icon

Ako zvládnuť finančnú krízu pri plánovaní svadby?

7. aug 2025

Ahojte baby, prosím vás o pochopenie každý sa v tejto situácii môže ocitnúť, aj keď som to ja sama nečakala, mám snúbenca dve nádherné detičky máme domček hypotéku ako každá iná rodinka. Šetrili sme si peniažky na svadbu ktorá bude v júli 2026, priateľ je živnostník a nemali by sme problém to zaplatiť aj bez šetrenia, ale v jeho práci prepúšťajú ľudí firma začala náhle krachovať majú málo práce čo znamená aj menej hodín a menej peňazí. A tu sa to začalo kaziť, máme peniaze pre deti na hypotéku stravu všetko ako by sa malo, ale nebudeme mať toľko na svadbu keď to pôjde takto ďalej a keby si priateľ musel nájsť aj inú prácu, v kostole sme si už nahlásili termín, zaplatili zálohu za sálu, priateľ povedal že nemám nič rušiť do septembra sa uvidí ako sa všetko vyvinie. Keby sa firma dala dokopy tak by sme svadbu spravili, je mi to veľmi ľúto lebo prišlo to nečakane že firma sa takto začala rútiť, peniaze ktoré máme našetrene momentálne neexistuje aby šli na svadbu, keďže nevieme čo nás "čaká" a potrebujeme mať vždy nejakú rezervu keby priateľ prišiel o prácu zo dňa na deň tak ten týždeň dva kým by si našiel inú prácu. Ani neviem čo chcem počuť nechcem lutovanie, len mi je ľúto ako sa dokážu veci zo sekundy na sekundu zmeniť, ja som na materskej zo synčekom a nemôžem ísť ani pracovať, lebo malý ma 10 mesiacov obe babičky pracujúce. Normálne rozmýšľam že zrušim aj ten termín, čím skôr tým lepšie😏

Strana
z3
blaazi
7. aug 2025

@anonym_autor nerozmyslate urobit svadbu jednoduchsie? Nizkonakladovejsie? Ved podstata sa udeje v kostole, a na to su naklady minimalne.

muz26
7. aug 2025

To, čo tu popisuješ, má sakra ďaleko od finančných problémov. Treba sa možno iba trochu uskromniť pri organizovaní svadby

sisa_s
7. aug 2025

Salu zrus, kostol nechaj, najdi peknu restauraciu a oslavte to len s najblizsimi, preco to komplikujes a rucas sa z toho

anonym_999e2c
7. aug 2025

Kristepane, keby si bola moja dcéra, nepracuješ a máš dve nemanželské deti s priateľom, tak ti poviem, aby si si ho okamžite vzala na úrade s dvoma svedkami a nemíňala peniaze. Tu nejde o žiadnu slávnosť, ale o praktické veci. Čo tu chceš oslavovať? Však spolu žijete.

ukulela
7. aug 2025

Koľko ste plánovali dat na svadbu? Kostol by som nerušila. Ak sa rysuju financne problémy, prehodnotila by som počet hostí, nákladné veci. Nemusí byť 120 hostí a šaty za 800...

princkrason
7. aug 2025

ako povedal raz jeden kolega po svojej swadbe , bola jedna sakramentsky draha vecera nic viac ,nic menej ...

ivik4
7. aug 2025

A kolko ludi pozyvate ? Ja len ci sa neda spravit mala svadba. Lebo tym velkym ani nerozumiem. Zbytocne vyhodene peniaze co mozu byt na svadobnu cestu a vo Vasom pripade teda na nevyhnutne veci. Hadam zartujes ze len skrz to by si svadbu uplne zrusila

autor
7. aug 2025
@ivik4

A kolko ludi pozyvate ? Ja len ci sa neda spravit mala svadba. Lebo tym velkym ani nerozumiem. Zbytocne vyhodene peniaze co mozu byt na svadobnu cestu a vo Vasom pripade teda na nevyhnutne veci. Hadam zartujes ze len skrz to by si svadbu uplne zrusila

@ivik4 nemáme práveže veľa ľudí len máme väčšiu blízku rodinu, priateľ ma dvoch bratov a sestru ja tiež dvoch súrodencov. Pozývame len 20-25 ľudí tých 25 je max, len tá sála je drahšia, lebo miestnosť majú len pre max 50 ľudí a oni chcú dať aj jedlo a všetko pre 50 ľudí (aby sa im to vôbec oplatilo)

ivik4
7. aug 2025

Fuha dat jedlo pre raz tolko ludi ? Aj keby nemam financne problemy tak by som hladala inu salu

sisa_s
7. aug 2025

To co je za hlupost...zrus tuto salu a najdi normalnu salu/restauraciu

anonym_a9d06c
7. aug 2025

Ježišenku no aká hrôzička, nebude veľká svadbička😭 to sú veľké problemiky, ešteže máte domček ❤️

ukulela
7. aug 2025
@anonym_autor

@ivik4 nemáme práveže veľa ľudí len máme väčšiu blízku rodinu, priateľ ma dvoch bratov a sestru ja tiež dvoch súrodencov. Pozývame len 20-25 ľudí tých 25 je max, len tá sála je drahšia, lebo miestnosť majú len pre max 50 ľudí a oni chcú dať aj jedlo a všetko pre 50 ľudí (aby sa im to vôbec oplatilo)

@anonym_autor 25 hostí a jedlo pre 50? Zrušiť a nájsť inú.

anonym_0b4838
7. aug 2025

@anonym_autor to mate rezervy len na dva týždne? A áno, určite by som neuvažovala o veľkej svadbe, kľudne sa vezmite, keď chcete, ale načo tisíce míňať na svadbu, keď môžete mať za tie peniaze garáž ( to len taky príklad). Normálny človek pochopí a kto nie, nie je hoden ani miesta na mojej svadbe.

januska12323
7. aug 2025

To čo je za blbosť? Správne ste sa pochopili?

ukulela
7. aug 2025

... off topic, ale anonymné diskusie pridali tomuto fóru veľa urazania. Anonymné urážky sú fakt to, čo mk potrebuje?

autor
7. aug 2025
@ivik4

Fuha dat jedlo pre raz tolko ludi ? Aj keby nemam financne problemy tak by som hladala inu salu

@ivik4 hľadali sme samozrejme, len všade tie isté ceny, aspoň tu v tomto okolí, aj som raz písala na mk či niekto nevie v tomto okolí o niečom lacnom a rozumnom a nikto nepísal. Nakoľko tu žijem krátko priateľ odtiaľto pochádza tak nemám prehľad, a on ako chlap už vôbec

som_realistka
7. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prepáč, ak sa opýtam hlúpo, ale tá sála je nejaká zázračná, že musíš mať práve túto, kde ti nanútia dvojnásobok jedla ako potrebujete, len preto aby sa "im to oplatilo"? prvá zásada, zarábajú na nájme a dobre Vás oje....vajú, a druhá vec, vieš vôbec počítať? alebo z nejakého dôvodu musíte mať túto sálu a nie žiadnu inú?

januska12323
7. aug 2025

Inak ak máte rezervu len na dva týždne (či si to len blbo napísala?) zrušila by som všetky termíny a zobrala sa zadarmo na úrade so svedkami. Alebo to presuňte keď budeš aj ty zarábať a budete môcť rozhadzovať.

janickacrazy
7. aug 2025

@anonym_autor svadba v kostole nestojí nič, po svadbe choďte na obed len s rodičmi a súrodencami a máte to za pár eur.

lucia13022023
7. aug 2025

Svadba sa dá urobiť aj mala a môže byť koniec koncov ešte lepšia ako veľká.
Pripadne keď máte dom, tak prečo nerobíte garden party? Aj na takej svadbe som bola a bolo to super. A mohlo by to byt oveľa lacnejšie ako niekde v sále kde platíš za 50 ľudí a reálne ich tam budeš mat 20. Netreba sa rúcať, skôr rozmýšľať racionálne, či je pre teba ten jeden deň tak dôležitý aby si minula toľké peniaze, keď na to nemate.

janka_266
7. aug 2025

a kde to je tu?:D lebo aby som platila 2x viac za svadbu, len preto aby sa to oplatilo sále..... to nie :D

autor
7. aug 2025
@lucia13022023

Svadba sa dá urobiť aj mala a môže byť koniec koncov ešte lepšia ako veľká.
Pripadne keď máte dom, tak prečo nerobíte garden party? Aj na takej svadbe som bola a bolo to super. A mohlo by to byt oveľa lacnejšie ako niekde v sále kde platíš za 50 ľudí a reálne ich tam budeš mat 20. Netreba sa rúcať, skôr rozmýšľať racionálne, či je pre teba ten jeden deň tak dôležitý aby si minula toľké peniaze, keď na to nemate.

@lucia13022023 to by bolo tiež super, len tie stany zohnať kde by sa sedelo pod nimi a poprípade nejaký catering máme aj dvor samozrejme to by bolo tiež pekné

tiezjedna
7. aug 2025

Svadba nie je divadlo pre rodinu a známych, ale primárne právny akt, ktorý sa týka vás dvoch. V prípade, že by sa mi výrazne zúžil rozpočet, a svadbu by som nechcela rušiť, držala by som sa tohto. Takže úrad/kostol, obed v kruhu najbližších a keď bude lepšie, potom poriadna party. Matematika proste nepustí.

majlo1234
7. aug 2025

Tiez sa priklanam vziat sa na urade, a svadbu podla svojho gusta si spravite ked budu peniaze. Deti uz mate tsk ci tak, nevinna nie si a teda to nebude ziadna zmena ci teraz alebo potom. A usetris si stresy z financii

doriiis
7. aug 2025

Preboha živého.Vy ste boli ochotní zaplatiť 2x toľko? Nie ste komplet.
Termín v kostole nechaj a objednaj normálnu restiku.

evcagabi
7. aug 2025

A na takychto blbcoch sa zaraba 😅 mat 20 ludi a platit za 50. Sen kazdeho podnikatela najst toto 😅😅😅

lindusss2016
7. aug 2025
@anonym_autor

@lucia13022023 to by bolo tiež super, len tie stany zohnať kde by sa sedelo pod nimi a poprípade nejaký catering máme aj dvor samozrejme to by bolo tiež pekné

@anonym_autor normalne mi rozum stoji, co to tu opisujes. Platit 50 porcii pre 25 ludi? Si normalna? Ved 25 ludi sa zmesti ozaj aj na zahradu. Zaplat si catering a nech ti spravia len tolko porcii, kolko vas bude 🙈

olimuc
7. aug 2025

Svadbu urobte na urade a Party v zahrade ako to radia vyssie, càtering podla moznosti …. Naco cirtkus so salou a este ju preplacat 🤦‍♀️

marhulka13
7. aug 2025

@anonym_autor ja mať dve deti a spoločný dom, tak svadba o dvoch svedkoch a hotovo. Ved to už ani nevyzerá dobre

kiki68
7. aug 2025

Ja som robila teraz oslavu pre cca 25-30 ludi a vyslo to cele do 1000 eur aj s vyzdobou. Hladaj inu salu. Jedine co v tom nebolo - torta.

Strana
z3