim stihnut, co by bolo fajn, ale nemusi byt. Planujem si v podstate vsetko dopredu. Tak sa mi nestane, ze mi chyba nejaka vec z obchodu alebo na nieco zabudnem. Vsetko mam napisane. Ak deti pridu na poslednu chvilu s niecim, co potrebuju, tsk to proste nemaju. Niekedy si ucitelky na poslednu chvilu vymysleli nieco, no ak sa to nedalo zohnat rano v potravinach, tak som napisala na edupage ze sorry… zlav mozno z niektorych narokov… napriklad prach alebo nieco take… nezehli, len to co nevyhnutne treba. A treba sa naucit byt schopna si vylozit nohy aj ked je kuchyna plna spinaveho riadu. On ten riad nikam neutecie. Nemusis mat tip top. Za ten stres to nestoji. To ti pisem ako mama, co sama vychovava dve deti. Bez babiek na blizku. Inak, ak to rozpocet dovoli, odporucam opatrovatelku aspon raz do tyzdna. Ja som mala studentku, raz dva krat do tyzdna vybrala deti zo skoly a zaniesla na kruzok. Bola to skvela pomoc. Mne to usetrilo kopec stresov a bolo to za par eur. Dievca, stredoskolacka mala vreckove. Drzim palce!
@alofinka odporúčam nájsť si nejaký koníček, niečo co ta bude tešiť, bude ti prinášať radosť ..
Upratovanie je veľmi mizerne hobby, neprináša ziadne uspokojenie ľudskej duši . Ked každý deň hodinu upratujes dom za rok vyzerá tak isto
Predstav si ze tu hodinu denne napríklad cvičís za ten rok mas postavu ako lusk, keby sa hodinu venuješ kresleniu/malovaniu po roku tvoris nádherne obrazy, keby sa učíš cudzí jazyk po roku sa ním dohovoris.
A bola by si hrdá na seba, na svoje úspechy
Takto mas co z toho upratovania ? Stres jedine a pocit mizerného životného stereotypu
Mne dost pomohlo to, ked som prestala byt otrokom domacnosti a riesit, kto si co mysli o velkom upratovani, umyvani okien, cisteni kachliciek zubnou pastou tie spary a podobnych veciach. Zacalo mi to byt jedno. Ked mam cas, okna su umyte, ked cas nemam alebo je vonku -10, tak ona neumyjem. A hotovo. Tiez nebeham v kuse s mopom, s handrou v ruke a neutieram kazdy den 5x prach. Jasne, nezijem v chlieve, upratane mam. Mozno nie tak, ako by cakali druhy, ale poriadok udrziavam. Ale uz sa z toho nezblaznim a nehrotim veci, neplacem o polnoci, ze nemam nieco upratane. A prestala som reagovat na rozne podrypy typu "A ty nemas pred Vianocami vypratane skrine a vsetko vyumyvane"....Moja odpoved je "Aj Jezis sa narodil v mastali". A nemas upecene 25 druhov kolacov? Nie nemam, kto by to jedol? Ze mam rozdavat po rodine, v praci, kamaratom. A na kieho? Ved toho maju doma ludia tony.
@alofinka môžeš napríklad upratovať alebo variť a zároveň dohliadať na deti, ktoré si píšu úlohy. Druhá vec je načo varíš každý deň? Nemáte obedy v práci a škole? Večera nemusí byť varená. Deti nech si izby upracú, vyložia umývačku, zájdu na menší nákup do obchodu, treba ich zapájať.
@muchotrafka298 vies co, na toto sa mne stacilo odstahovat, tu je vsetkym vsetko srdecne jedno, neriesia ani seba, nieto este druhych😅
@tenerifka lenze to by neslo, ja viem po spanielsky len napocitat do 10, 9 neviem z toho, potom pozdravit a opytat sa kolko to stoji.....jaj a este viem "no ábla espaňol" co som opakovala 20 minut v Madride na letisku 😂 a v inej diskusie tu som sa dnes dozvedela, ze sa nemas vzdelavat, ze to je zle, ze mas proste byt furt len dusevne zaprdena 😂😂😂
@muchotrafka298 nieco som zmeskala, das link na tu diskusiu?
Ja som tiez nevedela ani ceknut, po mesiaci som uz normalne konverzovala, ale mña jazyky velmi bavia a je mi jasne, ze nie kazdeho bavia...
tiez myslim, ze to chce lepsi manazment... nevarit denne, cez vikend navarit viac jeden druhy den a mas na tyzdne nieco, potom sucha vecera, nieco lahke.. my napr. piatok mame pizza vecer (doma robim)... pracka, umyvacka, susicka, roboticky vysavac = idu ked som v praci, veci sa spratavaju priebezne, kuchyna je utreta upratana ked odchadzam z domu atd... a podelit kazdemu co treba, podla veku, sprat postele, pradlo spinave, veci co nie su na mieste = kazdy si urobi, nakp objednavam velky, cize nezabijam cas po obchdooch. Fakt len system, a aj cas na seba si vyhradit... a sice moj chlap nic neurobi, ale vidim ze okolo to funguje, takze netreba brat to chlapove "cely den je vpraci".. lebo aj ty si v praci, aj ty si s detmi.. ak nezarobi nadstandardne, ze sa zaplati upratovacka,a lebo ty budes na polovicnom uvazku, alebo doma = nic take ako "cely den je v praci" neexistuje.
Zapoj do upratovania muža a deti. A hlavne, rozlišuj co je špina a bordel. Tie hračky na zemi nie sú špina.
Zaplať si upratovačku.
Koľko.mqjundeti rokov , keď s nimi píšeš úlohy? .so synom som sa sem tam učila matematiku, úlohy si píše sám. Ja len kontrola.
Var na viac dni, pripadne cez vikend o jeden druh viac, nech si usetris 2-3 vecery varenie a zapoj chlapa. Ak sam nevidi ze treba povysávať, tak mu povedz
@alofinka ahoj nečítala som všetky komenty....len ti chcem povedať,že viem ako sa cítiš....presne to viem.U mňa sa to začalo nejako kopiť ....že len ja a vlastne všetko bolo len na mojej hlave.Aby každý mal všetko ok,tým myslím oblečenie,či už veľkostne alebo čisté,rukavičky prišite na šnúrku ,či sú fľaše na vodu ok,bez plesní,plánovať dopredu,na nič nezabudnúť,lekárov,smeti aaaa....vlastne nepokračujem.Vsak čo si budeme hovorit .A o tom ,že všade neporiadok....mrela som🫤🫣.Nebavíme sa vôbec o tip top domácnosti ano?Ale len o základnej čistote.Ako čistý jedálenský stôl, wc a veci....😏všade všetko.Výsledok?Totálne som vyhorela,z pôrodov,povinnosti,z domácností....vlastne zo všetkého......Celé dni ma prenasledoval pocit,že nič nestíham,nič nemám spravené a čo všetko ešte musím,...totálny nepokoj.Takze úprimne???Mňa to zložilo.🙄A teraz sa učím mať samu seba rada,mať rada ten neporiadok a učiť sa to mať v riti....🫣asi tak.
tie upratovacie soboty sú pre mňa totálne nepochopiteľné... namiesto toho, aby človek oddychoval, výletoval, robil si radosť, tak šúruje s handrou barák. Ani omylom teda... Ak manžel tak tvrdo maká, tak určite zarobí dosť, aby ste si mohli dovoliť raz za týždeň/14 dní upratovačku. Ak tak dobre nezarobí, tak nech švihá priložiť ruku k dielu.
Co tolko upratujes ked od rana do vecera nie ste nikto doma a teda nema kto bordel narobit? Ked nestihas chce to zlepsit manazment. Prerozdelit ulohy aj na zvysok rodiny, vsak racku nakrmit dokaze aj chlap, ked pride vecer domov. Ulohy mozu deti pisat v kuchyni zatial co ty chystas veceru. Nemusis vyvarat kazdy den trojchodove menu, a ked uz varis navar na dva dni. Kedze uz pisete ulohy, tak mas prinajmensom prvaka. Prvak uz dokaze aj povysavat, aj prach utriet aj poupratovat svoju izbu, takze treba ich zaukolovat. Tak isto chlapa. Nie je digitalny, tak nech rucicky pouziva na to aby udrziaval domacnost v chode. Ked uz nic ine aspon nech po sebe upratuje. Aj s detmi sa moze ucit cez vikend.
nikdy nebudes mat uplne vylestene a upratane, kym mas deti. S tym sa treba zmierit. Ked pride manzel z prace tak prat dokaze dat a rovno aj vyvesit pradlo. Len mu povedz nech to spravi. Aky bordel mas doma ? Kazda vec ma svoje miesto, takze treba naucit celu rodinu (nie len deti ale aj manzela), ze ked pridem z prace a vyzleciem si rifle a dam si teplaky tak tie rifle odlozim a nenecham ich v obyvacke na gauci. Alebo zjem keksik tak obal sa nebude povalovat ale patri rovno do kosa. Co sa tyka vecere nemusis kazdu jednu varit. Nic sa nestane ak byde na veceru pecivo. Ides sa ucit po veceri s detmi ? Nech sa paci pan manzel moze umyt a nasledne upratat riad. Ked prides domov a veceriate moze ist pracka. Alebo vyvesias pradlo ty a nech sa s detmi uci on. Neviem co treba specialne upratovat pocas tyzdna. Postelne pradlo predsa neries cez tyzden. Tak isto sa da rozdelit praca - jeden okupe dieta, druhy za ten cas povysava. Netreba vysavat a umyvat dlazky kazdy den predsa. Plus v nedelu ak ides do kostola tak nevar. Nieco si kupte alebo pripravuj lahky obed, ktory mas do hodiny hotovy.
Pridem z.prace, hodim veci do pracky, ak nie su po zemi hracky, pustim roboticky vysavac a ficim pre dieta do skolky. Kym prideme, je oprane a dlazky ako tak umyte (na bezny udrzbu Staci). A dalej podla.toho, co treba. Bud navarim alebo ideme Von, alebo sa hrame spolu... Ze su hracky nie vzdy na mieste, lebo chlapi maju rano iny rezim neriesim. Udrziavat poriadok priebezne jej ediny sposob. Cez vikend max zotriem dlazky mopom, AJ to zvycajne s
Pomocnikom, ktory ma svoj mop a uci sa umyvat ako treba. Ze nie je taky poriadok ako ked sme boli bezdetni som si zvykla.
Zapojit chlapa. A nevarit. Ak mate v praci a skole teplu stravu, naco varis veceru? Nech sa obsluzia a spravia si suchu veceru. Kde na tych lenivych chlapov chodite? Ak by sa chlap necinil v domacnosti, okamzite by som mu prestala robit servis-neprala, nezehlila....

no, ak manzel nepomaha, tak sa necudujem, ze nestihas. 4 ruky su viac ako 2 🙂 ale neboj sa, v takmer ziadnej domacnosti to nevyzera tip top.. je uplne normalne, ze pri detoch toho clovek vela nepostiha navyse.. nemozete si napriklad zaplatit nejaku firmu/niekoho, kto Vam pride dajme tomu cez vikend upratat? a ty sa mozes venovat detom/ist na vylet atd.. 🙂