Ako zvládnuť dcérin odpor k jedlu?
Dobrý večer poradte mi prosím.
Dcéra čoskoro 9r, odmieta akékoľvek jedlo. Každý deň, je jedno čo navarim aj tak to odmietne. Nie, že nechce jesť ale ona toto nechce, je to nechce. Vždy musím hodiny vymýšľať čo jej dám jesť inak je zlá atď. Rôzny lekári jej pohrozili, že pôjde do nemocnice ak nezačne jesť, nepomáha. Vždy musí jesť to čo chce ona, a nie to čo máme doma. Možno sú poviete, že veď daj jej čo chce. Lenže ak by sme mali doma 10000 veci ona chce nasledujú vec. Mňa to ničí dennodenne krik, hnev atď. Nakoniec to skončí tak, že musím ísť do obchodu a kúpiť. Nepíšte mi,že som ju takto vychovala, doteraz to nerobila robí to rok. Vždy som sa snažila vyhovieť ale už fakt nevládzem. Mám ju nechať hladnu? Alebo, čo mám robiť ?
@unicornlady skôr ľudia nechápu, že aj prísnosť je láska. Mladí ľudia nezažívajú skutočnú lásku, ktorá nerobí len to, čo je príjemné, ale robí to, čo prospieva. A to je často nepríjemné.
@jumama @alessia443 baby tiez mám takéto dieťa, viem co to je. Vzdy bola a aj je prieberčivá, v skolkarskom veku to bolo úplne peklíčko, postupne v 6 začala ochutnávať nové potraviny a repertoár ako tak rozšírila až v puberte. No takýto cirkus ako autorky dcéra mi doma nerobila nikdy, pritom v mnohom je podobná, prieberčivá v jedle, jedináčik, v detskom veku sklony k záchvatom plaču, nervov a revu za všetko
Ale citlivým prístupom, pochopením a pevnými hranicami, bez prístupu k fast foodu sa to všetko dalo zvládnuť.
Ma 15, často si vari sama tie svoje jedla dookola lebo naše jej nechuti, ale je pomerne zdravo a vyvážene. Ze to jedlo vníma trochu inak ako bežný ľudia je stále vidno, neje nic miešané, napríklad zje najskôr samotnú ryžu, potom samotné maso, po jedle si dá šalát, pripadne pre mňa už úplne nepochopiteľne dá si samotný suchý knedlik, potom omáčku a potom mäso. Vari si väčšinou ryžu alebo ryžové rezance a chudé hydinové maso či tofu s jednym, maximálne dvoma druhmi zeleniny na woku alebo ľadový šalát s lososom alebo opecenym mäsom a toastom. Dookola ako je rok dlhy. Občas zaexperimentuje ale ináč sa vráti ku svojej rutine
Hrozne pomohlo prestať ju nútiť, netlačit na ňu, rozdeliť každe jedlo na jednotlivé časti a dať jej na vyber co z toho zje či všetko alebo si dá napríklad len suchu ryžu a uhorku (nie celý šalát). A nerobiť z toho žiadnu drámu ze večeria len tieto dve veci. Dráma koli jedlu to takymto deťom iba zhorší, ich predsudky voči novým chutiam budú ešte horšie
Veľa zmenil ten moment kedy začala mať nad svojim jedlom kontrolu, môcť sa rozhodnúť co si uvariť, ake ingrediencie tam chce…
Priebercive dieťa je s tým obmedzeným jedalnickom v pohode, to je trest skôr pre rodica ako to zvládnuť hlavne kým je maličké
no moja zlatá.... máš ručičky urob si ... Keď jej nie je dobré nič čo urobíš, nech si urobí ona. Energiu na vrieskanie nech si vybije pri hrncoch a varení. Nemáte doma to čo chce jesť? Tak ber tašku a padaj do obchodu. A žiadne také, že robiť v noci hranolky, lebo bude krik... Jesť si mala večer spolu s ostatnými a keď nevydržíš do rána tak si daj jogurt.
No nevstala by som kvoli hranolkam. Bud zje co je alebo pojde spat o hlade. Teda mna ako decko nikdy nenapadlo takto vystrajat,by som dostala taku od rodicov,ze by mi hlava zletela z krku dole.😃
Tzv. problémy prvého sveta. Niektorí už majú fakt psychické problémy z toho nadbytku a prístup rodiča tu fakt na zamyslenie. Chcela by som vidieť jedno dieta v rozvojovej krajine, čo bude trvať na hranolkach v noci. Prišiel rozvoj, odišiel rozum?
@luccija
@unicornlady ja si myslím ze za tým egocentrizmom tejto generácie je aj to ze ich je v rodine menej, jedno, maximálne dve a všetko sa točí okolo nich, všetko sa im prispôsobuje, vari sa to čo ľúbia, chodí sa len tam kam oni chcu, nic doma nemusia, ziadne povinnosti či ohľady na druhých.
Ono aj tu autorka keby ma doma 7 -8 deti a jedno jej o 22.00 vreští ze chce hranolčeky tak ho akurát tak rýchlo pošle do teplých krajín namiesto zapínania fritézy
Ja to sama vnímam tým ze mám jedináčku, môžem sa vedome snažiť koľko chcem pri výchove aj tak sa to v určitých aspektoch prejavuje ze vyrasta ako jedine dieťa v dome
dohodnúť sa s ňou / potom keď bude najedená / na jedle a hlavne na ČASE - ak nebude jesť do XY času, potom dostane až raňajky - ráno, ak nie, tak nech si vezme jogurt s rožkom, guľky do mlieka .... ale ona sama, nie ty "madam dcérke " prinesieš
Treba spraviť dohodu, ak to poruší - vypína sa jej wifi 😀 ,
kričí .... zapni si slúchadla .... 😎
Ak to nepomôže - ráno ju normálne pobaľ, že ide ležať do nemocnici a tam jej začnú pichať 15 cm injekcie a celý deň sa nepohne, lebo jej pichnu výživu ... atď proste ju postraš, ale tak reálne, ako píšem - zbaľ ju , nasadni do auta, že nejdete do školy ale k dr. ...
@autor Autorka, ja som diskusiu prečítala iba po príspevok, že večer, keď sa chystáš spať dcéra kričí niečo o vyprážaní hranoliek... Aj keby k nám mali prísť policajti alebo sociálka, tak by som nevstala!! Jej chýbajú hranice a u 9 ročnej to naprávať bude veľmi ťažké. Tu, zdá sa, zlyhala výchova. Trošku jej pritiahni opraty, lebo v puberte si s ňou neporadíš.
Lekár má pravdu. Je rozmaznaná. A ocinko si tým, že sa jej snaží vyhovieť lieči svoje výčitky svedomia, že dcéru takmer nevída...
Prepáč, tými hranolkami nekŕmiš jej telo, ale jej ego. Mám rovnako starého syna. Na sťažnosť tohto typu zaznieva veta "nie si digitálny, ručičky máš". Vec vybavená
… nás sa doma mama nikdy nepýtala čo chceme na obed … o 12 sme mali navarené a keď nám “nechutilo” ďalšie jedlo, či rožok či hocčo sme mohli až od 15:00 🤣 rozmyslela som si, či mi obed “nechutí” … celé extrém … a mimochodom niesom žiadna biomamička na šalatoch zo záhradky ale hranolky o takom čase by som ani sama nejedla a nie to ešte kŕmiť tým dieťa …
Nechaj ju ked budebhladna zje aj to co je doma, alebo pôjde naozaj do nemocnice.
Autorka, darmo sa pozastavujes nad tym, ze niektori neveria,ze je tema realna, skor by to mal byt pre teba vykricnik, ze toto, co ste s muzom docielili svojou "vychovou" je doslova absurdne..
Je sladkosti na kila? Jednoduche riesenie - ziadne sladkosti v domacnosti nebudu. Nezje, co dostane na tanier? Nech sa paci, nezjedz, budes hladna (predpokladam, ze chladnicku prazdnu nemate a moze si v nej najst nieco ine). Skrieka? Nechaj ju skriekat, nebude ju to bavit 24 hod. Pytas sa,ci tu nie je psycholog? V prvom rade ho hladaj pre seba. Tvoje dieta nema ziadnu specialnu diagnozu, jedina diagnoza,co ma, je absolutna rozmaznanost a to ti pisem ako matka dietata s diagnozou. Zachvilu ma 9 a ty vecer vyskocis z postele, aby si jej fritovala hranolky..ze wtf? Pokial sa urychlene s chlapom nespamatate, zachvilu tu mate pubertu a ked takto absurdne s vami toci uz teraz,nechcem vidiet ako to potom dopadne. V dobrom ti radim, spamatajte sa s muzom
Občas pri takýchto príspevkoch, kde autorka až absurdne opisuje svoju neschopnosť si naozaj myslím, že to nie je reálne. Aj teraz som skôr priklonená k tomu, že chorá hlava vymýšľa témy.
No pekne ste si ju rozmaznali...príde puberta a to ešte len bude sranda..
toto by som v jej veku spravila raz a letela by mi jedna facka sprava druha z lava na vyhovnanie a bola by som o chlebe a vode niekolko dni pripadne cely vikend....
Toto robí mladší brat stále takto vymýšľal .Nikdy neje to čo je navarené ,ale mama mu musela chystať niečo zvlašt alebo utekať do obchodu .Hranolky večer o 8 palacinky atď ....alebo mrazené pizze .Rozdiel je teraz vtom že už si to dokáže pripraviť aj sám má 14 .Ale čo chcem povedať , lebo strašne veľa je tu názorov že ti skáče po hlave a že je rozmaznana, myslím si že to tak nemusí byť celkovo je asi slabý jedák a keď cíti hlad musí byť to čo ide na chuť .Píšem to len preto lebo v takom veku aj na celej základe som mala problémy s váhou ...strašne chudá som bola málo som jedla vymýšľala som nič mi nechutilo ,stým rozdielom že som nedostala všetko čo som chcela ako brat tak som jedla malo proste až som skončila na gastro s podozrením na anorexiu ktorú som nemala , a píla som mlieka na priberanie predpisovali mi nutridrinky .
Mám 11 ročného ale predsa 9 ročná už je veľa slečna. Nie bábätko ani dieťa. Ja by som sa určite nepostavila a nešla jej 10 001. Jedlo kúpiť do obchodu. Takú ešte nehrali.
som na strane 4. dost podstatna informacie - je sladkosti na kila, tak je jasne, prečo nechce jesť, je presladena, precukrovana a normalne jedlo nezje,.neviem, či je jak otesanek ale ako prve by som zamkla všetky sladkosti do skrine na zamok, može vyšilovať, kolko chce, ked bude hladna zje aj hrachovu kašu
Zrušiť, všetky sladkosti počas dňa, pokiaĺ nezačne normalne jesť.Ju, to nenormálne zasýti. Ak chce sladké, tak ovocie na desiatu, alebo olovrant, alebo nejaké sladké múčne hlavné jedlo. Ona nema potrebu jesť počas dňa pri tolkych sladkostiach.
Keby si jej dala peniaze nejaky rozumny obnos nech si kupi na tyzden? Nemusis sa starat.
Ja som veľmi vyberavá, ten supertaster a celý život som trpela domácou stravou, nevieš aké to je. Aj v tehotenstve, ešte oveľa horšie.
Ked tuto temu citam, tak sa mi ani nechce verit,ze jeden dospely clovek dovoli, aby s nim takto tocilo 9 rocne dieta. Ze chod mi urobit hranolky? No ani by ma nehlo. Ze bude krik? No nechala by som ju nech si vrieska a reve,kolko len chce. A keby prisli susedia buchat na dvere, tak by som im otvorila a este by som tam slecnu aj doviedla, nech sa hanbi. A toto keby sa stalo,tak to by bol posledny takyto vystup, to mi ver. A uz by bolo na čase ju zacat vychovavat, nie rozmaznavat, lebo teraz ked s tym nic nezacnes robit,co budes s nou robit v puberte?
Jedna s tebou ako s handrou.musis to stopnut.puberta bude este tazsia😕😞
@autorka pripomenula si mi moje detské časy. My sme viacerí súrodenci, boli sme naučení jest viac menej všetko, jasne každí z nás mal niečo čo nemal rád asi ako aj ine deti. Vyrastali sme v domácnosti aj so starou mamou a naozaj nás hlavne ona naučila vážiť si jedlo a naučiť sa jesť kadečo. Okrem toho k nám chodila hlavne cez prázdniny sesternica, tiež starkina vnučka a co ona vyvadzala ohľadom jedla, to bolo neskutočné, niečo ako tvoja dcéra, doma zvyknutá ze jej vždy vyhoveju, skákala im po hlave doslova... Výmysly typu, zjem len 5, neskôr 10 lyžíc polievky, viac nie ani keby jej chutilo atď...starká sa s ňou veru neparala 😁🙈 nechala ju sedieť pri nedojedenom tanier doslova hodiny, kým nezjedla aspoň väčšinu jedla, my už sme aj zabudli ze sme obedovali a ona mala ešte 2, 5z 3 parných buchiet na tanieri. A všetko to bolo len z trucu a rozmaznanosti. Časom sa to zlepšilo, keď videla ze so starkou nepohne, mohla kričať, valat sa po stole koľko chcela... A razom začala celkom dobre jest a jej rodicia boli riadne v šoku z toho
Úprimne nie si zla matka iba slecna skusa tvoje hranice kam az môže zájsť.... Ona rozkzuje ty skaces...
Co sa týka jedla u nás máme pravidlo jeme to co je navaréne... Jasne ze nebudem dieťa nútiť jest pár jedál o ktorých viem ze sa im z toho zdvíha žalúdok ale aby som skákala štýlom utekám do obchodu lebo dieťa si zmyslí že chce pečenu hus a chce ju prave teraz takú u nás nehrajú...
Skus ju nechať hladnu bud zje to co je doma alebo iné nie je takže smola... Deň dva tri keď nebude mať komplet obed ci iné jedlo určite ju to na živote neohrozí ale pochopí že buď sa naje alebo bude ďalej hladná... A žiadne sladkosti a hodiny kým nezje normálne jedlo... Sú iba dve možnosti bud povolís ty alebo ona takže je to n a tebe... Hranice určuje ty nie dieta
Ja by som sa v prvom rade zamyslela, prečo to robí, má na to nejaký dôvod, chce na niečo poukázať vo vzťahu s tebou alebo s otcom, v škole....navštívte čo najskôr psychológa, ktorý vás usmerní a veci sa pohnú správnym smerom.
Preboha a čo si ty normálna?! Šak akoze chod do obchodu a povedz že to nemali a musí jesť to čo je doma.... alebo navštívte klinického psychológa obe ... Akoze do prdele keby si nemala peniaze tak čo by si robila ????
mam to iste, tiez mi to zacalo v detstve. nie je to ani tak o tom ze ona to nechce, jej telo jej to nedovoluje ziest napr. nechuti jej to, nepaci sa jej vona atd. existuju rozne poruchy pri ktorych ludia jedia iba par jedal a nevyberaju si to. preto podla mna treba zistit ale jedlo jej chuti a tie jej striedat. v mojom pripade je to tak ze rodina navari jedlo a ked mne nevyhovuje uvarim si svoje. mozno to znie bizarne a mozno toto nie je pripad vasej dcery ale podla toho co ste napisali ma to napadlo ako prve.

@luccija
Tým, že na internete môžu napísať hocičo (rôzne súdenie, nadávanie ľuďom), čo by si v reálnom živote nedovolili, tak sa stráca empacia. Potom nevidia, že na druhej strane "nicku" je tiež človek, zraniteľný, možno trpiaci (aj tu to niekedy vidno)
https://ciernalabut.dennikn.sk/4937/internet-ak....
Ono je to z extrému do extrému.
Keď sa deti poškodzujú, to tiež hovorí o tom, že tú lásku či prijatie veľmi nezažili. To nie je dané benevolentnou výchovou, ale skôr nezáujmom. A odopretie lásky bolí.