Ako zvládnuť finančné a rodinné problémy po pôrode?
Dobrý deň, ospravedlňujem sa za výlev, ale som na pokraji vlastných síl..Som 6 mesiacov po pôrode, možno som ešte rozladena, ale proste som extrémne vyčerpaná psychicky a neviem ako ďalej..V decembri sa nám narodilo dúhové bábätko (objavilo ako zázrak ♥️ keďže mám zdravotné problémy a prirodzene sme nemali šancu 🫣) za čo som nesmierne vďačná samozrejme, ale odkedy prišlo bábätko, všetko sa nesmierne komplikuje..Dieťatko prišlo predčasne, 4 týždne sme boli v nemocnici..Manžel mal hneď na to dva mesiace ťažkú nehodu, čo si vyžiadalo dlhú liečbu a z dávok čo máme nevyužijeme..Ja proste nevládzem..Oslovila som okolité charity, všade je toho veľa a čakacia doba dva mesiace 😒 Chodím si privyrábať popri RD upratovaním..ale keďže kojim bábätko, na dlhšie preč z domu nemôžem. Máme pred sebou ďalší mesiac ťažkého obdobia a ja proste neviem ako ďalej..MM odchádza do práce ( týždňovky) čiže musím ostať s deťmi doma a vôbec neviem, ako kam ďalej vykročiť..Kúpila som za posledné peniaze tento týždeň plienky a základné potraviny a tým som skončila..vôbec netuším kde vezmeme financie na ďalší mesiac kým sa vrátime do normálu a budeme mať späť príjem, strava, plienky, prikmi a zvyšné potreby do domácnosti..Na rodinu sa žiaľ obrátiť nemôžem, moja mama žije sama, druhá strana žiaľ žije mimo nás..Prosím neodsudzujte ma, viem, že je to dočasné a zlé veci nás tiež učia, len jednoducho táto neistota a zviazané ruky sú pre mňa neskutočná záťaž na psychiku..Som vďačná , že sme to doteraz ustáli, že sme zdraví a že máme strechu nad hlavou, ale pozerať sa na to, jak si aj staršie dieťa pýta niečo čo vidí v televízii napríklad, mi láme srdce, keďže doteraz deťom nikdy nič nechýbalo , a už aj tak sú posledné mesiace neskutočne obmedzované..Po vrátení požičaných peňazí, keďže aj benzín musíme teraz už riešiť, mi tento mesiac nezostáva zasa ani cent a ja už naozaj neviem, ako pozbierať poslednú silu na to, aby sme to prežili.. Ešte raz sa ospravedlňujem za výlev..
@anonym_7e83ff ona nemôže riadne brigádovať, lebo kojí. Tak sedí doma spolu s mužom. Keby chcela, prestane kojiť, lebo odsáva, proste zariadi sa.
@melanta áno doteraz som si chodila privyrábať bez problémov, píšem že problém bude ďalší mesiac keď už manžel odíde do práce mimo domu..nemám už kde potom nechať deti takže budem musieť ostať doma..
@anonym_7e83ff ak je na PN samozrejme dostáva peniaze, nechápem úplne tvojmu komentáru
@anonym_autor Tak potom mate
350 rodicak, 100 pridavky a minimalne 400 PN tvojho muza. Cize minimalne 850 a vy 9 dni po rodicaku nemate co jest. A to ste styria, z toho jedno dieta ma stravu zadarmo, a plienky okolo 40 eur na mesiac. Trosku divne nie?
Hovoríš, že mama býva v dome. Najlepšie riešenie je, presťahovať sa k nej. Ušetríte na bývaní, nebude sama a pomôžete s údržbou domu a energiami. Ak je dom menší uskromníte sa aj v jednej izbe... Ak hovoríš, že máš s ňou dobré vzťahy nevidím problém... Pomôže Ti s deťmi ak je už na dôchodku... Vie ich aj postrážiť kým budeš na brigáde...
@melanta Peniaze nemaju ani na jedlo, ale ona musi doma kojit 🤦♀️. Pritom kolke zeny koja, zamrazia mlieko a muz nakrmi kym zena je v praci.
@anonym_7e83ff ešte raz ,už som písala, kým bol MM doma, chodila som do ,,práce,, žiaľ ona prácu mimo , čiže bude chodiť preč na týždňovky a tým pádom som nútená ostať doma s deťmi keďže ich nemám kde dať..
@melanta áno doteraz som si chodila privyrábať bez problémov, píšem že problém bude ďalší mesiac keď už manžel odíde do práce mimo domu..nemám už kde potom nechať deti takže budem musieť ostať doma..
@anonym_autor Vsak tvoj muz zarobi, a ty uz nemusis brigadovat. Kde je problem? Budete na tom lepsie ako teraz, ked bude on pracovat.
@anonym_autor Tak potom mate
350 rodicak, 100 pridavky a minimalne 400 PN tvojho muza. Cize minimalne 850 a vy 9 dni po rodicaku nemate co jest. A to ste styria, z toho jedno dieta ma stravu zadarmo, a plienky okolo 40 eur na mesiac. Trosku divne nie?
@anonym_7e83ff 850€ platíme bývanie, nežijeme na ulici , prosím neriešte len situáciu okolo stravy..či iný ľudia žijú zadarmo?
Hovoríš, že mama býva v dome. Najlepšie riešenie je, presťahovať sa k nej. Ušetríte na bývaní, nebude sama a pomôžete s údržbou domu a energiami. Ak je dom menší uskromníte sa aj v jednej izbe... Ak hovoríš, že máš s ňou dobré vzťahy nevidím problém... Pomôže Ti s deťmi ak je už na dôchodku... Vie ich aj postrážiť kým budeš na brigáde...
@anonym_a29bdd Ďakujem, ale budem sa vracať domov k mame na mesiac a s našim bývaním čo?Platiť no musím tak či tak ..Ak by to bolo také jednoduché, tak sme tam..
@anonym_7e83ff ešte raz ,už som písala, kým bol MM doma, chodila som do ,,práce,, žiaľ ona prácu mimo , čiže bude chodiť preč na týždňovky a tým pádom som nútená ostať doma s deťmi keďže ich nemám kde dať..
@anonym_autor chodila si do práce? Normálne na 8 hodín? Lebo v pôvodnom príspevku píšeš, že si si privyrábala upratovaním, ale nebola si z domu preč dlho. Takže plnohodnotne si pracovala, alebo si mala len niečo na pár hodín? Kým bol muž PN.
@anonym_7e83ff 850€ platíme bývanie, nežijeme na ulici , prosím neriešte len situáciu okolo stravy..či iný ľudia žijú zadarmo?
@anonym_autor Tak 850 byvanie teda platit je dost. Ale to vam na zaklade niecoho taku vysoku hypoteku schvalili. A ty uz 5 rokov bez prace. Nuz snad tvoj muz zarobi ozaj dost v novej praci.
@anonym_autor Vsak tvoj muz zarobi, a ty uz nemusis brigadovat. Kde je problem? Budete na tom lepsie ako teraz, ked bude on pracovat.
@anonym_7e83ff problém je v tom, že bude pracovať a výplatu dostane až na budúci mesiac..čiže ako som písala, ďalší mesiac sme v podstate znova bez príjmu, keďže to čo dostávame, nám nepokrýva základné potreby..píšem to tu dokola 😒
@anonym_autor Tak 850 byvanie teda platit je dost. Ale to vam na zaklade niecoho taku vysoku hypoteku schvalili. A ty uz 5 rokov bez prace. Nuz snad tvoj muz zarobi ozaj dost v novej praci.
@anonym_7e83ff kde píšem že máme hypotéku?Prosím skúste písať to čo reálne píšem, a nie ma tu vykresľovať jak blbu 🙄
@anonym_7e83ff problém je v tom, že bude pracovať a výplatu dostane až na budúci mesiac..čiže ako som písala, ďalší mesiac sme v podstate znova bez príjmu, keďže to čo dostávame, nám nepokrýva základné potreby..píšem to tu dokola 😒
@anonym_autor píšeš to tu dookola a dookola neodpovedáš na opakovane položené otázky. Koľko máte detí, akú máš materskú alebo máš iba rodičák, ak iba rodičák tak prečo si robíte deti ak si predtým nepracovala, prečo riadne na 8 hodín denne nepracuješ počas mužovej PN (nie, nemusíš doma kojiť, môžeš odsávať)?
@anonym_7e83ff kde píšem že máme hypotéku?Prosím skúste písať to čo reálne píšem, a nie ma tu vykresľovať jak blbu 🙄
@anonym_autor A zaco platite 850 eur? Ked v tom nie je ani hypoteka? Byvanie mate splatene ci ako byvate? To su vsetko podstatne nformacie.
@anonym_autor píšeš to tu dookola a dookola neodpovedáš na opakovane položené otázky. Koľko máte detí, akú máš materskú alebo máš iba rodičák, ak iba rodičák tak prečo si robíte deti ak si predtým nepracovala, prečo riadne na 8 hodín denne nepracuješ počas mužovej PN (nie, nemusíš doma kojiť, môžeš odsávať)?
@melanta všetko to tu máš už napísané v predošlom komentári..úplne všetko..
@anonym_autor Napisem ti to tvrdo. Ale normalni ludia maju nasetrene na uctoch rezervy. Nejdu na doraz s peniazmi. A potom nevyplakavaju na internete. Takze za vasu situaciu si mozete sami, ze zijete z ruky do ust. Najprv sa bolo treba zabezpecit, a nie zit takto nadivoko. Uz jedine si poziciat mozete, ine riesenie nemate.
@anonym_autor Napisem ti to tvrdo. Ale normalni ludia maju nasetrene na uctoch rezervy. Nejdu na doraz s peniazmi. A potom nevyplakavaju na internete. Takze za vasu situaciu si mozete sami, ze zijete z ruky do ust. Najprv sa bolo treba zabezpecit, a nie zit takto nadivoko. Uz jedine si poziciat mozete, ine riesenie nemate.
@anonym_7e83ff ďakujem, tiež som mala rezervu kým som mala riadny príjem a ani vo sne ma nenapadlo, že raz budem v takejto situácii..
@anonym_autor zhrniem to: cize ste v najme, potrebujete tie peniaze, ktore ste mali popri tvojom brigadovani, ktore vam pokryli rozdiel medzi platom a pn-kou. A kedze muz uz odchadza do prace, ty brigadovat uz nemozes.
Bud napis do skupiny mesta, v ktorom zijes, ci niekto nepomoze s prebytkami zo zahrady alebo nepomoze s potravinami.
Popros mamu, nech ti chodi strazit deti, kym ty pojdes brigadovat. Mozno aspon nieco pomoze aj ona s potravinami.
@anonym_7e83ff ďakujem, tiež som mala rezervu kým som mala riadny príjem a ani vo sne ma nenapadlo, že raz budem v takejto situácii..
@anonym_autor A este uskromnit sa a ist do mensieho podnajmu. Lebo 850 eur to je 3izbak podnajom?
@anonym_autor áno, našla som, že máte 2 deti.
Ale neodpovedáš opakovane na otázku, či máš materskú. Píšeš, že si roky robila vedúcu pozíciu. Takže ak si pracovala, tak máš ešte tento mesiac materský príspevok. To je takmer ako čistá mzda.
Taktiež neodpovedáš opakovane na otázku, prečo si nepracovala plnohodnotne počas mužovej PN.
Tiež si neodpovedala na to, prečo má muž s rodičmi také vzťahy, že nepomôžu vlastnému synovi po úraze. Napísala si, že nevieš. To je blbosť. Normálna žena vie, aké vzťahy má jej muž a otec jej detí s rodičmi.
Píšeš, že si mala rezervu, keď si mala príjem? Kde je tá rezerva? Veď rezerva sa robí na takýto účel.
Raz je to manžel, potom je to priateľ, vodíš ľudí za nos.
@anonym_autor byvas v meste ci na dedine? Ak v meste, vybehni na mestsky urad, oddelenie pre rodiny s detmi a vypis si ziadost o jednorazovu davku. Mestske urady na to maju svoje zdroje a poskytuju aj taketo davky pre svojich obyvatelov, ak mate v danom meste trvaly pobyt
@anonym_autor zhrniem to: cize ste v najme, potrebujete tie peniaze, ktore ste mali popri tvojom brigadovani, ktore vam pokryli rozdiel medzi platom a pn-kou. A kedze muz uz odchadza do prace, ty brigadovat uz nemozes.
Bud napis do skupiny mesta, v ktorom zijes, ci niekto nepomoze s prebytkami zo zahrady alebo nepomoze s potravinami.
Popros mamu, nech ti chodi strazit deti, kym ty pojdes brigadovat. Mozno aspon nieco pomoze aj ona s potravinami.
@0silvia0 deti k mamine by som musela voziť 70km od nás, čo bez auta žiaľ nedám, sama pracuje od 4-15tej .. áno presne, potrebujeme len to čo som dokázala aspoň ja zarobiť, keďže priateľ už do práce ide a ďalší mesiac už bude mať riadne výplatu ..
@anonym_autor A este uskromnit sa a ist do mensieho podnajmu. Lebo 850 eur to je 3izbak podnajom?
@anonym_7e83ff skúste mi niečo lacnejšie nájsť a rada pôjdem..Som rada že platíme len toľko, keďže nájom sa pohybuje už oveľa vyššie..
Raz je to manžel, potom je to priateľ, vodíš ľudí za nos.
@anonym_c71831 hlavne tu tento príbeh už písala pred 1 či 2 mesiacmi. Čiže opakovane rieši problémy len pýtaním peňazí od ľudí.
@0silvia0 deti k mamine by som musela voziť 70km od nás, čo bez auta žiaľ nedám, sama pracuje od 4-15tej .. áno presne, potrebujeme len to čo som dokázala aspoň ja zarobiť, keďže priateľ už do práce ide a ďalší mesiac už bude mať riadne výplatu ..
@anonym_autor nie vozit k mame, mama si moze zobrat dovolenku a prist k tebe a ty na tyzden na brigadu. Ak nie financne, aspon takto by ti mohla pomoct.
@anonym_c71831 hlavne tu tento príbeh už písala pred 1 či 2 mesiacmi. Čiže opakovane rieši problémy len pýtaním peňazí od ľudí.
@melanta ja som určite žiadny príspevok nepísala, prosím ťa, prestaň ma očierňovať..
@anonym_autor byvas v meste ci na dedine? Ak v meste, vybehni na mestsky urad, oddelenie pre rodiny s detmi a vypis si ziadost o jednorazovu davku. Mestske urady na to maju svoje zdroje a poskytuju aj taketo davky pre svojich obyvatelov, ak mate v danom meste trvaly pobyt
@0silvia0 bývame na dedine a nemám tu žiaľ trvalý pobyt keďže sme v prenájme..
@melanta a nikde nepíšem tiež, alebo teda , nepýtam od nikoho peniaze...
@anonym_autor autorka a co teda ocakavas ? Pises anonymne, odkial si ? Prosis o jedlo, potraviny, veci pre deti ? Peniaze ti tu nikto neda, skus napisat konkretne o co ti ide. Ci si sa chcela len vyrozpravat ?

Vzdy to iste, zle vztahy v rodine alebo ziadna rodina a nezodpovedny partner. A samozrejme vzdy nejaka tazka situacia sa stane, na ktoru nie su pripraveni. Mne je luto tych deti...