Ako zvládnuť dcérin odpor k jedlu?
Dobrý večer poradte mi prosím.
Dcéra čoskoro 9r, odmieta akékoľvek jedlo. Každý deň, je jedno čo navarim aj tak to odmietne. Nie, že nechce jesť ale ona toto nechce, je to nechce. Vždy musím hodiny vymýšľať čo jej dám jesť inak je zlá atď. Rôzny lekári jej pohrozili, že pôjde do nemocnice ak nezačne jesť, nepomáha. Vždy musí jesť to čo chce ona, a nie to čo máme doma. Možno sú poviete, že veď daj jej čo chce. Lenže ak by sme mali doma 10000 veci ona chce nasledujú vec. Mňa to ničí dennodenne krik, hnev atď. Nakoniec to skončí tak, že musím ísť do obchodu a kúpiť. Nepíšte mi,že som ju takto vychovala, doteraz to nerobila robí to rok. Vždy som sa snažila vyhovieť ale už fakt nevládzem. Mám ju nechať hladnu? Alebo, čo mám robiť ?
@anjelicek26 ďakujem určite to zmením a zajtra už nevyhovuem
@lienka.7 viem,že máte pravdu ale ona nieje zlá dcéra. Rada mi pomáha, taktiež sa veľa hráme, má rada školy. Chodíme na babské jazdy do wellness, veľa sa smejeme, má dosť kamosiek len ...
Ona vami uplne zameta.Dajte jej jest,nezje,vezmi zo stola.Od hladu do rana neumrie ani neutrpi ziadnu ujmu.Ked nezacnete nastavovat hranice, zle dopadne mala a vy s nou.
Moja dcéra do 5 rokov jedla iba polievku a hranolky s nugetkami a nič iné a mohla som sa aj na hlavu postaviť a nejedla aj tak ,každý večer to isté ,,,,až nastúpila do škôlky začala jesť čo bolo v škôlke raz všetko inokedy iba ochutnala ,potom do 8 rokov iba pár druhov jedál a ak jej nechutilo mala smolu a išla spať hladná,,,,dnes má 12 rokov zje skoro všetko a ak nechce navarené jedlo môže si sama urobiť čo chce ale keďže je v puberte a lenivá a proste to mám nechať tak tak to tak aj nechávam ,mladej sa neprosím aby jedla ,ak nechce dovi dopo už nieje malička aby som sa o ňu bála ,,,teraz je to slečna ktorá si vie spraviť jedlo aj sama
Ty si ju takto vychovala.. 🤷🏻♀️
No vedela by som knihu o nej a jedle napísať 🤣
Autorka vazne - nie je zla dcera? Ze ju bavi s tebou chodit na welness, rada sa s tebou hra, travi s tebou cas, to su vsetko prijemne pekne veci... ono problem je v momentoch, ked povies nie... ak su vobec take momenty a nesnazis sa "splnit co jej na ociach vidis" v zaujme zachovania pokoja... porozmyslaj nad tym...
To je tak,keď dieťa "vychováva" rodiča.Zameta s tebou...
Dobre na chápem a beriem všetky rady a budem sa snažiť zmeniť. Ale vážne ? Zatiaľ 8 ročne dieta má čo o mne rozprávať medzi kamarátky? Veď samozrejme, že rozpráva ako Ľubo svoju mamu čo iné ? Zase prosím nerobme z 8r dcéry ( ešte stále má 8 ) dospelú ženu . Áno využíva má ale samozrejme, že na niektoré veci ma prísne pravidlá a poviem jej nie a je ticho a spokojná
Neverím,že má na niektoré veci prísne pravidlá. Kto sa drží prísnych pravidiel,aplikuje ich na všetko. Nie len na NIEKTORÉ veci.
Na čo má prísne pravidlá?
@klip0 tu potrebuje predslov do duša hlavne matka (ak berieme do úvahy že je to mooozno skutocne)
@colsami veľmi ľahko sa Ti to hovorí, asi si to nezažila. Moja toto tiež stvárala až do takej miery, že sa do tej nemocnice dostala. Pustili ju a boj pokračoval. Nedalo sa s ňou ani po dobrom ani po zlom. Raz som ju pri obede nechala sedieť 4 hodiny a co myslíš? Ani sa toho nechytila, poslušne sedela pri stole ale nejedla.
Pre boha ja som mame chodila nakupovať čo potrebovala od prvého ročníka ZŠ. Od 10 rokov som cestovala hodinu do školy s 2 prestupmi. Ty chodíš 9 ročnej nakúpiť čo chce, akože vážne? Vravíš že si ju tak nevychovala ale áno vychovala si ju tak lebo mňa by v živote ani raz nehlo aby som išla nejakej 9 ročnej kupovať čo si ona rozkaze. A 9 ročne dieta nie je bábätko, ona vydrží bez jedla aj týždeň. Vlastne od hľadu nevydrží s zje čo bude, myslím si že fyzicky by to zvládla, už moja dcérka v 3 rokoch keď bola chorá pomaly týždeň nejedla, možno tak pól porcie že deň. Vôbec sa s ňou nenervuj, keď nezje buď pokojná a povedz jej keď budeš hladná, tam je chladnička. To dávno vie aj moja 4 ročná dcéra. Kde je chladnička, taniere, kde sú cereálie, mlieko… chápeš že v 4 rokoch sa obslúži pokojne sama ak musí? No a keď som mala 9 rokov mama mi uz veceru dávno nerobila, kde tam urobila celej rodine puding alebo krupicu, urobila pomazanku a kto chcel mohol si dať, nakrajala na tácku rôznu zeleninu a z tej sme sa mohli obslúžiť. Spravila si že seba slúžku a cidujes sa že sa k tebe chová ako k slúžke. Ty si prvá ktorá ma mať voči sebe rešpekt, keď nemáš ty nebude mať nikto. Je jej potreba najesť sa, nie tvoja
A ty si inak normálna? Jedno 9 ročné dieťa s tebou takto cvičí a má ťa za obyčajnú slúžku? Sorry ale toto si si pekne sama navarila a tvoje rozmaznané dieťa ti to dáva poriadne s prepáčením vyžrať. 🤦🏻♀️
Vygoogli si koľko dní vydrží bez jedla človek...trošku uber keďže ide o dieťa....jeden deň bez jedla úplne v pohode prežije....takže štuple do uší, odstráň z domu fritézu, rožky, salámu a všetko ostatné čo by inak zjedla a pekne nech zje čo je navarené alebo pôjde spať hladná. Druhý deň jej nachystaj kufor a popros ju aby sa začala baliť do nemocnice. A kľudne by som ju tam poslala keď sa nespamätá. Dúfam ale že toto je len vymyslený príspevok keďže neverím že by si jedna matka nechala takto skákať po hlave a robiť zo seba hlupáka. 🤷🤦🏻♀️
Si zabila teraz 🤣
Zo skúsenosti viem, že toto Vás len skúša a ako už píšu žienky, zistila, že môže a máva s vami ako s opicou. Určite by som tu v tomto štádiu už nebola lútostiva nad ňou a ani zďaleka by som nebrala ohľad nato, či bude hladná.. keby hneď “neje” poriadne jedlo 3 dni, nič sa nestane, horšie by to bolo z dlhodobého hľadiska. Taktiež zo svojich teenegerských čias viem, že aj keď som veľmi protestovala( skrz hádky, nie vyberavosti), vždy som mala nejakú rezervu a potajomky som vyjedala to, čo som mala a bola som nad vecou, že si myslia, že nejem. Čiže záver, je vychcaná a manipulatívna. Nepoľaviť akokoľvek to Vás bude trápiť. A ak nepomôže, skúsila by som jej zbaliť veci, naložiť do auta, ísť pred detsky domov s tým, že pokiaľ mieni naďalej toto robiť môže vystúpiť a ísť tam. Ja som bola veľmi tvrdý oriešok a u nás neexistovalo takto skákať po hlave. Skúšali sme aj my kadečo, ale naše skúšanie skončilo, keď mama zdvihla telefón s tým, že ide volať ocovi. A ten aj napriek tomu, že vždx nam dovolil visc ako mama, keď skríkol, brat sa pošťal a ja som len rozmýšľala či bude bitka. Keby mám oca, ktorý sa ma nikdy nedotkne s mamou zametám a je na psychiatrii…
Ja by som neustúpila. Proste bude jesť čo je navarené, pripadne keď niečo bude chcieť tak sa to dokúpi a bude to mať na ďalší deň. Ono ju to veľmi rýchlo prejde, keď zistí, že jej nevyhoviete. Normálne by som ju nechala hladovať. Má 9 rokov a chodíš okolo nej ako keby mala 9 mesiacov. Ostane jeden deň hladná a hned s ňou bude iná reč. By ma nehlo ísť robiť o desiatej hranolky. Keď už nech si ich ide urobiť sama. jej môžeš narobiť dosť veľké problémy v budúcnosti. Poznám pár ľudí, čo mali rodičov že s nimi cvičili a oni si to nechali a väčšina z nich skončila buď na drogách alebo žije s rodičmi aj po 30 a v ich hierarchii sa absolútne nič nezmenilo. Ak si s tým nevieš rady, určite to rieš s psychológom lebo nebudes jediná ktorú to zničí
@evaachesa v tejto dobe by som neverila keby matka da dietatu vyprask 🫣🫣😂
@ninka2_bech 😂
To je normálne. Moje deti sú zase citlivé na akúkoľvek odchýlku od normálu. Kakao musí byť v konkrétnom hrnčeku, s konkrétnou lyžičkou, presne 3 odmerky Granka a presne 200 ml mlieka zohriateho na presne určenú teplotu. Omáčka na špagety musí chutiť a vyzerať rovnako. Dať tam niečo iné, napríklad huby alebo iné korenie? Kdežeeee.... Nové jedlo ktoré ešte nikdy nejedli? Plač, slzy, trucovanie, hnev a krik nad tanierom... Ja som už dávno pochopil, že to ich naučí až život, že jedlo na objednávku nie je samozrejmosťou. Ale mám pre teba aj zlú správu. Teraz už s tým nič neurobíš. Nepomôže krik, vyhrážky ani zákazy či príkazy.
Tak ten lekar ma pravdu že je rozmaznana akože tak s tebou cviči a ty sa nechaš nechapem ani by ma nehlo bud zješ čo je navarene alebo žer rožky hoc aj tyžden ani ten rožok by som jej nekupila
Je rozmaznana a riadne s tebou cvici 🫣 ako sa to hovori ze Ohybaj ma mamko pokial som ja Janko, ked ja budem Jano neohnes ma mamo.
Keby moja neter navrieskala na sestru, teda jej mamu tak by jej taká letela že stena by jej dala druhú (obrazne). A po poslednom tvojom prispevku, si strasne naivna.
Nechcem vedieť čo bude tak o 2,3 roky.Velmi rýchlo sa spamätaj, ale to bude ťažká cesta, ak nie nemožná, lebo verím, že sa postazuje ocinkovi a on spraví, kúpi.Vies čo sa stáva z takýchto detí?
Absolútne si vás nebude vážiť, lebo ste ako bábky na spagate.Ty sa bojíš, že bude kričať, príde suseda atď....až by mi začala robiť večer krik, že mám ísť z postele a spraviť jej hranolky tresknem dverami a môže plakať koľko chce.Vobec nemá žiadne hranice ešte, keby mi takto vystrájalo dieťa do 5 r no dobre, ale 9 r?
Nepísala si tu v lete, že máte ísť na svadbu a dcéra bude s babkou, ale, keď začne večer plakať, tak sa budete musieť vrátiť?
Hneď zajtra hľadaj psychologa a ty sa začni správať ako rodič, ktorý má nejaké slovo a sebaúctu.S jedlom sa dohodnite ktorý deň čo budeš variť.A dobre si to napísala v škole to nerobí, lebo má rešpekt.

Pretoze clovek robi nelogicke ustupky hlavne - zo strachu a z lasky, u teba v kombinacii oboch... len teraz uz je to daleko za hranicou, kde to malo zajst, nie je to prijemne spolunazivanie ani pre teba, ani pre nu... hranice detom prospievaju, dokonca ich potrebuju...