icon

Ako zvládnuť detinské správanie dospelého partnera?

2. okt 2024

Ahojte, priateľ má pre mňa osobne zvláštne prejavy keď niekam ideme. Do obchodu pešo, na prechádzku, so psom atď. V praxi to vyzerá tak, že na ceste do obchodu začne najprv vzlikať ako ešte dlhooo, že je hladný, smädný atď - reálne je obchod možno 15 minút cesty. To by som ešte brala - nato sa dá pripraviť. Čo je horšie sú tie sprievodné prejavy … konkrétne … ideme spolu niekam a on zrazu začne rukou “strieľať” (rozumej nastaví dva prsty a palec) a “strieľa” po veciach naokolo a robí pritom aj tie zvuky alebo začne skákať ako opica a tak chodí, nedávno celú cestu do obchodu “beatoval” (robil akoby beatbox). Napr. keď vidí blikať nejaké svetlo (pokazené svetlo/neón na bráne) začne tancovať akože je to diskotéka a tak ďalej. A toto všetko na ulici … pri tom poslednom mi už aj párkrát vytkol, že nespolupracujem a nerobím to s ním (netancujem len tak vonku na blikajuce svetlo), že teda niesom spontánna a uvoľnená. Akože zo začiatku som to fakt brala ako srandu, veď ma to aj dokázalo pobaviť … ale nedávno som si uvedomila, že ma to normálne tak vyčerpáva , že nemám chuť niekde s ním chodit. Mám pocit akoby som mala pri sebe 5 ročne dieťa. Už som sa ho pýtala, či to robí aj pri iných ľuďoch a povedal, že pri mne sa cíti uvoľnene. Nechcela som sa s ním otom najpr bavit, pretože som vedela, že ak mu naznačím, že mi to vadí povie, že toto je on a pri mne nemôže byt sám sebou, ale už mi to nedalo. Povedala som mu, že ma to proste vyčerpáva a on, že teda nemám s ním nikam chodiť. Pýtala som sa ho, prečo to robí a či sa nudí … a on že áno potrebuje si nejak zamestnať myseľ, že take veci robí aj ked je sám, že sú to jeho prejavy. No ja neviem, predstavte si že idete po meste za ruku s 30 ročným človekom a robí tieto veci. Ja tu predsa niesom nato, aby som sa mu starala o neustálu “zábavu”. Samozrejme ma už reči že on keď nemôže byť sám sebou, že tak si to nevie vo vzťahu predstaviť adť. Ja zase ak mám toto znášať tiež nie … no ako by ste reagovali Vy? Robia toto aj vaši muži ..

autor
2. okt 2024

najhoršie natom je, že mna presviedča otom aká ja som netolerantná a nechápem že toto je “sranda a uvoľnenosť” On si mysli, že to takto robí bežne každý a že len ja v tom vidím problem. Neviem ňu vysvetliť, že úplne ok to nieje …

januska12323
2. okt 2024

Asi by som ho vrátila mamičke, správa sa ako 5 ročný. Akože tiež občas poskakujem po ulici ale ideálne keď sa nikto nepozerá neviem si predstaviť toto robiť každý deň.

grof_monte_christo
2. okt 2024

Len čo je pre niekoho zábavne, môže byť pre druhých trápne, že? Tak nech si nájde podobnú a môžu uvoľnene traposit spolu 🤦

alickapusinka
2. okt 2024
vilma7
2. okt 2024

Nerobí to ani môj takmer 8 ročný syn a nie to ešte jeho 48 r.otec. drblo by ma. Som za humor, ale ten sa dá snáď prejavovať aj ináč.

janickacrazy
2. okt 2024

Tak ak to robí celá jeho rodina, tak preňho je to asi normálne, lebo v tom vyrástol. Ale tiež mi to príde ako nejaké Adhd alebo niečo podobné. No keď ti to vadí, tak jedine rozchod. Mužov je ako maku, nájdeš si iného.

vilma7
2. okt 2024

A keby to nejako nečakane urobíš pri nom ty? Skúsila by som a hlavne by ma zaujímali jeho reakcie. Aši by ho to zaskočilo🙂

autor
2. okt 2024

@vilma7 nemám dôvod a popravde ani ma takéto správanie na ulici neláka, cítila by som sa trápne. Ale myslím si že keby … tak on by sa potešil že ma k tomu parťáka …

emka530
Odpoveď bola odstránená
danana20
2. okt 2024

No normálne to určite nie je podla mňa buď fetuje alebo ako písali vyššie nejaká porucha.

larinka552
2. okt 2024

No nie, nebola by som s takym... este ty si ta vadna, ze neskaces ako opica tiez 😃 Prosim ta ako ste spolu dlho, ako dlho si toto dokazala tolerovat?

vierkainka
2. okt 2024

Život máš len jeden.....ja na tvojom mieste to ukončím .Ja som to len čítala a som vycerpana,nieto ešte zažiť 🤦

hopsas
2. okt 2024

Toto com opisujes je za mňa nejaká diagnóza

andreatytler
3. okt 2024

Toto je ako z nejakeho filmu, alebo serialu. Takeho cloveka som nazivo este nikdy nestretla a ty ich poznas hned niekolko v tej rodine.
Ono na 1-2 dni by to aj mohla byt zabava tak ako si to aj ty brala, ale kadedenne je to urcite vycerpavajuce.

arianna25
3. okt 2024

Ako písali baby vyššie, keby raz za uhorský rok nejaký zo srandy trapas, to niektorí muži robia, že si urobia srandu.
Ale u tvojho priateľa to vyzerá na psychickú poruchu, mentálnu retardaciu, niečo, ale nie som odborníčka, len si to myslím.
Ako tak povedal že si týmto zamestnava hlavu, tak možno má veľa myšlienok pokope, alebo zle nutkave myšlienky.... a zaháňa to takym primitívnym spôsobom.
Prosím neber to ako urážky, snažila som sa v rámci možností najpresnejšie vyjadriť aký mám z toho pocit.
Nebola by som s takým mužom. Viem že pre niečo ho ľúbiš, ale zase nemôže ťa partner vyčerpávať w ty nemôžeš byť s ním ako keby so skolkarom.
Ži normálny život radšej
Od neho si neber vážne žiadne výčitky že si sluchátka ap. a už vôbec nie keby nedajboze pri rozchode vyhrážky. Ešte možno bude "veselo"...dúfam že nie. Ale ja by som sa bála že čo takému človeku rupne v hlave. Radšej preč od neho.

3petka
3. okt 2024

Takéto veci robí môj 8 ročný syn a veru som z neho niekedy na prášky a niekedy už musím aj kričať lebo som veru zahanbená lebo to vyzerá ako keby bol nevychovany.
Mat pri sebe takého 30 ročného tak ho asi ovalim po hlave niečím čo nájdem najbližšie.
Je rozdiel byt sám sebou a byt ako dieťa.

simca06022011
3. okt 2024

podla mna to je sranda a uvolenost a zabava.. :D ja teda toto vydam bezne :D srandu si nakoniec robi aj cele osadenstvo okolo... :D proste ste si v tomto nesadli.. a hlavne, ked mojmu zacne svitorit a besnie sa niekde, tak ho dam dole, nech sa sprava .. a nerieism ci sa bude citit neviem ako, lebo mu nedovolim byt kym chce :D dettto ked mi srandickujeme s dcerou niekde, tak gula ocami :D
Je to detinske, zabavne... mozno si nudna pre neho proste.. najma ak zacne robit teatro okolo toho kedy budete v obchode :DDD Ano moze to byt nevychovanost, taketo cirkusiky robit, najma ak to kludne vidia aj cudzi ludia... ale to si s nim proste musis vydiskutovat ked ti to prekaza a nie riesit ci sa on bude blbo citit. Srandovat nech si sranduje ked je sam, alebo doma.
Ale ako citam dalej.. tak napr. zbieranie palic a spidermanovanie tak to je uz podla mna na diagnozu a nie na prechadzky by som ho nebrala, to nie je male dieta, ze treba vyvencit.. nevie sa spravat, nech je sam doma a rovnako ak mi neico vadi, nebudem tolerovat jeho "chces menit moju osobnost".. vsak nech is najde taku co s nim bude skakat po chodniku a zbierat palice

mimikarol
3. okt 2024

No úprimne keby to vidím na ulici myslím si že je bud nadrogovaný alebo má mentálnu poruchu 😵‍💫

hugger
3. okt 2024

Pridám trochu kontroverznú otázku:

Od akého veku by sa mal človek správať ako dôchodca?

Áno je pravda že jeho správanie nespadá do mantinelov toho ako sa správa väčšina ale tá dospelo sa správajúca väčšina tiež závidí, manipuluje, robí podrazy, nedodržiava sľuby... Ako je na tom so skutočnými prejavmi dospelosti: zodpovednosťou, spoľahlivosťou, schopnosťou postarať sa o seba a iných?

Je pravda že väčšine sa bude zdať jeho správanie trápne, ak si v tej väčšine prenechaj ho niekomu kto ho bude za to žrať.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
3. okt 2024

@1ryba nie neberie a nefiči na ničom. Nechápem načo komentáre tohto typu …

mareka49
3. okt 2024

Tak potom asi daka "ľahšia diagnóza".
Pátrala by som v oblasti psychológie.
Bol taký vždy?
Aké má zamestnanie?

ankare
3. okt 2024

Buď má diagnózu, alebo je natahany.

hopsas
3. okt 2024

@autorka vidím že nechápeš komentáre istého typu, ako píšeš, vec sa ale má tak, že toto nie je normálne správanie dospelého muža. On nie je v poriadku podľa mňa. Ale azda sa.mylim. Azda je to len tým, že chce byť strašne zaujímavý a toto je jediné čo mu napadlo ..

autor
3. okt 2024

@hopsas áno nechápem prečo hneď musí byť feťák a ani prečo to ľudí hneď napadne … asi podľa seba súdim Teba. Píšem to tu preto lebo viem a vidím že to správanie v poriadku nieje, ale zhadzovať to hneď na drogy … je z cesty. A ešte napísať že Ty otom nevieš. No vedela by som a nie len ja. A už som sa vyjadrila že nie, nič podobne v tom nieje. Chlapec ma chronické ochorenie čriev na ktoré sa lieči Bio liečbou a je stále pod lekárskym dohľadom asi ťažko by mohol pri tomto byt na drogách…

zuzanita1609
3. okt 2024

Tak potom proste ešte nedospel. Sú ľudia, ktorí majú "deckú dušu",aj keď ja by s na to nemala nervy,hoc mi sem-tam tiež raz za čas zašibe 🤭.Sú dve možnosti. 1.necháš ho podobnej dievčine. 2.prisposobíš sa a aj ty budeš okolo skákať ako opica a hrať sa na Xenu 🤭. Čo iné chceš poradiť? 😉

earlgrey
3. okt 2024

@hugger Presne. Ja tiez občas (dosť často) na ulici s dcérou sa aj naháňame, tancujeme, skáčeme...a je mi absolútne jedno, kto si čo myslí...a nie som ani retardovaná, nemám ani diagnózu a ani nič...síce OK robím to v rámci srandy s dcérou, keďže my sme veselá dvojka...
Ale počkaj...možno preto som aj sama 🤣🤣🤣 lebo som trápna, nafetovaná alebo jednoducho retardovaná...

kristin00062
3. okt 2024

@mareka49 Áno, aj mňa to napadlo. Mala som to podobne s bývalím. Užíval marihuanu a vyzeralo to podobne. Za chvíľu sme šli od seba

unicornlady
3. okt 2024

@earlgrey Toto by som napríklad chápala, keby sa tak jašil pri deťoch.

Ale aby sa chlap správal ako malé dieťa, to by mi prišlo trápne, až akoby silná snaha byť zaujímavý, či potreba mať neustálu pozornosť.

janickacrazy
3. okt 2024

No asi nevieš ako funguje naše zdravotníctvo, lebo oni ho liečia na črevá, určite mu len tak z dlhej chvíle nerobia odbery na drogy. Tie sa robia len ak majú nejaké podozrenie, napríklad pri autonehode a podobne. Takže kľudne môže fajčiť marihuanu napríklad.