Ako zvládnuť dcérin odpor k jedlu?
Dobrý večer poradte mi prosím.
Dcéra čoskoro 9r, odmieta akékoľvek jedlo. Každý deň, je jedno čo navarim aj tak to odmietne. Nie, že nechce jesť ale ona toto nechce, je to nechce. Vždy musím hodiny vymýšľať čo jej dám jesť inak je zlá atď. Rôzny lekári jej pohrozili, že pôjde do nemocnice ak nezačne jesť, nepomáha. Vždy musí jesť to čo chce ona, a nie to čo máme doma. Možno sú poviete, že veď daj jej čo chce. Lenže ak by sme mali doma 10000 veci ona chce nasledujú vec. Mňa to ničí dennodenne krik, hnev atď. Nakoniec to skončí tak, že musím ísť do obchodu a kúpiť. Nepíšte mi,že som ju takto vychovala, doteraz to nerobila robí to rok. Vždy som sa snažila vyhovieť ale už fakt nevládzem. Mám ju nechať hladnu? Alebo, čo mám robiť ?
A keď chces detskú psychologicku cez videohovor tak si vieš objednať termin. Napríklad cez Mojra. Zaklikas čo potrebuješ a ukáže ti vhodných psychologov. Tu je ale ozaj problém tvoj prístup a že si necháš vo všetkom kázať od dieťaťa
Ja nejak nerozumiem. Ak je mentálne v poriadku nemôžeš sa s ňou normálne porozprávať o tom co robí, ako to vnímaš, co od teba akože očakáva keď si zrazu niečo zmysli a tak? Veď 9 ročne dieťa už ma rozumu celkom dosť. Mňa podobne naťahuje 3 ročný, ale tak keď niečo nie je tak nie je, musí si dat to co je alebo nič a to si myslím ze mu už aj tak dosť ustupujem. Dcéra bola tiež vyberava ale aby takéto kraviny vymyslala tak to zas odtiaľ potiaľ. Maj doma stale niečo polo rozumné co si môže spraviť aj sama keď je hladná (toast so syrom, tortilu...)
Čo je to krik??? Akože začne revať, plakať,hučať? Ak bývate v dome,nahnať do izby, zatvoriť dvere a nech reve...v bytovke by som jej pohrozila, že susedia zavolajú policajtov, tí ju zoberú a bude jesť stravu v base. Si veľmi mäkká, totálne s tebou máva.
"....chod mi upiecť hranolky som hladná. A ja musím vstať a ísť a keď nemáme doma hneď krik...."
Čo??? 😂 a ty ako sprostá vstaneš a bežíš večer do tesca kúpiť hranolky?
No mám dosť.
Kričí? Tak ju pošlem do jej izby s tým,že nie som na ňu zvedavá a že mala jesť na večeru.Jej problém.
Mmch,kde je v tomto všetkom otec?
Asi je rozmaznaná. Toto keby som robila doma v detstve, veľmi by som nepochodila. A to som tiež nebývala veľký jedák. Myslím, že chyba je v tomto, autorka: "Vždy som sa snažila vyhovieť..." Netreba sa vždy dieťaťu vo všetkom prispôsobovať. Keď nechce jesť to, čo je navarené, nech neje. Skoro si to rozmyslí, keď bude hladná. Aby so mnou niekto takto cvičil, to určite nie. U nás sa varilo aj na dva dni a zjedlo sa to. Žiadne vymýšľanie.
@anelehka Bývame v byte. Áno začne plakať a kričať,že je hladná a mám jej dať lebo ju bolí bruško. Keď jej pohrozim, že príde suseda nech je ticho, tak začne ešte viac a fakt je veľa hodín niekedy a nechcem sa hádať so susedmi
Nie...nestihla som citat...vlastne nic okrem prveho prispevku a tej rade o hladovke ( neviem od koho- ta rada ma nastartovala , priznam sa)..kym som dotukala svoj prispevok su tu 4 strany...a teda neviem ako sa to rozbehlo, ak bol teda mimo ...tak sorry...ja mam doma toto, co som popisala.... A uz vazne musim ist spat 😉
@rozculena V práci. A keď je doma, čo je málo tak on jej všetko dá a kúpi
A že zje sladké na kilá? Nič by som uz nekúpila. Taky predslov do duše by dostala za toto celé, že by ju to hneď prestalo bavit
Jedine,veď keď je sladkosti na kilá tak jasné že nechce normálne jedlo. Mala by si prestať kupovať tie sladkosti.
A keď plače že jej máš dať lebo ju boli bruško, prečo jej nedáš to navarené jedlo ? Veď boli ťa bruško ? Ok to z toho že nejes a ješ blbosti. Už viac nesmieš. Hotovo
@klip0 Skúšam jej dať, priznám sa,že aj varecha už u nás bola na stole ale nebude jesť. Sadne a bude sedieť ale jesť to nebude. Raz tak sedela 5h a nejedla
Prepáč,ale tu by sa už zišla jedna výchovná, keď bude chcieť, šteniatko, mačiatko, jednorožca pôjdeš to zháňať,lebo hučí?
Ja som v práci mala taký teambuilding s jednou velmi dobrou psychologičkou. A presne jeden takýto prípad nám opisovala, ako máš Ty doma. To dieťa manipulovalo rodičov najpr jedlom, potom to už išlo do extrémov. Nakoniec boli u nej s tou dcérou sa poradiť. Trvalo to dlhšie, nechce sa mi to rozpisovať, no nesmieš sa nechať zmanipulovať. Dieťa vydrží 4 dni bez jedla, bez toho aby sa mu niečo stalo. Tí rodičia posluchli, dali dieťaťu jesť, to čo bolo navarené, keď odmietlo, zobrali jedlo a viac neponúkali. A ver či nie, po 4. dňoch to dieťa zjedlo všetko čo bolo navarené, bolo hladné. Nemôžeš ustupovať, lebo to neskončí len pri jedle. Ona skúša, čo si môže dovoliť. Treba s tým niečo robiť, vyhrážky nemocnicou nepomôžu. Musíš tvrdo zakročiť. Jej sa nič nestane, Tebe to pomôže. Hlavne sa nenechať manipulovať. Viem, že je to ťažké, ale keď už sem píšeš, asi stojíš o radu a asi je to fakt vážne. Nechaj si poradiť, nevyhováraj sa, že sa to nedá.
Varecha na stole? Sedieť 5h ? Akurát odpor k jedlu. Veď naber jej, zje zje, nezje nezje. Ďalšie jej naber ďalší chod ale normálne jedlo a nie hlúposti
@ivkars Ďakujem
Tak toto je riadny brutál nezávidím. Určite hľadajte psychologičku keďže sama to nevyriešite . Mladú by bolo poriadne prevychovať
Nejako po tom celom neverim, ze nejaka "sedela 5h a nejedla" je realna, skor taky obranny vylev...
Kazdopadne zo susedmi sa porozpravaj a odnes im nejaku cokoladu na nervy dopredu, ze tvoje dieta robi teror a potrebujes najblizsie 3-5 dni ich zhovievavost, ked bude rucat (ale potom uz nebude rucat nikdy viac, win-win pre vsetky strany)...tvoje dieta nema poruchu prijmu potravy, ale vyjeda somariny do radu a ty to podporujes zo strachom v ociach "ved ju boli brusko a umrie hladom" ... co je za tym? Bola predcasniatko? Nepriberala dobre ako babatko? Kde toto vzniklo? Tym myslim ten tvoj strach a ustupovanie, ved nech "aspon nieco zje"... psycholog pre teba a myslim to vazne, pomoze ti nastavit pravidla. Je to ich praca, specializacia a viete prebrat kazdy aspekt problemu...
Mala by si zájsť k psychologičke,ale so sebou ( v dobrom). Ak sladkosti nekupis, tak ich malá nebude jesť, ak jej nebudeš o 22 vypekať hranolky, zje čo bude nachystané. Škoda tej opičej lásky z vašej strany....
@anjelicek26 Áno, skoro sme o ňu prišli keď som bola tehotná a keď som ju porodila len o vlások som prežila ja. Ako ste to vedeli ?
Ja som na tuto temu raz pocula fajn vetu: "Pri plnom stole ešte nik od hladu neumrel"
Potrucuje, bude chvilu hladna, no a co, ale ked realne pociti, ze s tebou nepohne, bude musiet jest to, co je k dispozicii, nie to, co si vydupe. Nastav nove pravidla a trvaj na nich... pre dobro vas oboch. Vela sily!
Tak sladkosti maju praveze dost kalorii. Preto sa neodporuca detom pred hlavnym jedlom davat nieco na mlsanie, lebo ci chceme ci nie, ono ju to predsa len zasyti. Mozno nie nadlho ale staci to na to, aby normalne jedlo uz nevladali.
@lienka.7 Ja to viem, že je rozmaznana preto som sa pýtala na radu či ju nechať tak nech je hladná alebo nejak jej pomôcť
@aileen_mt dakujem
@dankabetka ale autorkina dcéra nie je nejedák,ona si vyžaduje jedlo,ktoré práve doma nemajú

Keď si písala už pred rokom s nič sa nezmenilo, chyba bude v tebe. Tak sa prosím zamysli nad sebou.